Időzóna: UTC + 1 óra




Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 578 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 39  Következő
 

Szerző Üzenet
HozzászólásElküldve: 2007. okt. 08., hétfő 13:36 
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2007. jún. 08., péntek 17:52
Hozzászólások: 82
Tartózkodási hely: Sweet home:)
Ha pedig nem érdekelt, akkor felesleges oldalakon át behozni olyan részeket, aminek nincs értelme. Hogyan jutott ahhoz a könyvhöz, kiment a piacra, sütött a nap, madarak repkedtek… 24 gallon üzemanyagot eszik autója, vagy épp mit sütött a felesége stb. csupa értéktelen infók.
Ahelyett, hogy a lényegre összpontosítanánk…
Tudom, nekem meg szómenésem van. :) Képtelen vagyok röviden fogalmazni. De, ezt ne rójátok fel hibának! :*: Ez őszintén tetszett:)

Röviden; Hozd a linket, esetleg kontextusban a szöveg lényegét copy. Fűzd hozzá személyes meglátásod! Nah, ezt érdemes bő lére ereszteni, mármint saját meglátásod, hogy biztos megértsem(sük) Magam részéről pont erre vagyok kíváncsi. Hogyan hiszi, érti, vallja egy embertársam.




Én már annak is örülök, ha nem óhajtod kirúgni alólam a sámlit. :*:

Az a gyanúm, hogy te nem is állsz azon a bizonyos sámlin 8)

_________________
Róma 9/5


A hozzászólást 4 alkalommal szerkesztették, utoljára szrobcsek 2007. okt. 08., hétfő 22:08-kor.

Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. okt. 08., hétfő 13:41 
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2007. jún. 08., péntek 17:52
Hozzászólások: 82
Tartózkodási hely: Sweet home:)
Tiv írta:
Kedves Szrobcsek

Nem olvastam beírásaid csak a végét, és így indíttatásod, nem értem?

Én is beszélgetem már régebben Lucius (barátommal mert hite nagyon is rokonszenves és hála Istenek JT tanításától eltérő)

Akkor megérteném írásaid ha pont Luciusnak szólnának és érte aggodnál.
De ha senkiért nem aggódsz miért is csinálod az egészet????

Ez nagyon fontos „miért csináljuk amit csinálunk”??- ezt a kérdés gyakran felkeltenünk magunknak.

Így semmit sem érnek fárjavascript:emoticon(':D')adozásaid mert a mozgatója nem szeretet. ( másik szeretet elengedhetetlen.)
--

Nem JT-t fogadják otthonukba az ember, hanem embereket akiket megkedvelnek, barátok lesznek. Meg ismerik őket és rájönnek hogy bizony érdekli őket sorsuk, mindennapi problémájuk.
Bizony sokan ekkor lesznek kíváncsiak mi is mozgatja őket belülről?
Így kezdik megismerni vallásukat (mivel tanult érvek, inkább vallás meggyőződés, tudás, és nem Jézus Krisztusban valló hit).

De ettől még lehet tisztességes, becsületes, segítőkész, emberséges. És bizony szeretetben is gazdag.
Milyen furcsa sok keresztény hívőnél ez nyomokban sem található meg. Csak magukra gondolnak és magán, vagy gyülekezeti (környezetében) betöltőt helyet, elképzelt pozíciója a fontos. Ezt erősítgeti vagy építgeti. Akár egy fórumon is.
A legrosszabb ha ezt szeretet palástjába öltöztetik.

Ezek az emberek könnye fel ismerhetők mert a másik csak addig érdekli amíg az ő elképzelését erősíti. (az ő csapatában játszik) De ha kikerül a látóteréből, mintha nem is létezett volna.

Nem érez semmilyen felelősséget iránta.

Látod ebben is előrébb van JT, mert ha megsérted őket vagy kirúgod. Bizony hagyva neked időt kötelesnek érzik vissza menni érted, mert életed a tét. Vallásuk szerint elveszel ha nem segítenek. De ők segíteni akarnak.

Szóval a motiváció nagyon is rokonszenves, „csak a tanítással van baj”.
És bizony a belső légkör, (amit sajnos rosszul mutatsz meg hiszen ez a legvonzóbb, egyben marasztalóbb sokak számára)

Titokban abban reménykedem, hogy bizony Jézus Krisztust Ők is szeretik, és az Úr Jézus keze nincs megkötve. Nagyon is tud szólni nekik mint ahogy Tamással is tette. vagy Péterrel. (de akár az egész tanítványokról is mondhatnám)
Akik még nem tudták igazán ki is akit követnek, azt sem hogyan kell, azt sem, mi lesz a jutalom. De szerették volna követni, és akár mindenüket (életüket) is oda adni érte. (bár ezt sem tudták tökéletesen maguktól megtenni, nem lettek cserbe hagyva)

Mindenütt vannak farkasok és bárányok. Csak az Úr ismeri az övéit. (akik a szívüket valóban neki adták).
Bocs hogy bele szóltam, nincs szándékom a továbbiakban beleszólni. :)

Üdv Tivadar


Hozzászólásodat szívből köszönöm, amit kell, elveszem belőle.
A nagyrészével teljesen egyetértek.
Üdv Ropogós :P

_________________
Róma 9/5


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. okt. 08., hétfő 22:19 
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2007. jún. 08., péntek 17:52
Hozzászólások: 82
Tartózkodási hely: Sweet home:)
Az előbbi idézeteket kitöröltem, ám rájöttem, hogy az Úrban megnyugodott hívőket ez nem zavarja, a kétkedőknek pedig csak segítséget nyújt. És hátha valaki fáradt ellátogatni a hivatkozásra, s örömmel veszi az idézeteket :*:
Ha zavar, ugord át. Aki meg kíváncsi had' olvassa.
Hogy a szeretet vezérel-e? Ítélje meg az Úr, ha egyszer Ő a szívek vizsgálója.
Az alábbi bizonyságot pedig tartom annyira tárgyilagosnak, és átütőnek, hogy idevalónak gondolom.
És a többit is.
Úgyhogy:

Jehova Tanúi Félrevezetés áldozatai

Ralph T. Miller nyugalmazott rendőrkapitány írása
Előszó
Linnie Miller
Ez a könyv átfogó betekintést nyújt abba, hogy milyen hatással lehet egy vallási kultusz emberek életére. Részletesen megmutatja az utat, ahogy az elején behálóztak minket és az utat, melyen az Őrtorony szervezet tagjai elvesztik jóformán minden személyes jogukat és szabadságukat. A könyv bemutatja azt is, hogy az ima és a szeretet végül győzedelmeskedett és személyes kapcsolatunk lett a mi Urunkkal és Megváltónkkal, a Krisztus Jézussal.
Amikor kifelé jöttünk Jehova Tanúi szervezetéből, teljesen egyedül éreztük magunkat. Kétségbeesetten kerestünk felvilágosítást a könyvesboltokban és könyvtárakban. Nagyon hálásak vagyunk olyan személyeknek, mint David Reed, Lori McGregor, Joan Cetnar és Paul Blizzard, akik időt szántak tapasztalataik leírására, és a hozzánk hasonlók számára hozzáférhetővé tették, így mi is kimenekülhettünk a gonosz Őrtorony - szervezetből.
Mindezek miatt szükségét éreztük szívünkben, hogy leírjuk saját tapasztalatainkat mások segítése céljából, és reméljük, ezt elértük a könyv megjelenésével
Bevezetés David A. Reed
(a Jehovah's Witnesses Answered Verse by Verse c. könyv szerzője)
Amikor Krisztus Jézus megszabadít embereket az Őrtorony szervezet rabságában töltött évek után, azok szinte mindig úgy érzik, szeretnék elmondani a világnak, ami történt - elsősorban, hogy hogyan estek a kultusz csapdájába, milyen volt Jehova Tanújának lenni, és milyen boldogok most, hogy végül Krisztusban megtalálták szabadságukat.
Ralph T Miller különösen alkalmas egy ilyen történet elmondására. JT volt harminc évig, nem rövidebb ideig, mint William Schnell, aki a Harminc év az Őrtorony rabszolgaságában című könyvet írta évtizedekkel ezelőtt. Mint a Kentucky Rendőrség Bűnmegelőzési Tisztje, Miller őrnagy fejleszthette Istenadta írói talentumát, megírva tájékoztató újságcikkek tucatjait a kerékpár megőrzés és a betörésmegelőzés témakörében.
Ennek eredménye, hogy a Jehova Tanúi: félrevezetés áldozatai c. könyv olvasmányos, mégis erőteljes és meggyőző. Míg a harminc évnyi történet könnyen eláraszthatná az olvasót a végtelen beszámolókkal és unalmas részletekkel, a szerző nem ezt tette. Mint kitalált kollégája, Friday őrmester a "Dragnet" TV sorozatban, Miller őrnagy is határt szab magának: "A tényeket, csakis a tényeket". És ezek a tények igazán magukkal ragadók.
Habár személyes részleteiben egyedülálló, Ralph Miller története jellemző sok ezer más emberre. A nyílt őszinteséget, mellyel Istent szeretnék szolgálni az Őrtornyon keresztül, az emberi gyengeséget és eleséseket nyíltan feltárja, és a zavarba ejtő lehangoltságot is, amikor a Tanúk világa kezd lelepleződni, - ezeket a közös tapasztalatait mindazoknak, akik egyszer Tanúk voltak elismeri és azonosul velük. A csúcspont, mely csodálatos válaszként jött imáikra, szintén jellegzetes. Jellegzetes abban, amit Jézus tesz, amikor az elveszett bűnös kétségbeesetten keresi a megmentést önmagában vagy egy emberi szervezetben és végül az élő Istenhez fordul.


Idézetek a műből:

Elkezdtem naponta imádkozni Istenhez, hogy bárcsak lehetne valahogy egy példány ebből a hitehagyott szövegből a kezemben és tájékoztatna engem valami módon arról, hogy az Őrtorony Biblia és Traktátus Társulata az Ő szervezete volt vagy nem. Buzgón imádkoztam Istenhez, hogy mutassa meg nekem az igazságot. Azt is elhatároztam, hogy abbahagyom a gyötrődést Jehova Tanúi Őrtorony Biblia és Traktátus Társulattal kapcsolatos kérdéseimmel és teljesen Isten kezébe teszem le az ügyet. Kicsivel később, talán napok talán hetek múltak el, feleségemmel egy üzletközpontba mentünk. Amint észak felé hajtottunk a U.S.41-es úton, Port Charlotte főútján, kiszúrtam, hogy egy nagy bolhapiac van egy üres parkolóban. Megkérdeztem feleségemet, hogy meg akar e állni, hogy megnézze, mit árulnak. Linnie azt felelte, hogy nem érdekli, és javasolta hogy folytassuk utunkat az üzletközpontba. Elmondtam neki, hogy keresek pár használt cuccot, amire az ideiglenes otthonunkhoz szükség lenne, és csak néhány percig tart, hogy megnézzem a bolhapiacon, hátha van e ilyesmi. Beálltam a parkolóba és pont olyan asztaloknál álltam meg, ahol több halom könyv és folyóirat volt. Ahogy kiszálltam a kocsiból, odamentem az előttem álló asztalhoz, és szórakozottan felvettem egy piros színű könyvet az egyik kupac tetejéről. Ahogy véletlen lepillantottam a könyv aranybetűs címére, totál lemerevedtem attól, amit láttam. A könyv címe Harminc év az Őrtorony Társulat rabszolgaságában volt, írója W.J. Schnell. Mihelyt meg tudtam szólalni, levegőért kapkodva kiáltottam feleségemnek: "Gyere gyorsan!"
Mután Linnie odasietett, izgatottan mutattam neki a könyvet, amit találtam és elmondtam neki:"Ez az a könyv, amiért imádkoztam". Amint izgatottan lengettem a könyvet Linnie előtt, megismételtem:"A kezemben van!". Sokkos állapotban voltam. Kétség nem volt elmémben, hogy Isten avatkozott be és ez bizonyára válasz az imáimra.
Ám Linnie nem osztotta örömteli érzésemet, és gyorsan tudtomra adta, hogy nem kellene megvennem a könyvet. Undorral a hangjában elmondta, hogy a könyv "hitehagyott irodalom" és ő nem akar semmit sem kezdeni vele. Linnie később bizalmasan elmondta nekem, hogy valóban nagyon rémült volt amiatt, hogy megveszem a könyvet és a házunkba viszem. Ez amiatt az Őrtorony tanítás miatt volt, hogy a hitehagyott irodalom birtoklása démonokkal kapcsolatos problémákhoz vezethet. Ám csak Armageddon eljövetele akadályozhatott meg a könyv megvételében, melyről tudtam, hogy Isten gondoskodott számomra.
Tudtam, hogy nagyon nehéz lesz meggyőzni Linniet azokról a fájdalmas tényekről, amelyeket felfedtem az Őrtoronnyal kapcsolatban. Először megpróbáltam rávenni Linniet, hogy olvassa el a könyveket, amiket találtam. Ez eredménytelen volt, mivel az Őrtorony azt tanítja tanítványainak, hogy nemlojális cselekedet elolvasni bármi kritikusat Isten szervezetéről. Mivel Linnie nem olvashatta és nem is akarta elolvasni a könyveket, elkezdtem hangosan olvasni a jelenlétében. Kezdetben Linnie úgy tett, mintha egyáltalán nem figyelne. De az idő múltával tudtam, hogy figyel, mert időnként cáfolta azt, amit az Őrtoronyból vagy a Bibliából idézve felolvastam. Ez az oda - vissza olvasás és kötekedés ment napokig, amikor elértem azt a pontot, hogy feladom. Úgy éreztem, mintha nem jutna el Linniehez, és egyszerűen csak az időmet és energiámat vesztegetem. Akkor beugrott! Tekintve, ami Floridában történt, ahogy megtaláltam Schnell könyvét, a probléma megoldása nyilvánvaló volt. Elkezdtem naponta imádkozni Istenhez, hogy nyissa fel feleségem szemét és lássa meg az igazságot az Őrtorony szervezet félrevezetéseiről.
Három vagy négy nappal később Linnievel a konyhában voltunk és ő a vacsoránkat készítette elő. Eldöntöttem, hogy egy végső próbát teszek, hogy meggyőzzem feleségemet, hogy az Őrtorony Társulat nem volt Isten szervezete, hanem ellenkezőleg, hamis próféta és egy vallási kultusz. Nem emlékszem, melyik könyvből olvastam, vagy hogy mi volt a téma. De nagyon élénken emlékszem,
meglepett és megdöbbent arckifejezésére. A feleségem éppen a mikrosütőnél állt, várva hogy az időzítő jelezze az étel elkészültét.
Nem sokkal azután, hogy elkezdtem felolvasni, Linnie hirtelen felém fordult nagyra nyílt szemekkel és rémülten, és nagyon ideges hangsúllyal azt mondta: "Igazad van, ők hazudtak nekünk. Nem tudom elhinni, hogy tényleg hazudtak nekünk. ". Feleségem úgy viselkedett, mint amikor valakinek felkapcsolják a lámpát a fejében és hirtelen megértette, hogy az Őrtorony félrevezette őt végig az évek során. Linnie elkezdett körbejárni a konyhában, zavarodottan motyogva: "Óh, Istenem, mit tegyünk most?" és "Nem tudom elhinni, hogy az Őrtorony végig hazudott nekünk. Ez rettenetes." Nyilvánvalóan, feleségem zavart volt és közepesen sokkos állapotú, ezért figyelemmel kísértem viselkedését.
Isten újból közbelépett életünkben, határozottan megmutatva az igazságot feleségemnek és én tanúja voltam az imáimra adott második félreérthetetlen válasznak.
Ettől a ponttól kezdve feleségem láthatóan nem félt többé az Örtoronytól és magától elkezdte olvasni a könyveket, melyeket találtam. Minnél többen tanult Linnie, annál jobban megbizonyosodott, hogy a vallási hit, melyet "az igazságban" gyakorolt teljes felnőtt életében - hamis. Az úgy nevezett "Igazság" az Őrtorony szervezetben nem több, mint szövegkörnyezetükből kiragadott bibliaversek, féligazságok és gyalázatos hazugságok.
*****************
Sok dolgot tudtunk meg vizsgálódásunk során az Őrtorony Társulatról, melyek azt bizonyították, hogy a szervezet félrevezetett minket. Mindenekelőtt ott voltak az Őrtorony Társulat hamis próféciái. Tudtuk, hogy a Tanúk tévesen prófétálták a világvégét 1975-re, mivel a szervezetben voltunk akkoriban. De azt nem tudtuk, hogy Charles Taze Russell és az általa később megalapított Őrtorony Társulat hasonlóképp hamisan prófétált legalább hat korábbi időpontban: először 1874-ben, aztán 1878-ban, majd 1910, 1914, 1918 és 1925 következtek. Az olvasott könyvek szerint sok követőjüknek nagy kárt okoztak a szervezet vezetőinek hamis próféciái. Néhányan eladták otthonukat és földjüket, felélték megtakarításaikat, felszámolták vagyonukat, hogy úttörőszolgálatot végezhessenek a szervezetnek. Ezek a szegény párák tévesen úgy következtettek, hogy az Új Rend hamarosan létrejön és véget vet problémáiknak. Linnievel mi magunk is közvetlenül figyeltünk meg néhány ilyen reakciót az 1975-ös hamis próféciára. A Társulat azt is állította, hogy Isten nevében beszél. Ám amikor kijelentéseik hamisnak bizonyultak, elvárták a követőktől, hogy egyszerűen nézzék el, végülis ők csak emberek és így gyengék és tökéletlenek.
Az Őrtorony ezen hamis próféciái nem csak fizikailag voltak ártalmára híveiknek; szellemileg is ártalmasak voltak. Én is megtapasztaltam a Társulat általi szellemi becsapás következményét, amikor az 1975-ös próféciájuk téves volta Istenbe vetett hitem elvesztését okozta. Meg voltam győzödve akkoriban, hogy az Őrtorony Istentől szól, és mikor az 1975-ös világvége jövendölésük téves lett, lényegében azonos volt azzal, hogy Isten hazudott vagy hibát követett el. Akárhogy is, úgy következtettem, hogy Istenben nem bízhatom többé. A Társulat 1976-os tömeges elhagyása miatt úgy véltem, hogy sokan mások is arra a következtetésre jutottak, mint én. Természetesen az Őrtorony Társulat megpróbálta kimagyarázni a tévedéseit néhány átlátszó kifogással ás érvvel. De az vitathatatlan tény maradt, hogy a szervezet számos hamis próféciában bűnös, kárhozott Isten szemében. A Mózes ötödik könyve 18:20-22 kijelenti: " De az a próféta, a ki olyat mer szólani az én nevemben, a mit én nem parancsoltam néki szólani, és a ki idegen istenek nevében szól:haljon meg az a próféta. Ha pedig azt mondod a te szívedben: miképen ismerhetjük meg az ígét, a melyet nem mondott az Úr? Ha a próféta az Úr nevében szól, és nem lesz meg, és nem teljesedik be a dolog: ez az a szó, a melyet nem az Úr szólott; elbizakodottságból mondotta azt a próféta; ne félj attól! "
*******************
Vizsgálódásunk következő sokkoló felismerése az Őrtorony bibliahamisítása volt, az Új Világ Fordítás. A Társulat fordította ezt a saját Szentírás változatát az 1950-es években, hozzátéve, törölve és megváltoztatva azt, ahogy szükséges volt a nem megszokott tanításaik és hittételeik támogatásához. Továbbá az Őrtorony Társulat elutasította, hogy azonosítsa a Bibliájukat készítő Fordító Bizottság tagjait, kijelentve, hogy ők nagy irodalmi munkájuk teljes dicsőségét Istennek szeretnék adni. Ámde nyilvánvaló okból szerettek volna a Fordító Bizottság tagjai névtelenek maradni, ugyanis nem volt nyelvi képzettségük egy ilyen vállalkozáshoz.
A Crisis of Conscience (Lelkiismereti válság) című könyvből, melyet Raymond Franz, Jehova Tanúi Vezető Testületének egykori tagja írt, megtudtuk, hogy a Fordító Bizottság tagjai Nathan Knorr, Frederick Franz, Albert Schroeder és George Gangas voltak. Franz szerint az Őrtorony Társulat említett tagjai egyike sem rendelkezett iskolai háttérrel az eredeti ősi bibliai nyelvekben. Az egyetlen kivétel Frederick Franz volt, aki elmondta, hogy tanult modern görögöt két évig az egyetemen és állítólag autódidakta módon hébert is. Ráadásul láttunk egy videokazettát is, melynek címe Witnesses of Jehovah (Jehova Tanúi) volt, a Jeremiah Films adta ki, és tartalmazta Dr. J.R. Mantey, a kiemelkedő görögtudós bizonyságtételét. Dr. Mantey néhány kijelentése az Új Világ Fordításról: " Sokkoló félrefordítás", "Elfogult és megtévesztő", " Előre megfontoltan megváltoztatott szavak, hogy támogassák a tantételeiket.", "Nem korszerű", "Az igazságot nem lehet megismerni belőle", stb.
Más bibliatudósok szerint több mint háromszáz fordítási hiba van az Új Világ Fordításban, melyekről kitűnik, hogy szándékosan követték el, hogy támogassák az Őrtorony dogmákat és tanításokat.

_________________
Róma 9/5


A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára szrobcsek 2007. okt. 08., hétfő 22:29-kor.

Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. okt. 08., hétfő 22:29 
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2007. jún. 08., péntek 17:52
Hozzászólások: 82
Tartózkodási hely: Sweet home:)
További idézetek egy volt JT bizonyságából, melyben leírja, hogyan szabadult meg e szervezet rabságából.

Jehova Tanúi Félrevezetés áldozatai

Ralph T. Miller nyugalmazott rendőrkapitány írása

idézetek:

"Tovább folytatva vizsgálódásunkat, nem csak számos hamis próféciát és az Őrtorony Biblia és Traktátus Társulat általi elkövetett félrevezetést találtunk, hanem hogy arra bátorították a tagokat, hogy hazudjanak az álcázott "teokratikus hadviselésben". Például az 1957. május 1-i Őrtorony folyóirat (angolban) a 285. oldalon kijelenti: "Hazudott [a testvérn]ő? Nem, nem tette. Ő nem volt hazug. Hanem a "teokratikus hadviselést" alkalmazta, elfedve az igazságot szóval vagy tettel a szolgálat érdekében." Az Őrtorony folyóirat 1960. június 1-i számában (angolban) a 352. oldalon kijelentik: "abból a célból, hogy megvédjék Isten ügyének érdekeit, helyénvaló elrejteni az igazságot Isten ellenségeitől". És szintúgy az Aid to The Bible Understanding (Segítség a Biblia megértéséhez) című Őrtorony kiadvány az 1061. oldalon (angolban) megállapítja: "Míg a rosszhiszemű hazugságot határozottan elítéli a Biblia, ez nem jelenti azt, hogy egy személy köteles lenne megmondani az igazat egy személynek, akinek nincs joga tudni azt."
Még ha az átlag tagok többsége Jehova Tanúi közt aggodalmasan igazmondó is, az Őrtorony tanítása a "teokratikus hadviselést" illetően néha káros, talán néhány tag által szándékosan félreértelmezett, megengedve nekik saját céljaik előtérbe helyezését vagy azoknak mint a Társulaténak felfogását. Például egy Tanú, akivel mostanában bizalmasan beszéltem, tájékoztatott engem, hogy őt tudja az igazságot a legtöbb Őrtorony tévtanításról, de ő és a felesége félnek elhagyni a szervezetet vagy őszintén beszélni, mert tudják, ki lennének közösítve hitehagyásért. Ezáltal a szervezeten kívül kerülnének, Isten ellenségei közé. Ha ez megtörténne, gyermekeik, akik kiemelkedőek a gyülekezetben és buzgón odaszántak a Társulatnak, nem csak elkerülnék őt és feleségét, de nem engednék a szeretett unokáikkal való kapcsolatot sem. Ezért maradnak a szervezetben. Elmondtam ennek az egykori testvéremnek, hogy Kentucky államnak vannak törvényei, melyek védelmezik a nagyszülők jogait, és ha szükséges, a bírósághoz fordulhat, hogy biztosítsák a látogatási jogát. Egykori testvérem sokkolt engem, elmondván, hogy ez nem működne, mivel gyermeke annyira "agymosott" és lojális a szervezethez, hogy "teokratikus hadviselést" alkalmazna, hogy megakadályozza őt és feleségét az unokák látogatásában. Kifejtette, hogy gyermeke nem vonakodna hazudni eskü alatt a bíróságon, talán kitalált történeteket elhanyagolásról vagy bántalmazásról, hogy távol tartsa őket az unokáktól.
********************eddíg idézted)
Miközben tanulmányoztuk az Őrtorony történetét, a mindig változó tantételeket és néha bizarr bibliaértelmezéseket, bőségesen tisztázódott, hogy számunkra, hogy egyes Örtorony tanítások nagyon veszélyeztethetik az egészséget és néha halálosak is lehetnek. Például 1931 és 1952 között Jehova Tanúi számára tilos volt a védőoltás. Az Őrtornyos értelmezés akkoriban az volt, hogy a Biblia megtiltja, hogy a gyermekeket beoltsák a fertőző betegségek ellen, egyenlővé téve ezt a vérevéssel. Ámde 1952-ben az Őrtorony szervezet "új világossága" vagy "új igazsága" szerint - ahogy az örökké változó tantételeket nevezik - kiderült, hogy elfogadható a Tanúknak a védőoltás.
Aztán 1967 és 1980 közt a Társulat deklarálta, hogy a szervátültetés a kannibalizmushoz hasonló, így tehát tilos. És akkor ismét "új világosság" ragyogott fel és 1980-ban "lelkiismereti kérdés" lett, ami azt jelenti, hogy a Tanúk személyesen dönthettek ez ügyben. Felfedezve ezt a hihetetlen információt, eltűnödtünk, mennyi nyomorúságot, fájdalmat és halált szenvedtek el az Őrtorony követői ezek miatt a téves bibliaértelmezések miatt.
Jehova Tanúi folyamatosan változó tantételei miatt egyesek eltűnődnek, milyen hamar fogja megváltoztatni az Őrtorony a vérátömlesztéssel kapcsolatos álláspontját. Talán soha. Az egyik könyv, amit olvastunk, felvetette, hány Tanú hal meg a várátömlesztés elutasítása miatt, hogy a Társulatnak nem lesz soha bátorsága visszavonni téves szabályát ebben a kérdésben.
*************
Találtunk néhány érdekes számadatot az Őrtorony pénzügyeiről. Nem is olyan régen megkérdeztem az egyik vént a gyülekezetünkben, kiadná-e a Társulat a pénzügyi számadását a tagjai számára. A válasz, amit kaptam egyszerre volt bizalmatlan és felháborodott. Ámde David A. Reed kiadványa, a Comments from the Friends tartalmazott információkat, melyek azt mutatták, hogy az Őrtorony Biblia és Traktátus Társulat gazdagabb, mint azt valaha is el tudtam volna képzelni. A számok, amiket találtam messze álltak egy teljes pénzügyi beszámolótól, mindazonáltal leleplezőek voltak. A kiadvány megállapította: " Az Őrtorony főhivatali komplexum New York Brooklyn Heights nevű részében több, mint harminc épületből áll, melynek jelenlegi értéke 186 millió dollár." Ezek csak a New Yorki Brooklynban lévő ingatlanok. De emlékezz rá, a Társulat egy nemzetközi szervezet. Biztos vagyok benne, hogy vannak más birtokaik és vagyonuk szerte a világon. Ugyanebben a kiadványban találtam számokat egy hitelminősítő szervezettől, mely kijelentette, hogy az éves eladásai a New Yorki Őrtorony Biblia és Traktátus Társulatnak 1991-ben 1.248.000.000 $ voltak. (~230 milliárd ft) A jelentés szerint 1/4 billió dollárral nőtt az 1990-es 1 billió $-hoz képest. A cikk ezzel kapcsolatban megállapítja: " A számokat nem adják ki a szekta tagjainak, egyértelműek a hitelminősítő szolgálat számára, így ha egy cég üzletel a Társulattal, bizalommal teheti."
Miután megtaláltam ezt a tájékoztatást, természetesen az eredeti kérdésem újra felszínre jött elmémben. Mivel az Őrtorony Társulat nem nyújt orvosi ellátást a rászorulóknak, gondoskodást a hajléktalanoknak vagy segítséget a világ milliónyi éhezőinek táplálásában, mit csinálnak a nagy vagyonnal, amely nyilvánvalóan összegyűlik a követők erőfeszítéséből?
******************
Összes leleplező kutatásunk és vizsgálódásunk során az Őrtorony Társulattal kapcsolatban, leginkább az dühített fel, amikor megértettem az ördögien ügyes módot, ahogy a Társulat a követői többségével elvetteti Jézus értük hozott áldozatát. Az Őrtorony Társulat azt tanította nekünk, hogy két osztálya van a keresztényeknek: a "144.000" vagy "felkent" osztály és a "más juhok" osztály, akik a követőik többségét jelentik. Csak a "144.000" vagy "felkent" osztály fog a mennybe menni, hogy uralkodjon Krisztussal, és érdemes arra, hogy megtartsa az évenkénti "Úr vacsoráját" és fogyasszon a kenyérből és a borból amit Jézus használt az Ő testének és vérének jelképéül.
Minden évben, az évek során, amikor a kenyeret és a bort átadták nekem, mivel az Őrtorony ezt tanította nekünk, elutasítottam, hogy fogyasszak belőle és egyszerűen továbbadtam a mellettem ülőnek. Miután tanulmányoztam a Bibliát a Társulat téves értelmezése nélkül, eldöntöttem, hogy nincs különbség Krisztus követői közt és az utasítás, melyet Jézus adott, hogy "ezt cselekedjétek az én emlékezetemre" minden kereszténynek szól.
Feldúlt voltam, mikor megértettem, hogy az Őrtorony lényegében azt okozta, hogy jelképesen elvetettem Jézus értem való csodálatos és szerető áldozatát. Úgy véltem, elvetettem Krisztust az évek során, és lelkiismeret furdalásom volt.
***************
Linnievel úgy találtuk, hogy a Biblia tanulmányozása az Őrtorony befolyása nélkül teljesen más betekintést nyújt. Különösen meglepett, hogy a Biblia támogatja az egyház tanítását, hogy Jézus valóban maga volt a megtestesült Isten. A Tanúk tagadják Jézus istenségét és azt tanították nekünk, hogy Jézus nem a Mindenható Isten, hanem Mihály arkangyal, akit a földre küldtek az emberiség megváltására. Miután felismertük ezt nyilvánvalóvá lett számunkra, hogy Jehova Tanúi igazából nem keresztények. Nem követik és imádják az Úr Jézus Krisztust. Az is nyilvánvaló lett, hogy az Őrorony szervezet vétkes a "más evangélium" tanítása bűnében, amit mélységesen elítél Pál apostol a Galatáknak írt levélben. Első fejezet hatodiktól kilencedikig terjedő versek kijelentik: "Csodálkozom, hogy Attól, a ki titeket Krisztus kegyelme által elhívott, ily hamar más evangyéliomra hajlotok. Holott nincs más; de némelyek zavarnak titeket, és el akarják ferdíteni a Krisztus evangyéliomát. De ha szinte mi, avagy mennyből való angyal hirdetne is néktek valamit azon kívül, a mit néktek hirdettünk, legyen átok. A mint előbb mondottuk, most is ismét mondom: Ha valaki néktek hirdet valamit azon kívül, a mit elfogadtatok, átok legyen."
Az Őrtorony folyóirat 1981. május 1-i száma (angolban) vérlázító módon, szinte kérkedően ismeri el, hogy más evangéliumot hirdet, kijelentvén:" Egy őszinte szívű személy összehasonlíthatja a Királyság evangéliumának hirdetését ahogy a kereszténység rendszerében évszázadokon át tették és ahogy Jehova Tanúi teszik az első világháború 1918-as vége óta. Semmiféle hasonlóság nincs. Jehova Tanúi igazi "evangéliuma" vagy "jó híre", hogy Isten királysága létrejött Jézus Krisztus trónra emelésével a pogányok idejének végén, 1914-ben" Az Őrtoronynak ez az evangéliuma valóban eltér Jézus Krisztus halála, eltemetése és feltámadása egyszerű üzenetétől, melyet a keresztények mint evangéliumot hirdetnek kezdettől fogva. Ez az információ viszont arra a következtetésre kell vezessen, hogy az Őrtorony Társulat hitehagyott szervezet, melyben Jehova Tanúi messzire eltávolodtak Jézus Krisztus és apostolai tanításától. Ezenfelül Jézus napjainak farizeusaihoz hasonlóan az Őrtorony tévesen arra tanítja követőit, hogy az ismeret megszerzése szükséges az örök élethez.
Ámde Jézus megmondta ezeknek a törvénytanítóknak János evangéliumában az ötödik fejezetben a harminckilenc- negyvenes versekben: "Tudakozzátok az írásokat, mert azt hiszitek, hogy azokban van a ti örök életetek; és ezek azok, a melyek bizonyságot tesznek rólam; És nem akartok hozzám jőni, hogy életetek legyen!"
*********

Azonban még újonnan megtalált szabadságunk és boldogságunk mellett is Linnie meg én néha zavarba jövünk és elszomorodunk amikor elgondolkodunk a számos Jehova Tanúján, akivel rejtetten beszélgetünk, mióta elhagytuk a szervezetet. Ezek az egyének elmondják nekünk, hogy tudják az igazságot az Őrtorony Szervezetről, de félnek nyíltan beszélni vagy elhagyni a szervezetet, mert tudják, hogy kiközösítettként el kéne szenvedniük a kapcsolat megszakadását egész családjukkal. Ezért miatt az egykori testvéreink és testvérnőink miatt, akiket akaratuk ellenére tartanak ott, és a többi Jehova Tanújáért, akiket félrevezet és megkötözve tart az Őrtorony szervezet, Linnie meg én arra a következtetésre jutottunk, hogy az az Úr akarata, hogy keresztény szolgálatunkat szánjuk a nyílt beszéd folytatására és segítsünk Jehova Tanúinak, hogy Krisztushoz jöjjenek a megmentésért.
Szintén elkötelezettséget érzünk arra, hogy oktassunk és figyelmeztessünk másokat Jehova Tanúival kapcsolatban, hogy megkíméljük őket a szervezet csapdájába való tehetetlen belesétálástól, mint azt mi tettük sok évvel ezelőtt. Sajnálatos, hogy még sok ember tevékenykedik abban a tévhitben, hogy Jehova Tanúi pusztán egy másik keresztény felekezet, ártatlanul járnak ajtóról - ajtóra, evangelizálnak és házalnak az Őrtorony és Ébredjetek! folyóiratokkal, könyvekkel és traktátusokkal. Az embereknek kevés vagy semennyi elképzelésük van arról, mennyire ördögien ügyesen és félrevezetően rabulejtő lehet az Őrtorony hamis vallási tanítása. Ezért őszinte vágyunk, hogy mindenki, aki olvassa ezt a könyvet találja a Jehova Tanúi vallási kultuszból való szabadulásunk történetét tájékoztatónak és szellemileg felemelőnek de tekintse óvatosságra való intésnek is. Még ha úgy érzed is, hogy téged nem fenyeget a veszély, hogy félrevezet egy kultusz, sok gyanútlan személy lehet a környezetedben, akiket igen. Lehetnek barátok vagy családtagok, vagy lehetnek tapasztalatlan fiatalok - mint én meg Linnie voltunk sok évvel ezelőtt - akiknek kevés vagy semennyi ismeretük nincs Jézus Krisztus és a Biblia igaz tanításairól.

Akárhogyis, legközelebb amikor egy Jehova Tanúja áll előtted az ajtódnál vagy máshol, kérlek, ne legyél udvariatlan vagy rosszindulatú vele. Ez csak megerősítené abban, amit az Őrtorony szervezet tanított neki, hogy te a Sátán irányítása alatt állsz, az ő parancsát teljesíted, és hogy ők Isten népe, akiket üldöznek. Valójában a Tanúk csak szegény, szerencsétlen lelkek, akik eltévesztették az utat. Manipuláltak és kihasználtak egy lelkiismeretlen kultusz által, hogy terjesszék annak hazugságait, félrevezetéseit és hamis próféciáit. Imádkozz értük, és segíts nekik megtalálni az igazságot, ha tudsz."

Ha érdekel, az egész művel elolvashatod, és letöltheted.

http://www.exjt.hu/mindex.html

Olvass és láss!

_________________
Róma 9/5


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. okt. 09., kedd 06:34 
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 23., hétfő 11:00
Hozzászólások: 348
Tartózkodási hely: Budapest, Újsolt
szrobcsek írta:
Az előbbi idézeteket kitöröltem, ám rájöttem, hogy az Úrban megnyugodott hívőket ez nem zavarja, a kétkedőknek pedig csak segítséget nyújt. És hátha valaki fáradt ellátogatni a hivatkozásra, s örömmel veszi az idézeteket :*:
Ha zavar, ugord át. Aki meg kíváncsi had' olvassa.
Hogy a szeretet vezérel-e? Ítélje meg az Úr, ha egyszer Ő a szívek vizsgálója.
Az alábbi bizonyságot pedig tartom annyira tárgyilagosnak, és átütőnek, hogy idevalónak gondolom.
És a többit is.
Úgyhogy:
.....


Tudod, apródonként akár el is beszélgethetnénk… (természetesen fórumszerűen)
De, így nem látom értelmét. Nullus primus, neque secundo
Hivatkozol ugyan, gyatrán olyan takaróval; hátha valaki fáradt ellátogatni a hivatkozásra, s örömmel veszi az idézeteket.

Nézd; ha egy egér-klikkentéshez fáradt (halkan, lusta), gondolod, hogy friss szellemiséggel felfogja, amit te nagyvonalúan eléje raksz? :) Mert ezt nem mondod komolyan.
Magam részéről inkább látok, játékos passziót, ami mögött inkább a csakazért is, működik.
De, semmi gond, ha így látod jónak így marad.

Ezt emeltem ki, mert talán ebben benne van a lényeg.
"Míg a rosszhiszemű hazugságot határozottan elítéli a Biblia, ez nem jelenti azt, hogy egy személy köteles lenne megmondani az igazat egy személynek, akinek nincs joga tudni azt."

Ahogy sokszor mondtam is, a hazugság szó, és fogalom, már magában hordozza a szándékosságot, rossz akaratot is.
Hazugságnak tekintem azt, is ha valamihez joga van valakinek, és azt nem mondják el neki. Szándékos eltitkolás, pedig rá tartozna ismét hazugságot jelent.
Az evangélium, és minden hozzá kapcsolódó téma mindenkire tartozik, tehát mást mondani, (szándékosan) vagy elhallgatni ismét csak hazugság.
Ez alól 2 dolog van felmentésre. 1. a téves ismeret, ilyenkor hiányzik a szándékosság. Tehát mondhat valaki valótlant, de mégsem hazudik. 2. Az ismeret teljes hiánya, vagy csak részleges. Ugyancsak nem vezethető szándékosságra. Max. Mindkét esetben helyre teszik, ha nem is azonnal, de valahol valaki igen. (aztán lehet közben bejárta fél világot már a gondolat.)

Viszont különbséget teszek azon dolog közt, hogy kinek, mihez van joga. Ilyenkor az információ birtokosa eldönti, hogy megosztja, vagy sem.
Mondok példát; Bizonyára volt alkalmad ebben az évben többször is jótékonykodni. Kérdésem, hogy hányszor, és milyen értékben? Jogom van-e tudni? Még ha tegyük fel egy közösségben is vagyunk. Mert talán azt mondod magadban; Hmm ez az ember provokál, hova lenne a szerénységem, ha felülve kérdésének, hangoztatnám mikor, hol, mennyit osztok. Semmi köze hozzá!
Majd válaszként, azt mondod; ne tudja, a te jobbod, mit tesz a bal. (vagy fordítva?) Mat 6:3
A kérdés, hazudtál nekem? Tereltél? Vagy válaszodban akár rám is pirítottál, helyreigazításként. Nem vagy köteles válaszolni. Pusztán kapcsolatunk mélysége dönti el, hogy bizalom elv alapján megosztod esetleg.

Pl. 1Móz 18:17, és környezete. Milyen nagyszerű, hogy még ebbe is van bepillantásunk. Isten úgy dönt, beavatja Ábrahámot, megosztja vele azt, ami egyébként nem tartozna rá.
De, itt a világ vége. Jogunk van tudni az időt? Nem, mert nem lenne hiteles a várakozásunk, s talán pont utolsó napokban buknánk el. Vagy joggal hivatkozhatna Sátán, Hát persze tudják… ezt a kis időt kibírják fél lábon is…. És mivel nem tudjuk, mégsem nevezzük Istent hazugnak, mert valami nem ránk tartozik. Azt mondjuk; Ő tudja, az Ő dolga, nem ránk tartozik.

De, mondjuk én végig mosolyogtam az egészet, (mármint exJT) most is és korábban is. Különösen tetszett, amikor orrba veregetés is volt, egy másik hasonló írásban. Vagy az amelyikben a család nem szól anyjához, apjához, lányához, stb. Nem csak ezt, hanem más ilyen irányú szövegeket. Még hogy Őrtorony folyó írat 200 valahányadik oldalán…
Akinek legalább egyszer volt kezében, tudja, hogy kb. 38 oldalnyi anyag.
Én most is tartom; sajnos az ilyen oldalak, vagy mások, némi igazság morzsára épülve arra hivatottak, hogy lejárassanak egy hitet, közösséget, gyülekezetet.
Mert más dolog átbeszélni, többen az itt lévőkkel, mintegy tárgyszerűen. Mik azok a pontok, amik valóban hagynak kivetni valót, és mik nem. Mint egyszerűen gondatlanul (nem átgondolva, ismeret hiányában. Esetedben kétlem, hogy mélyebb ismereted lenne JT. Kapcsolatosan. Pusztán őszinte megjegyzés, mint bántás. Mert csak erre a körre értem.) ki pellengérezni. Amiben pedig már szándékosság van. Jézus pedig azt mondja, tegyetek jót azokkal, akik ellenetekre vannak. Ha van időd, az pedig rengeteg van. (Én mosogatás, és más robotmunka közben szoktam elgondolkodni.) Gondold végig!, ha hirtelen oldalakat tennék eléd, amik hited járatják le. És érdekes módon szimpatikusnak fogod találni Ján 18:23

Ja! Meg a társulat vagyoni helyzete:) Tudod, ha megkérdeznéd, mennyi van a zsebemben, komoly udvariatlanságnak tartanám. Sosem értettem, hogyan veszik maguknak emberek, hogy mások zsebeiben turkáljanak. (No, nem mintha én nem tettemvoln.de, nem az érdekelt mennyi, hanem az, hogy kivegyem.)
Az meg különösen szép, hogy valaki megtudja itt a világvége, és eladja mindenét. Kinek segít? Hiszen a pusztulásé lesz. Vagy kinek bizonygatja, utolsó öt percben, íme, én jó és hűséges vagyok. Teszem, amit Jézus mond.

Nem azért teszi némely ember, hittől, vallástól függetlenül, mert itt a vég. Hanem azért mert hiszi, hogy jó úton jár. Istennek kedves dolgot óhajt tenni.
Tehát nem beszélhetünk károkozásról sem, téves híresztelések nyomán. Mert az egyén, aki nagyon tetszeni akart, halottnak a csók c. gondolat. Magát hozta helyzetbe.

Aki pedig letölti, zip file. Csalódni fog, mert crc hibás mindkét fájl. Legalább is nekem most így reggel úgy jött le. (Kíváncsi voltam, hogy mennyit változott. Mint Darwin könyve, az is az első 8 évben 1/3 átírták…)

Szóval azt mondom, hagyjuk a fáradtakat, pihenni, a lustákat pedig feküdni. Beszélgessünk érdemben, Mindkettőnk (többünk) épülésére!

Mert nem azt mondják majd, Szrobcsek...
Hanem beazonosítják ezen portállal, hiszen itt olvasták, vágatlanul, magyarázat nélkül.

_________________
Pihenek, ha lesz értelme benézek.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. okt. 09., kedd 11:15 
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2007. jún. 08., péntek 17:52
Hozzászólások: 82
Tartózkodási hely: Sweet home:)
"Esetedben kétlem, hogy mélyebb ismereted lenne JT. Kapcsolatosan. Pusztán őszinte megjegyzés, mint bántás"

Viszont akiktől idézek, valószínűleg többet tudnak JT-teológiájáról, hamis tanításaikról, (20-30 évig voltak a szervezet tagjai, s van aki a vezető testületben)mint te meg én együttvéve.
Úgyhogy nem szégyen tőlük tanulni.


"Gondold végig!, ha hirtelen oldalakat tennék eléd, amik hited járatják le."

A hitemet nem lehet lejáratni, mert a hitem Jézus Krisztusban, az örökké állandó Istenben van, és nem egy szervezetben.
Vagyis JT "hite" lejáratható? Hogyan, ha a Kősziklán áll?

Én válasz helyett inkább tovább idézek lustáknak, kétkedőknek, kíváncsinak, cinikusoknak egyaránt.

http://xjt.atw.hu/hindex.html

Idézetek a műből:

[color=red]"Jehova Tanúi - hogyan nyithatjuk fel a szemüket?

szerző: David A. Reed, egykori Jehova Tanúja

MIT TEGYEK, HA MÁR AZ AJTÓNÁL ÁLLNAK?

Tégy bizonyságot keresztény HITEDRŐL
• Tégy bizonyságot keresztény hitedről
• Nincs szükséged különösebb előkészületekre
• Mondd el nekik, hogy hogyan tette MAGÁT Krisztus valóságossá SZÁMODRA
• Beszélj arról, hogy mit tett Krisztus a TE életedben
Jehova Tanúinak NINCS ÉRVÜK a te bizonyságtételed ellen, hiszen az veled történt meg!
Az átlagos Jehova Tanújának csak közvetett kapcsolata van Istennel - egy szervezeten keresztül.
A te bizonyságtételed talán emlékezteti őket az Új Szövetségre, ahol a hívők - ahelyett, hogy az egyik kiadványt a másik után olvasták volna róla - MEGTAPASZTALTÁK ISTENT.

Jehova Tanúi éppen az utcátokban vannak és feléd tartanak?

Olvasd végig velük a Róma 8. fejezetét!

* Mondd nekik, hogy ez az egyik kedvenc szakaszod a Bibliában!
* Kérjed, hogy az ő Bibliájukból hallgathasd meg!

Csak néhány megjegyzésre lesz szükség, melyeket az alábbiakban javasolunk:

"Nincs tehát most már semmiféle kárhoztató ítélet azok ellen, akik a Krisztus Jézusban vannak, [FŰZD HOZZÁ: "Sok ember kárhoztatva érzi magát." (Sok Jehova Tanúja elkárhozottnak érzi magát, bár ezt nem ismerik be. Szervezetük azt tanítja, hogy csak "a felkent maradék" - hozzávetőleg 8 ezer idősödő Tanú - van "[egységben] Krisztussal" a Róma 8 értelmében.)], mivel az élet Lelkének törvénye megszabadított téged Krisztus Jézusban a bűn és a halál törvényétől.

Amire ugyanis képtelen volt a törvény, mert erőtlen volt a test miatt, azt tette meg Isten, amikor a bűn miatt tulajdon Fiát küldte el a bűnös testhez hasonló formában, és kárhozatra ítélte a bűnt a testben, hogy a törvény követelése teljesüljön bennünk, akik nem test szerint járunk, hanem Lélek szerint.

Mert akik test szerint élnek, a test dolgaival törődnek, akik pedig Lélek szerint, a Lélek dolgaival. A test törekvése halál, a Lélek törekvése pedig élet és békesség, minthogy a test törekvése ellenségeskedés Istennel, mert az Isten törvényének nem veti alá magát, és nem is tudja alávetni.

Akik pedig test szerint élnek, nem lehetnek kedvesek Isten előtt. [Mondd ezt: "Képzelje magát abba a helyzetbe, hogy nem lehet kedves Isten előtt, akármennyire keményen törekszik is rá. Mindenki ebben a helyzetben van, amíg be nem fogadja a Krisztust."]

Ti azonban nem test szerint éltek, hanem Lélek szerint, ha Isten Lelke lakik bennetek. De akiben nincs a Krisztus Lelke, az nem az övé. [Fűzd hozzá: "Tehát az emberek csak akkor lehetnek kedvesek Isten előtt, ha a Szellem bennük lakik."]

Ha pedig Krisztus bennetek van, bár a test a bűn miatt halott, a Lélek életet ad az igazság által.

Ha pedig annak Lelke lakik bennetek, aki feltámasztotta Jézust a halottak közül, akkor az, aki feltámasztotta a Krisztus Jézust a halottak közül, életre kelti halandó testeteket is a bennetek lakó Lelke által.

Ezért, testvéreim, adósok vagyunk, de nem a testnek, hogy test szerint éljünk.

Mert ha test szerint éltek, meg kell halnotok, de ha a Lélek által megölitek a test cselekedeteit, élni fogtok. Akiket pedig Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai. [Fűzd hozzá: "Micsoda áldás, hogy Isten örökbe fogadott bennünket, mint gyermekeit, azáltal, hogy nekünk adta az ő Lelkét, hogy a mi szívünkben lakjon!" (Jehova Tanúi úgy hiszik, hogy csak a nyolcezres "felkent maradék" tapasztalja ezt meg, míg a többi 14 millió (itt bizonyára az Emlékünnepen résztvevők teljes számára utal a szerző - a ford. megj.) követi "szellemtől irányított szervezetüket".)]

Mert nem a szolgaság lelkét kaptátok, hogy ismét féljetek, hanem a fiúság Lelkét kaptátok, aki által kiáltjuk: "Abbá, Atya!"

Maga a Lélek tesz bizonyságot a mi lelkünkkel együtt arról, hogy valóban Isten gyermekei vagyunk.

Ha pedig gyermekek, akkor örökösök is: örökösei Istennek és örököstársai Krisztusnak, ha vele együtt szenvedünk, hogy vele együtt meg is dicsőüljünk. [Nem ismerve az 1-14 verseket, sok Tanú a 15-17 verseket a kiadványaikban "a felkent maradékra" vonatkozónak gondolja. Jehova Tanúi milliói azt tanulták, hogy az ilyen újszövetségi ígéretekre a következőképpen reagáljanak: "Ez nem rám vonatkozik, mert a 'más juhok' nagy sokaságának vagyok a tagja és nem az Isten Lelke által nemzett vagyok." - Life Everlasting-In Freedom of the Sons of God (Örök élet-Isten fiainak szabadságában, 153. old., angolban, 1966)] Mondd ezt: "Tehát mindnyájan kárhoztatva vagyunk, és képtelenek vagyunk kedvesek lenni Isten előtt, bármilyen keményen is próbálkozunk, amíg Isten az Ő Fiának Lelkét nem helyezi szívünkbe, örökbe fogadva bennünket, mint gyermekeit."

Megpróbálják majd palástolni a rájuk gyakorolt hatást, de a Róma 8:1-17 "megsemmisítően" fog hatni azokra a Tanúkra, akik felfogják jelentését.

A 8-9. versekből kitűnik, hogy vagy "Krisztuséi vagyunk", vagy "nem lehetünk kedvesek Isten előtt". Ez a kijelentés nem enged teret a szervezet által szentesített 'más juhok' második osztályára vonatkozó elképzelésnek."

Vagy:
"Az Istennel és a túlvilággal kapcsolatos hitelveik teljes mértékben azon a hitükön alapulnak, hogy a szervezet Isten helyett beszél.
Azt feltételezni, hogy ez a vonás megenged bármiféle fáradozást, amely megváltoztathatja a teológiáról vallott felfogásukat a teológia megvitatása révén, kudarcra ítélt dolog.
Ez olyan lenne, mintha egy primitív bennszülött először tartózkodna vendégként egy befűtött lakásban, és a fűtést egy a radiátorra öntött vödör vízzel próbálná meg kikapcsolni. Egész nap hiába locsolná folyamatosan a vizet a radiátorra, noha egy vödörnyi jólirányzott vizet az alagsori kazánba öntve elérné a célját.
Ehhez hasonlóan, egy Jehova Tanúját Krisztus istenségéről meggyőzni hiábavalónak bizonyulhat annak a kereszténynek, aki nem érti meg, hogy Jehova Tanúi teológiáját az alagsori kazánban lehet ki- vagy bekapcsolni; azaz, mivel ők úgy hiszik, hogy egyedül az Őrtorony Társulat határozhatja meg a helyes teológiát, továbbra is azt fogják hinni, hogy Jézus az első angyal-teremtmény volt, bármennyi "hideg vizet" öntenek is arra a hitre.
Csak amikor rájön arra, hogy az Őrtorony Társulat nem Isten szervezete, akkor fogja szabadnak érezni magát, hogy felülvizsgálja a teológiát, amelyet abból a forrásból elfogadott. "

_________________
Róma 9/5


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. okt. 09., kedd 11:52 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 21:15
Hozzászólások: 4790
Tartózkodási hely: Budapest
szrobcsek írta:
Jehova Tanúinak NINCS ÉRVÜK a te bizonyságtételed ellen, hiszen az veled történt meg!
Az átlagos Jehova Tanújának csak közvetett kapcsolata van Istennel - egy szervezeten keresztül.
A te bizonyságtételed talán emlékezteti őket az Új Szövetségre, ahol a hívők - ahelyett, hogy az egyik kiadványt a másik után olvasták volna róla - MEGTAPASZTALTÁK ISTENT.

Ez jó stratégia csak egy baj van vele:
Az átlag, magát kereszténynek mondó embernek ugyanúgy nincs közvetlen kapcsolata Istennel, és valójában nincs bizonysága.
Az átlag tanúnak jobbak a bibliai ismeretei és képzettebb a saját teológiájában.
Ezért az átlag "kereszténynek" nincsennek érvei és ahogy a tanúk az Őrtoronyra, ö meg csak a saját felekezete dogmáira tud hivatkozni, ami mögött meg általában nincs ismeret, tehát könnyen le lehet mosni a vitában. Ezért aztán a leggyakoribb reakció a becsöngető tanuval szemben a düh, a gondolkodás nélküli elutasítás.
Akiben tényleg ott lakozik Isten szelleme, aki újjászületett, annak valóban működik a fenti stratégia, de azoknak nem is kell ezt elmagyarázni. :)
üdv
ex


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. okt. 09., kedd 12:13 
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2007. jún. 08., péntek 17:52
Hozzászólások: 82
Tartózkodási hely: Sweet home:)
exrefis írta:
szrobcsek írta:
Jehova Tanúinak NINCS ÉRVÜK a te bizonyságtételed ellen, hiszen az veled történt meg!
Az átlagos Jehova Tanújának csak közvetett kapcsolata van Istennel - egy szervezeten keresztül.
A te bizonyságtételed talán emlékezteti őket az Új Szövetségre, ahol a hívők - ahelyett, hogy az egyik kiadványt a másik után olvasták volna róla - MEGTAPASZTALTÁK ISTENT.

Ez jó stratégia csak egy baj van vele:
Az átlag, magát kereszténynek mondó embernek ugyanúgy nincs közvetlen kapcsolata Istennel, és valójában nincs bizonysága.
Az átlag tanúnak jobbak a bibliai ismeretei és képzettebb a saját teológiájában.
Ezért az átlag "kereszténynek" nincsennek érvei és ahogy a tanúk az Őrtoronyra, ö meg csak a saját felekezete dogmáira tud hivatkozni, ami mögött meg általában nincs ismeret, tehát könnyen le lehet mosni a vitában. Ezért aztán a leggyakoribb reakció a becsöngető tanuval szemben a düh, a gondolkodás nélküli elutasítás.
Akiben tényleg ott lakozik Isten szelleme, aki újjászületett, annak valóban működik a fenti stratégia, de azoknak nem is kell ezt elmagyarázni. :)
üdv
ex



Üdv. Azért hátha akad valaki, akinek segítségére vannak ezek az iratok.
Szerintem igen, ezért is idézem.

Üdv EX.
"Ropogós" :wink:

_________________
Róma 9/5


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. okt. 09., kedd 14:37 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 21:15
Hozzászólások: 4790
Tartózkodási hely: Budapest
szrobcsek írta:

Üdv. Azért hátha akad valaki, akinek segítségére vannak ezek az iratok.
Szerintem igen, ezért is idézem.

Üdv EX.
"Ropogós" :wink:

Helyzetértékelésemmel egyetértesz?
Vagy jobb a helyzet?
Vagy rosszabb?
üdv
ex


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. okt. 09., kedd 16:36 
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2007. jún. 08., péntek 17:52
Hozzászólások: 82
Tartózkodási hely: Sweet home:)
exrefis írta:
szrobcsek írta:

Üdv. Azért hátha akad valaki, akinek segítségére vannak ezek az iratok.
Szerintem igen, ezért is idézem.

Üdv EX.
"Ropogós" :wink:

Helyzetértékelésemmel egyetértesz?
Vagy jobb a helyzet?
Vagy rosszabb?
üdv
ex




Helyzetértékelés? Persze. Aki csak a felekezete tanításaiból él, s nem tanulmányozza önnállóan a bibliát, nem igazán fog előrehaladni.
Azt bekergetik a málnásba a saját tanaikból igen felkészült JT tagok.

"Legyenek bár rokonok, munkatársak vagy idegenek az ajtód előtt, Jehova Tanúival nehéz beszélgetni.
És ez nem véletlen. Alaposan kiképezték őket.
Egy Jehova Tanúja, aki nyomonköveti a gyülekezeti összejövetelek és a személyes tanulmányozás teljes programját és elvégzi az összes kitűzött "házifeladatot", az évente kb. 3000 oldalnyi Őrtorony-kiadványt olvas el. Ez 24 darab, kéthetenként megjelenő, egyenként 32 oldalas Őrtorony folyóiratot, ugyanilyen mennyiségű Ébredjetek! folyóiratot; 12 darab, havonta megjelenő, egyenként 4-8 oldalas A Mi Királyságszolgálatunk című belső kiadványt, plusz egy vagy több könyvet, brosúrákat és/vagy füzeteket foglal magába. Mindez a szervezet nyomdáinak egy éves termése.
Ebbe beleértendő a "tanulmányozási" anyag másodszori újraolvasása is, amikor is az összejövetelre való felkészülés keretében minden bekezdésben aláhúzzák a válaszokat, valamint ugyanennek az anyagnak a harmadszori (esetleg még negyedszeri) elolvasása az összejövetel folyamán. Rendszerint 2-3 "tanulmányozási cikk" található az Őrtorony minden számában, melyeket ilyen nagy gondossággal újra és újra elolvasnak a vasárnapi Őrtorony-tanulmányozásra való felkészülés során. Aktuálisan mindig van egy könyv is, melyet a gyülekezeti könyvtanulmányozáson (általában kedd esténként tartják) bekezdésről-bekezdésre végigtanulmányoznak. És vannak más könyvek is, melyeket a csütörtökönként/péntekenként tartott Teokratikus Szolgálati Iskola-i feladatokra való felkészüléskor használnak.
Még azok a Tanúk is, akik nem sokat vagy semmit sem olvasnak el ezekből az olvasnivalókból, hetente közel öt órát töltenek el mindezek meghallgatásával az összejöveteleken. A "tanulmányozási" anyag kérdés-feleletes átvétele mellett ezek az összejövetelek többnyire előadásokat és bekezdésekre bontott megbeszélést is magukba foglalnak.
Mind a korábban említett "Iskola", mind pedig a Szolgálati Összejövetelek sok demonstrálást is magukba foglalnak, melyek során az egyik Jehova Tanúja TÉGED játszik, a másik pedig saját magát, amint az ajtódnál prédikál neked, vagy kevésbé "hivatalos" körülmények között beszélget veled.
Ezek a demonstrációk az emelvényen a Királyságterem hallgatósága előtt megtanítják Jehova Tanúit, hogy hogyan adják elő mondanivalójukat hatékonyan és meggyőzően. Nemcsak azt tanulják meg, hogy hogyan adják elő az aktuális heti beszélgetési témát, hanem azt is, hogyan reagáljanak azokra az ellenvetésekre, kérdésekre és ellenérvekre, amelyeket TE valószínűleg felhozol majd.
Egymást váltva majd' minden aktív Tanú sorra kerül egyik-másik szerepkörben e demonstrálások során, ténylegesen kipróbálva a különböző megközelítéseket és megtanulva, hogyan cáfolják meg az ellenvetéseket és győzzék le a nem-Tanúk által felvetett érveket.
A Királyságteremben tartott összejöveteleken túl hasonló gyakorlatokat tartanak, amikor ún. "kivonulások" (egy gyülekezet tagjai által azonos időben végzett, közös prédikálási program - a ford.) előtt a csoportok találkoznak, sőt az otthonokban is, amikor a családtagok együtt készülnek fel erre a tevékenységre.
Egyszóval, igen valószínű, hogy azt a frappáns érvet, amelyet arra találtál ki, hogy megoszd a téged felkereső vagy megszólító következő Tanúval, ő már régen hallotta, s jól be is gyakorolta, hogy hogyan cáfolhatja azt meg.
"


Hogy felkészültek az Őrtorony kiadványokból, ahhoz nem fér kétség.
Egy keresztény ha ennyi időt szán az Ige tanulmányozására... :wink:

Még mindíg azt gondolom, hogy ezek a volt JT bizonyságok segítségünkre lehetnek, hisz elsőkézből hallhatunk róluk, belső köreikről, mindennapjaikról.
Engem ez még akkor is érdekel, ha soha sem fogok eztán vitába szállni velük.

Üdv
Ropi

_________________
Róma 9/5


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. okt. 09., kedd 21:30 
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 23., hétfő 11:00
Hozzászólások: 348
Tartózkodási hely: Budapest, Újsolt
szrobcsek írta:

Viszont akiktől idézek, valószínűleg többet tudnak JT-teológiájáról, hamis tanításaikról, (20-30 évig voltak a szervezet tagjai, s van aki a vezető testületben)mint te meg én együttvéve.
Úgyhogy nem szégyen tőlük tanulni.



Nah! Talán megérkeztünk. Örülök, hogy beszélsz, és szintén örömmel olvasom is.
És ahogy mondtad is korábban, Jehova tanúk teológiája címú topik arra hivatott, hogy megnézzük, mi valós, és mi hamis az állításaikban.
(Magam 91-körül kezdtem komolyan venni őket J.T., azóta is tanulmányozunk. Kisebb, nagyobb szünetekkel.)
Szerintem nem az a lényeg, hogy mennyi időt tölt el ott valaki, hanem hogyan fejlődik. Mat 13:3-9.

Nem tudom, hogy pl. Leo Taxil mennyire számít hitelesnek? Tízen valahány évig játszotta, ő hű katolikus. Majd nyíltan szint vallott, aztán játszi kedvében visszavonta, és ismét katolikust játszott. Háromszor is táncolgatott, közben sorban adta ki botránkoztató írásait Mat 18:6, 7.
Most jutok el oda, hogy hozom a gondolatod; Hogy akitől idézel…
Hogyan győződtél meg arról, hogy a forrás, amit idézel hiteles-e? ha pedig hiteles, azaz dokumentálható, kinek a játszi kedvéből van az?
Hol vannak a könyv feltáró részei? Mert magam arra indulnék, ha látom a beszéd mögött, Isten szavait hozza bizonyságul. (könyv, fejezet, vers)
Nem azt mondom, hogy vessük el a szöveget, hanem pont ellenkezőleg. Nézzük meg ki írta.
(Magam bp. 9.-8. ker.-ben cseperedtem, de sosem kedveltük a másik bandából leszakadt olyan embereket, akik korábbi fészküket ócsárolták.) Nekem visszatetsző dolog, ha ott hagyva gyülekezetét, azt ócsárolja. (mert testvérei ott is szeretettel fogadták. Tegyük fel mind, egytől-egyig téves úton jár, mégis szeretetet adtak neki.) Ettől aztán veszít is hiteléből, főleg, hogy innen nézve, én több exJT beszámolóban inkább sértettséget vélek felfedezni. Más kérdés, hogy vélt, vagy valós-e.
Ne érts félre, nem azt mondom, hogy komoly, kellően megalapozott véleményét ne mondja el valaki. Igen, mondja el, vádak nélkül, támogassa meg a Bibliából. Ha pedig törekvése van függetlenül nyilatkozni (ami természetesen nehéz) akkor kezdem el hitelesnek tekinteni.

Pl. Mózes részletesen elmondja, hol követet el hibát, aminek következményében nem mehetett be az ígéret földjére. De, pont ettől válik hitelessé.
Mindenkitől van mit, és lehet tanulni. Van ahol akár egyetlen szót, és mögöttes gondolatot. Van, ahol pont a negatívum hozza magával a tanulás lehetőségét. A benne lévő tanulsággal.

Mondok egy példát; (közvetlen ismerősömmel Reformátusvallású, eset a dolog)
De, gyorsan hozzá is teszem, pusztán érzékeltetésnek szánom.
S. Barátom munkája során kénytelen fegyvert viselni. Munkából hazafelé menet, arra gondolt, hogy bemegy a gyülekezetbe. Pont eléri az istentiszteletet, és jó lesz a többiekkel együtt megmutatni Istennek az imádatát. (kocsiban nem hagyhatta a fegyvert.) Szóval derekán a pisztollyal besétált, és illően köszöntötte ismerőseit. Akik jól összecincálták lelkét, volt, aki egy becsmérlő pillantással, volt, aki szavakkal. (Mindezekkel pedig egy héttel korábban saját kertjében örömmel beszélgetve telt a hétvége.) Nem értette, hogy miért olyan ellenségesek vele. Megbotránkoztak, hogyan mer fegyverrel megjelenni.

Eljutok odáig, hogy a hit lejáratása….
Ha én ezt a történetet, ami valós, és még más történeteket összeszedném, megfelelő írói vénával ki is színezem, hogy érzékletes legyen (sütött a nap, madarak szóltak, csendes kis mellékutcában lévő gyülekezet, hova tovább, hogyan sietett, hogy időben oda érjen… És ezt követően raknám a történet, majd ismét érzékletesen ecsetelgetném, hogyan bolyongott szegény S. Barátom lelkileg megnyomorítva stb. Akkor bizony ez lejáratás lenne, de magas fokon. (még inkább a fondorlatos megjegyzéssel.)

Még ha, ahogy mondod is;
Idézet:
A hitemet nem lehet lejáratni, mert a hitem Jézus Krisztusban, az örökké állandó Istenben van, és nem egy szervezetben.
Vagyis JT "hite" lejáratható? Hogyan, ha a Kősziklán áll?


Jézus életéből tudjuk, hogy az akkori írástudók nem egy alkalommal állítottak csapdát, és próbálták meg törbecsalni, a nép előtt, lejáratni. (mat 22:15 márk, 12:12,13, Luk 20.19,20,21) Gondoljunk csak az adó megfizetésére. Ahol válaszában nem csak azt közölte, hogy mit gondol, hanem egyben akkor és most is érvényben lévő útmutatás szerint, láthatóan rájuk pirított. Többször is, mert értették ők, hogy róluk van szó.

Ha pedig nagyon óhajtanék ragaszkodni gondolatodhoz, most le kéne csapnom ’és nem egy szervezetben’ gondolatodra. Mert ezzel kizárod saját hited szervezetét is. És egyben magát a kétségbe vont szervezetet sem tekinted mérvadónak. Ergo mit vont kétségbe? De, ez távol legyen tőlem. Mint ahogy előző példát is csak szemléltetésnek hoztam, és nem bántásnak. Úgy gondolom, hogy egy kisebb régió, pár ember rossz reakciója a számukra idegennek vélt helyzetre. És nem azonosítom magával a gyülekezettel.

Talán a cinikusokat nem kellett volna szóba hozni. Teljességgel ellentétes tanítási tételeket vallanak. (Vagy én értem rosszul, és mintegy felhívólag mondod?)

Mat 7:24 illetően egyetértek veled, ha erre utaltál.


Másik h.sz alapján
Idézet:
Azért hátha akad valaki, akinek segítségére vannak ezek az iratok.
Szerintem igen, ezért is idézem


Osztom a meglátásod, hogy bizonyára segítségére van másoknak.
De, miben?
Tegyük fel J.T.erre koboról, és mit lát? Látja a topikot, meg az általad hozott vágatlan idézeteket. Majd legyint, Ezt már láttam, olvastam. Mivel se pro, se kontra meglátásokat nem lát. Tovább is megy, meghozva magában a döntést. Ez a hely sem keltette fel érdeklődésem.
Egyrészt, szerető figyelmességeddel megóvtad társaid, akikre hivatkozva, idehoztad az idézet, számolva az ő lustaságukkal, de elhajtottál egy másikat, aki talán keresgél. Így megerősíted abban a nézetében, hogy sehol sem számíthat jobbra.
(De, miért is kéne bárkit is sült galambbal tömni a szájánál fogva?)

Igen, egy tapasztalatlan, vagy ismeretben hiányos (nem volt még alkalma, tapasztalat, és ismeret begyűjtésére) ember elolvassa, és helyt is ad magában a szövegnek. De, pont a meggyőződésének hiányában, akár holnap egy másik szöveg alapján ismét másként gondolja, mert annak is helyt adva, azt mondja igaz az is. Aztán belezavarodva, inkább látja Buddhát szimpatikusnak, és érthetőbbnek.

Ezért is unszollak, nem csak Téged, hanem személyenként másokat is. Hogy láthatóvá tegyük a hitet önmagunkon keresztül. Mivel itt, jelenleg is élő kortárs hívők (de csúnya szó) vagyunk, hitelünk sokkal inkább érthető, mint hivatkozott szövegrészek. Ezért vagyok azon, hogy azt mond; amivel nem értesz egyet, vagy igen.
Hitünket pedig a Bibliára alapozzuk, aminek szerzője maga a Teremtő Isten, akiben hiszünk.

Aztán részletesen hozod, hogy mennyi időt töltenek tréninggel. Nem tudom, hogy milyen értelemben érted, ill. hozod. Pozitív, negatív?
De, gondoljunk bele; egy sportoló a cél érdekében hányszor megy tréningezni, hányszor játssza le magában, vagy akár a csarnokban azt a szituációt, amiben indul. Miért teszi?
Még a kresz-ben is van egy vizsgakérdés, ami arra utal, hogy érdemes-e egy közlekedési szituáció elméletbeli megoldásán gondolkodni?
Igen, túlnyomó részük a Tanuknak, előre edzi magát, kitalált, vagy már valós események begyakorlásával.
Elvonatkoztatva most tőlük. Én nem látok abban kivetni valót, ha valaki előre átgondolva felkészül egy helyzetre.




Idézet:
Még mindíg azt gondolom, hogy ezek a volt JT bizonyságok segítségünkre lehetnek, hisz elsőkézből hallhatunk róluk, belső köreikről, mindennapjaikról.
Engem ez még akkor is érdekel, ha soha sem fogok eztán vitába szállni velük.

Vagyis érdemes, elsősorban a hitelességét megvizsgálni, előítélet nélkül. Megállja-e helyét Isten szavában? Mert ami rossz, az amúgy is összeomlik, vagy rövid időn belül fog.

A vitáról alkotott véleményeddel egyetértek. Nem vitatkozni kell. (Ismét, gondolatom szerint a vita a másik fél meggyőzését tűzi ki célul.) Tehát nem nekünk kell meggyőzni, hanem feltárni, megmutatni, a saját nézeteinket. És amilyen hévvel tárjuk, mutatjuk, épp olyan érdeklődődéssel meghallgatni, megvizsgálni felebarátunk nézetét.
És a meggyőzés munkáját Istenre hagyni. Épp annyira magunkra nézve, mint ahogy a másikra. Ján 8:31,32;

_________________
Pihenek, ha lesz értelme benézek.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. okt. 10., szerda 08:40 
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2007. jún. 08., péntek 17:52
Hozzászólások: 82
Tartózkodási hely: Sweet home:)
Jehova Tanúi - hogyan nyithatjuk fel a szemüket?
szerző: David A. Reed, egykori Jehova Tanúja


http://xjt.atw.hu/hindex.html

Idézetek a műből:

"Ismerik a Tanúk - a Bibliát?
Vagy csak azt a néhány bizonyításra szánt szövegrészt?
Jehova Tanúi olyan benyomást keltenek, hogy ismerik a Bibliájukat. A legnagyobb könnyedséggel szökellnek ide-oda kedvelt "bizonyító" szövegrészeikhez, "bebizonyítva" állításaikat és megcáfolva érveidet - vagy legalábbis eléggé elhomályosítva az adott témát. Valójában azonban a legtöbb Jehova Tanúja nem ismeri a Bibliát.
Amit ismernek, az a szervezet által szövegösszefüggéséből kiragadott és az érvelés céljára újból összeállított néhány tucat "bizonyító" szöveg, ami messze áll attól, amit a Biblia ténylegesen mond.
A Tanúkat arra a hitre nevelik, hogy ők többet "tanulmányozzák a Bibliát", mint más vallások, tanulmányozási anyagaik azonban az Őrtorony Társulat kiadványaiból állnak. Bibliaverseket idéznek, de szövegösszefüggésükből kiragadva azokat.
És nemcsak a szövegösszefüggést hagyják figyelmen kívül, hanem a verseket igazából egy másik szövegösszefüggésbe helyezik, mégpedig az Őrtorony-anyag szövegösszefüggésébe.
Hogy megértsük, hogyan képes megváltozni az adott jelentés, gondoljunk úgy az egész bibliai szakaszra, mint egy darab sült pulykamellre. Ha valaki vág belőle és megeszi, tudni fogja, hogy milyen az íze. Az azonban, akinek csak egy vékony szeletet adnak belőle mustárral leöntve, két szelet rozskenyér között, csak azt fogja tudni, hogy a szendvicsnek milyen íze van - nem pedig magának a pulykának.
Hasonló módon egy bibliavers eredeti 'zamata' is teljesen elveszhet illetve megváltozhat, amikor a bevezető szavak és a következtetést levonó alkalmazás közé ékelődik egy Őrtorony-könyv oldalain.
Állandóan ilyen "Írás-szendvics"-étrenden élve Jehova Tanúi sosem ismerik meg igazán a Bibliát. Elsajátítják azonban az Őrtorony Társulat tanításait a bizonyításra szolgáló szövegrészekkel együtt, amelyekkel a Társulat "Biblián alapulónak" tünteti fel azokat.
Amikor maguk között beszélik meg az anyagokat, Jehova Tanúi az Őrtorony-kiadványokhoz fordulnak és azokra hivatkoznak egy kérdést bizonyítandó, vagy azt eldönteni, hogy miben kell hinniük. Egy bibliavershez fordulni sosem elegendő, mivel hitelveik tulajdonképpen a vers társulati értelmezésén múlnak.
Jehova Tanúi valójában, ha már elég régóta vannak a szervezetben ahhoz, hogy lássák ahogy a "világosság egyre növekszik" a különböző témákat érintően, rutinszerűen kutatják kiadványaikat a Társulat legfrissebb magyarázata céljából.
Amikor a Társulat korrigálja a téves próféciákat, vagy megváltoztatja tanításbeli álláspontokat, gyakorta pontosan ugyanazokat a verseket használja az új tanítás alátámasztására. A régi értelmezést egyszerűen elhajítja, és a kérdéses vers hivatalos jelentéseként egy új magyarázattal helyettesíti.
Jehova Tanúi valójában - egy olyan folyamaton keresztül, amit George Orwell futurista regényében, az '1984' - ben "duplagondol" - nak nevez - hiszik, hogy tanításaik egyenesen a Bibliából és csakis a Bibliából származnak, mialatt szívükben tudják, hogy minden a brooklyni Vezető Testülettől jövő éppen aktuális értelmezéstől függ.
Alkalomadtán - mint amikor valami belső, a szervezetben lévő felbolydulással küzd a vezetőség, és erős nyelvezetet használ, hogy a tagokat kordában tartsa - mégis megjelentetnek olyan megállapítást, ami elárulja valódi hozzáállásukat
"Ámde Jehova látható szervezetről is gondoskodott: 'hű és értelmes rabszolgáról', akit szellemtől-felkentek alkotnak, hogy Krisztus követőit minden nemzetben hozzásegítsék a Biblia helyes megértéséhez és megfelelő alkalmazásához. Ha nem vagyunk kapcsolatban ezzel az Isten által felhasznált közlési csatornával, nem haladhatunk előre az élet útján, akármennyit olvassuk is a Bibliát." - Őrtorony, 1982/11., 19. o.
A Tanúkat arra készítik fel, hogy amikor kívülállókkal beszélnek, egyedül az Írásokra hivatkozzanak és azokat idézzék - ne az Őrtorony-kiadványokat, amelyek hitük valódi alapját képezik. "


folyt köv.

_________________
Róma 9/5


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. okt. 10., szerda 10:02 
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 23., hétfő 11:00
Hozzászólások: 348
Tartózkodási hely: Budapest, Újsolt
szrobcsek írta:
Jehova Tanúi - hogyan nyithatjuk fel a szemüket?
szerző: David A. Reed, egykori Jehova Tanúja


http://xjt.atw.hu/hindex.html

Idézetek a műből:



....... Csakazért sem! :)
Játsz! Kedvedre.
Bizonyítványod, pedig magad állítod ki, és írod alá.

Nyiltan mondom; Bolond vagyok..., és alkalmatos időben figyelmeztessetek!

_________________
Pihenek, ha lesz értelme benézek.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. okt. 10., szerda 11:44 
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2007. jún. 08., péntek 17:52
Hozzászólások: 82
Tartózkodási hely: Sweet home:)
Bizonyítványod, pedig magad állítod ki, és írod alá.

Majd a tanár kiállítja, és ügyi az nem te vagy.
Bízd csak rá :*:

további idézet a műből:

"Felkészültél a bibliai ping-pongra?

Amikor Jehova Tanúi bármelyik - nem az általánosan bevett felfogás szerinti - hitnézete megvitatásra kerül, azt fogják mondani: "Azért hiszem ezt, mivel a Biblia azt mondja [itt jön a vers részletezése] a [itt közlik a fejezet és a vers helyét] - ben", míg a precízebb válasz ez lenne:
"Azért hiszem ezt, mivel az Őrtorony Társulat úgy tanítja nekünk, hogy ez az, amit a Biblia mond".

Sajnálatos módon azonban ez egy olyan pont, ahol a legtöbb keresztény úgy véli, hogy Jehova Tanúit - amint azt a keresztények jellegzetes, bibliaversekből álló válaszai bizonyítják - megcáfolja a kérdéses Tanú-tanításban.

Így egy jellegzetes keresztény-tanú tusakodás egyfajta bibliai ping-pong játékra hasonlít. A keresztény előhozakodik egy írásszöveggel, cáfolandó egy Tanú-tanítást, a Tanú pedig viszonozza ezt egyik kedvenc "bizonyító" írásszövegével. A keresztény egy újabb verssel válaszol, a Tanú nemkülönben. Bibliaversek repkednek oda-vissza az asztal felett, míg aztán mindkét fél izzadtan és kimerülten pihenőért kiállt.

Egy következő heti visszavágó hasonló eredményre vezet. Még ha a kereszténynek több pontot sikerül is gyűjtenie, a Tanú még mindig Tanú, és a keresztény úgy érzi, lemond a Tanúról arra a következtetésre jutva, hogy értelmetlen velük párbeszédbe bocsátkozni.

Bizonyos értelemben véve ez a következtetés helyes - abban az értelemben, mint ahogy a dzsungellakó végül is úgy döntött, hogy értelmetlen több hideg vizet önteni a forró radiátorra.

A kudarc mindkét esetben a rosszul célzott törekvéseknek tulajdonítható. A próbálkozások sikeresek lehettek volna, ha a megfelelő célra irányulnak.

Egy Jehova Tanúja hitrendszerét lebontani hasonlatos egy fa kivágásához. A favágó, aki a legnagyobb lombkoronát veszi célba, egész nap eredmény nélkül lóbálhatja a fejszéjét. Így van ez a kereszténnyel is, aki a kiemelkedő Tanú-tanításokat célozza meg.

A teológiával és a túlvilággal kapcsolatos Tanú-meggyőződések csábító célpontok a keresztények számára, akik tudják, hogy mit mond a Biblia valójában ezekről a dolgokról. De ezeket a hibás nézeteket az Őrtorony Társulat tartja fenn, éppen úgy, ahogy a leveleket és az ágakat a fatörzs tartja a magasban.

Amíg a favágó nem a törzset célozza, hiába lengeti a fejszéjét. Hasonlóképpen van ezzel a keresztény, aki a tanítások feletti vitába bonyolódik Jehova Tanúival.

Inkább mintsem a végletekig erőltetném a kérdést, egy való életből vett példával fejezem be - egy végső pillantást vetve arra, mi történik valójában, amikor egy Jehova Tanújának olyan bibliaverset mutatsz, amely ellentmond a meggyőződésének:

Két hölgy kopogtatott az ajtómon, Őrtorony és Ébredjetek! folyóiratokkal a kezükben. Hagytam, hogy egyikük magához ragadja az irányítást és egy-két percre belekezdjen mondandójába. A felajánlott folyóiratokat visszautasítottam, de megkértem, hogy ha tud, válaszoljon egy kérdésemre mielőtt elmegy. Megkérdeztem, hogy

"Igaz az, hogy Önök úgy hiszik, a hívők 'nagy sokasága' örökké tartó földi élettel lesz megjutalmazva a mennybemenetel helyett? Meg tudja nekem mutatni a Bibliában, hol említi az ezt a 'nagy sokaságot'?"

"Igen". - válaszolta, gyorsan kinyitva Új világ fordítását - amint jól tudtam - a Jelenések 7:9-nél, ahol is ezt olvasta: "Ezek után láttam, és íme, egy nagy sokaság, melyet senki nem volt képes megszámolni, minden nemzetből, törzsből, népből és nyelvből; és a trón előtt és a Bárány előtt álltak, fehér köntösbe öltözve, és a kezükben pálmaágak voltak".

Amikor felhívtam figyelmét a szövegösszefüggésre, és rámutattam, hogy a "nagy sokaság"-ot Isten "trónja előtt állva" ábrázolja a mennyben, mintsem a földön, azt válaszolta, hogy az egész föld Isten trónja előtt áll.

Ezért megkértem őt, lapozzon néhány oldallal arrébb a Jelenések 19-hez, amely szintén a "nagy sokaságról" beszél, és megkértem őt, olvassa el az első verset: "Amit ezek után hallottam, olyan volt, mint egy nagy sokaság harsány hangja az égben. Ezt mondták: "Dicsérjétek Jahot! A megmentés, a dicsőség és a hatalom a mi Istenünké".

"Nos, hol található a nagy sokaság?" - kérdeztem.

"A földön." - hangzott a válasz.

"Kérem, olvassa el még egyszer!" - mondtam.

Ezúttal megállítottam őt, miután elolvasta a 'menny'-szót, és ismét megkérdeztem, hol helyezi el a vers a "nagy sokaságot". "A földön" - hangzott még mindig a válasz.

"Mi volt az utolsó szó, amit olvasott?" - kérdeztem.

"A 'menny'" - ismerte el végül -, "de a 'nagy sokaság' a földön van. Ön nem érti meg - folytatta -, hogy nekünk a brooklyni vezetőségünkben vannak olyan férfiak, akik megmagyarázzák számunkra a Bibliát. És ők bizonyítani tudják, hogy a "nagy sokaság" a földön van; csak én nem tudom elmagyarázni ezt olyan jól."

És erről van szó! Egy Jehova Tanúja nézheti ugyan a 'menny'-szót a Bibliában, és mégis 'földet' fog látni helyette - mivel az Őrtorony Társulat ezt tanítja.

Ez olyan, mintha a Tanúk egy Őrtorony-színezetű üvegen át néznék a Bibliát, ami megváltoztatja a jelentését mindannak, amit olvasnak.

Vajon leáll-e ugyanez a lelki mechanizmus, amikor a téma Isten természete, a halál állapota, a keresztények jövőbeli reménysége vagy bármi más, amiben a Tanúk kiképzést kapnak a királyságteremben zajló összejöveteleken és az Őrtorony-kiadványok oldalain?

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a Jehova Tanúival való viták kudarcra ítéltek. Lehetséges a siker, ha a betegséget kezeled és nem a tüneteket, ha a vizet inkább a kazánba öntöd, és nem a radiátorra, és ha a fejszét a fa törzsére veted, és nem a levelekre. Sújts közvetlenül a törzsre, és az egész fa kidől - beleértve az összes fényesen csillogó levelet, amely elsőként megragadta a figyelmedet."

_________________
Róma 9/5


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. okt. 10., szerda 12:12 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 08:52
Hozzászólások: 4464
Lucius írta:
....... Csakazért sem! :)
Játsz! Kedvedre.
Bizonyítványod, pedig magad állítod ki, és írod alá.

Nyiltan mondom; Bolond vagyok..., és alkalmatos időben figyelmeztessetek!


elvileg értenék ehhez is valamelyest, de maradjunk inkább a nyelvtannál:

a "Játsz!" helyesen: "Játssz!"

"bizonyítványod" után pedig a vessző szükségtelen...

az OSZTÁLYZÁS tényleg nem feladatom :)

_________________
/mT


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 578 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 39  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron
Style by phpBB3 styles, zdrowe serce ziola
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség