Időzóna: UTC + 1 óra




Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 578 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 39  Következő
 

Szerző Üzenet
HozzászólásElküldve: 2007. okt. 11., csütörtök 19:57 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
Kedves Lucius!

erre a kérdésedre:


Egyetlen őszinte kérdésem marad. Nagyon örülnék neki, ha valaki rám cáfolna (mert inkább vesszen a kérdésem lényege, hogy Isten szeretete meglátsszon.)
Kérdésem; Előfordul, hogy kizárnak embereket itt a fórumról. A kizárt személyek után ki megy? Ki keresi velük a kapcsolatot? (Jó vágom én, hogy a fórumról való kizárás nem jelent egyet a gyülekezetből való kizárással. De, mégis csak valamiféle kirekesztés.) Tehát kik keresik, és üdvözlik szeretettel? Azok, akik elősegítették a kizárást, hergelve őket? Vagy azok, akik egyetértenek a kizárttal? (Hozzáteszem nem a végletekig fajuló szélsőségekről beszélek. Hanem egy hittestvéretekről)


szeretnék válaszolni, de megvárom előbb az admin válaszát.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. okt. 11., csütörtök 20:32 
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2007. jún. 08., péntek 17:52
Hozzászólások: 82
Tartózkodási hely: Sweet home:)
http://xjt.atw.hu/hindex.html

További idézet a műből:

[color=red]"Jehova Tanúi - hogyan nyithatjuk fel a szemüket?
szerző: David A. Reed, egykori Jehova Tanúja

Az 1914-es nemzedékkel kapcsolatosan legutóbb feladott tanítás valóban egy hamis próféta által elmondott hamis prófécia? Vagy pusztán annak példája, ahogy a hűséges keresztények buzgalmat tanúsítanak Krisztus visszatérése iránt?

A korábban már idézett 5Mózes 18:20-22 segít a kérdés eldöntésében. Kijelenti, hogy akkor kell a próféta szavait elutasítanunk, amikor "az Úr nevében mond egy igét, de az nem történik meg, nem teljesedik be."

A jövendölés nyilvánvalóan nem teljesedett be, és így az Őrtorony Társulat most leállt ezzel a jóslással.

"Az Úr nevében" mondták a jövendölést? Igen, mivel az mint a "Teremtő ígérete" lett bemutatva.

Az Őrtorony mondta másutt:
"Akik meg vannak győződve arról, hogy az Őrtorony ember véleményét vagy kijelentését publikálja, azok annyi időt se vesztegessenek rá, hogy belenézzenek. Akik hiszik, hogy Isten az Őrtornyot olyan eszköznek használja, amelyen keresztül kommunikál a népével, vagy amelyen keresztül a próféciáira hívja fel a figyelmét, azoknak hálás szívvel kell tanulmányozniuk az Őrtornyot!" - Őrtorony 1942. január 1., 5.o., angol)
Még újabban az Őrtorony Társulat úgy próbálta elkerülni a "hamis próféta" - címkét, hogy azt mondta, Jehova Tanúi nem Isten nevében prófétáltak. "Soha nem mondták: 'Ezek Jehova szavai'." (Ébredjetek! 1993. március 22., 4.o.)

Az Őrtorony Társulat azonban ténylegesen, mint Jehova Jézus Krisztuson keresztül adott prófétai szavát írta le azt a jövendölést, hogy az 1914-es nemzedék látni fogja a véget.
"Jehova prófétai szava Jézus Krisztus szájából így hangzik: "Semmiképpen nem múlik el ez a[z 1914-es] nemzedék, amíg mindezek meg nem történnek" (Lukács 21:32). Jehova pedig, aki az ihletett és tévedhetetlen prófécia forrása, e viszonylag rövid időn belül is be tudja teljesíteni "
...
"Ahogyan Jézusnak a Jeruzsálemre vonatkozó jövendölései az i.sz. 33-tól számított nemzedék idején belül beteljesedtek, ugyanúgy a vég idejére szóló jövendölései is beteljesednek még az 1914-es nemzedék életén belül."
"..."Igen, élve megláthatod ennek az ígért új rendnek az eljövetelét, az 1914-es nemzedék még ma élő tagjaival együtt, vagyis azokkal, akik élni fognak még abból a nemzedékből, amely el nem múlik." - Őrtorony, 1984/19., 23-25.o. (A [ ] -be tett kifejezés ['1914-es'] az angol eredetiben is így van.)

Az Őrtorony Társulat tehát megfelel az 5Mózes 18:20-22 hamis prófétáról szóló leírásának. A Társulat Isten nevében jövendölt, és a jövendölés nem következett be.

Ez a hamis prófécia csak egykori bűn volt? Nem, mivel a jövendölés az évek során ismételten megjelent nemcsak az Ébredjetek! folyóirat impresszumában, hanem más helyeken is - néha egészen csekély különbségekkel, melyek azt jelezték, hogy milyen gondolatok adódtak a témához számos alkalommal:
"... az 1914-ben élő nemzedékből néhányan meg fogják látni Jézus Krisztus próféciájának és a pusztulásnak a jelentős beteljesedését ..." - Ébredjetek!, 1973. október 8., 19.o.

"Melyikre gondolt Jézus? ? Így tehát, amikor napjainkban kell alkalmaznunk, a "nemzedék" kifejezés logikusan nem alkalmazható az első világháború alatt született csecsemőkre. Krisztus követőire és azon más személyekre alkalmazható, akik képesek voltak megfigyelni azt a háborút, valamint a többi dolgot, ami Jézus összetett "jelének" a beteljesedéseként következett be. Néhányan ezek közül a személyek közül "semmiképpen nem múlnak el", amíg meg nem történik mindaz, amit Krisztus megjövendölt, beleértve a dolgok jelen gonosz rendszerének a végét." - Őrtorony, 1979/11., 29-30.o.

"Mi hát akkor a "nemzedék", amely "semmiképpen nem múlik el, míg ezek a dolgok meg nem történnek"? Ez nem egy időszakra vonatkozik, mint ahogy sokan magyarázni próbálják 30, 40, 70, sőt 120 évre; sokkal inkább emberekre utal, azokra az emberekre, akik "a szorongató fájdalmak kezdetekor" élnek, amely erre az elítélt világrendszerre jön. Azoknak az embereknek a nemzedéke ez, akik látták a katasztrófális eseményeket, amelyek robbanásszerűen előjöttek az első világháború kapcsán 1914-től fogva. ...
"És ha e világ gonosz rendszere fennmarad még a századfordulóig, ami nagyon valószínűtlen, tekintettel a világ irányvonalára és a Biblia próféciájának teljesedésére, még mindig lennének életbenmaradottak az első világháború nemzedékéből. Mindazonáltal az a tény, hogy a számuk apad, újabb jele annak, hogy "a dolgok rendszerének befejezése" gyorsan halad a vége felé. ? Igen, volt az embereknek egy nemzedéke, amely 1914-ben élt és amely egy viszonylag nyugodt korszakból látta a nagyobb történelmi változásokat...Boldogok lehetünk ezért, mert Jézus biztosít minket, hogy lesznek túlélők "1914 nemzedékéből" - vagyis ez a nemzedék nem múlik ki teljesen - mikor a "nagy nyomorúság" lehúzza a függönyt e gonosz világrendszerre." - Őrtorony, 1981/8., 28-29.o.

"Jézus a "nemzedék" szót sokszor használta különböző szituációkban és eltérő jelentésekben. Nos, mit értett Jézus a "nemzedék" szón, amikor azt mondta, hogy "ez a nemzedék semmiképpen el nem múlik"? ? A nemzedéknek azonban minden bizonnyal inkább emberekhez vagy eseményekhez kell kapcsolódnia, s nem annyira rögzített /konkrét/ időponthoz.
...
...annak a nemzedéknek a csecsemői ma már hetven vagy hetven egynéhány évesek. Azok pedig, akik már 1914-ben éltek, jócskán benne vannak a 80 vagy 90 éves korukban, sőt egyesek már száz évüket is elérték. De még milliók élnek ma is abból a nemzedékből! És egyesek közülük "semmiképpen ki nem halnak, míg mindezek meg nem történnek". - Őrtorony, 1984/19., 20-21.o.

"Az ítélet tehát annak a nemzedéknek az idején belül fog bekövetkezni, amely látta e Jézus által megjövendölt időszak első jeleit. ? ez az időszak 1914-ben elkezdődött. Isten ítéletvégrehajtásának még az 1914-es nemzedék teljes kihalása előtt meg kell történnie." - Őrtorony, 1987/21., 29-30.o.

"egy békés és biztonságos új világ, mielőtt elmúlik a nemzedék, amely látta 1914 eseményeit ... "A héberek ... hetvenöt évet számoltak egy nemzedékre
napjainkra az 1914-es nemzedék többsége eltűnt ...Jézus szavai beigazolódnak: 'nem múlik el ez a nemzedék addig, amíg mindez meg nem történik'. Ez még egy indok arra, hogy elhigyjük, Jehova tolvajszerű napja közeleg." - Ébredjetek!, 1988. április 8., 4, 14. o.

Valójában a jövendölések alkotásának ez "az 1914-es nemzedékre" vonatkozó esete nem az első volt, amit az ŐrtoronyTársulat véghezvitt. Évekkel 1914 előtt jelent meg az Írástanulmányok 4. kötete, amelyben egy évszázadnyi "nemzedéket" számítottak "1780-tól, az első jel időpontjától" kezdődően, beleértve abba
"A begyűjtés idejét, mely 1874 októberében kezdődött; a Királyság szervezetét és alkalmazását a mi Urunk, mint Király által az ő nagy hatalmából, 1878 áprilisában; a nyomorúság idejét, avagy a "harag napját", amely 1874 októberében kezdődött és 1914 októberében ér véget." - 1908-as kiadás, 604.o. (angolban)

Egy másik lehetőség a Máté 24:34-ben lévő "nemzedék" számítására, hogy az 36 és fél évet ível át, mint egy "1878-tól 1914-ig tartó nemzedék" (uo. 605.o.). Érdekes módon, a Társulat hasonló problémákkal került szembe, miután az időhatárok lejártak és a próféciák hamisnak bizonyultak. A "nemzedék" hosszát átalakították, hogy hozzáigazítsák a későbbi átértelmezésekhez, bizonyos értelemben hasonlóan az 1970-es és '90-es években történt, újabb keletű módosításokhoz. Ugyanennek az Írástanulmányok-kötetnek a későbbi kiadásait tehát a dátumok terén történt változtatásokkal nyomták újra. Például a fenti utalásokban (604.o.) szereplő "véget ér majd 1914 októberében" - szavakat bizonyos későbbi kiadásokban "befejeződnek majd 1915 táján" - ra változtatták.

folyt. köv.

_________________
Róma 9/5


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. okt. 11., csütörtök 21:16 
Site Admin
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 22., kedd 15:36
Hozzászólások: 301
Tartózkodási hely: Budapest
Erika írta:
Kedves Lucius!

erre a kérdésedre:


Egyetlen őszinte kérdésem marad. Nagyon örülnék neki, ha valaki rám cáfolna (mert inkább vesszen a kérdésem lényege, hogy Isten szeretete meglátsszon.)
Kérdésem; Előfordul, hogy kizárnak embereket itt a fórumról. A kizárt személyek után ki megy? Ki keresi velük a kapcsolatot? (Jó vágom én, hogy a fórumról való kizárás nem jelent egyet a gyülekezetből való kizárással. De, mégis csak valamiféle kirekesztés.) Tehát kik keresik, és üdvözlik szeretettel? Azok, akik elősegítették a kizárást, hergelve őket? Vagy azok, akik egyetértenek a kizárttal? (Hozzáteszem nem a végletekig fajuló szélsőségekről beszélek. Hanem egy hittestvéretekről)


szeretnék válaszolni, de megvárom előbb az admin válaszát.


Nem kívánok teljes részletességgel és tárgyszerűen válaszolni a kérdésre, de leírom, amit gondolok erről.

A fórum - közösség. Épülünk egymás által és építjük egymást.

Általában hamar kitűnik, amikor valaki nem így gondol erre. Ennek visszajelzését első körben beszélgetőtársaitól kapja, majd privát üzenetekben, esetenként az admin is megszólal, a moderátorok konzultálnak egymással a problémás esetekről, szóval elég sok visszajelzés van. A figyelmeztetések időszakos felfüggesztésekké konkretizálódnak. Az a néhány kizárás, ami mögöttünk van, mind hosszú hónapokkal később történt meg, mint a közösség szempontjából szükséges lett volna.

A fórum nem gyülekezet. Számon lehet kérni rajta egy gyülekezet funkcióit, de tévedésnek tartanám, ha gyülekezet-pótlékká "nemesítenénk", akár a legjobb szándékkal is. Nagyon jó, ha személyesen utána tudunk nyúlni egy-egy embernek. Volt ebben már személyes örömem és kudarcom egyaránt. De nem tartom ezt a fórum feladatának. Adminként nem, csak emberként gyakorlom, ha személyes indíttatásom van rá.

Amit írtam, szubjektív vélemény. Nem deklaráció, nem vitaindító. Azért írtam, mert Erika megszólított.

admin


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. okt. 11., csütörtök 23:17 
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 23., hétfő 11:00
Hozzászólások: 348
Tartózkodási hely: Budapest, Újsolt
Erika írta:
Kedves Lucius!

erre a kérdésedre:


Egyetlen őszinte kérdésem marad. Nagyon örülnék neki, ha valaki rám cáfolna (mert inkább vesszen a kérdésem lényege, hogy Isten szeretete meglátsszon.)
Kérdésem; Előfordul, hogy kizárnak embereket itt a fórumról. A kizárt személyek után ki megy? Ki keresi velük a kapcsolatot? (Jó vágom én, hogy a fórumról való kizárás nem jelent egyet a gyülekezetből való kizárással. De, mégis csak valamiféle kirekesztés.) Tehát kik keresik, és üdvözlik szeretettel? Azok, akik elősegítették a kizárást, hergelve őket? Vagy azok, akik egyetértenek a kizárttal? (Hozzáteszem nem a végletekig fajuló szélsőségekről beszélek. Hanem egy hittestvéretekről)


szeretnék válaszolni, de megvárom előbb az admin válaszát.


Én pedig türelmesen kivárom, amíg válaszolsz. :)
Mert úgy értelmezem, hogy válaszod az ővére óhajtod építeni.
(ha rosszul értem javíts ki!)

_________________
Pihenek, ha lesz értelme benézek.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. okt. 12., péntek 07:56 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
Kedves Lucius!

Köszönöm a türelmedet.
A mai Igénk:
Minden dolgotok szeretetben menjen végbe! 1. Kor.16:14- ennek a fényében írom a soraimat, kérlek, te is így olvasd.

Azért gondoltam, hogy csak az admin után válaszolok, mert ő a legilletékesebb, hogy a kizárások ügyében általában vagy személyekre lebontva nyilatkozzon.

Mint szülő sem szeretem, ha fegyelmezni kell valamelyik gyermekemet, de ettől még kutyakötelességem. -A napokban volt az egyiknek egy minősíthetetlen kihágása, kapott egy jó nagy büntetést, de mikor láttam, hogy úgy beszél az egész dologról, mint egy jó poénról, megdupláztam az adagot....ahogy telnek a napok, kezd ráébredni, hogy azért \"megdolgozott" ő ezért a büntetésért .-
Itt a fórumon is sokan vagyunk, sokfélék. Alapvetően szeretem a pergő vitákat,de amikor már valaki nem hajlandó odafigyelve a többiekre válaszolni,esetleg olyan tanítást akar elfogadtatni, ami nem egyezik a hitvallásainkkal, közbe kell lépni.
Mondtad:

Ne arra mutogassatok, hogy kinek mennyi gaz van a kertjében. Hanem öntözzétek a saját virágaitokat. Tegyétek őket a fényre, hogy növekedjen.

ezt tesszük, amikor törlünk, felfüggesztünk vagy kizárunk. Ha valamelyik fórumozó megbénítja a légkört, leuralja a fórumot, kellemetlen kötelességünknek kell eleget tenni.

Van fórumozó, aki ilyenkor felsóhajt: na végre! mióta vártam ezt a lépést...van, aki nem ért vele egyet, és azonnal nyíltan kifejezi nemtetszését, van, aki észre sem veszi.
Az érintett általában nem tartja jogosnak. FM-et említetted: ha el tudod érni, kérdezd meg őt, jogosnak tartja-e a kizárását, és elfogadhatónak az utána következő lépéseit?
FM -et és Endit nem kerestem meg a kizárás után, ...de a többi felfüggesztések és kizárás körül volt számos személyes igyekezetem hogy valahogy normalizálódjon a helyzet, ne igazságtalan, érzéketlen bíráskodásként lássák a fórum részéről.

Visszakapni a státuszát-
--jó kifejezés, ne haragudj, egy jót mosolyogtam rajta...azért volt a kizárás, mert xy már "'tanítói székből" írta a hozzászólásait, no ezt nem tudom megígérni,hogy visszakapja ...
ha elfogadja a fórum szabályait, egy elbeszélgetés után gondolom az adminnak sem lenne senki ellen kifogása, de itt is érvényes, hogy Legjobb az egyenes út, legcélravezetőbb az őszinteség, ha nem lennénk keresztyén portálon, akkor is./a kiskapukat éber szemek vigyázzák, s az illegális behatolók érzékelésénél hangosan csilingelnek :D


A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Erika 2007. okt. 12., péntek 19:44-kor.

Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. okt. 12., péntek 16:35 
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 23., hétfő 11:00
Hozzászólások: 348
Tartózkodási hely: Budapest, Újsolt
Erika írta:
Kedves Lucius!

Köszönöm a türelmedet.
A mai Igénk:
Minden dolgotok szeretetben menjen végbe! 1. Kor.16:14- ennek a fényében írom a soraimat, kérlek, te is így olvasd.
.....


Én köszönöm, hogy van válasz.
Adminnak is itt köszönöm.

Fontosnak tartom a Biblia szavainak folytonos szemelőt tartását.

Maradok a szülői példázatodnál.
Igen, osztom azt a meglátást, hogy kell megszorító intézkedés, családon belül is, és gyülekezetben is. Én ezt nem is vitattam, azaz nem ez volt a lényeg.
Szüleim nagyon következetes emberek, főleg apám volt. Amikor eltiltott mondjuk a tv-től, akkor váltott szigorúba, amikor azt szóba hoztam. Egyébként más megszorítást nem éreztem.
Szobafogság idején pedig a lakásból való kilépésnél. Egyéb iránt Nagyon jól elvoltunk, amíg el nem értem a határra. Mondjuk a mi modellünk eltérő volt, mert a tisztelet határai keretén belül kétségbe vonhattam döntésének jogosságát, és büntetésem nem tetézte a cinizmusomért. Mert nem a tett volt a fő, hanem az út ami odáig vitt. Ezért kaptam, vagyis ő már belekombinálta azt is, hogy másként látom, helytelenül gondolat helyreigazítását is. Hiszen nem történhetett volna meg, ha nem gondolom másként.
(persze, ha átléptem a tisztelet határát, és újabb bűnnel tetéztem előzőt, akkor volt némi ráadás.)

És pont erről beszélek, maradva annál az exJT írásnál. (Mondjuk nem néztem utána, hogy akkor abban az időkben 70’ évek hogyan működött a dolog náluk. És abban a régióban.) Jelenleg úgy történik, hogy amikor kizárják, nem engedik el a kezét. Pusztán kizárják a prédikáló munkából, és nem tarthat nyilvános előadást sem.
Annak külön örülök, hogy többen közületek ugyancsak ezt teszik. Mármint tovább kíséritek az egyén sorsát. És további szeretetet adtok neki, vagyis egymásnak.

Mert, hogy elkerülhetetlen, hogy a kizárt, és aktív találkozzanak. Az aktív nem nézhet át a passzív testvérén.

Szóval nagyfokú vakhitnek kell lennie, komoly fanatizmussal társulva, hogy egyik nap mosolyogjon az ember, és másnap levegőnek nézze a másikat. Mert a könyv ezt hozza szóba.
Én meg azt mondom, hogy ott is emberek vannak, akik hisznek, szeretnek, mindezekhez érzéseik vannak.

Nem azért kérdeztem, amit kérdeztem, mert személyesen sértve, bántva érezném magam. Hanem, van egy tőlünk független alapigazság. Amit Isten képvisel. Azaz mondott ki, és ennek alapját az emberbe is elültette. Jézus mindezeket megerősítve a felszínre hozta. Ef 3:17, Kol 3:16, 1pét 3:15,
Pont ezek miatt, nem hiszem, és nem tudom elképzelni, hogy valóban úgy van ahogy azt az a könyv állítja. Kérdésemmel pedig ezt óhajtottam felszínre hozni. Mert ha bennetek, egyenként lehetséges, akkor mitől különb az, akiket a könyv említ (vagyis egy J.T.)? Mert Őrtorony ide-oda, azt az embert is, a szeretet, és hit mozgatja.

De! nem szeretném, ha bárki is félreértene.
Ha türelemmel eljut idáig, akkor mondom; Nem célom megvédeni sem azt a gyülekezetet, sem támadni ezt (Tiétek), sem más csoportos megnyilvánulást, amit gyülekezetként jelentenek ki, vagy fogadnak el.
Az az alapigazság érzet, amit említettem, hiszem bennem is van kevés. Indít arra, hogy szóba hozzam. Mert én mást látok a könyv indíttatásának hátterében.

Nem véletlenül hoztam szóba, öntözést, és a fényt.
Amikor látjuk, hogy a virág kornyadozik, akkor öntözzük Ján 4:14, = amikor mutatkoznak a gyengeség jelei, bizony kell a táplálék. Amit én nem okvetlenül a figyelmeztetésben látok. De, távol legyen, hogy a gyülekezet működési mechanizmusát bíráljam. Biztos, hogy ennek is meg van a maga íratlan, és írott működési elve. És a figyelmeztetésen kívül van bőséges öntözés is. (Magam akkor büntettem fiam, amikor biztos voltam, hogy megértette elvárásaim, és annak következményét, ha nem úgy tesz.)
Azt mondom; tegyétek fényre = Istent kérni, hogy adja az Ő fényét Ján 8:12, hogy számunkra kedves megerősödjön.

Viszont mondasz egy érdekes gondolatot, amit részben én is úgy gondolok.
„Az érintett általában nem tartja jogosnak.” Ez egy fontos gondolat, és ki is fejtem.
Ami FM-et illeti, nem óhajtom ilyen kérdéssel zaklatni. (És ha már virágot hoztam szóba, akkor amúgy is ki fog nyílni, ahogy a fény átjárja, és a vizet felhasználja. A virágnak ez a természete, és nem tud másként tenni.)

De, a gondolatod; az érintet, hogyan látja. És még mindig azon könyv, és szerzője…
Kizárták. Habár azt írja, vágyott a kizárásra, mert így szabadulhatott meg tőlük. Ami badarság. Hiszen a könyve vége felé említi is. Elég pár sor… És sosem látja őket.
A kizárást illetően merülhet-e fel vélt, vagy jogos sértődőség? Hát persze, emberből vagyunk.
Aztán okot keresünk… „A nő akit mellém adtál…1Móz 3:12”
És máris ott vagyunk, hogy mutogatás, és vádaskodás….

Aztán már csak az marad, hogy virágok akarunk-e lenni.
És rengeteg sokszínű és különböző virág van. Amik növekedhetnek akár egymás mellet is.
Habár van ismeret, ami megmutatja, hogy mi a gaz, és mi nem. Mégsem tépkedhetjük kedvünkre. Saját magunk döntve el, hogy megtegyük. Péld. 8:14

Aztán Isten, mint Kertész eldönti, hogy mit ítél virágnak, és mit nem. A mi dolgunk növekedni, ahogy Admin is mondta ’építeni’

Státusz alatt, csak annyit értettem, hogy szólhatás joga.
Mert, ahogy megértettem, ez a fórum nem gyülekezet, hanem gyülekezettől függő, azaz kapcsolható, hely. És mint ilyen nem vonatkoznak rá azon szigorúbb szabályok.
De, itt valóban kezdek eltérni, és újabb köröket indítani. De, nem ez volt célom, tehát nem is ragozom. Ahogy azt fentebb is hoztam, pusztán a szeretetre óhajtottam rávilágítani, és természetesen a toleranciára, valamint arra, hogy mindezek működnek más-más gyülekezetekben. Nem a gyülekezettől, hanem az embertől, akibe Isten írta be ezen törvényszerűségeket.


Egy fél gondolat;
Abban pedig továbbra is bízom, hogy a tanítás és a véleménykülönbség fogalmát továbbra sem kever(ed)(itek) .

Köszönöm.

_________________
Pihenek, ha lesz értelme benézek.


A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Lucius 2007. okt. 15., hétfő 19:49-kor.

Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. okt. 12., péntek 18:51 
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2007. jún. 08., péntek 17:52
Hozzászólások: 82
Tartózkodási hely: Sweet home:)
http://xjt.atw.hu/hindex.html

További idézet a műből:

"Jehova Tanúi - hogyan nyithatjuk fel a szemüket?
szerző: David A. Reed, egykori Jehova Tanúja

Az evangélium - úgy megfogalmazva, ahogyan egy Tanú megérti

Amikor Jézus Krisztus az ennek a gonosz világnak a végéhez vezető eseményekről beszél, figyelmeztet, hogy "Sok hamis próféta támad, és sokakat megtévesztenek." (Máté 24:11, Öf.)

Vajon azt tanácsolja, hogy a hívők az ilyen hamis prófétákat kövessék, hűségesen ragaszkodva hozzájuk, mialatt egyik be nem teljesedett próféciájuk a másikat követi, abban reménykedve, hogy végül is majd kijavítják azokat? Távolról sem! Jézus inkább úgy figyelmeztet, hogy "Vigyázzatok, hogy meg ne tévesszen valaki titeket!" (Máté 24:4, Öf.).

Ha az Őrtorony Társulat egy megtévesztő hamis próféta, akkor hová máshova fordulhatnak az egyes Jehova Tanúi kinyilatkoztatott szellemi vezetésért? 'Kihez mehetnénk?' Senkihez - hangzik az Őrtorony Társulat folytonos ismétlés által minden egyes Tanúba belesulykolt válasza. A mi szervezetünk az egyetlen út, az egyetlen igazság, az egyetlen élet. A dolgok ilyen nézete nagyon nehézzé teszi Jehova Tanúinak, hogy elhagyják a szervezetet - és nagyon zavaróvá, valamint rémisztővé azoknak, akik elhagyják.

Azok az írásszövegek, amelyeket az Őrtorony Társulat magára alkalmaz, valójában Jézus Krisztusra, Isten fiára vonatkoznak. Jézus az Egyetlen, akihez a tanítványok szóltak, amikor megkérdezték: "Uram, kihez mennénk? Örök élet beszédei vannak nálad; mi pedig elhittük és megismertük, hogy te vagy az Isten Szentje." (János 6:68-69, Úvf.)

Nem beszéltek szervezetről.

És "az Igazság" sem egy szervezet. Az Írás Jézust magát azonosítja, mint "az út, az igazság és az élet". (János 14:6, Öf.)

Jézus nem azt tanította - miként az Őrtorony Társulat teszi -, hogy az embereknek "Jehova szervezetéhez kell jönniük megmentésért" (Őrtorony, 1981. november 15., 21.o., angol). Azt mondta inkább: "Senki sem mehet az Atyához, csakis énáltalam." (Öf.).

Az üdvösség útja, amit Jézus hirdetett, nem szervezeti tagságon vagy az Írások pontos ismeretén keresztül vezetett - noha utóbbiak megnyitják azt. Az emberek személyesen Jézushoz jöttek, hogy életet nyerjenek.

Az új szövetség hatálya alatt nem lehet más út az Atyához, csak Jézuson keresztül. Isten elküldte Fiát a földre, hogy az beteljesítse a Jeremiás 31 "új szövetség"-próféciáját. Ez alatt az új szövetség alatt "mindnyájan ismerni fognak engem, a legkisebbtől a legnagyobbig - ez Jehova kijelentése. Mert megbocsátom vétküket, és bűnükről nem emlékezem meg többé." (34. vers, Úvf.)

Jeremiás nem csak egy maroknyi első századi embernek kínálta az új szövetséget. Az inkább Istennek az emberekhez való viszonya attól az időtől kezdve.

Pál Istennel való kapcsolata az Ő Fián keresztül például akkor kezdődött, amikor Jézus megjelent Pálnak a damaszkuszi úton. Később Pál beszélt arról az esetről, amikor "az Úr mellettem állt, és erőt öntött belém" (2Timóteus 4:17, Úvf.), és az Úrnak az ő "testébe adatott töviséről" (2Korintus 12:7-9).

Mint buzgó zsidónak, Pálnak volt egyfajta kapcsolata azelőtt Istennel, de csak igen távoli. Most mint keresztény, ő valóban ismerte Istent.

István bírói tárgyalása idején egy látomásban látta Jézust. Valamivel később, miután a tárgyalás véget ért és kivitték a városon kívülre, István Jézushoz kiáltott. "Amikor megkövezték Istvánt, az így imádkozott: 'Úr Jézus, vedd magadhoz lelkemet'. Azután térdre esett, és hangosan felkiáltott: 'Uram, ne ródd fel nekik ezt a bűnt'." (Apcsel 7:59-60, Öf.)

Nincs arra való utalás, hogy a korábbi látomás ismétlődött volna meg. István inkább folyamatos kapcsolatban volt Jézussal, és szabadnak érezte magát arra, hogy Hozzá forduljon.

Vajon Pál és István helyzete egyedülálló volt, mivel személyes kapcsolatuk volt Isten Fiával, amikor Jézushoz kiáltottak a szükség idején? Kétségkívül nem, mivel Pál úgy írja le a keresztényeket, mint "akik a mi Urunk, Jézus Krisztus nevét hívják segítségül minden helyen". (1Korintus 1:2, Úvf.)

Jézus ígéretet tett erre a tanítványaival való folyamatos kapcsolatra: "Mert ahol ketten vagy hárman egybegyűlnek az én nevemben, ott vagyok közöttük." (Máté 18:20, Úvf.)

Valójában Jézus ígéretét bírjuk, hogy "Aki pedig szeret engem, azt szeretni fogja az én Atyám, és én is szeretni fogom őt, s világosan megmutatom neki magamat. ? és az én Atyám szeretni fogja őt, és elmegyünk hozzá, és lakóhelyet készítünk magunknak nála." (János 14:21-23, Úvf.)

A The Living Bible parafrázis más szavakkal így adja ezt vissza: "Amikor ismét visszatérek az életbe ? Egyedül azoknak fogom magam megmutatni, akik szeretnek és követnek engem. Az Atya is szeretni fogja őket, és eljövünk hozzájuk és velük leszünk majd." (20-23. versek)

Jézus manapság általában nem vakító fényben mutatja meg magát az embereknek, amint Pálnak a damaszkuszi úton megjelent. Többnyire inkább úgy történik, amint a Galata 4:6-ban van leírva: "Isten elküldötte Fiának Lelkét a mi szívünkbe, aki ezt kiáltja: 'Abbá, Atya!'" (Öf.)

Krisztus így biztosított bennünket a Lukács 11:10-13-ban: "Mert mindaz, aki kér, kap; aki keres, talál; és aki zörget, annak megnyittatik. Melyik apa az közületek, aki fiának kígyót ad, amikor az halat kér tőle, vagy amikor tojást kér, skorpiót ad neki? Ha tehát ti gonosz létetekre tudtok gyermekeiteknek jó ajándékokat adni, mennyivel inkább ad mennyei Atyátok Szentlelket azoknak, akik kérik tőle?" (Öf.)

Tehát a Keresztény Iratok evangéliuma, az új szövetség, amit Jeremiás 31 megjövendölt, nem a megtanulandó tantételek egy új csoportja, vagy új tények Istennel kapcsolatban (bár sok Őrtorony-tanítás szükségszerűen tudás nélkül való). Ez inkább az üdvösség, ami már most egy új életet foglal magába, mint az újjászületés erejénél fogva történő teremtés, és egy új, Lélekkel teli élet.

Jézus akkor mutatta meg ezt az új életet, amikor Nikodémushoz szólt: "Bizony, bizony, mondom néked: ha valaki nem születik újonnan, nem láthatja meg az Isten országát. ? ha valaki nem születik víztől és Lélektől, nem mehet be az Isten országába. Ami testtől született, test az, és ami Lélektől született, lélek az. Ne csodálkozz, hogy ezt mondtam neked: Újonnan kell születnetek." (János 3:3-7, Öf.)

Mindenki, aki az új szövetségbe kerül, keresztülmegy ezen a változáson:
"Ti azonban nem test szerint éltek, hanem Lélek szerint, ha Isten Lelke lakik bennetek. De akiben nincs a Krisztus Lelke, az nem az övé. Ha pedig Krisztus bennetek van, bár a test a bűn miatt halott, a Lélek életet ad az igazság által. Ha pedig annak Lelke lakik bennetek, aki feltámasztotta Jézust a halottak közül, akkor az, aki feltámasztotta a Krisztus Jézust a halottak közül, életre kelti halandó testeteket is a bennetek lakó Lelke által. ? Akiket pedig Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai. Mert nem a szolgaság lelkét kaptátok, hogy ismét féljetek, hanem a fiúság Lelkét kaptátok, aki által kiáltjuk: "Abbá, Atya!" Maga a Lélek tesz bizonyságot a mi lelkünkkel együtt arról, hogy valóban Isten gyermekei vagyunk." (Róma 8:9-11, 14-16, Öf.)

Elmondhatjuk a Tanúnak: az Atya segíteni fog neked - mint az Ő gyermekének -, hogy növekedjél. Formálódni fogsz az Ígére vágyódva, és a Szent Lélek fog téged tanítani, amint olvastad.

Mindazonáltal, miként Pál apostol tette, te is elismerheted, hogy "most tükör által homályosan látunk, akkor pedig színről színre; most töredékes az ismeretem, akkor pedig úgy fogok ismerni, ahogyan engem is megismert az Isten." (1Korintus 13:12, Öf.)

Így amíg még nem elérhető minden részlet 'pontos ismerete', és nem ismerjük előre azt az időt, amikor Krisztus majd visszatér, a keresztények kiváltsága Istent egy közeli, személyes, Jézus Krisztuson keresztüli kapcsolaton át "ismerni".

Ha még nem tettél így, mondd el Istennek most, hogy szükséged van Jézusra, mint Megváltódra, és hogy befogadd Őt, mint Uradat.

Ő hív téged: "Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok, és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek." (Máté 11:28, Öf.). "aki énhozzám jön, azt én nem küldöm el." (János 6:37, Öf.)"

_________________
Róma 9/5


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. okt. 12., péntek 22:20 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 01., vasárnap 19:48
Hozzászólások: 1002
Lucius írta:

……………..
……………..
Röviden ennyi.
Elnézést az ismételt szómenésemért!



Ha ez rövid volt, akkor milyen a hosszú…
El van nézve.
Bár: "Sok beszédben elmaradhatatlan a vétek...."
De te tudod….

Vegyünk néhány „falon” maradt „borsószemet”.
Pl:
Írod:
Lucius írta:


„…Én vagyok az, aki azt mondom,sárdobálás. és mondom abban az értelmében, hogy felesleges dolognak tartom, ha egyik hívő a másikra, vagy annak gyülekezetére hord kigyót, és békát. (lásd egyiptom mitólógia) …”


Lucius írta:

„….Mondjuk, azt elismerem, hogy J.T. Nyíltan kijelentik a hamis vallásokat. De nem cicáznak. Egy nagy gyűjtőfogalom alá veszik az egészet. Nagy Babilon. (Benne értik, az összes más biblia alapú hiteket, ami részben eltér az ő tanaiktól. és nem biblia alapú hiteket is.) ….”


Köszönjük, hogy elismered, amit ez a könyv is állít: a JT a kizárólagos igazság birtokosának tartja magát, minden más a nagy babilonba tartozik…

Köszönjük, hogy felekezetekre nem külön, külön dobálják a sarat, hanem egy kalap alá vesznek minket a nem Bibliai alapú hitekkel. Mondjuk az egyiptomi mitológia kígyóival és békáival együtt….
Ki dobja itt a sarat és kire?


Kedves Lucius!
Egyetértek Szrobcsekkel, hogy nem állt le veled vitatkozni, teologizálni, hanem azt teszi, amit tesz, legjobb lelkiismerete szerint.

Az eddigi tapasztalatokat is figyelembe véve a vita semmi másra nem lenne jó, mint arra, hogy felvértezd magad a legközelebbi szerepjátszásra a JT-ben.
Olvasd a könyvet, és ne személyeskedj, hanem – ha tudod - tényekkel bizonyítsd, hogy az abban felsoroltak - pl. hamis próféciák, bibliahamisítás, visszavont tanítások, stb. nem történtek meg.
Kételkedsz az iratba foglaltak hitelességében, én meg kételkedek a te „hiteles elfogulatlanságodban”
Eddigi szómenéseiddel csak azt igazoltad, hogy ami a könyvben szerepel, igaz.


Más…
A kizárással és az utógondozással kapcsolatban, mert látom, most ez lett a vesszőparipád: (csak érzékeltetés végett - ahogy te nevezted, - nehogy sárdobálásnak vedd)
Nem egyedi eset, ez pl. friss, nemrégen történt:

Idősödő hölgy, kapcsolatba került a JT-vel. Mivel a férje nem akart áttérni, válás lett a vége.
Az asszony egyedül maradt, de férje, mivel szerette az asszonyt, kérte, hogy éljenek újra együtt.
A JT-k ezt megtudták, és az asszonyt paráznaság miatt(!!!) kizárták.
Az „utógondozás” abban nyilvánult meg, hogy amikor egy közelben lakó JT meglátta a kertben dolgozó férfit, ki akarta azt onnan zavarni.
A két kis öreg most is együtt él, - hála Istennek – remélem az „utógondozás” ellenére együtt is maradnak.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. okt. 13., szombat 02:27 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 04., szerda 16:49
Hozzászólások: 1317
Kedves Lucius

A statikus Atya és dinamikus Szentlélekre talán a legjobb hasonlat a statikus levegő és a dinamikus szellő közötti hasonlóság és különbözőség.

A szellő is levegő de,már benne van a dinamika,a mozgás a változás"ilyen értelemben használtam a teremtés szót,"hisz minden egyfajta megnyilvánulás e-világban Isten részéről ,egyben teremtés is."

Én ilyen értelemben gondolok az Atyára és a Szentlélekre,és ezért mondom,hogy a Szentlélek is személy,hisz számomra az Atya és a Szentlélek valójában egy Lélek
különböző szemszögből nézve.

Azt megint felvetetted,hogy mi szükség volt
egy Isteni tisztaságu Léleknek megnyilvánulnia e-világban Jézusként.

Én úgy gondolom,hogy ennek több oka is volt,először is Isten így megmutatta az embereknek,hogy mennyire szereti öket,hisz amennyire szerette Jézus az embereket annyira szereti Isten is az embereket.
A másik ,hogy Jézuson keresztül az Isten megmutatta,hogy milyen az az ember aki
egylélek vele.

Milyen ennek az embernek a kapcsolata az Atyához és milyen a felebarátaihoz.

Jézus egyfajta etalon egyfajta minta,hogy milyenné válhat az az ember aki úgy szereti az Atyát ahogy azt Jézus tette.

És még egy fontos dolgot megmutatott Jézuson keresztül az Isten,azt,hogy az ember nagyon is" tökéletes "teremtmény ,
ha IstenLelke az Úr benne.

És ezért lett Jézus a megváltó.

Szeretettel gabriel


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. okt. 13., szombat 03:02 
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 23., hétfő 11:00
Hozzászólások: 348
Tartózkodási hely: Budapest, Újsolt
Fony írta:

Ha ez rövid volt, akkor milyen a hosszú…
El van nézve.
Bár: "Sok beszédben elmaradhatatlan a vétek...."
De te tudod….
....


Elnézést a hosszabb szövegekért. Kb. beszéd szinten gépelek, és mire észbe kapok, elszalad velem a ló.

Szrobcsek amikor hajlandó volt megszólalni, azt mondta, hogy joga van megítélni más vallásokat. Nem háborodtam fel, hanem egyetértettem vele. Ennek alapján minden Biblia alapú vallás veszi magának a jogot. És megítéli a másik vallást.
Hogy felháborodtál? Bocsánat! Nem akartalak felbosszantani.

Ahogy mondtam is, nem óhajtom megvédeni J.T. Tanításokat.
Pusztán kétségbe vontam egy könyv hitelességét.
Számomra a Biblia Szava, azaz Isten üzenete, és útmutatása a fontos. De, az sem szorul védelemre.

A személyes névmásokról; http://bme-tk.bme.hu/other/kuszob/b_nmas.htm#B.5.1.
Aztán olvass vissza! (akármelyik hozzászólásomat) Milyen alakot használok?

A vitatkozásban, és teológiát illetően egyetértek. Egyik sem lenne jó.
A vita magában foglalja a másik meggyőzését. Nem volna célszerű, egyikünkre nézve sem. Mert nem célom.
A teológia, pedig egy mesterkélt szó, és emberi tudományok szintjére alacsonyítja (lógia) Istent. (Persze ezek az én értelmezéseim, és már többször is kifejtettem mit értek alatta.)

Örülök, hogy egyetértesz Szrobcsekkel. A témát illetően ( A Jehova tanúk teológiája ) mintha rémlenék, pont Te nyitottad. De, tartok attól, hogy ezt megemlítve, félreértelmezed szavaim, és támadást vélsz benne.

A személyeskedésről;
’Olvasd a könyvet, és ne személyeskedj.’
Ismét Bocsánatod kérem! Bizonyára vétettem valahol a fogalmazásomban, kifejezésemben. Amit bántónak tartasz. Biztosíthatlak, hogy figyelmetlenségem, tudatlanságom, és fogalmazási hiányosságom az oka. Tehát Bocs!
De soraid előtt pont arról beszélsz, hogy én itt ’tréningezek’ vértezem fel magam a szerepjátszásra….
De, bízom abban, hogy nem személyeskedésnek szántad :)


Hmmm :)
ha tudod - tényekkel bizonyítsd, hogy az abban felsoroltak - pl. hamis próféciák, bibliahamisítás, visszavont tanítások, stb. nem történtek meg.
Mondtam, mondom; Nem áll szándékomban védeni….
De, miknek tekinthetőek, mit is mondanak azok a szövegek? (A biblia írása befejeződőt, így aztán ihletet iratnak nem tudom tekinteni.)
Egyik helyen azt mondja; a fát nem a lombkoronánál kell kivágni…. hanem a törzsnél. Jól mondja. Vagyis elmélet, helytálló.
Ha pedig helytálló, akkor önmagára nézve is annak kell lennie. Ami azt jelenti, hogy ha a szerzőt vonom kétségbe (a törzsénél) akkor az egész ’mű’ úgy esik el, ahogy van, és annak tartalma is.

Nincs nekem paripám egy se. Még ha maga Petőfi ’szülőföldem’ szépen is ír arról;
Gyermek vagyok, gyermek lettem újra,
Lovagolok fűzfasípot fújva,
Lovagolok szilaj nádparipán,
De, jelen esetben ahogy a hangvételed despecto, olvasom inkább takar valami mást.. Talán más kontextusban, lágyabb környezetben emlegetve, mosolyognék...

A történetet nem tudom hol hallottad, olvastad. Vagy környezetedben történt… (Lehet, hogy nem egy gyülekezetről beszélünk? Mert annyi eltérés van az általad, vagy más által, felhozott, és az általam megismert között. Hogy kétségeim támadtak, talán másról beszélünk.)
J.T. a válás ellen vannak, még akkor is, ha egyik házas fél, Tanú lesz.
Ne értsd félre! Nem védem. A történet hitelességében kételkedem.
1kor 7:10-16. A Biblia jelenti ki, mi a helyes megközelítés. Mondom ezt felekezetre vonatkoztatás nélkül.

És hol a hiba? Ki mondta nekik, hogy váljanak el?
(Mi pl. sokáig éltünk úgy a párommal, hogy felemás nézeten voltunk. Kellően tisztelve egymás nézetét.)
De, mintha említettem volna egy ismerősöm aki J.T. és felesége kizárása után is tovább éltek házasságban…
De, ezek az én tapasztalataim és közvetlen ismereteim.

Ha pedig ismét együtt akartak élni, kötöttek-e újabb házasságot?
Elismerve Istent, hogy a házasság egy Isteni intézmény. Mert a válásnál megtagadták azt, Tehát kéne egy ismét megerősítő forma, hogy a rend helyre álljon. Ha pedig nem kötöttek ismét házasságot, akkor bizony a Biblia alapján, egyikük, aki már ismeri a biblia útmutatását. Paráznaságban élt. És ezt nem a Tanúk mondják ki, hanem Isten.
Azt pedig nagyon szép dolognak tartom, ha két ember, életük alkonyán is tudnak, akarnak együtt élni.

Egyébként, azt a ’paripát’ Erikánál szándékomban volt letenni. Amikor Megköszöntem a válaszára adott h.sz-omban, a végén.

Köszönöm, hogy elmondtad véleményed.
Egyéb iránt ez a több mint 4000 karakter sem esett nehezemre :)

_________________
Pihenek, ha lesz értelme benézek.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. okt. 13., szombat 03:49 
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 23., hétfő 11:00
Hozzászólások: 348
Tartózkodási hely: Budapest, Újsolt
Pár napig nem szólók. A hétvégét hagyom, had csendesedjen (égjen kisebb lánggal) indulatok.
Mert magam ragaszkodok azon gondolatomhoz, és persze ahogy ajtón is ’lóg’ (az értelmes párbeszéd, - addig, amíg ez a két szó együtt és egyszerre értelmezhető. )
Hét elején meg amúgy is megritkultam volna, dolgaim miatt.

GABRIEL777
Ekkor fogok időt keríteni erre is. Addig türelmed kérem. (Addig felveszem fonalat, mert nem tiszta, hol hagytuk abba.)

MM! 24 oldal alján feltett kérdéseden már gondolkodtam, szívesen beszélgetnék arról, és hallgatnám meg más meglátását is.
Ha kifejtenéd pontosabban! Jobban érteném, ha megjelölnéd a Bibliában mire is gondolsz?

_________________
Pihenek, ha lesz értelme benézek.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. okt. 13., szombat 16:54 
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2007. jún. 08., péntek 17:52
Hozzászólások: 82
Tartózkodási hely: Sweet home:)
http://xjt.atw.hu/hindex.html

További idézet a műből:

"Jehova Tanúi - hogyan nyithatjuk fel a szemüket?
szerző: David A. Reed, egykori Jehova Tanúja

CSALÓDOTT VAGY? Úgy tűnik, sehova sem jutsz el a Tanúkkal való beszélgetések során? Miért oly' gyakori ez a helyzet?

Jóllehet az érvelésed kitűnő, de valami még hiányzik.

A leggyakoribb helyzet az, amikor a keresztény, aki az igaz keresztény tanítást akarja vinni a Tanúnak, úgy indul el, hogy eltervezi azt, hogy mindezt a Bibliát használva viszi véghez. Előbb vagy utóbb aztán észreveszi, hogy csak erőlködik, de nem jut vele semmire.

Miért? Azért, mert kihagyott néhány elengedhetetlen lépést.

Erőfeszítései ahhoz hasonlatosak, mint amikor valakit számolni akarnak megtanítani, mielőtt megismertetnék vele a számokat és a matematikai műveleteket. Nem lehet matematikát tanulni a műveletek ismerete nélkül, és nem végezheted a műveleteket a számok ismerete nélkül. Egy Tanú nem képes elsajátítani a keresztény tanítást, amíg nem látja be előtte, hogy az Őrtorony-tanítás téves. És nem láthatja be, hogy az Őrtorony-tanítás téves, amíg nem lát át a szervezet által magának követelt isteni tekintélyen, hogy ti. az az Isten szócsöve.

Ha elsőként nem bizonyítod be, hogy a szervezet megbízhatatlan (annak hamis próféciáit és oda-vissza történő változtatásait dokumentálva), majd másodszorra nem magyarázod meg versről-versre a témákat, amelyekkel a Tanú megtanulta alátámasztani az Őrtorony-tanítást, akkor nem várhatsz sok eredményt a keresztény tanítás Bibliából való hirdetésének harmadik lépésétől.

Ennek ellenére, még amikor egy keresztény megfelelően kezd is hozzá, lehet, hogy a Tanú majdhogynem egy vállrándítással elintézi az érveket.

Miért? Sok ember számára szenvedést jelent elismerni, hogy téved. Jehova Tanúi még inkább így vannak ezzel, mivel nekik oly' sok a veszítenivalójuk.

Hogyhogy? Nos, ha némi kételyt ébresztettél a Tanúban, de ő még nem vetette el az Őrtorony-szervezetet, akkor nem veszi a bátorságot beismerni azokat a kételyeket. Még elkötelezettséget érez "Isten szervezetébe" vinni téged - és a kétségeket elismerve nem akarja lerombolni erőfeszítéseit.

Vagy ha az, amit mondtál, nagyon komoly kétségek közé juttatta őt, hogy ti. az igaz egyházban van-e, még mindig félni fog kimondani azokat a gondolatokat, mielőtt teljesen eldönti a kérdést saját magában.

Tudja, hogyha elismeri feléd a kételyeit, esély van arra, hogy ez az információ nyilvánossá válik, és ezután a gyülekezeti vének "rövid úton elintézhetik" - arra kényszerítve, hogy a szervezet mellett vagy ellen nyilatkozzon, mielőtt esélye lenne a tényeket bizalmasan, saját tempójában teljesen megvizsgálni.

Úgyhogy ne add fel. Mindaddig, amíg egy Tanú hajlandó meghallgatni, van ok reménykedni, hogy amit mondasz, annak eredménye lesz.

Azonkívül, még ha teljesen meggyőzted is a Tanút, hogy az Őrtorony Társulat egy hamis próféta, és már abbahagyná a követését, hogy Jézus követőjévé váljon, még vonakodhat ezt bevallani neked.

Miért? Mert szembesülhet a házastársnak vagy közeli barátnak, rokonnak nyújtandó segítség problémájával, hogy az illető is eljuthasson ugyanazokra a következtetésekre.

Bármely elhamarkodott bejelentés kiközösítést eredményezhet, elvágva az érintkezést ezekkel a szeretett személyekkel, és megakadályozva a fáradozásokat irányukba.

Egy Jehova Tanúja hajlandó megbízni benned ebben a helyzetben, de csak ha teljességgel meggyőzted megbízhatóságodról, bizalmasan kezelve az ügyet - azaz, hogy együttműködsz titkos tanítvánnyá válásában, mint amilyen Nikodémus vagy arimátiai József volt; hónapokig vagy akár évekig megőrizve ezt a diszkréciót.

A probléma nem mindig a keresztények megnyilvánulásával, illetve azzal van, hogy a Tanú fél beismerni a tévedést. Néha a Tanú egyszerűen nem akarja hallani az igazságot, vagy meghallva azt, nem akarja elfogadni.

De vajon az evangéliumi üzenet gondosan bemutatva nem eléggé erőteljes ahhoz, hogy bármely akadályt legyőzzön? De igen. Az emberek ennek ellenére választhatnak. Hányan lettek Jézus tanítványaivá azokból az ezrekből, akik Galileában, Júdeában és Szamáriában személyesen hallották őt beszélni? Hányan hagyták az üzenetet figyelmen kívül, vagy dühödtek fel és gyűlölték meg őt?

Várhatunk-e tehát jobb eredményeket, mint Jézus? A hiba nem ott lehet, hogy az üzenetünk nem igaz, hanem ha a hallgatóknak zárva van a fülük és a szívük.

Ha alapvető lépéseket hagytál ki egy Tanúval vitázva, olvasd át újra ezt a brosúrát (1. lépés) - hogy meglásd hogyan lehet megrendíteni a csoport tekintélyét -, és a könyvünket (Jehovah's Witnesses Answered Verse by Verse) (2. lépés), amely segíteni fog neked kibogozni az "összegubancolódott" vitákat.

Amikor már biztos vagy benne, hogy a legjobb stratégiát és módszereket használod, a többi türelem és kitartás dolga lesz. Ne kedvetlenedj el az előbbrejutás látszólagos hiánya miatt.

Áttörést elérni egy Jehova Tanújánál olyan, mint alagutat fúrni a hegyen át. Nincs semmi arra utaló jel, hogy az alagút már majdnem átért - ezért szurokfekete a sötétség, amíg hirtelen ki nem jutsz a napfényre.

Az Úr tudja, hogy végül is ki fog reagálni és ki nem. Mi az Ő magvető munkáját folytatjuk mindenféle termőföldön, a legjobb képességünk szerint művelve meg azt. Prédikátor 11:6-ban találjuk ezt a különösképpen Jehova Tanúihoz kapcsolható bizonyságot:
"Reggel fogj a magvetéshez, és ne pihentesd a kezed este sem, mert nem tudod, melyik sikerül: ez, vagy amaz, vagy mind a kettő egyaránt jó lesz."
A Tanú, aki érdeklődni kezd és szomjazza az igazságot, egy kis ideig még hallgatásra kényszerülhet ezt illetően, és nem bátoríthat téged az előrehaladás jeleivel. Amikor azonban az idő megérik erre, hallani fogod őt, ahogyan dicséri az Urat!"

folyt. köv.

_________________
Róma 9/5


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. okt. 14., vasárnap 20:14 
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2007. jún. 08., péntek 17:52
Hozzászólások: 82
Tartózkodási hely: Sweet home:)
[quote="szrobcsek"]http://xjt.atw.hu/hindex.html

További idézet a műből:

"Jehova Tanúi - hogyan nyithatjuk fel a szemüket?
szerző: David A. Reed, egykori Jehova Tanúja

"Találjuk meg velük a közös alapot
VEZESSÜK ŐKET A 'SZENT ALAPHOZ'
Távolítsuk el az akadályokat, ahelyett, hogy építenénk azokat.
Ezzel is indíthatunk: 'Ti hamis istent imádtok!'. De ez védekezésre és ellenségességre ösztönözhet. Nem csak tanításbeli felfogásukat támadjuk így meg, de a Tanúk szemében magát Istent is.
Pál apostol vádakat szórhatott volna a pogány athéniakra, elítélve őket azért, mert hamis isteneket és bálványokat imádtak, ehelyett azonban elismerőleg nyilatkozott róluk: "Athéni férfiak, minden tekintetben nagyon vallásos embereknek látlak titeket".
Ezután pedig, ahelyett, hogy bálványimádásuk legvisszataszítóbb formáira koncentrált volna, a közös alapot kereste: "mert amikor bejártam és megtekintettem szentélyeiteket, találtam olyan oltárt is, amelyre ez volt felírva: AZ ISMERETLEN ISTENNEK. Akit tehát ti ismeretlenül tiszteltek, én azt hirdetem nektek." (Apcsel 17:22,23, Öf.)
Hasonló megközelítést használva elmondhatjuk a Tanúknak, hogy mi is a Biblia Istenét ismerjük és imádjuk, és elismerjük, hogy a neve Jahweh illetve Jehova - megemlítve esetleg egy hálaadó éneket, ami kihangsúlyozza a Jehova nevet, vagy a 'Hallelujah'-kifejezést.
A közös alap megállapítása után rátérhetünk annak kifejtésére, hogy a mi kapcsolatunk Istennel inkább az Ő Fián, Jézus Krisztuson, semmint egy szervezeten keresztül áll fenn."

_________________
Róma 9/5


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. okt. 18., csütörtök 12:03 
Aktív tag
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 30., szombat 16:09
Hozzászólások: 791
Kedves Lucius

Megint benéztem és látom hogy te vagy terítéken. Azaz JT. :)
Végig nézve a fórumon. Nincs is más akit támadhatnának így nem csoda.

Annak idején én is ajánlottam figyelmedbe http://xjt.atw.hu/hindex.html ezt a lapot.
De nem ilyen célzattal.
Igazából ha belegondolunk amiket Szrobcsek bemásol akár egy Ref gyülekezetre is megtehetné.
Sajnos vannak olyan gyülekezetek ahol, szélsőséges, hazafias eszméktől kezdve politikai fűtöttséggel átitatva egész másról prédikálnak mint Jézus Krisztusról.
Mégis tisztességes mennyiségű pénzeket szednek be, sokszor olyanoktól akiket még csak nem is érdekel, de félnek hogy nem lesz aki eltemesse, megeskesse, keresztelje őket. Pusztán hagyományból fizetnek. A többség hasonló indíttatásból papíron létezik, és fizet, vagy már azt sem.

Ha csak pusztán emberi kapcsolatot nézem, úgy a gyülekezet, magánélet, testvéri (vallás terén) kapcsolat. Messze felül múlja JT gyülekezetei és a benne lévő emberi kapcsolatok is. (ha csak nem változott azóta míg köztük jártam. Így nem csoda hogy ilyen írásoknak vajmi kevés hitelük van nem csak a bent lévőknek (azaz tanuknak) de az érdeklődőknek is.
Hisze számukra megéri a befektetés, akár anyagi vagy fizikai, mert közvetlenül látják hogy velők szembe kívülállókkal hogy viselkednek.

Hisze semmit sem kérnek tőlük, mindenben megpróbálnak segíteni, rendszeresen felkeresik őket, mindenről évekig hajlandóak beszélgetni velük és csak finoman terelgetik őket.
Míg elsajátítót tudásukban maguktól nem képesek dönteni.

Erre sokan gondolják, hogy ezt rosszhiszeműségből teszik, de nem. Hiszen ők is hisznek benne amit tanítanak és ugyan úgy lét fontosságúnak tarják vallásukat.
Egyben a lehető legegységesebb gyülekezetekre törekednek. Ez a tanításba, de az életformában is elég jól meg látszik. Tehát akinek ez a forma teszi, és felvállalja az nem igazán van becsapva emberileg hiszen azt kapja amit éveken keresztül lát és megkedvelt.


A tanításbeli és hitbeli különbségről már beszélgetünk és átrágtuk, így nem térek ki rá.

[b]Tehát a megfáradt, magányos sokszor kirekesztet emberek nagyon is megtalálják bennük azt a közösséget amiben ők is jól érezhetik magukat benne és még átérezhetik hogy fontosak a közösség számára. Ezen kívül még Isten felé is szolgálhatnak, hiszen szeretetüket bizonyíthatják, hogy ők képesek Istenek életüket oda szánni, azaz mind azt cselekszik, és átadják másoknak amit tanulta.
Ebben azért benne van akár az önzetlen segítség nyújtás is a rászorulóknak.[/b]


Hogy mégis miért támadják sokan az nem mindig a megsértődés, hanem a tanításban kellene keresni. Mert ha az nem helyes ill. félre vezető akkor bár látszólag minden rendben de a vége más lehet.

[b]Tehát a kérdés az ki mit vagy kit keres?[/b]
Hiszen JT nem Jézus Krisztusról tanúskodik.

Viszont ha valaki Megváltóját keresi és vele akar élni annak az Úr Jézushoz kell mennie, és tőle kérni egy új bensőséges életet amit csak tőle és általa kaphatunk meg. Ezt nem lehet semmilyen gyülekezettel emberi kapcsolattal tanítással pótolni. (akár Ref vagy JT is a gyülekezet)
Személyes kapcsolat szükséges Megváltójával, és ennek a kapcsolatnak mindnél fontosabb kell hogy legyen.

Tehát ha valaki mást keres, más a célja, elképzelése és nem Jézus Krisztussal kapcsolatra vágyik, vagy nem ilyen szorosra, ő vagy ők bizony keresésüknek megfelelő gyülekezetet, tanítást, ideológiát választ.

Érdemes szólni a különbségekről nehogy össze mosódjanak, és talán megpróbálni érdeklődését is felkelteni a másiknak oda vissza, de igazából a belső indíttatás a „vonzást” az Atya adja.

Jn 6,44
Senki sem jöhet én hozzám, hanemha az Atya vonja azt, a ki elküldött engem; én pedig feltámasztom azt az utolsó napon.


Ezt a vonzást mi nem tudjuk adni, de meggátolni, késleltetni, zavarni sajnos annál jobban.
Igazából nem mások bírálgatása lenne a feladtunk, hanem hogy Megváltónkat bemutassuk másoknak is (bizonyságot tegyünk róla).
Még pedig saját tapasztalataink, vele megélt kapcsolatunkból merítve.

2Pt 1,116.
Mert nem mesterkélt meséket követve ismertettük meg veletek a mi Urunk Jézus Krisztus hatalmát és eljövetelét; hanem mint a kik szemlélői voltunk az ő nagyságának.


Bízom benne hogy te is érezni fogod majd egyszer, hogy mennyire tud vonzani az Úr Jézus Krisztus szeretete.
És ha ez a szeret amit Tőle kapsz megindítja szíved hogy viszont szeresd, bizony egyre értékesebb lesz úgy a megváltása mint a vele való élet.
Vele és rajta keresztül ismerheted meg az Atyát és ezt a bensőséges kapcsolatot mindennél fontosabbnak fogod tartani.

Igazából ezért jött és ezt csinálja mai napig is.

Módszeresem változott: csendes, szelíd, alázatos. Nem Rómát és a földi hatalmakat támadja.
Egyszerűen csak az Övéit szólítgatja. Mégpedig legbelülről, annyira bensőségesen amit egyikünk sem ért félre és kerülhet ki. (legalább is utólag nagyon jól látszik, hogy mennyire ismer minket)

Ha majd ezt a bensőséges találkozást, és kötödést átéled, akkor már teljesen világos lesz számodra is hogy semmilyen tanítás, emberi közösség nem azonos a Vele való együtt éléssel.

Üdv Tivadar


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. okt. 18., csütörtök 17:58 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 05., csütörtök 20:20
Hozzászólások: 3994
Off.

Szerbusz kedves Tiv!

Üdvözöllek nagy nagy szeretettel.

Áldjon meg az ÚR!


cilla


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 578 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 39  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron
Style by phpBB3 styles, zdrowe serce ziola
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség