Boglárka írta:
Kedves MM!
Bizonyára megküzdesz vele, szóval, nagyon értékelem, hogy próbálod keresztény terminusokkal leírni a gondolataidat!
>>Megpróbálom megfogalmazni másképpen.Szerintem emberek,bűnök,stb. megítélésekor a nézőpont a kulcskérdés.Létezik emberi nézőpont (ahány ember annyiféle és még egy ember esetében is folyamatosan változik) és létezik isteni nézőpont,ez abszolút és állandó.Idáig egyetértünk.
Az is igaz, hogy Isten – az emberrel ellentétben – egyszerre lát múltat, jelent, jövőt, mindennek az okát, értelmét tudja.
>>míg az ember egy zavaros izét lát,amiből kiemel dolgokat és azt bűnnek minősíti,mert nem érti,nem látja a helyét, a szerepét az egységben.Ha nem ismerném Isten törvényét (amiben le van írva, mi számít Isten szemében bűnnek), akkor valószínű, hogy nagyon sok mindent egyáltalán nem is látnék bűnnek!, főleg azt nem, amilyen rosszat én tennék másnak.
John Paton misszionárius a csendes-óceáni kannibálok közé ment szolgálni. Ezek a kannibálok nem hallottak még Isten törvényéről, és korlátlanul kiéltek mindent, lopást, emberölést…nem tartották bűnnek!
A bűn az mindig gonoszság, olyasmi, amivel kárt okozunk másnak! És ha a bűntettnek meg is volt az „egységben” a maga helye, szerepe, attól még a bűn bűn marad!
Az Ószövetségből József története jutott eszembe. Józsefnek volt 11 testvére, s közülük ő volt apja kedvence, amiért az idősebb testvérek utálták. Egyszer olyasmit álmodott, aminek az volt a jelentése, hogy egyszer majd a testvéreinek az ura lesz, és meghajolnak előtte. El is mesélte nekik az álmát, mire bennük még inkább felparázslott a harag ellene. Egy alkalommal, az otthonuktól távol legeltetve a nyájat, Józsefet a testvérei előbb meg akarták ölni:
„Gyertek, öljük meg, dobjuk bele egy kútba, és mondjuk azt, hogy vadállat ette meg. Majd meglátjuk, mi lesz az álmaiból!” (1Móz.37:20), de aztán inkább eladták rabszolgának a távoli Egyiptomba, ahol aztán sok viszontagságon ment keresztül.
Istennek az volt a terve, hogy Józsefet Egyiptomba juttassa (hosszú évekkel később a fáraó után a 2. ember lett), tehát a testvérek akaratlanul is szerepet játszottak abban, hogy az álom beteljesüljön.
Nyilvánvaló, hogy Isten terveit nem lehet keresztülhúzni, de az is, hogy amit tettek Józseffel, az gonoszság volt, és bűn! Nem az én szememben, hanem Isten abszolút, állandó nézőpontja szerint ->
„Ne törj felebarátod életére!” (3Móz. 19:16),
„Szeresd felebarátodat, mint magadat!” (Márk 12:31)
(Később bocsánatot kértek Józseftől :
„Kérünk, bocsásd meg testvéreid hitszegését és vétkét, hogy rosszat követtek el ellened! Bocsásd meg hát azoknak a hitszegését, akik atyád Istenének a szolgái!” 1Móz. 50:17
József így válaszolt:
„Ti rosszat terveztetek ellenem, de Isten terve jóra fordította azt, hogy úgy cselekedjék, ahogyan az ma van, és sok nép életét megtartsa.” 1Móz. 50:20)
>>Ha az ember becsukja a saját szemeit és hagyja,hogy Isten lásson azokon keresztül,akkor az ember megszűnik látni a bűnt,mint valóságot,és elkezdi látni a bűnt,mint illúziót. A földi életünket valóságnak látom (a bűnt szintúgy), és nem illúziónak. A Biblia a Szent Lélek által íródott, s aki olvassa, annak számára egyértelmű, hogy Isten nagyon komolyan veszi az itt élő embereket és a tetteinket, úgy, mint aminek súlya van a szemében! Ha minden, ami itt történik lényegtelen illúzió volna, elküldte volna a Fiát, hogy meghalljon a kereszten?
Valószínűleg számodra erősen kérdéses az, hogy a Bibliát valóban a Szent Lélek ihlette-e?, vagy inkább emberek írták a saját gondolataik szerint.
Ehhez most csak annyit cáfolatként, hogy Pl. Mózes könyvében le van írva, hogy Mózes gyilkolt. Általában az emberek, ha olyasmiről írnak, amelyben szerepelnek, inkább fényezni szokták magukat, nem?
>>Szerinted,ha imádkozom Istenhez,hogy mutasson utat nekem mondjuk a Védákon (hindu szentiratok) keresztül,Isten utat fog mutatni nekem (a Védákon keresztül) vagy sem?
(Ha igen,akkor a Védákat (de akármi mást is) olvasni ugyanolyan értelmes és hasznos dolog,mintha Bibliát olvasnánk.)Közben látom, Indu válaszolt erre a kérdésre. Azt én is aláhúznám, hogy bár meghallgat, a kérésedtől/kérésünktől függetlenül a saját belátása szerint cselekszik, az ember
lelki javát tartva szem előtt.
Isten „keze” nincs megkötve, tehát elvileg válaszolhat, „megérinthet” bármin keresztül, de üdvösségre nem juttat bármin keresztül! A Védák dalgyűjteményei természetesen nem tartalmaznak írást arról, hogy az üdvösség egyedül Jézusban van!, a Biblia viszont erről szól. Pl. ezért sem lehet azt mondani, hogy mindegy, hogy valaki a Védákat olvassa, vagy a Bibliát.
„….Jézus Krisztus neve által…és nincsen üdvösség senki másban, mert nem is adatott az embereknek az ég alatt más név, amely által üdvözülhetnénk." Ap.Csel. 4:11-12
A másik dolog pedig, hogy ha Isten úgy határozott, hogy a Biblián keresztül jelenti ki magát, az akaratát, akkor elég kevéssé valószínű, hogy a Védák (vagy más írások) olvasása épp oly hasznos lenne Isten és akaratának megismerése terén, mint a Biblia olvasása.
Profán példával: ha egész kenyeret kaphatsz, miért akarnál morzsákkal megelégedni?
Említettem már, hogy megtérésem előtt sokféle okkult irodalmat olvastam. Voltak bennük olyan gondolatok, eszmefuttatások is, melyeknek köszönhetően a később hallott keresztyén fogalmak közül pl. az óember (bár én más szóval ismertem) nem volt számomra teljesen ismeretlen. De üdvösség tekintetében teljes bizonytalanságban voltam, míg meg nem ismertem a Bibliát, és Istent is a maga valójában a Szentírásból ismertem meg (addig - bár imádkoztam Hozzá - elég szubjektív elgondolásom volt Róla).
B.
Sorban válaszolok,jó?
Az első válaszodra nem tudok mást reagálni,csak azt,hogy jupi egyetértünk valamiben.
Isten egyszerre lát múltat,jelent,jövőt és látja az okokat,stb....Igen ez igaz,de mégsem.Mert ez megint egy emberi elképzelés és megfogalmazás (persze nem is lehetne másképp,hisze emberek vagyunk),mert szerintem pl. nem arról van szó,hogy egyszerre látja a különböző időket,hanem arról,hogy látja,hogy nincs olyan,hogy idő,minden a jelenben van.Az okokat és a dolgok értelmét sem úgy látja,mint egy nagyon okos ember pl. aki mindent átlát,hanem inkább mindennek a legvégső okát látja (nem mellesleg mindennek ő a legvégső oka,hisz ő a Teremtő).
Ezt csak azért fejtegetem,mert engem továbbra is zavar az Isten ilyen mértékű antropomorfizálása,és ez a többi válaszomra is rányomja majd a bélyegét,hiszen,hogy jövünk mi ahhoz,hogy értelmezzük Isten szándékát.Illetve jó,értelmezzük,mert úgyse tudjuk megállni,hogy ne tegyük,de hogy jövünk ahhoz hogy tévedhetetlennek gondoljuk ezt az értelmezést??
És most rájöttem,hogy mégsem tudok sorbn haladni a válaszokkal,mert nem volna logikus,inkább írom,ami jön.
Szóval,elfogadom,hogy a Bibliát Isten ihlette (én ne fogadnám el,aki a Védákról is ezt gondolja?),
de,az emberek írták le,fogalmazták meg,rakták sorrendbe,válogattak ki részeket és hagytak ki nem tetsző részeket,majd módosítottak,no meg fordítottak,mint kiderül,sokszor hibásan.De nem is ez a lényeg,mert tételezzük fel,hogy helyesen vetettek papírra mindent,
de,az Isten és a hozzá kapcsolódó "legvégső kérdések" felfoghatatlanok az ember számára,amennyiben a hétköznapi "üzemmódban" működik.És mindaddig abban működik,amig a Szentlélek be nem töltekezik vele.Megfogalmazni a Valóságot viszont még akkor sem fogja tudni!Csak ő saját maga átélni,és esetleg közelebb vezetni szavakkal másokat hozzá.De elmondani az elmondhatatlant nem lehet,ez képtelenség.Ezért a Biblia számomra nagyon fontos szent irat,de nem maga az isteni szó,hanem az Isten szavának emberi értelmezése,az ember számára érthetővé tett változata,ami szándéka szerint elvezethet egészen Isten előszobájába.De az utolsó lépést (és ezt itt tanultam
) Isten teszi meg.
Tehát a lényeg az,hogy Isten valódi Természetét,a Bűn valódi természetét csak az ismeri,akit a Szentlélek már betöltött,akit még nem (és ha jól sejtem mi itt mindannyian ebbe a halmazba tartozunk),az csak találgathat,és mivel az eredendő bűn állapotában,emberi mivoltunk korlátai között vagyunk,ezért nem pusztán téved
hetünk,hanem
törvényszerűen folyamatosan tévedünk a legvégső kérdések tekintetében (ezért
eredendő a bűn állapota,vagyis a céltévesztésé,ha helyesen volna fordítva,és nem pedig esetleges).És ez azért van,mert Isten túl van az emberi elmén és a szavakon.Ezért nem Jézus neve a garancia,vagyis az hogy J É Z U S,mert ez egy magyararosított próbálkozás Jézus igazi nevének a megragadására,hanem Jézus
igazi neve a garancia.
És ehhez kapcsolódóan megkérdezem Tőled,hogy honnan veszed,hogy a Védákban nem szerepel Jézus,más néven?(A héber szövegekben is más néven szerepel,ha jól tudom.)
Lehet,hogy már-már az istenkáromlás határán vagyok olykor (a szemetekben),de hiszem,hogy itt mindenki (velem együtt) a saját farkát kergeti és folyton az emberi (és nem Emberi) mivoltának korlátaiba ütközik.Én ezen az emberi nézőponton próbálok felülemelkedni,illetve ezt eldobni magamtól,mert hiszem,hogy ez a megváltás kulcsa,ha ez már sok itt,akkor szóljatok és csöndben maradok.