tavasz írta:
Véletlenül sem
Idézet:
kultúrális beidegződések alapján
keresem azt az utat, amiről írtam, hanem lelki igényből (és ebben miért ne érthetnék egyet mással?)
Ha nem, örülök neki, én ugyan nem akarom beléd dumálni. Nekem ugyanis kultúrális szocializáció miatt volt nagyon furcsa, amikor először vettem részt egy karizmatikus istentiszteleten. Csak én általában nyitott természetű vagyok az újdonságok felé, úgyhogy Isten igéjében megvizsgálva a dolgot könnyen változtattam addigi előítéleteimen. Ez most is így van.
Idézet:
Jézus beszédei számomra inkább arról szólnak, hogy: ne a külsőségekre figyelj, hanem a belső értékekre, törekedj szeretetre, harmóniára, békére, embertársaiddal közösségre, együttérzésre, nem pedig öncélú dolgokra, amik leginkább önmagadról szólnak.
Erre most nem reagálnék, csak jelzem, hogy itt öntudatlanul megfogalmaztad az előítéleteidet azokkal szemben, akik nem a te általad helyesnek tartott istentiszteleti formákat preferálják.
Nézd, ha válaszolni szeretnél, akkor pl. máris ott az a kérdés, amit feltettem:
Idézet:
Érdekelne, hogy azoknak az embereknek, akik itt x napokon részt vesznek egy ilyen hangulatú, kicsit extatikus gyülekezeten, amikor kimennek a kapun, mit jelent ezen kívül és ezen túl a kereszténység?
Ezt a kérdésedet nagyon köszönöm, mert alkalmat adtál rá, hogy a kereszténységről szóló, már elég régen megfogalmazott hasonlatomat leírhassam.
Nos számomra az istentisztelet olyan mint az autózásban a tankolás. Nagyon nagy szükség van rá, mert nélküle nem megy, de alapvetően nem a tankolás miatt autózik az ember.
Tehát szerintem kereszténynek első sorban két istentisztelet között kell lenni.
Idézet:
Mit teszel pl. te keresztényként, azonkívül, hogy eljársz ezekre az alkalmakra, ott jól érzed magad, és a kis szűk közösségeden, családodon belül gyakorlod a magad módján a hitedet, (nyelveken) imádkozol. Mit jelent még neked ezen túl, hogy keresztény vagy. Milyen felelősséget érzel pl. az embertársaidért, a környezetedért... stb. ?
Ugy nem azt várod, hogy itt kürtöltessek magam előtt?
Inkább gondolj rosszat rólam!
Idézet:
Nekem a megtérés elsősorban gondolkodás és életmód-változást jelent és nem formális dolgokat.
Kedves Tavasz!
Számomra a megtérés és újjászületés valóban újjászületést jelentett, világnézetben, látásban, jellemben, életmódban, gondolkodásban, izlésben. Szóval szó szerint lehet érteni az újjászületés alatt az átformálást.
Idézet:
Nem azt jelenti, hogy minél hangosabban fejezzem ki, hogy hívő vagyok, hogy minél magasabbra emelem a kezem, minél előrébb ülök a széksorokban, annál nagyon keresztény vagyok. Nem arról szól, hogy versengek másokkal a hívőségben, hogy én már ezt, meg azt tudok felmutatni...
Ez megint előítéletek megfogalmazása azokkal szemben....
.
Idézet:
Nem kioktatásra várok, hanem beszélgetésekre, próbáld a kérdéseket így kezelni.
Kifejezetten igyekeztem, remélem sikerült.
Isten áldjon!
ex