tavasz írta:
Bocsáss meg Shannon, engem nem az zavar, hogy égre emelt kezekkel énekelnek emberek, hanem az, amikor már inkább egy felturbózott hangulat kerül a középpontba és nem Jézust látom mögötte. Ha elolvasom az újszövetséget, vagy Jézus beszédeit hallgatom, nekem egyáltalán nem egy ilyen kép jelenik meg a szemem előtt. Szerintem az akkori gyülekezetben sem volt ilyen, ahol Jézus is tanított. Én így látom.
Kedves Tavasz,
Eszembe jutott rólad egy tavaszi kirándulás, amikor egyszer virágvasárnap Lengyelországban jártam, és meglepetve tapasztaltam, hogy az emberek tömegesen, "seprűszerű" szárazvirág-csokrokkal mennek misére. Elképesztően viccesnek találtam ezeket a csokrokat, de aztán elmagyarázták, hogy ezek a pálmaágakat hivatottak helyettesíteni, merthogy Lengyelországban nem nőnek meg a pálmák... És tényleg, amikor a misén Jézus Jeruzsálembe való bevonulására emlékeztek, akkor integettek is a "seprűkkel"!
Náluk ez régi hagyomány, a kultúra része.
Igen, Jézust nagy sokaság követte, több ezer ember, akik csendben hallgatták, amikor tanított, és ünnepelték is, pl. a Jeruzsálembe történő bevonulásakor. Azt nem hiszem, hogy "csápoltak" volna, nem tudom, mi volt akkoriban a divat, mindenesetre pálmaágakat tényleg vittek.
Ha anyukám pálmáját lekopaszítnám, és azzal mennénk istentiszteletre, ahol örömünket kifejezendő lelkesen ugrálnánk, meg lengetnénk a pálmaágakat, és kiabálnánk, hogy "Jézus! Jézus!" az teljesen igei lenne!
Igazad van abban, amit az idézett Igékkel akarsz alátámasztani, de azok egyrészt a mindennapokban megvalósuló, "igazi" istentiszteletről szólnak, másrészt a személyes, belső imádságról. Az isteniszteleti alkalmakon egy közösség - gyülekezet - tagjai gyűlnek össze, Istent dícsérni, közösen imádkozni, az evangéliumot hirdetni. Nem tudom, hogyan lehetne ezt a "sokaságot" a belső szobába bezárni...
Azzal természetesen én is egyetértek, hogy baj, ha valaki csak "bulizni" akar, és nem látja, hogy az ünneplés Jézusnak szól. Az akkori gyülekezetben sem értette mindenki, sajnos.
Shannon