Idézet:
Kérlek, beszélj erről nekem egy kicsit bővebben, türelemmel és nélkül, mint egy egyéves gyereknek, aki tanulni akar.
Kedves Nemosinex,
nem voltam veled türelmetlen, a végén az az "érted" arra szólt, hogy: megértettél? A bizonytalanságom volt benne. Nekem tetszett az írásod, csak szerettem volna pontosítani, hogy mire gondolok.
Idézet:
egy megnyilvánulást (ill. ennél összetettebb dolgot) helytelenítettem
A kérdésed másik részére talán válasz lehet, amit épp az előbb írtam Shannon írására.
Idézet:
az, hogy hol, milyen gyülekezetben szocializálódtunk, nagy mértékben meghatározza vonzalmainkat
Nekem nem volt gyülekezeti "előéletem"( a vallás, a hit dolgairól többek között filmművészetművészeti alkotásokon keresztül kaptam képet). Időnként betértem, elvonultam a külvilágtól a templom csendjébe. Volt ebben valami felemelő, jó volt ott lenni, feltöltődni kicsit.
Úgy érzem, hogy ahhoz, amit nekem a Biblia mond, nem illeszkednek bizonyos dolgok. Ez egyszerűen megérzés, ill. értelemmel való meglátása dolgoknak (ne haragudj, nem tudom jobban megfogalmazni).
Másik: voltam nem "hagyományos" gyülekezeti alkalmon, ahol a tanítás nagyon tetszett, mert sokkal többet mondott, mint egy sablonos igehirdetés (sajnos sok ilyen van, én többre vágytam). Ugyanakkor a rock-koncertre emlékeztető, kicsit extatikus hangulatú énekléssel nem tudtam azonosulni, továbbá azzal sem, hogy az úrvacsora ez volt: a bort valami szimbolikus üdítő helyettesítette (gépből önkiszolgáló módon el lehetett venni), a kenyeret meg talán valami süti (ebben most nem vagyok biztos). Minden dolog, ami művi, idegen tőlem. Ez is pl. egy olyan szimbólum, amit nem lehet akárhogy "használni", ha már ragaszkodik az ember a szimbólumhoz.
üdv.
Tavasz
Köszönöm a türelmes választ.
1. "én azonosulni tudok-e" valamivel, "tetszik-e", vagy pedig "idegen tőlem"
2. az Úr előtt kedves lehet-e az, amivel én nem tudok azonosulni.
Ha elfogadom, hogy lehet kedves, akkor minden és mindenki helyére kerül a világképemben: az Úr lesz a bíró fölöttünk, én meg egy szintre kerülök azzal, akinek tetszik vagy nem tetszik az istentiszteleti rendje.