exrefis írta:
Shannon írta:
Szia Ex!
Jó téged látni
Lenne néhány kérdésem:
Azt mondja az Írás: "Te hiszed, hogy egy az Isten. Jól teszed. Az ördögök is hiszik és rettegnek."
Ha az ördögök / démonok is hisznek, az ő hitük is hallásból van, vagyis hallják az Igét, és elfogadják? Vagy hallják, és csak egy részét hiszik el - pl. hogy Jézus valóban Isten Fia, és ezért félnek tőle? Ha én is csak egy részét hiszem el, akkor is elég az üdvösségemhez? Vagy a démonok más miatt hisznek? Biztos, hogy a démonok hite ugyanaz, mint amiről Jézus beszél, amikor azt mondja, "aki hisz és megkeresztelkedik"?
Szerintem, az Ige itt azt mondja, elhiszik, hogy egy az Isten, nem azt, hogy
Istenben hisznek. Mi az utóbbira írtuk, hogy ajándék.
Kedves Shannon!
Először is elnézést, hogy nem válaszoltam külön korábbi megfejtésedre, de utána több hozzászólásom is volt amiben mindent elmondtam és szerintem arra is válaszoltam amit felvetettél.
A fenti igében a démonok, Isten létezésében való hitére utal és egyben azt is megállapítja, hogy ez semmi, mert ahogy a Róma 1-ből idéztem az mindenki számára természetes módon látható, tehát semmi érdemet nem jelent, ez az az alaphit ami nélkül nem lehet isten színe elé kerülni.
Kedves Ex!
Nagyon meglepett, amit írtál! Eddig is úgy éreztem, hogy azért vitatkozunk itt a hit = Isten ajándéka kérdésen, mert valahol elbeszélünk egymás mellett, pedig valójában ugyanazt gondoljuk, de most már végképp nem értem
A hozzászólásodból számomra az derül ki, hogy azért nem értettünk egyet a hit forrásának kérdésében, mert magát a "hit" fogalmát két különböző módon használjuk!
Te azt írod: "a démonok, Isten létezésében való hitére utal ... semmi érdemet nem jelent, ez az az alaphit ami nélkül nem lehet isten színe elé kerülni."
Kérlek, mondd, hogy csak félreértettem valamit!
Én nem vagyok valami nagy teológus, de azt még én is meg tudom különböztetni, hogy más dolog
elhinni, hogy Isten létezik, és megint más dolog
hinni benne !!! (édes anyanyelvünk...). Nem, a démonok nem "hisznek" hanem "(el)hiszik"!
Ha valaki pl. tudományos alapon elhiszi, hogy Istennek léteznie kell, vagy elhiszi, hogy van egy személyes isten, de közben pl. buddhista, vagy - hogy sokkal durvábbat mondjak - hiszi, hogy Isten létezik, és Isten maga a Jóság és a Szeretet, és Jézus Krisztus Isten Fia, csak éppen az a szándéka, hogy Isten
veszítsen, mert hogy
sátánista ... ezek az emberek NEM HISZNEK ISTENBEN!
Az Isten létezésében való hit nem azonos azzal a hittel, amire számos helyen azt mondja Jézus, hogy "megtartott téged". Csak néhány "alap":
"Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta,
hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen."
"Jézus ekkor ezt mondta neki: "Én vagyok a feltámadás és az élet,
aki hisz énbennem, ha meghal is, él; és aki él, és hisz énbennem, az nem hal meg soha."
Ez "az az
alaphit ami nélkül nem lehet Isten színe elé kerülni"!
Ez azt jelenti, hogy valaki elhiszi, hogy Isten létezik, és elhiszi, hogy Isten az egyetlen, szent, igaz és szerető Isten, aki egyedül Jó, és ez alapján elfogadja, hogy Isten akarata a helyes és jó, ezért megbízik benne, és őszinte szívvel tudja mondani, hogy "legyen meg a Te akaratod".
Erre a hitre és bizalomra írtuk, hogy ajándék, mert persze, az ember észérvek alapján meg tudja előlegezni ezt a bizalmat Istennek, de igazán akkor fogja a szívébe befogadni, amikor bizonyosságot szerez arról, hogy valóban így van!
És Isten
mindenkinek megadja ezt a bizonyosságot, aki őt keresi, nem "szeszélyből" egyes kiválasztottaknak (igazad van, amikor azt írtad, "ez olyan Istenkép, ami ellen minden bensőm hevesen tiltakozik" én sem így gondolom!) de ez Isten kegyelme, az múlik rajtad, hogy amikor ezeket az életedben megadja, akkor elfogadod-e.
Kérlek, mondd, hogy így gondolod te is, és csak én vagyok olyan buta, hogy félreértettelek!