Az Exodus Kiadó gondozásában megjelent a
Református Élet 2008. júliusi száma
Ha még nem rendszeres olvasónk, fizessen elö lapunkra, s ezzel hozzájárulhat a további megjelenéséhez is!
A tartalomból:
- Keresztes Dániel: Életveszélyböl megmenekülés
„Az okos és elörelátó ember legalábbis igy tesz. Kimossa a lelkének és szivének minden szennyesét. Nem gondolja magát többnek, mint ami, legkevésbé tartja magát nagyobbnak másoknál. Keresi a maga feladatát és szolgálatát a világban, környezetében, családjában, tudva azt, hogy a kegyelem szerint különbözö ajándékaink vannak és ezért különbözö szolgálatokra hiv el bennünket az Isten. Kerüli a kétszinüséget és keresi a Jézussal kimondható öszinteséget.”
- V. Gy.: Egy régi levél margójára – Gondolatok az Év igehirdetése pályázat kapcsán
„Nem lehet, hogy az üres templomok, a semmitmondó üres prédikációk, éppen annak a következményei, hogy lelkészeink müveletlenek? Modernkednek, jópofáskodnak, kegyesen mosolyognak, csakhogy elmarad a lényeg, elmarad a tartalom, vagy már régen nincs is? Hol van az az oly hires régi kálvinista müveltség, hol vannak régi református pap iróink, irodalmáraink, gondolkodóink? Miért kell a gondolkodókat eltávolitani, és a gondolkodni képteleneket elöretolni?”
- Ábel: A teremtés koronájáról
„Az egyház az istentiszteletben és az istentisztelet által nem szivességet tesz Urának, hanem kötelességét teljesiti. A liturgia ideje soha nem üres, hanem csak és kizárólag tartalmas idö. A szó, az ének, a hallgatás, a beszéd, az imádság, a leülés és a felállás, a meghajlás és a felegyenesedés nem öncélú, hanem az Isten teremtési rendjére adott, abból fakadó engedelmes emberi felelet.”
- L. Kozma Borbála: Palóczi Horváth Mária – életrajz
„Ö maga müvelt, tudományt kedvelö ember volt. Hamar felismerte a népiskolák szükségességét, s azt is, mennyire kevés az az iskola, amiben jó körülmények között tanulhattak parasztgyerekek. Sokat fáradozott azon, hogy nemzetünk felemelkedését iskolák állitásával is szolgálja. Pinkócon például saját, szépen ápolt kertjéböl hasitott ki egy részt, s az ott lévö kertészházban neveltette a község gyermekeit.”
- Beszélgetés Fülöp G. Dénes börtönviselt református lelkésszel; 4., befejezö rész
„Mindent összegezöleg a börtön is pozitiv tartozéka annak, hogy olyan irányba formálódott ki az életünk, ahogy történt. Mert úgy gondoltam, hogy engem már nem lehet leszegényiteni, ha megvan a mindennapi kenyér. Az életemnek másfajta örömeit szellemileg, társadalmilag én megkeritem majd, és boldog embernek tudom mondani magam. És ezt minden helyen, ahova csak kerültem, mindig el is tudtam mondani. Boldog ember voltam.”
- Szé-Na: A múlt bátoritása – Gondolatok Apafi Mihály erdélyi fejedelem egy levele kapcsán
„Apafi fejedelem sorai bizonyitják, hogy több mint háromszáz éve tudjuk: a haza szeretetét, tiszteletét, szolgálatát, féltését nem lehet sem megparancsolva kikényszeriteni – mint régen; sem eröltetett marketinggel és jól finanszirozott menedzseléssel felbuzogtatni – amint ma egyesek látni vélik.”
- „Eljöttünk, Atyánk, lelki jót tanulni…” – ének Borkó Juliánna könyvéböl
- Gellért Oszkár: Lélek, mennyi az? – vers
- Baranya 1988-2008 – képriport
A Református Élet megrendelhetö:
Exodus Kiadó
Református Élet szerkesztösége
e-mail:
ujsag@exodus.hu
honlap:
www.exodus.hu
cim: 2113 Erdökertes, Báthori u. 1.
Egy lapszám ára: 350 Forint, elöfizetési dij egy évre: 4200 Forint.
A lap régebbi számai – korlátozott példányban – szintén megrendelhetöek, illetve bövebb felvilágositás is kérhetö a fenti elérhetöségek valamelyikén.
Bövebben a lapról:
http://www.exodus.hu/ujsag.html
Kérjük, hogy ismeröseinek adja meg internetes elérhetöségünket.
Köszönjük.
Az idén is maradjon református!