Szia Ancilla!
Nem olvastam ezeket a könyveket, viszont olvastam Fausztina nővér látomásait a pokolról, szerintem hasonló lehet.
Nagyon mélyen vallásos emberek kapnak ilyen „kijelentéseket”, akik általában érzelmileg labilisak (ami persze nem jelenti azt, hogy skizofrén), de elgondolkodtató, hogy a látomásban látottak mindig megegyeznek az illető felekezetének tanításaival (pl. tisztítótűz). Tehát a látomásokat befolyásolja, hogy hogyan gondolkodott ezekről a dolgokról előtte, pedig ugye elméletileg mindenkinek ugyanazt kellene látnia.
Azért nehéz eldönteni, hogy mi ezekben a fantázia szüleménye, mert az alap elképzelés mindenkinél az Evangélium tanítása, és bibliai igékkel persze nagyon szépen alá lehet támasztani mindent, és mindennek az ellenkezőjét is, a részletekről meg ugye nem lehet senkit megkérdezni, mert senki nem jöhet vissza…
Minden vallás vagy filozófia azt tanítja, hogy bármit is tettél, azért felelősséggel tartozol, előbb-utóbb visszatér hozzád, és meg kell fizetned érte, ebben az életben, vagy a következőben, vagy a túlvilágon, vagy a gyerekeidben, stb. mert ez a Törvény. Azt, hogy felelősséggel tartozol a tetteidért, de Valaki más már megfizetett érte, és Megváltott, ezért ha hiszel Őbenne, már nem a Törvény, hanem a Kegyelem alá tartozol, az Evangélium tanítja.
Azt javaslom, ha tiszta forrásból szeretnél ismereteket, maradj meg Jézus és az apostolok tanításainál. Ami egyébként szintén nem egy könnyen emészthető anyag. Például ez: „Ne féljetek azoktól, akik megölik a testet, de a lelket meg nem ölhetik. Inkább attól féljetek, aki a lelket is, meg a testet is el tudja pusztítani a gyehennában.”
Egyébként Fausztina nővér is azt mondja, amit te írtál, hogy a legszörnyűbb a pokolban az Isten nélküliség állapota, szerintem ezzel mi is egyetértünk. Az Isten nélküli élet, az elveszettség és a külső sötétség, és mindaz amiről Jézus beszél, önmagában is elég, ehhez semmilyen további rémisztgetésre nincs szükség. De ha valakinek egy ilyen könyvből jobban megérthető, mint a Bibliából, hát egészségére.
Még valamit, mert úgy érzem, hogy őszintén megijedtél. A pokol, az ítélet, és a kegyelem, ezek a dolgok teljesen rendben vannak. Persze ha elhiszed, hogy ezeket a dolgokat a szent, igazságos és szerető Isten tartja kézben, aki azt teszi, amit jónak és helyesnek ítél.
Szeretettel
Shannon