Időzóna: UTC + 1 óra




Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 1493 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85 ... 100  Következő
 

Szerinted melyik a helyesebb?
a GYERMEKEK megkeresztelése 43%  43%  [ 26 ]
a FELNŐTTKORI bemerítkezés 57%  57%  [ 34 ]
Szavazatok száma : 60

Szerző Üzenet
HozzászólásElküldve: 2008. ápr. 30., szerda 16:28 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 29., vasárnap 16:25
Hozzászólások: 2935
Tartózkodási hely: bp

3. Parancs van viszont a felnőtteknek a hitből való alámerítkezésre (és ez nem felekezeti tanítás).


Kedves Ex!

Sajnos vannak vízbe merítettek, akik még hisznek is valamiben és fogalmuk sincs, hogy mit jelent megkeresztelkedni. Olyanok mint azok a csecsemők, akikről te szívesen írsz.

Akit viszont megkeresztelt az Ige és a Lélek, maga Jézus Krisztus (ez egy jobb fordítás, mint az alámerítkezés, mert ez az esemény messze több mint egy vízbe merülés és feljövés), az hitem szerint ne akarja bebiztosítani önnön cselekedete által az üdvösségét, mert ez gyengíti a kereszt erejét, az Úrban való HITÉT, a kegyelemből való megtartatás lényegét.
Mert nem látásban járunk, hanem hitben!

És erre a keresztségre valóban PARANCS van, mert ennélkül hiába a víz hiába a körülmetélkedés. Ha nem részesül benne az ember, akkor hiába a János keresztsége, egy külső jel, nem üdvözül.

Az üdvösséghez elégséges Krisztus áldozata és feltámadása és az ebbe való ALÁMERÜLÉS!

Ma olvastam ezt az Igét:

Róma 2.
25. Mert használ ugyan a körülmetélkedés, ha a törvényt megtartod; de ha a törvényt áthágod, a te körülmetélkedésed körülmetéletlenséggé lett.
26. Ha tehát a körülmetéletlen pogány megtartja a törvénynek parancsolatait, az ő körülmetéletlensége nem körülmetélkedésül tulajdoníttatik-é néki?
27. És a természettől fogva körülmetéletlen ember, ha a törvényt megtartja, megítél téged, a ki a betű és körülmetélkedés mellett is a törvényeknek megrontója vagy.
28. Mert nem az a zsidó, a ki külsőképen az; sem nem az a körülmetélés, a mi a testen külsőképen van:
29. Hanem az a zsidó, a ki belsőképen az; és a szívnek lélekben, nem betű szerint való körülmetélése az igazi körülmetélkedés; a melynek dícsérete nem emberektől, hanem Istentől van.

_________________
Békesség Istentől


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. máj. 19., hétfő 19:55 
Offline

Csatlakozott: 2008. máj. 17., szombat 23:51
Hozzászólások: 3
keresztelés avagy bemerítkezés?

nos ahogy nézem ebben a kérdésben érkezett a legtöbb üzenet eddig, úgy látom ez sokakat érdekel. Refomátus lelkészként had mondjak néhány dolgot. Először is a keresztség az valóban egy gyűrű, ha már ezt a péládt hozta fel valaki, csak éppen nem arról szól a dolog, hogy a szüleim adnak nekem egy eljegyzési gyűrűt, amivel majd Jézus követője lehetek, hanem ennek másik oldaláról. Arról, hogy szüleim elvisznek a templombe, és azt mondják, Uram szeretném, ha a fiamnak is küldenél egy eljegyzési gyűrűt, reméljük, majd lesz idő amikor fel fogja venni. A konfirmáció a hitre jutás alkalmává lehet, aza újabb esély arra, hogy megismerd azt, aki születésed után, már kész volt a szövetségébe fogadni téged. Nyilván kevesen vannak akik 14 évesen Krisztus halálnak, életének és tanításának átérzik a lényegét, de jó ha ebben a korban tanulnak valamit Isten dolgairól.
Engem a szüleim megkereszteltettek, és hiszem, hogy jól tették, iskolába is járattak, és rámparancsoltak, hogy tanuljak meg írni és olvasni, nem adták meg a lehetőségét annak, hogy majd 18 évesen eldöntsem akarok e írni olvasni.
Nyílván nem tökéletes a feti példa, de ha valaki hisz Istenben az szeretné, ha gyermeke is beletartozna egy gyülekezet közösségébe. Sőt szeretné, ha a gyülekezeti tagok esetleg imádságban hordoznák a gyülekezet ifjú tagját, pl betegség idején.
S hogy keresztvíz, vagy bemerítkezés?
Hát erre csak annyit tudok mondani, hogy ennél sokkal nagyobb fogyatkozásaink vannak. S ha belegondolok abba, hogy mit gondolna Jézus, ha elolvasná hogy mi min vitatkozunk itt, akkor nagyon elszomorodna, és a talán a meg is kérdezné, hogy minden más parancsomat már tökéletesen az életetek részévé tettétek, hogy már csak ezzel kell foglalkoznatok? Nincsnek szegények és betegek, özvegyek és nyomorultak közöttetek?


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. máj. 21., szerda 10:19 
Aktív tag
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 30., szombat 09:04
Hozzászólások: 967
Tartózkodási hely: Arany Baranya
sz_aron írta:
Halottam h Magyarorszagon van(ak) karizmatikus reformatus kozosseg(ek) amelyik(ek) a felnottkeresztseget gyakorolja(k)? Tud-e errol valaki tobbet mondani?


Két dologban szeretném kifejteni mit gondolok:
Ezt a topicot próbálták bezáratni, miszerint idézem" Minden el lett mondva pro vagy kontra"
Most az nézze meg indítóokait aki ezt akkor javasolta!
Felnőtt keresztség dolgában ugyebár azt hitből szokta valaki megtenni?
Engem miért akadályoztak meg ebben?

Jézus azt mondta a tanítványoknak, sőt az egyszerű embereknek, Én erre megyek,(kereszt felé) Kövessetek, aki hallgatott Rá az engedelmeskedett is és követte! Mert hitt Benne!
A kulcs az hitből fakadó engedelmesség!
Ez vezet taníthatósághoz, ez által lehet valaki Istentől vezethető!
Hogy is van a konfirmációnál írtakban?
Megerősíti azt hogy hitre jutott, bizonyságtétellel a gyülekezet előtt!
Mai gyakorlat szerint, az én lányom :!: Azért nem jutott hitre , mert amikor kifejezte hogy nem hisz abban amikről "meséltek" neki, NEM engedtem konfirmálni! Ez a vád ellenem megfogalmazódott!
Nos ha nem hisz mire vette volna a konfirmáció utánn a jegyeket ha kiszolgálják neki :?:

Szerintem "balga szüzeket" csinál a kondfirmáció, ha ettől várják a megtérést , ahelyett hogy ez már a valóban meglévő hit bizonyságtétele lenne!
Máté 3:15 Jézus pedig felelvén, monda néki: Engedj most, mert így illik nékünk minden igazságot betöltenünk. Ekkor engede néki.
Valamiért CSAK így illik! Nem én mondtam!
Szeretettel Tamás


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. máj. 21., szerda 15:28 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 29., vasárnap 16:25
Hozzászólások: 2935
Tartózkodási hely: bp
Kedves Tamás!

A válaszom már a korábbi írásaimban olvasható!

Péter

_________________
Békesség Istentől


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. máj. 21., szerda 20:57 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
Kedves Tamás!

Egy másik fórumon már írtál erről a családi esetről, amire reagáltam. Lényege, hogy a felnőtt feladata elvezetni a gyermeket a konfirmálásig:

rosta írta:
Kedves Tamás!

Megértem az érzéseidet. Ugyanakkor ismerem az élet realitását is, tudom azt, hogy milyen egy kamasz lány, ha az ellent akar mondani az apjának.

Én biztosan a könnyebb utat választottam volna, ugyanis nem tettem volna fel a kérdést. Ha mégis feltettem volna ezt a kérdést, akkor előtte úgy alakítottam volna a helyzetet, hogy a végén a gyerek önként igennel válaszoljon. Megértettem volna vele, hogy mennyire fontos ez a kérdés.

A lányomban is van sokszor egy olyan mértékű ellenkezés, hogy a direkt kérdéseket sokszor csupán dac alapján dönti el, és nem is a lényeget nézve. És hát nem a szülői tisztelet a jellemző sokszor, hanem az azzal szembenálló dac. Így bizony ha egy ilyen kérdés szóba kerül, azt nem érdemes egy ilyen igen, kontra nem alapon döntésre vinni, mert nem mutatja meg, hogy mi mozog valójában a gyerekben.

Bensőséges viszonyba kell kerülni a lányoddal. El kell tudni mondani a felnőttnek, hogy kik is a keresztyének, mi miben hasonlítunk egymásra. Mi a keresztyének közös ereje, a keresztyénség közös ereje, órákat kell tudni beszélni érdekesen Jézusról a saját meggyőződésed szerint. Képben kell lenni a keresztyénség történetiségével, a konfliktusokkal, a keresztyén gyökerekkel, hogy mi az érdem a keresztyénségben. Mindezt a saját szavaiddal, a legérthetőbben kell tenni. Számtalan elágazása van a kérdésnek. Ott van az Ószövetség, a zsidóság, ott vannak a muszlimok, és még más vallások is, hogy a saját felekezeteinkről ne is beszéljek. a katolicizmus, a reformáció témaköre. Az ökumenizmus. El kell tudnod mondani az álláspontodat minden kérdésről, mert aztán kérdezni fog a gyerek. Akár kényeseket is.

Erről a keresztyén világról egy rálátást kell adni tudni a szülőnek a gyereknek ahhoz, hogy a kamasz, konok lánygyerek a nekiszegezett kérdésre azt tudja mondani, hogy igen. Hiszen olyan nagy a gyerek lelke előtt álló kísértés. Minden szinten folyik a gyerek lélek rablása, a kísérlet arra, hogy a gyerek valami egészen más közösségbe kerüljön, mint amit a szülő akar.

Ugyanakkor lehet, hogy valóban igazad van. Megméreted a lányodat, és ha könnyűnek fogja magát taláni, márpedig a te döntésed korrekt, és könnyűnek találtatott a lányod, hát akkor az minden bizonnyal lelkileg megüti, és gondolkozásra készteti. Legközelebb majd meg fogja fontolni, hogy mit is mond.

Persze ennek a nemnek annyiféle oka lehet, hogy felsorolni is nehéz. Lehet egy gyerekes "félek a konfirmálástól, a szerepléstől" olvasata is a dolognak. Lehet veled való ellenkezés. Lehet egy gyerek pajtásának rábeszélése, de lehet valami tv élmény hatása, és még sorolhatnánk. Nem látok be a családodba, és hát nem is azért mondtam el ezeket, mert be akarok látni. De sok beszédnek sok az alja, nem is szövegelek többet.

Tedd a dolgod, ahogyan gondolod, segítsen a Szentlélek, és megoldódnak a gondok!


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. máj. 22., csütörtök 08:29 
Aktív tag
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 30., szombat 09:04
Hozzászólások: 967
Tartózkodási hely: Arany Baranya
Kedves Rosta!

Rosta írta:
Persze ennek a nemnek annyiféle oka lehet, hogy felsorolni is nehéz.


Konkrétan tudom az okát, legalábbis ha nem rész igazság amit elmondott!
Egy tanításban szereplő Ószövettségi Íge alapján , nem tudta elfogadni miért ilyen kegyetlen Isten!
Mindezt a konfirmációs felkészítőn "tanulta", én meg nem tudtam helyesbíteni, mert akkorra már elvetette magától, hogy higgyen!
Mindez az én felelősségem is , nem tolom másra!
Csak ugyebár azért addjuk taníttatni a gyermekeinket, mert jobb képzettségű emberek magyarázzák a tanulni valót!
Azzal sem tudnék mit kezdeni ha azt jelenti ki hogy nem hisz a mohácsi vészben!
De azért köszönöm , hogy eggyüttérzően írtál, én is csak a konfirmáció helyes felfogásáról szerettem volna írni!
Mert mint bizonyságtétel , testvérek előtt, ebben semmi kivetni valót nem látok!De nem ez miatt kell hitre jutnia valakinek, hanem ekkor már a hitéről kell bizonyságot tennie!
No nem ragozom! :?
Szeretettel Tamás


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. máj. 26., hétfő 21:37 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
Kedves Tamás!

Nehéz dolog ezekkel a gyerekekkel, főleg ha a külső világból kapott instrukciók összezavarják a gyerek fejét. Gondolom, hogy a hittanon nem arról volt szó, hogy Isten milyen kegyetlen, ugyanakkor ha például Ábrahám történetét tanulták a gyerekek, akkor ez pont elég lehetett arra, hogy a példa magyarázata nélkül a gyerekben egy kegyetlen Isten képe alakuljon ki. Ha ezt nem tudta valakivel megbeszélni, vagy netán barátaival beszélte meg, hát bizony teljesen vakvágányra vihette a gyereket.

Én azt mondom, hogy példamutatással, és értelmes beszélgetésekkel még sokat javíthatsz a helyzeten. Sajnos van amikor a gyerek egyáltalán nem hallgat a szülőre, megy a maga feje után, és a szülő nem tehet semmit. Adja Isten, hogy a viszonyotok békével, szeretettel formálódjon, és a lányod megismerje a hitünket, ne pedig a média, és az ateista világ hatásai érvényesüljenek. Csak rajta, béküljetek ki, szerezd vissza a lányodat!


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. máj. 27., kedd 09:45 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 29., vasárnap 16:25
Hozzászólások: 2935
Tartózkodási hely: bp
Lukács 24.
25. És ő monda nékik: Óh balgatagok és rest szívűek mindazoknak elhivésére, a miket a próféták szóltak!
26. Avagy nem ezeket kellett-é szenvedni a Krisztusnak, és úgy menni be az ő dicsőségébe?
27. És elkezdvén Mózestől és minden prófétáktól fogva, magyarázza vala nékik minden írásokban, a mik ő felőle megirattak.

off:
milyen más, amikor az Úr Jézus magyarázza akár Ábrahám történetét

_________________
Békesség Istentől


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. jún. 25., szerda 01:38 
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. nov. 27., hétfő 17:40
Hozzászólások: 43
Tartózkodási hely: Kolozsvar
Az a kerdesem, hogy csak reformatusok vanna ezen a forumon vagy neoprotestansok is? Mert csak akkor relevans ez a szazlek ami fenn lathato, ha mind reformatusok, vagy csak protestansok, katolikusok szavaztak.

_________________
A szenvedes elfogadasa bizalom kerdese. - Visky Ferenc


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. jún. 25., szerda 07:57 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 08:52
Hozzászólások: 4464
optimista vagy :)

ELEVE a statisztikákban bízni igen érdekes :)


(nem így van ugyan) de tegyük fel, hogy csak reformátusok vannak itt

még mindig nem "reprezentatív" a mintád, mivel nem tudod eldönteni, hogy akik itt vannak, azok "népegyházi", vagy "hitvalló" szempontból "igazi reformátusok", vagyis a felmérés így is torzítani fog, amúgy valószínűnek tartom, hogy itt kisebbségben vannak a "minden másnap (karácsony és húsvét másnap) templomba járó" népegyháziak, hiszen ők a "vallási tevékenységet" igyekeznek minimalizálni, és ami itt folyik az azért komoly energiákat igényel mindenképpen

_________________
/mT


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. jún. 25., szerda 10:23 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 01., vasárnap 15:43
Hozzászólások: 1128
Tartózkodási hely: otthon
Van, amiben nem tudok, sőt nem is akarok vitázni Tamással - akár hívő, akár hitetlen.. 8)

Egyébiránt magam sem vagyok/voltam református..

_________________
"Mindenekben hálát adjatok, mert ez az Isten akarata Krisztus Jézusban tihozzátok"(1Thess 5,18 )


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. jún. 25., szerda 10:46 
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. nov. 27., hétfő 17:40
Hozzászólások: 43
Tartózkodási hely: Kolozsvar
Persze h egy nagyobb felmereshez tobb ember kene, a mintat is idosebbek fiatalok, iskolazottak teologusok, laikusok stb kozul kene venni h valamennyire atfogo legyen. De ha azt nezzuk , hogy tobb mint 470 felhasznalo van(feltehetoleg csak olyan felekezetbol amelyik a gyerekeresztseget gyakorolja, persze ez nem igy van), es abbol tobb mint 50% a felnottkeresztsegre szavazott, akkor mar azi is elgondolkoztato, attol fuggetlenul, h ez csak egy kis csoportra vonatkozik, marmint a forumozok csoportjara.

_________________
A szenvedes elfogadasa bizalom kerdese. - Visky Ferenc


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. jún. 25., szerda 11:20 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 08:52
Hozzászólások: 4464
megboldogult Antall József miniszterelnökünk beszélt az MDF "rettenetes tagságáról"

a vallásukat NEM NAGYON gyakorló reformátusoknál csak az azt LELKESEN GYAKORLÓK okozzák a több problémát

_________________
/mT


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. jún. 25., szerda 12:43 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
net2rist írta:
megboldogult Antall József miniszterelnökünk beszélt az MDF "rettenetes tagságáról"

a vallásukat NEM NAGYON gyakorló reformátusoknál csak az azt LELKESEN GYAKORLÓK okozzák a több problémát


Tipikusan a liberális bulvárlapokat idézted ezzel. Mára kiderült, hogy az elit által éteri magasságba emelt Antall mennyire amatőr volt, és vele szemben az a bizonyos rettenetes tagság milyen jól látta, hogy kihúzzák a magyar ember lába alól az országot.

Nem is tudtam, hogy problémát okoznak a lelkes reformátusok. Milyen érdekes dolgokat irsz! Fejtsd ki, had okosodjunk...


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. jún. 25., szerda 13:23 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 08:52
Hozzászólások: 4464
állítólag te nem beszélsz velem...

vagy ez csak RÁM vonatkozik? NEKED lehet?

_________________
/mT


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 1493 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85 ... 100  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 9 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron
Style by phpBB3 styles, zdrowe serce ziola
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség