Eeyore írta:
Kedves Mandula, én vmi ilyesmire értettem: amikor az Isten embert teremtett, Ádámot a föld porából teremtette. De Évát NEM. Évát Ádám oldalából. És ez adja az alapvető különbséget a férfiak és a nők között. A férfiak, teremtésükből kifolyólag, valahogy intenzívebben élik át az anyagi, fizikális világot. Ebbe nem szeretnék most nagyon belemenni. Maradjunk ott, hogyha a nőkön múlt volna, szerintem még nem keveredtünk volna ki a kőkorszakból. Nem hiszem, hogy nők tömegei hajlandók lettek volna a sziklákat addig verni, bányákat kivájni belőle, hogy vmi fölösleges és randa izéhez (pl. rézhez) jussanak…Kecsesen pattintanánk még mindig a köveket, és kész. Azt, hogy a világ túljutott a kőkorszakon és idáig fejlődött, akármilyen szörnyűségekkel is járt, mégiscsak a férfiaknak köszönhetjük, és ezért igazán hálásak lehetünk. A férfiak megragadják az anyagot, és addig birkóznak vele, amíg megformálják. Másba ne menjünk bele...
A nők viszont, akik Ádámból lettek teremtve, a lélek területén teherbíróbbak és ügyesebbek. ÁLTALÁBAN, persze, kivételek mindig vannak. ÁLTALÁBAN civilizáltabban viselkednek, ÁLTALÁBAN intelligensebbnek tűnnek. (Azt olvastam, hogy amikor, valamikor a múlt században csináltak egy nagy reprezentatív felmérést, összehasonlítva a férfi és női intelligenciaszintet, az derült ki, hogy teljesen egyforma. Ekkor a férfiak felsóhajtottak, mert nem gondolták volna, hogy ilyen okosak. Razz Smile)
Ha gondolod, erről még szívesen írok, talán egyszer megértjük, mit nem értünk. Smile
Kedves Eeyore!
A hozzászólásokat böngészve most vettem észre, hogy ez nekem szól, és akartam reagálni rá, csak valahogy elsiklottam felette. Mindenesetre itt talán jobb helyen van.
Idézet:
1Móz 1,27 Megteremtette Isten az embert a maga képmására, Isten képmására teremtette, férfivá és nővé teremtette őket.
Idézet:
1Móz 2,21 Mély álmot bocsátott azért az Úristen az emberre, és az elaludt. Akkor kivette az egyik oldalbordáját, és húst tett a helyére.
2,22 Az emberből kivett oldalbordát asszonnyá formálta az Úristen, és odavitte az emberhez.
2,23 Akkor ezt mondta az ember: Ez most már csontomból való csont, testemből való test. Asszonyember legyen a neve: mert férfiemberből vétetett.
2,24 Ezért a férfi elhagyja apját és anyját, ragaszkodik feleségéhez, és lesznek egy testté.
Nem fura, hogy először nem olvasunk semmiféle oldalbordáról, csak eszenciálisan ennyiről: Isten képmására, férfivé, és nővé?
Az egész föld pora, meg oldalborda később jön, mintha újrakezdődne a történet. Ebből a "második"ból számomra az nagyon fontos, hogy ketten tesznek ki egy egészet. Én nem vonnék le messzemenő következtetéseket arra nézve, hogy melyik nem tűnik inteligensebbnek, vagy melyik viselkedik civilizáltabban. Még csak nem is általánosítanék, még csak óvatosan se.
Az intelligencia kérdésében pedig azért kiegyenlített az eredmény, mert bár a férfiak között többen bírnak kiemelkedő IQ-val, több köztük az értelmi sérült is, a nők közt meg több az átlagos.