Időzóna: UTC + 1 óra




Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 1143 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 77  Következő
 

Szerző Üzenet
HozzászólásElküldve: 2008. okt. 29., szerda 16:29 
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 21., szombat 17:24
Hozzászólások: 337
Tartózkodási hely: Veresegyház
Erika írta:
El lehet-e lopni a kultúránkat?- beszélgettünk erről , nos...remélem, minden fórumozó tökéletesen megérti az alábbi mondatot, ami egy frissen megjelent tankönyvben olvasható: Legnagyobb az Oravská priehrada, a Liptovská Mara, a Zemplínska ąírava, valamint a Vodné dielo Gabčíkovo a Dunaj folyón./Folyók, tavak, víztározók - 14.old. Honismeret a 4. osztályosok részére/
Hogy ki követte ezt el? az titok, ugyanis a fordító álnéven írt.
A volt oktatásügyi miniszter szerint jó, hogy megkezdődött a fűtési szezon, legalább van mivel begyújtani.
Azt azért sejteni lehet, mi a célja annak, hogy ilyen saláta -nyelven beszéljük az anyanyelvet, mi, kisebbségiek.


szia erika! ezt most olvastam:
Hírszerző
Elmozdulás körvonalazódik a szlovákiai magyar iskolák számára kiadott, botrányt kiváltó, a magyar földrajzi neveket szlovák nyelven megadó tankönyvek ügyében. A szlovák parlament szerdán második olvasatba utalta a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) megfelelő megoldást kereső, az oktatási törvény módosítását célzó indítványát.

A módosítás arra irányul, hogy a nemzetiségi iskolákban alkalmazott tankönyvekben a földrajzi neveket - úgy, ahogy eddig, ezen túl is - az adott nemzetiség nyelvén írják. Figyelemre méltó, hogy az MKP a Robert Fico miniszterelnök vezette kormánypártban is támogatókra talált.

Az indítványt előterjesztő Berényi József az MTI érdeklődésére azzal magyarázta az ígéretes fordulatot, hogy a jelek szerint egyre többen belátják: az ország lakosságának 10 százalékát kitevő szlovákiai magyarság akarata ellenében mégsem lehet áterőltetni egy másik nemzet nyelvébe durván beavatkozó döntést. "Ez a fejlemény azonban óvatosan kezelendő, mert egyelőre nem látható előre, hogy a decemberben esedékes végszavazásig a parlamenti bizottságokban milyen lesz majd indítványunk további sorsa" - mondta az MKP képviselője.

Berényi a józan ész győzelmének tekinti a fejleményt, és nem titkolja: értetlenül áll az MKP-val egyazon ellenzéki padsorban ülő, a magyar párttal nyolc évig együtt kormányzó, Mikulás Dzurinda vezette Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKÚ) magatartása előtt: a párt frakciója két képviselő kivételével ugyanis nem támogatta a módosító indítványt, amely végül a 150 tagú törvényhozásban 75 támogató szavazattal kerülhetett második olvasatba, annak is köszönhetően, hogy az MKP a szlovák kereszténydemokraták és a függetlenek soraiban is megértőkre talált.

A Ján Slota vezette nacionalista kormányerő, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) ellene szavazott, hiszen eleve a párthoz tartozó Ján Mikolaj által irányított oktatási szaktárca műhelyében készítették elő a sérelmezett intézkedéseket. Ezek nyomán a magyar iskolák negyedikesei számára már hetekkel korábban olyan honismereti tankönyveket nyomtattak, melyek magyar szövegében kizárólag szlovák helységneveket írnak.

Ezzel egy olyan nem létező, a magyar nyelv rendszerébe illetéktelenül, hatalmi eszközökkel beavatkozó "keveréknyelvet" kreáltak, amely a magyar pedagógusok, szülők és érdekvédelmi szervezetek, s újabban szlovák értelmiségiek szerint is oktatásra alkalmatlan, ráadásul mélységesen megalázó, egyszersmind a szlovák alkotmánnyal és a Szlovákia által aláírt nemzetközi dokumentumokkal is ellenkezik.

A parlamenti szavazással egyidejűleg ülésezett Galántán a szülők és a pedagógusok szövetségének érdekképviseletéből és más civil szerveződésekből létrejött Központi Koordinációs Tanács, amely a várakozások szerint úgy készült dönteni, hogy a botrányos tankönyvek ellenében a magyarok országos tiltakozó nagygyűlésen mondanak ellent a "hibrid tankönyveket" erőltető kormányzati törekvésnek.

Mézes Rudolt, a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetségének elnöke már a testületi ülés alatt arról tájékoztatta az MTI pozsonyi irodáját, hogy a parlamenti döntés ismeretében úgy határoztak: nagygyűlés egyelőre nem lesz, de regionális szinten "fennmarad egyfajta készültség", mert a meglepő szerdai fejlemény ugyan ígéretes, de a decemberi végszavazásig még több mint egy hónap van hátra, s ez idő alatt "különösképpen a parlamenti bizottságok kezén" fordulhat a kocka. "Márpedig ha fordulna, akkor a tiltakozó nagygyűlést akár az egyik napról a másikra meg tudjuk tartani" - mondta Mézes.

_________________
szerintem...


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. okt. 29., szerda 17:08 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
Köszi Sztalker ! reméljük, kitart a józan belátás decemberig, amíg "leszögezik" a parlamentben is.

Egyébként álltuk már körül élőláncként az iskolát, amikor évekkel ezelőtt is valami drasztikus beavatkozást terveztek. Emlékszem, zuhogott az eső,szó szerint bőrig áztunk, de nagyobb bajunk nem esett, s az értelmetlen intézkedést is visszavonták.
Az persze a másik oldala a dolognak, hogy akarjuk, hogy a gyerekeink tökéletesen beszéljék a szlovák nyelvet, hiszen másként nagyon nehezen tudnak az egyetemeken,s később a munkahelyeken,helytállni. De ehhez nem kell ilyen hibridnyelvet kreálni, hogy az ember gyereke se magyarul se szlovákul ne tudjon rendesen. :?


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. nov. 05., szerda 09:35 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 05., csütörtök 20:20
Hozzászólások: 3994
---


A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára cilla 2008. nov. 05., szerda 18:46-kor.

Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. nov. 05., szerda 15:27 
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 21., szombat 17:24
Hozzászólások: 337
Tartózkodási hely: Veresegyház
szerintem ezt itt most kár volt. :cry:

_________________
szerintem...


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. nov. 05., szerda 18:45 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 05., csütörtök 20:20
Hozzászólások: 3994
Már ki is töröltem, bocsánat.

Amikor elolvastam annyira megfogott, hogy jé ma is ilyen a helyzet, a vers pedig 1924-ben íródott.

Mégegyszer bocsánat. cilla


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. nov. 27., csütörtök 15:06 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 21:15
Hozzászólások: 4790
Tartózkodási hely: Budapest
Eeyore írta:
http://www.litera.hu/hirek/bunhodtemare
http://www.vigilia.hu/2008/10/skrabski.htm

Az első linkben több értékes gondolat is van. Rámutat a magyar nép egyik súlyos élő problémájára, amiben a mai aktuális bajok is jórészt gyökereznek.
Idézet:
Miközben a múlttal való szembenézést újra és újra elhárító ország öncsaló hazugságokba menekül. "Mi nem vagyunk felelősek a múltért" ismétlik a történelemből nem tanulók. Ez az ország nem akar tudni a lélekről, mert nem akar tudni a lelkiismeretről. Nem akar tudni a múltról, mert nem hisz a jövőjében. Nem akar bocsánatot kérni, mert önhitten erősnek hiszi magát. Nem tud megbékélni, mert a bűneit és illúzióit még mindig jobban szereti.

És felveti egy régebben általam is felvetett problémát, méghozzá azt, hogy a himnusznak eza sora:
"megbűnhődte már e nép a múltat s jövendőt" tulajdonképpen nettó istenkáromlás és szerintem nem kis mértékben játult hozzá a mélymagyarok "népek krisztusa Magyarország" világnézetéhez, ami szintén nettó istenkáromlás.
A másik gondolatot is felvetettem itt korábban, vagyis azt írja, hogy a vörös hadsereg hiába vonult ki, a marxizmus itt maradt. Én ezt úgy fejeztem ki, hogy mélyen szántott a marxizmus kishazánkban, mélyebben mint valaha gondoltam.
Fényes példa erre a második link első részének zavaros gondolatmenete.

Eeyore! Te pedig tartozol egy elfogadható magyarázattal, hogy miért nem voltál ott a talin? :)
üdv
ex


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. nov. 27., csütörtök 15:54 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 21:15
Hozzászólások: 4790
Tartózkodási hely: Budapest
Eeyore írta:
:) Fáradt voltam. Aludtam.

Szóval nincs mentséged! :)
üdv
ex


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. dec. 17., szerda 19:48 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
Bencze Imre:Édes, ékes apanyelvünk..

http://uk.youtube.com/watch?v=oT4CKxZWp ... re=related


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2009. feb. 24., kedd 21:21 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
Talán be kellene a szerb szótárba venni a kegyeletsértés szót is... :

Idézet:
Huszadszor vitték el a kereszteket az újvidéki temetőből
2009. február 24. 13:56

MNO

Lapértesülés szerint az újvidéki Futaki úti katonatemetőből a hatóság immár huszadik alkalommal távolította el az ott elhelyezett száz fakeresztet, amelyekkel az 1944-ben és 1945-ben áldozatul esett magyar civilekre emlékeztek.

Tizenkilenc évvel ezelőtt a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének szervezésében az újvidéki magyarok száz átlagos nagyságú fakeresztet és egy nagy, két és fél méter magas keresztet helyeztek el az újvidéki Futaki úti temető katonatemetői részében, ott, ahol az első világháború osztrák-magyar katonaáldozatait hantolták el. A kereszteket röviddel a megemlékezés után elvitték a temetkezési vállalat dolgozói, és ez többször megismétlődött a következő években – olvasható a Vajdaság MA délvidéki internetes hírportálon. Ennek ellenére az újvidéki magyarok 1990 óta minden évben ezen az emlékhelyen tartják az 1944-ben és 1945-ben kivégzett vajdasági magyarokról megemlékező gyászrendezvényt, így történt ez idén február elsején is.

Papp Ferenc, a Nagy Sándor Műemlékvédő és Hagyományápoló Egyesület elnöke a megemlékezésen hangsúlyozta: már többször is kérték a szerbiai tartományi parlament elnökét, de a szerbiai és a magyarországi parlament elnökeit is, hogy állítsanak méltó emlékművet az ártatlanul kivégzett délvidéki magyarok tiszteletére, de eddig „süket fülekre találtak”. 1942 januárjában-februárjában a magyar honvédség és a csendőralakulatok délvidéki partizánvadász razziáiban becslések szerint 3000-4000 ember vesztette életét. Két és fél évvel ezután következett az akkori jugoszláv katonai hatalom megtorlása, amelyben becslések szerint 30-40 ezer délvidéki magyart öltek meg.

(MTI)


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2009. márc. 14., szombat 18:39 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
Ez mondjuk éppen aktuális volt azután, hogy a mostani magyar helyzetről elmondta a negatív véleményét:

Idézet:
Obama a magyarságot és a szabadságharcot méltatta

A szabadságszerető magyar embereket üdvözölte szombaton Barack Obama március 15-e alkalmából. Az amerikai elnök szerint a magyarok a történelem során sokat tettek a szabadságért, és ma is hozzájárulnak a világban levő konfliktusok megoldásához.

Barack Obama a Fehér Házban helyi idő szerint szombaton reggel kiadott üdvözletében kijelentette, örömmel csatlakozik a magyarok 1848-as forradalmának megünnepléséhez, amely mérföldkő a magyar történelemben, és méltatta a magyarokat, akik vállalták, hogy szenvedjenek a szabadságért. Az amerikai elnök üdvözletében úgy fogalmazott: ma tisztelgünk a bátor magyarok előtt, akik elindították országukat a szabadság felé vezető úton. Mint fogalmazott, a forradalom öröksége folyamatosan inspirálja a magyarokat, hogy kiálljanak a szabadság ügyéért.

„Barátság”

Obama üdvözletében méltatta a mai amerikai-magyar kapcsolatokat is. Azt írta: amikor felidézi ezt a történelmi pillanatot, akkor Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok összekovácsolódott barátságát is ünnepli. Ennek alapja pedig nagyon hétköznapi: magyarok és amerikaiak együttműködtek az őket kölcsönösen érintő ügyek megoldásában. Az amerikai elnök megemlékezett Magyarország NATO tagságának 10. évfordulójáról is, és azt úgy értékelte, hogy a magyar emberek felbecsülhetetlen mértékben hozzájárultak a szövetség erősítéséhez és a világban jelenleg zajló konfliktusok megoldásához.

„Büszkeség”

Obama ezt követően megemlékezett a magyar származású amerikaiak „büszke közösségéről”, akik erősítették ezt a barátságot. „A magyar amerikaiak generációi erősítették az egyesült államok kultúráját” - fejeződik be az amerikai elnök ünnepi köszöntése.

(FH)


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2009. márc. 14., szombat 20:59 
Aktív tag
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2008. feb. 22., péntek 22:22
Hozzászólások: 830
No,...még Amerika barát leszel rosta :wink:

_________________
http://literaty-nazo.blogspot.com/
Üdv, Literaty


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2009. márc. 15., vasárnap 01:15 
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 03., kedd 21:08
Hozzászólások: 69
:mrgreen:


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2009. márc. 15., vasárnap 13:08 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
http://www.youtube.com/watch?v=vYYRXahBrk4

http://www.youtube.com/watch?v=yyf3Z2FKPyc


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2009. márc. 19., csütörtök 10:41 
Offline

Csatlakozott: 2006. nov. 08., szerda 14:51
Hozzászólások: 353
Tartózkodási hely: Bp.
Elsöprő magyar pálinkagyőzelem a Destillata 2009-en
A nemzetközi párlatbajnokság összesített győztese az Agárdi Pálinkafőzde



A világ legjobb párlatai és pálinkái a hagyományokhoz híven idén is megmérették magukat a bécsi Destillatán, a mértékadó nemzetközi párlatversenyen. A 13 országból érkező 188 főzde közül az összesített győztes magyar lett: az „Év Főzdéje”, a „Nemzetgyőztes” és az „Év Főzőmestere” címeket az Agárdi Pálinkafőzde nyerte el.

Magyarországról 4 pálinka nyerte el az „Év Pálinkája” címet, továbbá 5 arannyal, 32 ezüsttel, 55 bronzéremmel és több különdíjjal tértek haza főzdéink. A magyar nevezők díjait szerdán Gráf József FVM miniszter, Wolfgang Lukas, a Destillata igazgatója és Panyik Gáborné dr., a Pálinka Céh Egyesület elnöke adta át a Művészetek Palotájában.

Idén 18. alkalommal rendezte meg Ausztria a Destillata párlatversenyt, amelyre 13 országból (Argentínából, Ausztráliából, Ausztriából, Görögországból, Hollandiából, Magyarországból, Németországból, Olaszországból, Svájcból, Svédországból, Szlovákiából, Thaiföldről és Új-Zélandról) több mint 1600 mintát küldtek, hogy azokat a nemzetközi szakmai zsűri értékelje.

A március 13-án Bécsben kihirdetett kóstolás és minősítés során hatalmas verseny alakult ki a főzdék és az országok között, különösen az érdemi kategóriákban. A Destillata 2009 szakmai zsűrijének értékelése alapján a legrangosabb elismerést, vagyis az „Év Főzdéje 2009” (Destillerie des Jahres 2009) arany fokozatát, valamint a magyarországi „Nemzetgyőztes” (Nationalsieger)* címet az Agárdi Pálinkafőzde nyerte el, az „Év Főzőmestere” pedig Vértes Tibor, az Agárdi Pálinkafőzde egyik tulajdonosa és főzőmestere lett. Vértes Magyarországon és külföldön egyaránt elismert szakértő kóstoló és főzőmester. A kitüntető cím elnyerése egyúttal azt jelenti, hogy tapasztalatainak és a pálinkakultúra megteremtése iránti elkötelezettségének köszönhetően a szakma élvonalából is kiemelték, vagyis 2009-ben őt választották a világ legjobbjának.

„A Destillata történelmében negyedszer kerül nem Ausztriából származó főzdéhez ez a cím, és idén első alkalommal viheti el magyarországi mesterműhely ezt, a szakmában világbajnoki éremnek számító díjat. Az Agárdi győzelme valódi bravúrnak számít azért is, mert az indulók szándéka minden évben, hogy végül ezeket az elismeréseket vívják ki maguknak. Kétségtelenül óriási eredmény ez Magyarországnak, az Agárdi Pálinkafőzdének és nem utolsó sorban Vértes Tibornak.” – tette hozzá Wolfgang Lukas, a Destillata verseny igazgatója.

* legalább 5 nevező főzde és minimum összesen 20 termék pályázása esetén.

Magyar sikerek és díjazottak:

A Destillata érmekből 96 a magyar nevezők munkáját dicséri. Ezek közül 4 pálinka nyerte el az „Év Pálinkája” (Edelbrände des Jahres) címet. Emellett 5 arannyal, 32 ezüsttel és 55 bronzéremmel tértek haza a magyarok. Ezekre a sikerekre annál is inkább büszkék lehetünk, mert míg a 188 főzde több mint fele (101) Ausztriából érkezett, hazánkból mindössze 20 főzde mérette meg pálinkáit.

A nemzetközi mezőnyből 49 főzde nevezett a „Newcomer des Jahres” különdíjra, amelyre a Destillata versenyén első alkalommal résztvevők pályázhatnak és az az üzem kaphatja meg, amely az összesített értékelésben a legmagasabb pontszámot éri el. 2009-ben ezt a címet szintén egy magyar induló vihette haza, egy új vállalkozás, amely fahordóban érlelt termékekre specializálódott: a Matheus Pálinkaház Kft. Mellettük további négy főzde szerepel a ranglista első harmadában: a GUSTO Pálinkák Lajosmizséről, a Brill Pálinkaház Harcról, a Zimek Manufaktúra Zamárdi-Felsőről és Bolyhos Zoltán Újszilvásról. Egy további „Év Pálinkája” díjat tudhat magáénak a tavalyi év magyarországi Nemzetgyőztese, a Vitalis Kft. A főzde Irsai Olivér Szőlő Pálinka Special Reserve tétele a muskotály kategóriában nyert. (A pálinka Márton János munkáját dicséri.)

Éremtábla a magyar indulókról:

Agárdi Pálinkafőzde Kft.: 3 az Év Pálinkája, 1 arany, 1 ezüst és 7 bronz

Matheus Pálinkaház Kft.: 1 arany, 5 ezüst és 4 bronz

Johanna Kft. - GUSTO Pálinkák: 1 arany, 2 ezüst és 2 bronz

Brill Pálinkaház Kft.: 4 ezüst és 4 bronz

Zimek Manufaktúra: 1 arany, 6 ezüst és 7 bronz

Bolyhos és Fia Bt.: 4 ezüst és 1 bronz

Miskolci Likőrgyár Zrt. Prekop Pálinkafőzde: 2 ezüst és 5 bronz

Vecse Komplex Kft.: 3 ezüst és 3 bronz

Pelle Párlatház Kft.: 1 ezüst és 4 bronz

Vitalis Kft.: 1 az Év Pálinkája és 2 bronz

Boldogkő-Fruit Kft. – BESTILLO: 4 bronz

Kisrét Manufaktúra Kft.: 3 bronz

Gyulai Pálinka Manufaktúra Kft.: 1 ezüst és 1 bronz

VÁRDA-DRINK Zrt.: 1 arany és 1 ezüst

Gombosi Pálinkafőző Kft.: 4 bronz

Zsindelyes Pálinkafőzde Kft.: 3 bronz

Drink Hungária Kft.: 1 ezüst

Tarpa Manufaktúra Kft.: 1 bronz

Pannonhalmi Pálinkárium: 1 ezüst (likőr kategóriában)

Párlatok és pálinkák a legszigorúbb minőségi rostán – az elbírálás:

Az 1992 óta folyamatosan csiszolódó kóstolási és értékelési rendszer mellett az eddigiekhez képest ebben az évben a pálinkarendelet törvényre emelkedésének következtében a Destillata párlatverseny bírálati rendszere módosult, azaz a pontozási szabályrendszer – a pálinkákra vonatkozóan – sokkal szigorúbb lett, így az eredmények még nagyobb rangot adtak a nyertes főzdéknek és termékeiknek.

A 32 fős nemzetközi bírálóbizottság tagjai mindannyian vizsgázott szakemberek, akiknek feddhetetlen, minőségorientált és független munkáját számtalan kóstolótréning és vizsga biztosítja, és akik többek között a Destillata által rendszeresen szervezett továbbképzéseken is fejlesztik tudásukat. A különböző országok főzdéi által nevezett próbákat – legalább kétszeres szűrőn átjutva –, a kóstolóbizottságok 4 szempont (illat- és íztisztaság, a gyümölcs karakteressége és a harmónia, vagyis összbenyomás) alapján értékelték.

Azon termékekből, amelyek a versenyen érmet nyernek, később a kereskedelmi forgalomból véletlenszerűen mintát vesznek, majd ezt összevetik a nevezett tétellel. Amennyiben rendellenességet tapasztalnak, a termelő üzemet megfosztják címétől, és ezt a tényt a főzde költségén nyilvánosságra hozzák.

A Destillata, és annak nemzetközi értékelő csapata, a közel két évtizedes munkájával vitathatatlanul hozzájárult a gondolkodás átformálásához a párlatok – Magyarországon a pálinkák – tekintetében. Manapság nemcsak a szakma számára fontos a verseny értékhatározó eredménye, hanem a tudatos fogyasztóknak, kereskedőknek és a gasztronómusoknak is segít eligazodni a párlatok és pálinkák sokszínű világában. A Destillata tehát fontos kapocs a termelők és a fogyasztók között.




http://www.gondola.hu/cikkek/64151


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2009. márc. 19., csütörtök 22:59 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 01., vasárnap 19:48
Hozzászólások: 1002
dezi írta:
Elsöprő magyar pálinkagyőzelem a Destillata 2009-en
A nemzetközi párlatbajnokság összesített győztese az Agárdi Pálinkafőzde



A világ legjobb párlatai és pálinkái a hagyományokhoz híven idén is megmérették magukat a bécsi Destillatán, a mértékadó nemzetközi párlatversenyen. A 13 országból érkező 188 főzde közül az összesített győztes magyar lett: az „Év Főzdéje”, a „Nemzetgyőztes” és az „Év Főzőmestere” címeket az Agárdi Pálinkafőzde nyerte el.

Magyarországról 4 pálinka nyerte el az „Év Pálinkája” címet, továbbá 5 arannyal, 32 ezüsttel, 55 bronzéremmel és több különdíjjal tértek haza főzdéink. A magyar nevezők díjait szerdán Gráf József FVM miniszter, Wolfgang Lukas, a Destillata igazgatója és Panyik Gáborné dr., a Pálinka Céh Egyesület elnöke adta át a Művészetek Palotájában.

Idén 18. alkalommal rendezte meg Ausztria a Destillata párlatversenyt, amelyre 13 országból (Argentínából, Ausztráliából, Ausztriából, Görögországból, Hollandiából, Magyarországból, Németországból, Olaszországból, Svájcból, Svédországból, Szlovákiából, Thaiföldről és Új-Zélandról) több mint 1600 mintát küldtek, hogy azokat a nemzetközi szakmai zsűri értékelje.

A március 13-án Bécsben kihirdetett kóstolás és minősítés során hatalmas verseny alakult ki a főzdék és az országok között, különösen az érdemi kategóriákban. A Destillata 2009 szakmai zsűrijének értékelése alapján a legrangosabb elismerést, vagyis az „Év Főzdéje 2009” (Destillerie des Jahres 2009) arany fokozatát, valamint a magyarországi „Nemzetgyőztes” (Nationalsieger)* címet az Agárdi Pálinkafőzde nyerte el, az „Év Főzőmestere” pedig Vértes Tibor, az Agárdi Pálinkafőzde egyik tulajdonosa és főzőmestere lett. Vértes Magyarországon és külföldön egyaránt elismert szakértő kóstoló és főzőmester. A kitüntető cím elnyerése egyúttal azt jelenti, hogy tapasztalatainak és a pálinkakultúra megteremtése iránti elkötelezettségének köszönhetően a szakma élvonalából is kiemelték, vagyis 2009-ben őt választották a világ legjobbjának.

„A Destillata történelmében negyedszer kerül nem Ausztriából származó főzdéhez ez a cím, és idén első alkalommal viheti el magyarországi mesterműhely ezt, a szakmában világbajnoki éremnek számító díjat. Az Agárdi győzelme valódi bravúrnak számít azért is, mert az indulók szándéka minden évben, hogy végül ezeket az elismeréseket vívják ki maguknak. Kétségtelenül óriási eredmény ez Magyarországnak, az Agárdi Pálinkafőzdének és nem utolsó sorban Vértes Tibornak.” – tette hozzá Wolfgang Lukas, a Destillata verseny igazgatója.

* legalább 5 nevező főzde és minimum összesen 20 termék pályázása esetén.

Magyar sikerek és díjazottak:

A Destillata érmekből 96 a magyar nevezők munkáját dicséri. Ezek közül 4 pálinka nyerte el az „Év Pálinkája” (Edelbrände des Jahres) címet. Emellett 5 arannyal, 32 ezüsttel és 55 bronzéremmel tértek haza a magyarok. Ezekre a sikerekre annál is inkább büszkék lehetünk, mert míg a 188 főzde több mint fele (101) Ausztriából érkezett, hazánkból mindössze 20 főzde mérette meg pálinkáit.

A nemzetközi mezőnyből 49 főzde nevezett a „Newcomer des Jahres” különdíjra, amelyre a Destillata versenyén első alkalommal résztvevők pályázhatnak és az az üzem kaphatja meg, amely az összesített értékelésben a legmagasabb pontszámot éri el. 2009-ben ezt a címet szintén egy magyar induló vihette haza, egy új vállalkozás, amely fahordóban érlelt termékekre specializálódott: a Matheus Pálinkaház Kft. Mellettük további négy főzde szerepel a ranglista első harmadában: a GUSTO Pálinkák Lajosmizséről, a Brill Pálinkaház Harcról, a Zimek Manufaktúra Zamárdi-Felsőről és Bolyhos Zoltán Újszilvásról. Egy további „Év Pálinkája” díjat tudhat magáénak a tavalyi év magyarországi Nemzetgyőztese, a Vitalis Kft. A főzde Irsai Olivér Szőlő Pálinka Special Reserve tétele a muskotály kategóriában nyert. (A pálinka Márton János munkáját dicséri.)

Éremtábla a magyar indulókról:

Agárdi Pálinkafőzde Kft.: 3 az Év Pálinkája, 1 arany, 1 ezüst és 7 bronz

Matheus Pálinkaház Kft.: 1 arany, 5 ezüst és 4 bronz

Johanna Kft. - GUSTO Pálinkák: 1 arany, 2 ezüst és 2 bronz

Brill Pálinkaház Kft.: 4 ezüst és 4 bronz

Zimek Manufaktúra: 1 arany, 6 ezüst és 7 bronz

Bolyhos és Fia Bt.: 4 ezüst és 1 bronz

Miskolci Likőrgyár Zrt. Prekop Pálinkafőzde: 2 ezüst és 5 bronz

Vecse Komplex Kft.: 3 ezüst és 3 bronz

Pelle Párlatház Kft.: 1 ezüst és 4 bronz

Vitalis Kft.: 1 az Év Pálinkája és 2 bronz

Boldogkő-Fruit Kft. – BESTILLO: 4 bronz

Kisrét Manufaktúra Kft.: 3 bronz

Gyulai Pálinka Manufaktúra Kft.: 1 ezüst és 1 bronz

VÁRDA-DRINK Zrt.: 1 arany és 1 ezüst

Gombosi Pálinkafőző Kft.: 4 bronz

Zsindelyes Pálinkafőzde Kft.: 3 bronz

Drink Hungária Kft.: 1 ezüst

Tarpa Manufaktúra Kft.: 1 bronz

Pannonhalmi Pálinkárium: 1 ezüst (likőr kategóriában)

Párlatok és pálinkák a legszigorúbb minőségi rostán – az elbírálás:

Az 1992 óta folyamatosan csiszolódó kóstolási és értékelési rendszer mellett az eddigiekhez képest ebben az évben a pálinkarendelet törvényre emelkedésének következtében a Destillata párlatverseny bírálati rendszere módosult, azaz a pontozási szabályrendszer – a pálinkákra vonatkozóan – sokkal szigorúbb lett, így az eredmények még nagyobb rangot adtak a nyertes főzdéknek és termékeiknek.

A 32 fős nemzetközi bírálóbizottság tagjai mindannyian vizsgázott szakemberek, akiknek feddhetetlen, minőségorientált és független munkáját számtalan kóstolótréning és vizsga biztosítja, és akik többek között a Destillata által rendszeresen szervezett továbbképzéseken is fejlesztik tudásukat. A különböző országok főzdéi által nevezett próbákat – legalább kétszeres szűrőn átjutva –, a kóstolóbizottságok 4 szempont (illat- és íztisztaság, a gyümölcs karakteressége és a harmónia, vagyis összbenyomás) alapján értékelték.

Azon termékekből, amelyek a versenyen érmet nyernek, később a kereskedelmi forgalomból véletlenszerűen mintát vesznek, majd ezt összevetik a nevezett tétellel. Amennyiben rendellenességet tapasztalnak, a termelő üzemet megfosztják címétől, és ezt a tényt a főzde költségén nyilvánosságra hozzák.

A Destillata, és annak nemzetközi értékelő csapata, a közel két évtizedes munkájával vitathatatlanul hozzájárult a gondolkodás átformálásához a párlatok – Magyarországon a pálinkák – tekintetében. Manapság nemcsak a szakma számára fontos a verseny értékhatározó eredménye, hanem a tudatos fogyasztóknak, kereskedőknek és a gasztronómusoknak is segít eligazodni a párlatok és pálinkák sokszínű világában. A Destillata tehát fontos kapocs a termelők és a fogyasztók között.




http://www.gondola.hu/cikkek/64151


Dezi, ennyire szereted a (MAGYAR) pályinkát?


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 1143 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 77  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
Style by phpBB3 styles, zdrowe serce ziola
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség