Időzóna: UTC + 1 óra

Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 660 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 44  Következő

Szerző Üzenet
HozzászólásElküldve: 2009. jan. 19., hétfő 00:18 
Aktív tag

Idézet:
és amire építed Izrael jogát a palesztinok elleni háborús tevékenységre.

Ha mint egy hitetlen nemzetről beszélünk, annyi a joguk mint a magyaroknak, vagy bármely más népnek, hogy megvédjék magukat, ha megtámadják őket.
A fegyveres hódításra nincs joguk.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2009. jan. 19., hétfő 00:51 
Aktív tag

Idézet:
Ha jól értem, te Izraelt "föld"-ként értelmezed (aki nem lakik ott, az nem izraelita) - kíváncsi volnék, mit szólnak ehhez a zsidók, pl. Köves Slomó rabbi: ő nem izraelita, mivel Pesten lakik...Úgy látom, gyakorlatilag az "Izrael" szó földként való értelmezése az, amit nekem ki kellett volna olvasnom az Újszövetségbő

Igen föld,államrendel, emberekkel együtt.
Kérdezd meg a Rabbit, ha már erre hivatkoztál, hogy neki Izráel micsoda.
Ne azt, hogy izráelitának tartja e magát?- mert nem erről van szó, hanem Izráelről. Mert ez a szó szerepel a rom.11-ben.
Egyébként az ószövetség tele van a messiási földi izráel igéretével, melynek a határai jóval túlmutatnak a jelenleginél.
Vagy ez elbukott? Tudtommal van folytonosság és nem falazható le az ószövetség, mert akkor csak egy szimbolikus könyv, aminek egy jórésze nem igaz dolgokat tartalmaz.
A beteljesedetlen prófécia vagy beteljesedik, vagy hamis prófécia.
Nem ez volt az ismérve az igaz Úrtól köldött prófétának?
Elveted az ószövetségi próféciákat, ha még az nem teljesült be?
De ismétlem a félreértések elkerülése végett, hogy MESSIÁSI, nem jelenlegi formályában fegyverrel lehet övék az ígéret. A jelenlegi Isten cselekvésének a kezdete a történelem szinpadán, de nem jogosít fel egy Izráelitát sem a hódításra fegyverrel. Mert nem is hódítással kerültek erre a földre 1948-ban, hanem csodák csodájára Nemzetközi határozattal alakulhatot meg az állam. Igaz másnap többmilliós arab sereg a tengerbe akarta tolni őket.
Ebben viszont látom Isten munkáját, hogy ez nem valósult meg.
(csak mégegyszer egy megjegyzés: a sokat szenvedett paleszinokat nem Izráel űzte menekültáborokba, hanem az arabok, hogy majd ha a zsidókat kiírtották akkor visszatérhetnek, ez nem történt meg. A palesztinok meg sajnos maradtak a szenvedő alanyai az egésznek, mert az arabok visszahúzódtak a saját országukba, a palesztinok meg maradtak a nyomorba. Ha meg az arabok után mentek azok vagy leverték őket, vagy menekülttáborokba kényszerítették, mint jelenleg is Jordánia)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2009. jan. 19., hétfő 01:05 
Aktív tag

Eeyore írta:
:) Literaty, amiket most írtál, az már magjdnem jó.
De ha a magyarokkal vontál párhuzamot, akkor nézzük csak: mi lenne, ha az olaszok idejönnének, és azt mondanák: mivel 2000 évvel ezelőtt ez a terület az övék volt, ezért hát ez az ő országuk, és a magyarokat kisöpörnék az egész Dunántúlról. Minden dunántúli és budapesti az ország keleti területére szorulna - lakás, állás, megélhetés, élelem alig, csak emlékből van sok....(Ez, vagyis a kitelepítés a 20. sz-ban már magyarok millióival előfordult, tehát nem nagy kunszt elképzelni). Az olaszok a Dunán innen is mindenfelé települnének, fallal körbekerítve városaikat, elzárva egymástól a magyar településeket, amelyekben katasztrofális a túlzsúfoltság, a munkanélküliség - és erre a világ közvéleménye annyit mondana: hát igen. A magyarok csak azt tudják, mik a jogaik, de azt nem, mi a kötelesség. Cigány népség.
És mondjuk lennének a magyarok közt olyan keserű szívű radikálisok, akiknek ez a helyzet annyira nem tetszene, hogy mindenféle szedett-vedett harci tákolmányokkal, ócska rakétákkal, amelyek nem is találnak célba, meg kövekkel dobálnák a dunántúli olaszokat, meg öngyilkos merényleteket követnének el.
Az olaszok pedig mindezekre úgy reagálnának, hogy ez idegen támadás, mert ez itt többé nem Magyarország, hanem Pannónia, mi pedig idegen támadók vagyunk. És az USA meg Nyugat-Európa pénzügyi segítségével felszerelt hatalmas és korszerű seregükkel lerohannák a maradék magyar területeket, mivelhogy azok terrorista-fészkek, az amúgyis lerongyolódott és munkanélküli magyarok házait lerombolnák, és minden egyes halottukért száz magyart ölnének meg. Mert a magyarok terroristák.
Ez szerinted az olaszok részéről jogos önvédelem volna?

Én eltudnék képzelni egy más forgató könyvet is.
Mondjuk a magyarok kiűzetnek valamikor, majd nemzetközi határozattal visszatérnének egy jóval szűkösebb helyre. Igen ám, közben itt maradnának más népek akik szépen letelepszenek, nagyjából mindenütt, hazát nem építenek.
Aztán visszajönnek a magyarok. Ez a más nép pedig állítja, hogy ez a föld nem a magyaroké, hanem az övéké és elkezdi terrorizálni a magyarságot, mondjuk évtizedeken keresztül, maga mellé véve a szomszéd országokat.Ill. a szomszédok használnák fel őket mert ők is akarják ezt a földet.
Nos, minden katonai akció ez ellen a világ szemében a mocskos magyarokról szólna mert ki akarják űzni ezt a más népet akiket egyébként ők sem bírnak, de jó média esemény a magyarok kegyetlenségére.
Magyarázhatnánk, hogy nem akarjuk kiúzni őket, de ne törekedjenek a megsemmisítésünkre, de mindez süket fülekre találna a világ szemében.
Bemutatnák egyoldalúan az áldozatokat és mi lennén a nácik a világ szemében.

Ja, már voltunk azok a viéág szemében, így vagyunk trianonnal. A világ szemében ez az igazságos.
Nincs még egy nép amelyik azt mondja, hogy nem az volt. Fújhatjuk mi a magunkét. Csak az a szerencsénk, hogy nem akarnak leradírozni katonailag, mert akkor tuti, hogy nem nekünk lenne igazunk, mert sose adtak igazságot a magyarságnak. Megelégszenek a kintrekettek zaklatásával és a hisztériakeltéssel. Unió ide Unió oda.
Nos, csak gondolkodtam...

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Literaty 2009. jan. 19., hétfő 01:25-kor.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2009. jan. 19., hétfő 01:32 
Aktív tag

Nem az a kérdés, hogy mikor prófétáltak, hanem mit.
Ezek a próféciák a babiloni visszatéréssel messze nem teljesedtek be.
Az üdvtörténeti vonalak keveredése pedig nem szerencsés.
Most Isten országa nem látható.
De ez nem azt jelenti, hogy a láthatóságról való próféciák nem fognak beteljesedni.

Idézet:
2.) Amit írtál arról, hogy a többi arab állam cserbenhagyta a palesztinokat, az jutott eszembe, ahogyan a 2. vh-ban a nyugati hatalmak cserben hagyták a zsidókat. Eichman egymillió zsidót akart eladni, azaz az életüket pénzzel megváltani (forrás: Auschwitz - a nácik végső megoldása; 6 részes dok.film, talán angol, többször vetítették már). Itt Budapesten tárgyalt erről egy magyar zsidó vezetővel, akit kiengedett Jeruzsálembe tárgyalni. A szövetségesek Isztambulban elfogták, és mint náci kémet bebörtönözték. A valós indok: úgy kellett nekik egymillió zsidó menekült, mint a hátukra egy púp. Ráadásul mi lesz, ha a nácik vérszemet kapnak és még többet engednek el?! És amikor a nyugati zsidó szervezetek megkérték a szövetségeseket, hogy bombázzák le az Auschwitzba vezető vasútvonalakat, hogy ne tudják az embereket oda szállítani, akkor a nyugati gépek módszeresen lebombázták a tábor körüli ipari létesítményeket; de a vasúti sínekre egy bomba sem hullott.

Egyetértek, európa mindig is antiszemita volt.
Ez most is látszik.

No, most már megyek, mert mosott rongy leszek holnap, három gyerkőcöt kell széthordani reggel.
Jó éjt!

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2009. jan. 19., hétfő 09:54 
Bentlakó

Literaty írta:
A nagy öntudatra való ébredés előtt a közel keleten egy már bocsánat a kifelyezésér egy porban ülő nép volt a palesztin. Akik egy szalmaszálat nem tettek keresztbe ott ahol éltek.(Tisztelet a kivételnek)
Nem akarok hasonlítani, de meglehet még ennek a megfelelőjét találni európában is. Kötelesség nincs csak jogaik.

Kösz Eeyore, hogy megkerested ezt a kis szösszenetet, amely ragyogóan rávilágít egy eléggé torz lelkületre. A gyarmatosítók lelkületére, akik a fenti érvelés alapján azt hiszik, hogy az adott néppel szemben bármiféle gonoszságra joguk van. Népirtásra, kirablásra, rabszolgasorsba kényszerítésre, gulágba való gyűjtésre.

Az érdekesség az, hogy a Közel-kelet csaknem valamennyi mai államára jellemző, hogy korábban nem rendelkezett fejlett közigazgatással, gyarmati sorsban volt. Hogy miért csak a Palesztin területtel kapcsolatban fogalmazza meg Literaty ezt a meglehetősen rasszista kijelentést nem tudhatjuk, hiszen ezzel az erővel az egész térségről elmondhatta volna ezt a szöveget, amit különben a Habsburgok a magyarok irányában is megfogalmaztak egykor, de nem erről akarok beszélni.

Elég sokmindent érintettetek tegnap este, ebből szemet szúrt egy tétel, miszerint Európa mindig is zsidó ellenes volt. Persze tudjuk, hogy ezt olvashatjuk mindenhol. Jó kérdés, hogy a valóságban is így volt-e? Tudjuk-e például, hogy minek köszönhető Németországban az a hihetetlen erővel feltörő antiszemitizmus a múlt század elején, amely végül is a holokausztba torkollott? Ez csak úgy jött magától, netán a németek eleve zsidó gyűlölettel születtek, vagy van ennek valami jól körülhatárolható oka ennek. A kérdést azért itt teszem fel, mert ennek a szörnyű német antiszemitizmusnak az okai is itt a Közel-keleten, mégpedig a cionizmus által megalkotott zsidó állam körül keresendők egyesek szerint.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2009. jan. 19., hétfő 10:30 
Aktív tag

Idézet:
Messze nem teljesedtek be? Tehát Isten nem tartotta be az ígéreteit, csak most jutottak eszébe?

Egy jó részük természetesen beteljesedett a babiloni fogságból való szabadulással a próféciáknak, de nem maradéktalanul, jónéhány messze túlmutat ezen:

Néhány Ige a messiási Izráelről a föld ígéretével együtt:

Ez 36,24
Kihozlak benneteket a népek közül, összegyűjtelek az országokból, és beviszlek benneteket a saját földetekre.
Ez 36,25
Tiszta vizet hintek rátok, hogy megtisztuljatok. Minden tisztátalanságotoktól és minden bálványotoktól megtisztítlak benneteket.
Ez 36,26
Új szívet adok nektek, és új lelket adok belétek: eltávolítom testetekből a kőszívet, és hússzívet adok nektek.
Ez 36,27
Az én lelkemet adom belétek, és azt művelem veletek, hogy rendelkezéseim szerint éljetek, törvényeimet megtartsátok és teljesítsétek.
Ez 36,28
Abban az országban fogtok lakni, amelyet őseiteknek adtam. Az én népem lesztek, én pedig Istenetek leszek.

----------------
Ez 37,11
Akkor ezt mondta nekem: Emberfia! Ez a sok csont Izráel egész háza, amely most ezt mondja: Elszáradtak a csontjaink, és elveszett a reménységünk, végünk van.
Ez 37,12
Azért prófétálj, és ezt mondd nekik: Így szól az én Uram, az ÚR: Én felnyitom sírjaitokat, és kihozlak sírjaitokból, én népem, és beviszlek benneteket Izráel földjére.
Ez 37,13
Akkor megtudjátok, hogy én vagyok az ÚR, amikor felnyitom sírjaitokat, és kihozlak sírjaitokból, én népem!
Ez 37,14
Lelkemet adom belétek, életre keltek, és letelepítelek benneteket a saját földeteken. Akkor megtudjátok, hogy én, az ÚR, meg is teszem, amit megmondtam - így szól az ÚR.
Ez 37,15
Így szólt hozzám az ÚR igéje:
Ez 37,16
Te emberfia, fogj egy fadarabot, és írd rá: Ez Júdáé és a hozzá tartozó izráelieké. Azután fogj egy másik fadarabot, és arra ezt írd: Ez Józsefé, azaz Efraimé, és az egész hozzá tartozó Izráel házáé.
Ez 37,17
Illeszd őket egymáshoz egy fává, hogy eggyé legyenek a kezedben!
Ez 37,18
Ha majd ezt mondja neked néped: Magyarázd meg, hogy mit jelent ez! -
Ez 37,19
akkor így felelj: Ezt mondja az én Uram, az ÚR: Én kezembe fogom Józsefnek, azaz Efraimnak és Izráel hozzá tartozó törzseinek a fáját, hozzáillesztem Júda fájához, egy fát csinálok belőlük, és eggyé lesznek a kezemben.
Ez 37,20
Amikor szemük láttára kezedben lesznek azok a fadarabok, amelyekre írtál,
Ez 37,21
így beszélj hozzájuk: Ezt mondja az én Uram, az ÚR: Én kihozom Izráel fiait a népek közül, bárhová kerültek. Összegyűjtöm őket mindenfelől, és beviszem őket a saját földjükre.
Ez 37,22
Egy néppé teszem őket abban az országban, Izráel hegyein, és egy király fog uralkodni mindnyájuk fölött. Nem lesz többé két nép, és nem szakadnak soha többé két királyságra.
Ez 37,23
Nem teszik magukat többé tisztátalanná förtelmes bálványszobraikkal és sok vétkükkel. Megszabadítom őket minden vétküktől, mert elpártoltak tőlem, és megtisztítom őket. Az én népem lesznek, én pedig Istenük leszek.
Ez 37,24
Az én szolgám, Dávid lesz a királyuk: egy pásztoruk lesz mindnyájuknak. Akkor az én törvényeim szerint élnek, rendelkezéseimet megtartják és teljesítik.
Ez 37,25
Abban az országban laknak majd, amelyet szolgámnak, Jákóbnak adtam, amelyben őseitek is laktak. Ott laknak ők, fiaik és unokáik örökre, és szolgám, Dávid lesz a fejedelmük örökre.
Ez 37,26
Szövetséget kötök velük, hogy békében éljenek. Örök szövetség lesz az. Letelepítem és megsokasítom őket, szentélyemet pedig közéjük helyezem örökre.
Ez 37,27
Hajlékom náluk lesz, Istenük leszek, ők pedig népem lesznek.
Ez 37,28
Akkor megtudják a népek, hogy én vagyok az ÚR, aki megszentelem Izráelt, amikor szentélyem köztük lesz örökre.
-----------------------------

Ézs 11,1
Vesszőszál hajt ki Isai törzsökéről, hajtás sarjad gyökereiről.
Az ÚR lelke nyugszik rajta, a bölcsesség és értelem lelke, a tanács és erő lelke, az ÚR ismeretének és félelmének lelke.
Ézs 11,3
Az ÚR félelme lesz a gyönyörűsége. Nem a látszat után ítél, és nem hallomás után dönt,
Ézs 11,4
hanem igazságosan ítél a nincstelenek ügyében, és méltányosan dönt az ország szegényeinek dolgában. Megveri a földet szájának botjával, ajka leheletével megöli a bűnöst.
Igazság lesz derekának öve, csípőjének öve pedig a hűség.
Ézs 11,6
Akkor majd a farkas a báránnyal lakik, a párduc a gödölyével hever, a borjú, az oroszlán és a hízott marha együtt lesznek, és egy kisfiú terelgeti őket.
Ézs 11,7
A tehén a medvével legel, fiaik együtt heverésznek, az oroszlán pedig szalmát eszik, mint a marha.
Ézs 11,8
A kisded a viperalyuknál játszadozik, és az alig elválasztott gyermek a mérgeskígyó fajzata felé nyújtja kezét.
Ézs 11,9
Nem árt, és nem pusztít szent hegyemen senki, mert tele lesz a föld az ÚR ismeretével, ahogyan a tengert víz borítja.
Ézs 11,10
Azon a napon Isai gyökeréhez fognak járulni a nemzetek, mert zászlóként magaslik ki a népek közül, és székhelye dicsőséges lesz.
Ézs 11,11
Azon a napon másodszor is kinyújtja kezét az Úr, hogy megvegye népe maradékát, mely megmarad Asszíriában és Egyiptomban, Patrószban, Kúsban és Élámban, Sineárban meg Hamátban és a tenger szigetein.
Ézs 11,12
Jelt ad a nemzeteknek, és összegyűjti Izráel szétszórt fiait, egybegyűjti Júda elszéledt leányait a föld négy széléről.
Ézs 11,13
Megszűnik Efraim irigysége, Júda ellenségeskedése kivész. Efraim nem irigykedik Júdára, Júda sem lesz Efraim ellensége.
Ézs 11,14
Repülnek a tenger felé a filiszteusok lejtőjén, együtt ejtik prédául a keleti népet. Ráteszik kezüket Edómra és Móábra, és Ammón fiai nekik engedelmeskednek.
Ézs 11,15
Az ÚR pedig kiszárítja Egyiptom tengerének öblét. Öklével megfenyegeti az Eufráteszt, forró szelével hét ágra vágja, és saruval is járhatóvá teszi.
Ézs 11,16
Olyan útja lesz népe maradékának, az Asszíriában megmaradtaknak, amilyen Izráelnek volt, amikor kijött Egyiptomból.

-----------------------
Ám 9,11
Azon a napon fölállítom Dávid összedőlt sátorát, kijavítom réseit, helyreállítom romjait, fölépítem, és olyan lesz, mint hajdan.
Ám 9,12
Birtokba veszik Edóm maradékát és mindazokat a népeket, amelyeket majd rólam neveznek el - így szól az ÚR, aki ezt véghezviszi.
Ám 9,13
Eljön majd az idő - így szól az ÚR -, amikor nyomon követi a szántó az aratót, a szőlőtaposó a magvetőt. Must csurog a hegyekről, és ömlik a halmokról.
Ám 9,14
Jóra fordítom népemnek, Izráelnek sorsát. Az elpusztult városokat fölépítik, és laknak bennük. Ültetnek szőlőket, és isszák azok borát, kerteket művelnek, és eszik azok gyümölcsét.
Ám 9,15
Elültetem őket földjükbe, és többé nem tépik ki őket földjükből, amelyet nekik adtam. Ezt mondja az ÚR, a te Istened.

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Literaty 2009. jan. 19., hétfő 11:00-kor.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2009. jan. 19., hétfő 10:55 
Aktív tag

Idézet:
És mit jelent a másik mondatod? Mert szerintem sem szerencsés az üdvtörténeti vonalak keveredése, keverése.
De ki kever itt üdvtörténetet? Ki az, aki az Újszövetség idejére berakja érvényesnek az Ószövetséget, mármint annak az ígéreteit

Az üdvtörténeti vonalakat a keresztény behelyetesítő teológia mossa össze.
Mondván az ígéret Izráel számára megszünt(mert ez csak feltételes volt), most az Egyházban teljesedet be jelképesen.
Minden konkrét Ószövetségi utalásból szimbolika lett.
Iráel végleg elvettetett mint nép. Soha nem lesz helyreállás.

Fogarasi Gábor
Református lelkész írásából idéznék:

Teológiai alapvetés

I. Behelyettesítési teológia (Izrael, a zsidóság elvettetését megerősítő teológia)

Ez az a teológiai gondolat, mely a legtöbb pusztítást okozta az Egyházon belül a zsidó és a nem zsidó származású hívők között, illetve az Egyház és a zsidóság kapcsolatában. Az Egyházat a maga egyetemességében érintette, hiszen mind keleten, mind nyugaton hosszú évszázadokon át meghatározóvá és alappá vált a zsidósághoz való viszonyban, mind a Jézust Messiásnak elfogadó, mind a nem messiási zsidóság felé. Nem egy gondolat volt ez a sok közül, amely meghatározta a zsidóságról való gondolkodást, hanem a legfőbb és a legáltalánosabb. Olyan teológiai látás, amely nem maradt meg elméleti síkon, hanem gyakorlati lépésekben, konkrét cselekedetekben nyilvánult meg, olyan szemlélet, mely sok gonoszság forrása lett, és sok gonosz, szomorú tettet próbált visszaigazolni.
A behelyettesítési teológia (vagy, ahogy én nevezem a zsidóság elvettetését megerősítő teológia) alapgondolata, hogy a zsidóság mivel mint Isten gyilkosa, akik keresztre feszítették a Megváltót, méltatlanná vált a választott nép elhívására. Isten az ő népét elvetette, és helyébe az új, szellemi Izrael, az Egyház lépett. A zsidó nép átok alá helyeztetett, Isten büntetése van rajtuk. Minden jogot, dicsőséget, elhívást, amely addig Izrael, a zsidóság ajándéka volt, most az Egyház birtokába helyezte át a Megváltó. Izrael megszűnt a szellemi áldások hordozója lenni, az Örökkévalónak nincs további terve vele. A zsidóság, Izrael az Egyház számára többé nem a kapott áldások gyökere, forrása, hanem félelmetes, gyanús, gonosz ellenség, amely nem csupán Jézust ölte meg, de gyilkos indulatokat táplál a keresztyénség, a keresztyének, az Egyház iránt. Ezért ezen a szinten kell fellépni velük szemben, a „kapcsolat” alapja csupán a védekezés és támadás lehet.
Ebből fakad, hogy az Egyházban jelen lévő minden zsidóságra utaló lételem felszámolandó, eltüntetendő. Minden, ami arra utal, hogy hitünknek zsidó gyökere van, átformálandó. Felmutatandó, hogy semmilyen szellemi közösségünk nincs a zsidósággal, a keresztyénség gyökerei nem a zsidóságban rejlenek. Az Ószövetség nagy alakjainak, a prófétáknak többé Izraellel semmilyen kapcsolata sincs, hanem kizárólag csak az Egyházzal.
Személyes véleményem szerint ebben a teológiai gondolkodásban benne van az ember ősféltékenysége is, amely képtelen elviselni a másik létezését, azt pedig kiváltképpen, hogy az Örökkévalónak a másikkal is terve lehet, a másikon is lehet a Mindenható áldása.
Ez a teológia azzal a gyakorlati következménnyel járt, hogy az Egyházon belül felszámolták, megsemmisítették a zsidó jelenlét nyomait, a Jézusban hívő messiási zsidók többé nem lehettek szabadon jelen az Egyházban, mint zsidó identitású, népükhöz ragaszkodó hívők, hanem meg kellett tagadni, sőt időnként átok alá kellett helyezni zsidó hátterüket, kötődésüket. Döntés elé lettek állítva: a Messiás, Jézus vagy zsidó voltuk. Alapigéje ennek a látásnak, amelyet kifacsarva, hamisan magyarázva gyakoroltak, Péternek a pünkösdi igehirdetéséből való: „szabaduljatok meg végre ettől az elfajult nemzedéktől” vagy ahogy a Károli fordításban olvashatjuk „szakasszátok el magatokat e gonosz nemzetségtől.”
Bár most nincs idő annak a kifejtésre, hogy mennyi fájdalom, seb fakadt évszázadokon keresztül ebből a gondolkodásból. De annyit kötelességünk felismerni, hogy e teológiai látás nem maradt elméleti szinten, hanem sokszor a legaljasabb emberi indulatok és tettek forrása lett, melyet a magát keresztyénnek nevező Európa a közöttük élő zsidósággal elkövetett. Sokan a gonoszságuk visszaigazolására a behelyettesítési teológia gondolatára mutatattak vissza.
Nagy kérdés, hogy túl vagyunk-e mindezen. Felszámoltuk-e az ige, a kijelentés alapján, megtagadtuk-e bűnbánattal ezt a teológiai gondolkodást? Hála az Örökkévalónak, egyre több jel mutat arra, hogy ez megtörtént, és jelenleg is zajlik. Ugyanakkor tudatában kell lennünk annak, hogy nagyon mélyen begyökerezett, sok szálon futó gondolatkörről van szó. Egyetlen példát hadd említsek meg, s ez a lopás. Igen a lopás, mert az is ide tartozik, amikor az Örökkévaló Izraelre, az ő népére vonatkozó ígéreteit egyszerűen teológiai tudatlanságból vagy számításból önmagunkra alkalmazzuk elszakítva egy-egy ígéret gyökerét vagy éppen beteljesülésének irányát Izraeltől, a zsidóságtól. Az elmúlt időben komoly visszhangot keltett messiási közösségekben, hogy egyes karizmatikus csoportok Dávid sátorának helyreállításáról szóló ígéretet egyszerűen – meglepő primitivizmussal – a dicsőítő lelkület megújulására értelmezik, és egyetlen szót sem ejtenek igazi, biblikus hátteréről. A lopást így értem. Egyszerűen elrabolja, elszakítja az ígéretet attól, akire vonatkozik, és saját céljaira használja föl.
A behelyettesítési teológiától való megszabadulásunk akkor jön létre, ha konkrét lépések is következnek annak megtagadásából. Mert ahogy voltak a vállalásának szomorú, sebeket okozó következményei, úgy a megszabadulás útja az, ha a megtagadásának is vannak konkrét lépései. Ez bizony már erőteljesen érinti a missziót és messiási közösségek felé fordulásunkat. Ez egy ajtónyitást kell, hogy eredményezzen, amely során a messiási zsidó hívő többé nincs hamis választás elé állítva: Jézus vagy a zsidó identitás, háttér. Ajtónyitást abban, hogy közösségileg is szabad arra Krisztus testén belül, hogy mint zsidó élje meg a Messiásba vetett hitét, s kiépíthesse, megtalálhassa ennek a közösségi formáit. A zsidó lét, jelenlét teljesen normálissá, szabaddá válhasson az Egyházon belül. A nem zsidó hátterű gyülekezetek pedig örömmel fedezhessék fel hitük gyökereit, közösségüket Isten népével.

(Forrás: http://misszio.lutheran.hu/2007/?oldal=tanulmanyok)

Vissza a tetejére

Személyeskedésről ...
HozzászólásElküldve: 2009. jan. 19., hétfő 11:58 

Kedves Literaty!

Számomra OFF -bármely fórumon- a személyeskedés.

Kérdezed tőlem:
Literaty 2009. Jan. 18-án, 11:12 pm. órakor írta:
Melyil személyeskedésre, vagy mit véltél annak?

Válaszom:
Literaty 2009. Jan. 18-án, 10:28 pm. órakor írta:
BOANerges írta:
Nahh, mán meg nem antiszemita vagyok, hanem holo tagadó. Most nem egyszemélyben, hanem a többiekkel. Pfff.
Egymás megbélyegzésének véget kéne mán vetni, szerintem.
Attól függetlenül, hogy ki mit hisz erről, vagy arról.

Boanerges, te hiszed a holo(ahogy te hívod) megtörténtét?
Miért nem lehet erre egyenesen válaszolni?

Ezt a fenti válaszom is csak azért írtam le ott és akkor, mert előtte általánosságban, többünket neveztél holo-tagadónak.
Ha visszaolvasol, abban a hozzászólásodban, ahol Rosta 2 db. (és az előző enyém) hozzászólásokra reagálsz.

Béke.

Vissza a tetejére

1 cikk Izraelből ...
HozzászólásElküldve: 2009. jan. 19., hétfő 12:10 

Beidézett cikkem szintén a másik szemszögből írja le a tényeket, akit ez zavar, kérem NE OLVASSA el!

"A Hamász és az izraeli hadsereg között létrejött tűzszünet nem lehet tartós, ha az izraeli kormány továbbra is azt szeretné elhitetni a világgal, hogy a támadás következtében a palesztin szervezet elvesztette katonai és politikai vezető erejét a Gázai övezetben. Így vélekedik egy ismert izraeli másként gondolkodó, Uri Ávnéri, aki zsidó létére azt is kijelentette, hogy nem a palesztinok kezéhez tapad vér, hanem azokéhoz, akik csak az elmúlt hetekben több száz gyermeket meggyilkoltak.

Uri Ávnéri, alternatív Nobel-békedíjas izraeli író, újságíró, politikus és hírmagyarázó a kirajzolódó tűzszünetre vonatkozólag kijelentette: „A két fél közötti vérontás ismét kiújulhat, ha az izraeli kormány ostoba módon továbbra is azt igyekszik elhitetni az emberekkel, hogy a katonai hadjárat következtében a Hamász elvesztette katonai és politikai vezető erejét a Gázai övezetben. Mert ez nem így van, még akkor sem, ha ez a szervezet némileg veszített az erejéből” - mondta Ávnéri, majd hangsúlyozta, hogy a Hamásszal mindenképpen párbeszédet kell folytatni, mert enélkül rövid- és hosszútávon nem lehet megoldani a két nép közötti konfliktust.

Uri Ávnéri cáfolta azt a gyakran hangoztatott cionista állítást is, miszerint a Hamász híveinek kezéhez vér, vagy, ahogyan errefelé szeretik mondani, zsidó vér (dám jehudi) tapad. „Egyszer és mindenkorra ki kell törölni szótárunkból a vér tapad a kezükhöz képmutató fogalmat. Az Izrael állam által csak az elmúlt hetekben meggyilkolt 1300 palesztin fele ugyanis fegyvertelen polgári személy volt, köztük több száz gyermek. Mostantól fogva a vér tapad a kezükhöz állítás izraeli politikus vagy katonatiszt szájából rossz tréfának, vagy egyszerűen pofátlanságnak számít”, mondta Uri Ávnéri."

angolul: http://haaretz.com/hasen/spages/1056649.html

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára BOANerges 2009. jan. 19., hétfő 15:58-kor.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2009. jan. 19., hétfő 13:28 
Bentlakó

Kedves Boan!
Vannak ugyan kételyeim, hogy fog-e neked sikerülni, de javaslom gondolj végig két forgatókönyvet és próbálj meg pártatlan lenni.
1. Mi történne, ha Izrael felhagyna az önvédelemmel, azzal, hogy katonailag vágjon vissza belső terrorista illetve külső katonai támadásokkal szembe?
2. Mi történne, ha a palesztin terroristák felhagynának a terrorizmussal, illetve az ellenséges arab államok nem fenyegetnék katonailag Izraelt?
üdv
ex

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2009. jan. 19., hétfő 13:39 
Bentlakó

off.:
HL édesapjának a püspökségébe került, amit a fia tesz.
Bár lenne más felekezet, aki ilyen szinten képes a vezetőjét kontrolálni.

on:
Ja, nekem nem is Izrael a kérdés, hanem első renden azok a keresztyén tanítások, akik fegyveres megoldást javasolnak a béke érdekében, Izrael helyre állításának az érdekében.

Nekem azok a keresztyén tanítók ütötték ki a biztosítékot, akik elküldték a keresztes lovagokat Izrael földjére, hogy helyre állítsák Isten Királyságát.
Ez az ami mögött nagyon sötét erőket látok!

Ha valaki kegyelmet kapott, hogyan képes fegyveres harcra buzdítani?

Vissza a tetejére

Re: Személyeskedésről ...
HozzászólásElküldve: 2009. jan. 19., hétfő 14:35 
Bentlakó

BOANerges írta:
Ezt a fenti válaszom is csak azért írtam le ott és akkor, mert előtte általánosságban, többünket neveztél holo-tagadónak.
Ha visszaolvasol, abban a hozzászólásodban, ahol Rosta 2 db. (és az előző enyém) hozzászólásokra reagálsz.

Kedves BOANerges, most látom csak, hogy holokauszttagadó vagyok, köszönöm, hogy szóltál. Észre sem vettem itt a nagy nyüzsgésben. Ha gondolatolvasóként derítették ki ezt az olvtársak, akkor a legteljesebb nyugalommal vagyok a számlaszámomat, egyebeket illetően. :)

Csak kíváncsiságként kérdem, hogy a fórumodon is vannak ilyen elvarázsolt neokonok, vagy ez egy speciálisan Parókiás tünet?

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2009. jan. 19., hétfő 14:40 
Bentlakó

a "fórumján" nincs politika...

de jó fórum lehet, mert engem kitiltottak :D

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2009. jan. 19., hétfő 14:46 
Bentlakó

net2rist írta:
a "fórumján" nincs politika...

de jó fórum lehet, mert engem kitiltottak :D

Hát néha nem csodálkozom ezen...

Különben te is Isten terveként kezeled a zsidó állam kérdését, ezzel együtt a palesztin kérdés megoldását? Hogy állsz üdvtörténeti szempontból?

Olyan tanulós alkat vagyok, meg kíváncsi...

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2009. jan. 19., hétfő 14:48 
Bentlakó

én meg inkább a háromlábú lőtéri kutyát kérném fel, hogy szakértői véleményével beszálljon ebbe a magasröptű vitába...

Vissza a tetejére

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 660 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 44  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra