Indu írta:
Kedves Literaty,
Nekem nagyon kedvemre való ez a topik, és így, hogy remélhetőleg lezáródott ez a kis mellékszál, gondoltam feldobok pár kérdést.
Milyen konkrét tapasztalataid vannak az evangéliumi kereszténységről? És, hogy jól külön válik-e a felekezetköziség és az ökumené? És, hogy ismered-e a MEKDSZ-t?
Üdv:
Indu
Kedves Indu, a kérdésed elég összetett. Ha a hívő keresztéynséget érted ez alatt, nem pedig akik magukra evangéliumi cimkét ragasztanak, Mert hát az az evangéliumi aki az alapján áll, nem külsőképpen, hanem belsőképpen. Az evangélium Krisztusát fogadva el. Nos még így is elég vegyes a tapasztalatom. Vannak akikkel sokmindenben azonosulni tudok, és vannak akikkel kevésbé. Ettől még elfogadom testvérnek, csak a munkamezőnk legfeljebb nem azonos.
Az ökumene ma nem a hívők összefogásán fáradozik, hanem egyházak párbeszédén,(ami még nem lenne rossz) amibe egyre inkább helyet kap a keresztyénségtől idegen vallás is Baloldali világpolitikát víve a témába).
Az evangélium teljesen ellaposodott, átíródott. A társadalmi igazságosság lett az evangélium, és ez letérés a Szentírás ösvényéről. Sajnos a hívő világ is egyre inkább ki van téve ennek már támadásnak is nevezhető iránynak. Mi alapján mondod, hogy Jézus az egyedüli út?-mert sok út van-mondják.
Ne akard egy muszlimnak hírdetni Jézust, mi alapján akarod ezt tenni,ha neki így jó? Inkább jussatok közös nevezőre, hogy az Atya Isten és Allah ugyanaz. Ez abszolut téves út. Ne rombold szét az ősi természetvallásokat, ne evangélizálj, kezd párbeszédet, jussatok közös nevezőre. stb.
Így a világ szemében a hívő keresztyének beképzeltek, mert csak Jézus Krisztust hajlandók elismerni egyedüli üdvözítő útnak és továbbra is evangélizálnak, mert e nélkül az ember elveszett.. Egy pluralista világba élünk, ahol mindent szinkretizálnak, összemosnak, egyenlő értékűnek tartanak.
A Biblia a maga egyedülállóságának hangoztatásával, mint amely az üdvösség és erkölcs egyedüli tévedhetetlen kinyilatkoztatása, ma ingerli az ökumenét is(ld. egyre inkább elterjedő homoszexuális lelkészség, püspökségek, sőtt egyházak, hagyományos felekezeteknél is).
A felekezetköziség az egy jó dolog, Ez nem ez alapján áll, hanem Krisztus közpöntű, hiszen mindenkit elfogad aki megtért, tartozzon is bármely felekezethez. Az összekötő kapocs nem egy szervezet, hanem Jézus Krisztus.
Ismerem úgy ahogy a MEKDSZT-t. Akik elsősorba az egyetemisták hívői felé szolgál felekezettől föggetlenül, protestáns talajon, de nem kizárva a katolikus hívőket sem. A könyveit (HARMAT Kiadó) jónéhányat olvastam.
Külön szerettem a kommentársorozatukat, amit többségében az Anglikán J.Stott írt.
Most ennyi jutott eszembe.