Kedves Eeyore!
Reggel neki kezdtem, hogy megírjam Neked a válaszom. Már írtam vagy 1 oldalt, mikor kivágott a rendszer, ammár az enyészetté vált. Meg se próbálom újra leírni szépen, így csak gondolatjelekkel:
- Nem hiszek Istenben, így nem is gondolom azt, hogy a mennyország miatt kapaszkodnék fel a hegyre. Ezt a metafórát a vallásokra és vallásos emberekre értettem. Saját magamra viszont úgy, hogy fejlődni kell, mindenkinek van életútja, amit végig kell járnia, ami hasonílthat a vallásos emberek törekvéseihez. Pl a jó keresése, a tudás, bölcsesség megszerzése. Röviden: fejlődni, jobbá válni. Ez is "felfelé" irányul, de nem bibliailag fel, hanem morálisan, erkölcsileg, bölcsességileg fel. Csak az indittatásunk más.
- Nem keresek vallást magamnak, nem ezért érdeklődöm a vallások után, hogy megtaláljam az "istenem". Egyszerűen csak érdekelnek különféle kulturák, eszmék, tanítások.
- OlvasGATOM a Bibliát. Azért nem merem leírni, hogy olvasom, mert Neked az teljesen mást jelent, mint nekem. Úgy tudnám a különbséget a legjobban árnyalni, hogy nekem a Biblia "csak" egy könyv, nem pedig Szent Írás. Neked történelem, nekem meg egy ókori írás, amit ókori emberek írtak, ókori eszmékről. Amúgy szeretek olvasni és szoktam is.
- Őszinte vagyok. Épp ezért ha nem szükséges, nem mennék bele teológiai vitába, mert akaratlanul is megbántanék itt embereket, holott ez áll tőlem a legtávolabb. Mivel olvasom, olvastam, így hidd el, van róla véleményem. Álszentség, hogy nem fejtem ki? Nem hiszem. És akármennyire is vésném kőbe, hogy ez a vélemény, csakis a sajátom és nem a hitedet szólom le, hanem egyszerűen csak nem hiszek a bibliba istenben, és ha létezne akkor beülnék az ellenzékhez, ezzel csak Téged bántanálak, és azt meg nem akarom.
- Ugye milyen klassz idézet? Ez az egyik kedvencem.
Ha máshogy nem is, ezzel talán megértheted, hogy mit gondolok a keresztény tanításokról. Nem értek egyet és soha nem is fogok egyetérteni azzal, hogy ha valaki jó ember, de nem hisz, az a pokolba kerül. És ez az egy amiből nem engedek, és a síromig kitartok amellett, hogy ez rossz tanítás és ettől az egytől én soha nem lehetek vallásos, mert ez erős kitétel mindenhol, és ha én tévedek és Neked van igazad, akkor örömmel megyek a helyemre, ahová való vagyok.
De addig is: Áldás,
békesség!