rosta írta:
Kedves Tulip, azért szögezzük le, hogy az eleve elrendelés más felekezetek számára egy botrány.
Pontosítsunk: nem az ee a botrány számukra, hanem az amit annak hisznek. S a fő baj éppen ott van, hogy a moderációnak legalább terelnie kellene a helyes értelmezés felé, de neki se a sajátja, így képtelen rá, így viszont a megbotránkozottak csak hozzászólás szinten kapnak válaszokat, ami azért nem ugyanaz, mintha felelőség hordozoktól kapnák, nagyobb tekintéllyel. Persze aki érti miről van szó egy-egy hozzászólás mögött is megtalálja a felsőbb tekintélyt, Istenét...
rosta írta:
Emlékszem a katolikus munkatársamra, aki önmagát nagyon nyitott szemléletű embernek tartotta, de amikor az eleve elrendelés szóba került, akkor haragra ráncolódott a homloka, és elkezdte gyorsan kifejteni, hogy az egyik legkárosabb nézet lenne ez a tan. Még szerencse, hogy jött a főnökasszony és be kellett fejezzük a diskurzust.
Nem kell ilyen messzire menni. Nekem közeli rokonom is tűzet fujtatott - szintén megtért református -, s csak mivel részletezhettem a kérdést csillapodott egy kicsit, mert talán rájött lehet benne valami, hogy ő érti félre. Isten az egyedül aki elfogadásig el tud valakit juttatni. S ehhez nem árt, ha a felelőséget hordozóktól hallja. Mert míg egymás közt hangzik el sokan egyik kutya másik eb szindrómát észlelnek.
rosta írta:
Az eleve elrendelés amúgy nem a kálvinizmus központi tanítása. Kálvin nem az első helyen foglalkozik vele, nem is a második helyen. Ez a tan Kálvin teológiájának egy fogaskereke, amely fontos fogaskerék, de nem a leglényegesebb elem. Mindemellett nagyon könnyű ellene érvelni, és a szabad akarat mellett populista módon vitatkozni. Magyarul iszonyatos energia kell hozzá, hogy a szabad akarat mellett kiállókat valamennyire is megismertessük álláspontunkkal.
Ahogy ez igaz a többi fogaskerékre nézve is a hitetlenek felé. Általában nem egy két óra, míg valaki annyira átformálódik, hogy maga is észreveszi, hogy a gondolkodása átfordult.
rosta írta:
Ha például a felnőttkeresztség témát nézed, láthatod, hogy minden erőfeszítésünk meddő volt ebben a jóval egyszerűbben támogatható kérdésben, pedig ott tényleg odafigyeltünk a vitára. Miből gondolod, hogy ebben a sokkal nehezebb kérdésben lenne egy csöppnyi esélyünk is a szabad akaratosak megrögzöttségének fellazítására?
A megrögzötteknél nem látok esélyt. Esély azoknál van, akik ugyan ee ellenesen növekedtek, de hallottak róla valamit, ami megfogta őket, s addig nem hagyta őket nyugodni, míg utána nem járnak, s a vége az nem lesz, hogy elfogadják. Ezt csak a Szentlélek végezheti el. Amiről itt szó lehet, hogy ehhez mennyire adunk hátteret. S amint írtam ez itt jelenleg vagy a teljesen ellenséges, vagy a veszekedős háttér. Egyik se ideális. (Ne vedd magadra, ez a hozzászólásod teljesen korrekt.)
rosta írta:
Nekem személy szerint is nehéz ez a téma. Ismerem Kálvin a kérdéssel kapcsolatban kifejtett véleményét, de megmondom őszintén nem vagyok biztos benne, hogy jól tudnék érvelni az eleve elrendelés teológiai kérdésében. Főleg azután, hogy nem tartom elsődlegesen fontos kérdésnek. Meg vagyok az elv kimondása nélkül úgy, hogy csak a használom azt. Amint te is tetted a mostani hozzászólásodban. Más szóhasználattal is lehet érvelni a kérdésben anélkül, hogy az eleve elrendelés kifejezést említené az ember.
Én is említettem. hogy Kálvinnál Krisztus az első. S meg se kísérlem megkeresni, hogy Isten szuverenitáa hanyadik a sorban. Amíg valaki nem fogadta el Jézust személyes megváltójának, megtérvén bűneiből, elveszett ember. Gondolhat az ee-ről bármit. Arról viszont már volt szó, hogy a megtért ember e kérdésben való véleménye nagyban befolyásolja hitéletét, hitvédelmét, misszióját. Érdekes amúgy, hogy ahogy nem mi megyünk a baptista lelkűekhez, úgy nem mi megyünk a szabad akarat pártiakhoz se, hogy indulatokat szítsunk. Régi szomorú hagyomány, hogy a református egyház vadászterület.
rosta írta:
Szóval megértem az indulatodat, mert hát tudom, hogy bár az életben a legbékésebb ember vagy, de írásban maga vagy az oroszlán. Innen kezdve, ha ennyire szíveden viseled az eleve elrendelés kérdését, örömmel vennénk, ha továbbra is felkarolnád ennek a topicnak a szakszerű, de békés támogatását. Ehhez minden adottságod megvan, mindnyájan csak nyernénk ezzel.
Üdv! :)
Nem ígérek semmit.