Róm. 7,5 Mert amíg test szerint éltünk, a bűnök törvény által szított szenvedélyei hatottak tagjainkban, amelyek a halálnak termettek gyümölcsöt. Róm. 7,6 Most azonban, miután meghaltunk annak a számára, ami fogva tartott minket, megszabadultunk a törvénytől, úgyhogy az új életben a Lélek szerint szolgálunk, nem pedig az Írás betűje szerint, mint a régiben. Róm. 7,9 Én pedig a törvény nélkül éltem valamikor. Amikor azonban jött a parancsolat, életre kelt a bűn, Róm. 7,10 én pedig meghaltam, és kitűnt, hogy éppen az életre adott parancsolat lett halálommá. Róm. 7,11 Mert a bűn, miután ösztönzést kapott a parancsolattól, megcsalt engem, és megölt általa. Róm. 7,15 Hiszen amit teszek, azt nem is értem, mert nem azt cselekszem, amit akarok, hanem azt teszem, amit gyűlölök. [Zsolt 51,7; Gal 5,17] Róm. 7,16 Ha pedig azt cselekszem, amit nem akarok, akkor elismerem a törvényről, hogy jó. Róm. 7,17 Akkor pedig már nem is én teszem azt, hanem a bennem lakó bűn. Róm. 7,18 Mert tudom, hogy énbennem, vagyis a testemben nem lakik jó, minthogy arra, hogy akarjam a jót, van lehetőségem, de arra, hogy megtegyem, nincs. Róm. 7,19 Hiszen nem azt teszem, amit akarok: a jót, hanem azt cselekszem, amit nem akarok: a rosszat. Róm. 8,1 Nincs tehát most már semmiféle kárhoztató ítélet azok ellen, akik a Krisztus Jézusban vannak, Róm. 8,2 mivel az élet Lelkének törvénye megszabadított téged Krisztus Jézusban a bűn és a halál törvényétől. Róm. 8,3 Amire ugyanis képtelen volt a törvény, mert erőtlen volt a test miatt, azt tette meg Isten, amikor a bűn miatt tulajdon Fiát küldte el a bűnös testhez hasonló formában, és kárhozatra ítélte a bűnt a testben, [2Kor 5,21] Róm. 8,4 hogy a törvény követelése teljesüljön bennünk, akik nem test szerint járunk, hanem Lélek szerint. Róm. 8,11 Ha pedig annak Lelke lakik bennetek, aki feltámasztotta Jézust a halottak közül, akkor az, aki feltámasztotta a Krisztus Jézust a halottak közül, életre kelti halandó testeteket is a bennetek lakó Lelke által. [Ez 37,10; 1Kor 3,16] Róm. 8,12 Ezért, testvéreim, adósok vagyunk, de nem a testnek, hogy test szerint éljünk. Róm. 8,13 Mert ha test szerint éltek, meg kell halnotok, de ha a Lélek által megölitek a test cselekedeteit, élni fogtok. Róm. 8,14 Akiket pedig Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai. Most ezekkel a sorokkal válaszolnék - azt hiszem több kérdésre is tartalmaz választ - mert a magam gondolataival túl messzire elmentem már... ideje visszakanyarodnom az Igéhez. Vagyis amilyen mértékben engedjük, hogy Isten Lelke vezéreljen - amilyen mértékben Isten fiainak bizonyulunk - olyan mértékben állunk ellen a bűnnek. (S a jelek szerint épp ez az engedelmességünk "lyukas" de sokszor ám...)
_________________ Salom aléhem - mijjószéf
|