Kedves Péter!
Elmagyarázom, hogy is van ez, mert, nem csak te, de a politikusok is fordítva ülnek a lovon.
A hasonlat.
Én vagyok az IMF, te pedig a felelőtlen családfő (csak a példára értendő

), aki évtizedek óta rossz gazdálkodással eladósította a családi költségvetést, amit gyakorlatilag nem tudsz törteszteni, hanem újabb és újabb kölcsönöket veszel fel, amiből a kamat tartozásokat fizeted. Na ez Magyarország.
Megtehetenénk/ted azt, hogy csődöt jelentesz és nem fizetsz, de az azonnal akkor visszaesést jelentene, hogy a harmadik világ leszakadó részébe teleportálnánk magunkat.
Tehát a kölcsönre nem nekem, hanem neked van szükséged és nem én vagyok, aki tönkretette az családi költségvetést.
A gazdálkodásod úgy néz ki, hogy egy kereső van a családban, aki húzza az igát és legalább hat eltartott, akik közül legalább ketten dolgozhatnának, de inkább henyélnek.
Az egy dolgozó lehetőségeit a túl nagy teher elszívja, tehát nem igazán tud bővülni az ő üzletmenete.
Ezzel szemben szemmel láthatóan ésszerűtlenül gazdálkodsz, mert az eltartottak étterembe járnak kajálni taxival.
Én évek óta próbállak rászorítani az ésszerű gazdálkodásra, ami tulajdonképpen a te érdeked lenne leginkább. Te meg is ígérsz mindent, hogy takarékosabb gazdálkodássl biztosítod majd, hogy én visszakapjam a pénzem, de én látva a továbbra is felelőtlen gazdálkodást nem igazán bízom benned. Te továbbra is nagyon kéred a további kölcsönt, ezért én azt mondhatom, hogy csak úgy látom garantálva a te fizetőképességedet, ha azt is látom, hogy leállítod a pocsékolást.
Otthon eszik a család, és szarvasgomba helyett paprikáskrumplit, és nem taxival közlekedik, hanem valami olcsóbb megoldással.
Egyébként a bankadóval én is egyetértek átmenetileg és a valódi IMF is.
Azt viszont látni kell és ez világnézeti kérdés, hogy az "elveszünk a gazdagoktól és ezzel segélyezzük a szegényeket" módszer rendszerszerűen nem működik, csődhöz vezet.
Egyszer meg lehet sarcolni a bankokat, pláne, ha előtte el volt velük eresztve a ló, de ha hosszútávon akarod a szektort túladóztatni, az kétszeresen üt vissza. Először azért mert hosszútávon mindenképpen a betétesek fogják a levét inni, másrészt a gazdaság finanszírozást ez visszafogja ezáltal csökkenti a gazdaság fejlődését.
Hosszú távon csak az lehet a megoldás, hogy a bankokat egy erős felügyelettel a szabályszerű működésre szorítják és nem a nyereségüket nyirbálják adókulcsokkal.
Neked pedig mint felelőtlen családfőnek (ez csak a példára értendő továbbra is

) azt tudom tanácsolni, hogy egy drasztikus reform húzással tedd pozítívvá családi pénzügyi mérleget, amiből az fog következni, hogy a kezdeti nehézségek után beindul a gazdaság, a tartozásog lessan elmúlik, de a növekedés miatt addig sem jelent jelentős terhet, amikor pedig plusz bevétel/jövedelem halmozódik fel, akkor kölcsön adod nekem az IMF-nek aki a pénzedet máshol kamatoztatja.
Így lehet megszabadulni a pénz rabságából, sőt eztán a jól gazdálkodó embernek, azaz neked fog dolgozni. A családod könnyen él és hálát adhatsz az Úrnak, hogy a pénzügyeket az Ő tanácsait követve intézted és abból áldás származott.
üdv
ex