elnézést a kirohanásomért. eléggé sarkítottam a dolgot, túloztam is egy kicsit, ezért bocsánat. csak valahogy a bögyömben van a katolikus egyház, főleg a múltbéli dolgai miatt. biztosan régen is - mint ahogy ma is - voltak/vannak normálisan gondolkodó, az igaz keresztény értékrendet követő és példának tartó papok, bíborosok, érsekek.
azt azért nem mondtam, hogy az egész Anyaszentegyház a gyilkolásra alakult meg. de azért az is igaz, hogy óriási üzlet volt abban, hogy pl. odamentek egy indián törzshöz: "megtértek?" "nem" "akkor meg kell halnotok!" és elvették minden aranyukat, kincsüket, asszonyaikat stb... az is igaz, hogy sok esetben nem az egyház volt a felbujtó, viszont az is igaz, hogy sokszor partner volt benne.
a múlt miatt vált ellentmondásossá a Kat. Egyház, és ezt a mai emberek is érzik. rengeteg olyan ember van, aki szeretne hinni vmiben, de mivel a kereszténységet "ódivatúnak", "cikinek", vagy éppen ellentmondásosnak találják, ezért választanak maguknak egy szektát. ami lehet a fénnyel táplálkozóktól kezdve a szcientológián át akármelyik. ebben a döntésben pedig igenis szerepet játszik az Anyaszentegyház ellentmondásossága.
valahogy úgy érzem, azok vannak a legnagyobb "biztonságban", akik kategorikusan kijelentik, hogy semmiben sem hisznek és ehhez tartják is magukat. a mélyen hívő emberre is, a tévelygőkre is rengeteg veszély leselkedik. bár a hívő ember fel tudja vértezni magát a hite által, a Biblia által, Krisztus által; míg a többi védtelen marad. akik pedig a "hiszem ha látom" elvet követik, és életük végéig tényleg nem csatlakoznak semelyik felekezethez/szektához, őket legalább nem szippantja be egyik üzleti alapon létrejött új "egyház" sem, az persze más kérdés, hogy haláluk után mennyire fogják jól érezni magukat.
_________________ lassan, de biztosan
|