pauler írta:
Idézet:
Ő ugyanis azt mondja, hogy a kölcsönvevőnek legalább akkora hasznot hozzon a kölcsön vett pénz, mint a kölcsönt adónak.
Mennyire fordítottan gondolkozunk már itt is, mert én nem a kölcsön adó hasznából indulok ki.
Mondtam, hogy nem lesz egység ebben a dologban.....
Kedves Péter!
Nem velem van bajod, hanem Kálvinnal.
Ezt ő mondta.
Idézet:
Ha pl. a kölcsönt vevő haszna 10%-os egy munka után, akkor nem gondolom, hogy a kölcsön adó haszna is 10%-nak kellene, hogy legyen.
Sőt!
Mert ez nem jelenti a befektetett munka értékét, mert aki dolgozik a pénzből vett javakból, az több munkát végez, ezért én azt gondolom, hogy neki több jár!
És azt is gondolom, hogy a bankoknak nem lehet extra nyeresége akkor, ha az alatta lévő vállalkozások sorra csődbe mennek, mert semmilyen hasznot nem tudnak termelni.
Kedves Péter!
Halkan megsúgom neked, pontosan így működik. Ugyanis, ha csak annyi hasznot hoz a termelés, mint a banki kamat, akkor megszűnik a hitelezés és a befektetés. Ezért úgy van, hogy a vállakozó mondjuk 5%-ra vesz fel hitelt és 20% nyereséget realizál a termelésből. Ha nem tudna 5% felett termelni, akkor a kamat elvinné a nyereségét és nem érné meg neki befektetni. Ha nem hiszed nézz utána hogy mennyivel nagyobb kamatra fektetheted be a pénzedet a tőzsdén a gazdaságba, mint ha bankbetétbe teszed.
A pénzügyi befektető is, ha nem tud nagyobb nyereséget szerezni a befektetésen, mint egy bankbetéttel, akkor nem fektet be, hanem bankba rakja.
Ezért fékezheti, vagy serkentheti a befektetést, vagyis a gazdaságot az alapkamat szintje.
Ezért van az, hogy a világon mindenütt piszok alacsony a kamat, hogy ezzel is segítsenek felpörgetni a gazdaságot. Kivéve nálunk, ahol a korábbi rossz gazdálkodás (szociális) miatt kénytelen a MNB magasan tartani a kamatot, hogy az államht. hiányt finanszírozni tudjuk
Idézet:
hm, én nem tudom elismerni, hogy a pénz termelő eszköz, nekem érték közvetítő marad, ha van mit közvetítenie, egyébként pedig egy fecni szép papír
Akkor légy egy kicsit kálvinistább!
De ha nem megy, akkor csak egy kicsit absztraktabban kell gondolkodni. Egy országút sem pénztermelő, sőt költséges a fenntartása, mégis elősegíti egy térség gazdasági fejlődését, azaz érték termelést végez. A pénz, a hitelezés is ezt teszi. Ezért jogos a hitelkamat, az autópályadíj és a hídpénz, stb.
Idézet:
Idézet:
Szerintem igen. Azért, mert a kamatokat az ország munkájának hatékonysága határozza meg, tehát jogos ha egy ország a munkájának gyümölcsét megkapja.
Nem vagyok benne biztos, hogy az az ország dolgozik a legtöbbet, vagy legjobban, ahol a pénz sokat ér, ahol a kiadott pénzeket magas kamattal számolják.
Nos itt kicsit felületes voltam. Nem közvetlen a kamaton, hanem a valuta árfolyamon keresztül jutalmazódik meg a az erős gazdaságú ország polgára. Az erős pénzük miatt, ők kicsit olcsóbban kapnak meg mindent és olcsóbben veszik igénybe a szolgáltatásokat, pl nagyon olcsó neki külföldön nyaralni.
üdv
ex