(Testvéri levelezés lelki dolgokról)
Kedves Testvérem!
Én is örültem a válaszodnak,... érdekelt minden téma, amiről szó volt.--- Igen, én is határozottan azt "gondolom", hogy ez a megállapítás: "A gondolkodás során a lélek magával beszélget", így nem áll meg. Mindaz, amit leírtál igaz.- Egyébként szerintem nem felesleges a "gondolkodásról" tudatosan gondolkodni,- mert a cselekedeteink rugója a gondolat.
Arról nem is beszélve, hogy vannak gondolatok, amelyek nem belőlünk, hanem a Sátántól valók. Az un. negatív gondolatok !!! Amik bántanak, rossz érzést keltenek stb. Ezeket "ki kell dobni", nem foglalkozni velük,- mert ha megmaradnak, akkor előbb-utóbb a gondolatok foglalkoznak velünk.- "Nem tudok szabadulni ettől, vagy attól a gondolattól..." lehet hallani... És bizony nagyon csodálatos, ha az Úrral élünk, AKKOR meg tudunk szabadulni !!!! vagyis rögtön az Úrhoz vihetjük, és Ő megszabadít.- Ilyenek a régi (már megvallott és megbocsátott) bűnök elő-elő jövetele. - Én számtalanszor tapasztalom és nagyon hálás vagyok, hogy készen van a szabadítás! - Emlékszem "régi" időkre, amikor még ki voltam szolgáltatva,- hogy meg tudott kínozni...
-Társadalmi vonatkozásban is sokat foglalkoznak psz-ok a "pozitív" gondolatok fontosságával.--- Pál apostol is felhívja a figyelmünket Fil.4,8-ban, hogy miről GONDOLKODJUNK !...
Idézet:
Egyébként pedig, testvéreim, ami igaz, ami tisztességes, ami igazságos, ami tiszta, ami szeretetreméltó, ami jóhírű, ha valami nemes és dicséretes, azt vegyétek figyelembe!
Na szóval, nem felesleges dolog ez, de helyes mederben kell tartani.- Nekem nagyon jó, a Timótheushoz írt levélnek az a része, ahol egyrészt bíztatja, hogy gondolkodjon arról, amiket neki írt az apostol, de hozzá teszi, hogy "az Úr megadja majd neked, hogy mindent megérts." -
Idézet:
2Tim 2,7
Gondolkozz azon, amit mondok, mert az Úr megadja majd neked, hogy mindent megérts.
- Annyira igaz !!!!! Különösen, ha kérjük is,- az Úr megadja a bizonytalan dolgoknál, hogy megértsük, ami Tőle való, de előbb foglalkozni kell vele, gondolkodni felette, keresni a "megértést."
-Más: van egy gyönyörű gondolat, amit réges-régen írtam ki magamnak, Farkas József ref.lelkésztől való:
"Először is: a szívünkbe kell rejteni Isten igéjét, hogy átjárja az életünket. - Csak így fog Isten igéjének tanítása természetes módon kiáradni belőlünk, felhasználva az élet minden területét, lelki igazságok továbbítására."
-Nem csodálatos ? Ez az az állapot, amikor VALÓSÁG az, hogy Krisztus bennem és én Krisztusban.- Nem kell erölködni, hogy krisztusi legyen gondolat,szó,cselekedet,... csak engedni uralkodni.
Cseri K. is hasonlót mondott egyszer: "Csak a befogadott igének van HATÁSA az életünkre."
---Úgy gondolom, hogy erről szól a 2.Kor.3,18 is, - a metamorfózis igéje.-
Idézet:
Mi pedig, miközben fedetlen arccal, mint egy tükörben szemléljük az Úr dicsőségét mindnyájan, ugyanarra a képre formálódunk át az Úr Lelke által dicsőségről dicsőségre.
Engem nagyon megragad ez a tény és lehetőség,- hogy ez megvalósulhat, nagyon vágyom rá.--- Nem verejtékszagú az igyekezet, hanem "egyszerűen": ha "él bennem a Krisztus", akkor Krisztus kiáradás van.
Az Úr áldjon és őrízzen meg !
Szeretettel
Loisz