pauler írta:
Mire vonatkozik a konkoly példázat?
Tényleg érdekelne, mit gondolsz?
Számomra nem arra, amit ez a cikk mutat, (
http://mindennapi.hu/cikk/blogok/konkol ... 07-19/5240 , Böjte Csabát nagyon szeretem) szerintem itt valami Egyházon belüli dologról beszél Jézus.
Miért növekedhet az Egyházon belül olyan valami, ami Isten ellenében van, ami elnyomja a vetést, aminek nincs haszna, sőt káros?
És akkor mit jelent ez az Ige:
1Kor 5,7-8
Tisztítsátok el azért a régi kovászt, hogy legyetek új tésztává, a minthogy kovász nélkül valók vagytok; mert hiszen a mi húsvéti bárányunk, a Krisztus, megáldoztatott érettünk. Azért ne régi kovászszal ünnepeljünk, sem rosszaságnak és gonoszságnak kovászával, hanem tisztaságnak és igazságnak kovásztalanságában.
Bizony ez a két ige ellentétes magatartásra ad iránymutatást és felülről jövő bölcsesség kell hozzá, hogy melyiket mikor alkalmazod.
A konkrét ügyünkben ez viszont nem kérdés, mert a konkoly hintő szolgálatot ki kell takarítani mint a kovászt.
Az ellentétes igék dilemmáját inkább egy konkrét példával magyaráznám.
A Hgy iskolájában a "Bori"-ban is a rendes keresztény gyerekek mellett vannak bűnös gyerekek is, akik ugye rontják a levegőt.
A dilemma itt is fennáll, kirúgják-e a nemkívánatos viselkedésű gyerekeket, hogy eltávolítság a kovászt, vagy legyenek türelmesek és próbálkozzanak a jó útra térítéssel. Első esetben azt kockáztatják, hogy leendő megtérő, megmenthető gyerek előtt csapják be az ajtót, második esetben pedig azt kockáztatják, hogy másokat is megrontanak.
Az iskola a következő álláspontot alakította ki.(szerintem felülről jövő bölcsességgel)
Mindaddig nem rúgnak ki gyereket még súlyos esetben sem (pl sátánista) mindaddig míg a szülő együttműködését és megfelelő hozzáállását tapasztalják.
Továbbá gyakorolják még a szülővel való együttműködésben az időleges eltávolítást, ez is tud sokat segíteni.
üdv
ex