Idézet:
A felelőtlenség mindenhol fellelhető, nem redukálnám le a kínaiakra.
Inkább nem sorolom a "civilizált" élelmiszergyártás visszásságait, mert lehet, hogy egy ideig nem tudnál jóízűen megenni egy üzletben vásárolt élelmiszerterméket.
Persze, nincsenek illúzióim, romlott húsok átcimkézése stb - de azért szerintem van egy minőségi ugrás abban, amikor elképelsz egy 2 hónapos csecsemőt, akit az anyja nem tud tálplálni anyatejjel. És veszed a jó tápszert, és azt mondod, lesz 5-ször ennyi profitom, ha másmilyen fehér porral összekeverem, ami ugyan méreg, de hát mindegy. Lehet, hogy ez azért is hat rám élesebben, mert 5 hét múlva remélhetőleg megszületik a következő gyermekem - de azért más felnőtteknek romlott párizsit eladni, kinyitod, zöld, vagy büdös, bosszankodva kidobod, esetleg megeszed, és két napig hánysz tőle, de pici csecsemők tápszerébe...
A gonoszság persze nem Kína specifikus, de valahogy az ő kajáiktól még jobban félek.
Idézet:
Van olyan kínai ruhatermék, ami tényleg büdös műanyagszagú.
Itt is az jön be nekem, hogy ha büdös, akkor nem veszem meg. Engem az aggaszt, hogy simán van rengeteg made in China feliratú akár márkás ruha is, ami nem büdös... de lehet, hogy naponta mérgez.
Ja erről jut eszembe, és megint Kína - van a Fisher Price nevű játékgyár, ami márkás és tök drága játékokat állít elő. Velük volt, hogy egy csomó játékot vissza kellett hívniuk egész világszerte, mert mérgező műanyagból készült - Kínában...
Biztos máshol is fel-fel bukkannak elszigetelt esetek, de mintha Kínában ez nem elszigetelt, hanem országméretű lenne. Talán az is benne lehet, hogy ott, ha nem hozod az öt éves tervet, kis túlzással lehet, hogy kivégeznek...
Éltem másfél évet Németországban, és az "dühített", hogy ott a boltokban nem volt az a fajta bóvli minőség, ami itt olyan gyakran. Ott ezt nem veszik meg az emberek. Esetleg ilyen indiai, ázsiai üzletekben lehet találni. Ott a legolcsóbb vacak is megüt egy mércét.