Időzóna: UTC + 1 óra




Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 3413 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189 ... 228  Következő
 

Mit mondott rólad Isten? (1)
Szerző Üzenet
HozzászólásElküldve: 2015. jún. 01., hétfő 06:41 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
Mit mondott rólad Isten? (1)

„Igaznak kell bizonyulnod beszédeidben” (Róma 3:4)
Pál azt írja: „Mi akkor a zsidó előnye, vagy mi a körülmetélés haszna? Minden szempontból sok. Elsősorban az, hogy Isten rájuk bízta igéit. Mi következik azonban ebből? Ha egyesek hűtlenné váltak, vajon az ő hűtlenségük megszünteti-e Isten hűségét? Szó sincs róla! Sőt azt kell mondanunk: igaz az Isten, az emberek pedig valamennyien hazugok, amint meg van írva: »Igaznak kell bizonyulnod beszédeidben, és győznöd kell, amikor perelnek veled.«” (Róma 3:1-4). Isten rólad is mondott bizonyos dolgokat. Elmondta, hogy mi az ő akarata életedre nézve. Hinned kell abban, amit mondott, magadban kell hordoznod szavait, és ki kell mondanod őket saját életedre. Ne tartson vissza az az elképzelés, hogy mindenkinek el kell fogadnia, amit Isten rólad mondott. Látásodnak a külső támogatástól függetlenül is meg kell állnia. Ezt az elgondolást nehéz megérteni, főleg egy demokráciában, ahol az emberek szavazatán múlik minden, és a többség kormányoz. Isten országa azonban teokrácia, egyetlen szó és egyetlen szavazat számít: Istené!

Ne hagyd látásodat várakozó állásponton addig, míg mindenki egyetértésre nem jut vele! Nem csak, hogy nem kötelesek támogatni, de nem is kell elhinniük, amit Isten neked mondott! Nem engedheted meg magadnak, hogy arra várj, míg mások is elfogadják látásodat, neked kell hozzálátnod a megvalósításához. Akkor is elérheted célodat, ha az emberek félreértenek vagy nem hajlandók segíteni. Isten szövetségkötő és szövetséget megtartó Isten, amit ő kimondott az életedről, az biztosan bekövetkezik. Ha kételkedsz ebben, olvasd el ezt: „… az én igém is, amely számból kijön: nem tér vissza hozzám üresen, hanem véghezviszi, amit akarok, eléri célját, amiért küldtem” (Ézsaiás 55:11). Csak erre a hitelesítésre van szükség!
www.maiige.hu


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Mit mondott rólad Isten? (2)
HozzászólásElküldve: 2015. jún. 02., kedd 04:46 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
Mit mondott rólad Isten? (2)

„… gondom van rá, hogy igémet beteljesítsem.” (Jeremiás 1:12)

Ne pazarold az életedet arra, hogy olyasmit próbálsz tenni, amire Isten nem hívott el és nem készített fel. Lehet, hogy a szüleid azt gondolják, nagyszerű orvos vagy jogász lenne belőled, de az a kérdés, mit gondol Isten? Mit mondott rólad ő? Jeremiásnak ezt mondta: „… gondom van rá, hogy igémet beteljesítsem” (Jeremiás 1:12). Ha Isten megmondta – akkor ő meg is fogja tenni. Ha nem mondta – akkor bizony magadra vagy utalva! Túl sok ember pazarolja életét olyasmire, amire Isten sohasem hívta el és nem készítette fel. Azonosítsd be, milyen forrásból táplálkozik látásod! Nézz mélyen magadba, kire próbálsz vele jó benyomást kelteni? Talán a volt férjednek vagy feleségednek akarod bizonyítani, hogy nélküle is boldogulsz? Vagy a szüleidnek akarod megmutatni, hogy te is vagy olyan tehetséges, mint a bátyád vagy a nővéred? Vagy a világgal akarod érzékeltetni, hogy le tudod győzni hátrányos származásodat, és fel tudod küzdeni magad saját erődből? Az Istentől kapott látás nem rendezetlen problémákból születik; ami effélében gyökerezik, az csak újabb igényeket szül, irányítási kényszert és emberek elismerésére vágyást, ami eleve kudarcra van ítélve.

Továbbá, ha látásod Istentől való, akkor nem lehetsz türelmetlen, mint Ábrahám, aki saját erejéből és találékonyságából próbálta azt megvalósítani. Isten ígéretei sohasem testi erőfeszítések árán teljesednek. Ha Ábrahám várni tudott volna, sok szívfájdalmat elkerült volna Hágár és Izmael vonatkozásában. A Biblia azt mondja: „Az Úr áldása gazdagít meg, a gyarapodást nem lehet erőltetni” (Példabeszédek 10:22). Bármeddig is tart, keresd Isten akaratát, várj az ő időzítésére, készülj fel alaposan, és csak akkor indulj, amikor ő mondja, hogy menj!
http://www.maiige.hu


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Mit mondott rólad Isten? (3)
HozzászólásElküldve: 2015. jún. 03., szerda 05:45 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
Mit mondott rólad Isten? (3)

„… mindenütt mindenkor minden szükségessel rendelkezzetek…” (2Korinthus 9:8)

Ha Isten azt mondja, hozz anyagi áldozatot annak érdekében, hogy valaki más látása beteljesüljön, akkor fel kell ismerned a következőket:

1) Isten most a hitedet teszi próbára, és azt, hogy kész vagy-e engedelmeskedni nehéz körülmények között is. Amikor Illés próféta az özvegyasszonyt arra kérte, hogy ossza meg vele utolsó falat ételét, az időzítés furcsának tűnt. Éhínség volt az országban, és sokan meghaltak. Ki hibáztathatta volna az asszonyt, ha nemet mond? Azzal, hogy Isten kérését saját érdekei elé helyezte, hozzákapcsolódott az isteni, kifogyhatatlan ellátmány forrásához. A Biblia azt mondja: „… aki szűken vet, szűken is arat, és aki bőven vet, bőven is arat… Istennek pedig van hatalma arra, hogy minden kegyelmét kiárassza rátok, hogy mindenütt mindenkor minden szükségessel rendelkezzetek, és bőségben éljetek minden jó cselekedetre” (2Korinthus 9:6–8).

2) Isten lehetőséget ad arra, hogy valaki más életébe vess, de a sajátodban arathass. Szeretjük idézni az igét: „Az én Istenem pedig be fogja tölteni minden szükségeteket…” (Filippi 4:19), de emlékszünk rá, kiknek adatott ez az ígéret? Azoknak íródott, akik Pál apostol szolgálatát támogatták. „… amikor eltávoztam Macedóniából, az ajándékozás és elfogadás tekintetében egyetlen gyülekezet sem állt velem kapcsolatban, csak ti egyedül, mert egyszer-másszor Thesszalonikába is küldtetek szükségleteimre” (Filippi 4:15–16). Ezek után teszi hozzá Pál: „Az én Istenem pedig be fogja tölteni minden szükségeteket az ő gazdagsága szerint dicsőséggel a Krisztus Jézusban.” Az adakozással egy olyan számlára fektetsz be, amiből felvehetsz majd, amikor te leszel szükségben.
www.maiige.hu


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Mit mondott rólad Isten? (4)
HozzászólásElküldve: 2015. jún. 04., csütörtök 05:17 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
Mit mondott rólad Isten? (4)

„Isten ígéretét sem vonta kétségbe hitetlenül…” (Róma 4:20)

Ha a látásod az, hogy jó szülő leszel, ez nem azt jelenti, hogy nincs nagy hited, csak azt jelenti, hogy megértetted elhívásodat. Mózes édesanyja nem tett mást, csak világra hozott egy gyermeket – de milyen gyermeket! Fiát Isten védelmezte, amikor ő semmit sem tudott tenni érte. Még azt is elrendezte, hogy a fáraó udvarában nevelkedjen. Amikor felfedezed Istennek életedre vonatkozó célját, tudhatod, hogy ő gondoskodni is fog rólad! Lesznek napok, amikor úgy fog tűnni, nem jön össze az, amit láttál. Gyermekkorában József arról álmodott, hogy nagy vezető lesz, de mielőtt a palotába jutott volna, meg kellett járnia a börtönt. James Petro lelkipásztor mondja: „Viharban nem lehet házat alapozni, ezért Isten előre készít fel.”
Néha úgy tűnik, hogy álmod meghal, mielőtt még életre kelt volna. Ez történt Ábrahámmal is. De ő: „Reménység ellenére is reménykedve hitte, hogy sok nép atyjává lesz, ahogyan megmondatott: »Ennyi lesz a te magod!« Mert hitében nem gyengült meg, amikor arra gondolt, hogy százesztendős lévén, elhalt már saját teste, és Sára méhe is elhalt. Isten ígéretét sem vonta kétségbe hitetlenül, sőt megerősödött a hitben dicsőséget adva Istennek, és teljesen bizonyos volt afelől, hogy amit Isten ígér, azt meg is tudja tenni.” (Róma 4:18–21). Pál azt írta: „Mi bolondok vagyunk a Krisztusért…” (1Korinthus 4:10). Isten olyan radikális embereket használ, akik nem törődnek vele, hogy néznek ki: olyan embereket, akik nehéz múltat éltek túl, megcáfolták az ellenük szóló esélyeket, ragaszkodtak az Istentől kapott látáshoz, és kijelentették: „az én Istenem képes rá!” Te is egy lehetsz közülük!
www.maiige.hu


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Krisztusközpontúnak kell lennünk!
HozzászólásElküldve: 2015. jún. 05., péntek 08:17 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
Krisztusközpontúnak kell lennünk!

„Méltó vagy, Urunk és Istenünk, hogy tied legyen a dicsőség, a tisztesség és a hatalom” (Jelenések 4:11)

A Jelenések könyvében azt olvassuk, hogy Krisztus ott áll a hét gyülekezet közül az utolsónak az ajtajánál, és kopogtat, hogy engedjék be. Döbbenetes! Nem hiányzott azoknak az embereknek, akik odabent voltak? Íme, egy ijesztő gondolat: fel lehet építeni egy nagy intézményt, el lehet nevezni egyháznak, közben pedig Jézust kiszorítani tevékenységeiből és üzenetéből. Egy gyülekezet szolgálatát az méri le, hogyan bánik Krisztussal. Még ha hangsúlyozzuk is a Lélekkel betöltött életet, nevelhetünk olyan hívőket, akik lelkesedni tudnak ugyan, de életük központjában nem Krisztus áll. Le lehet redukálni a keresztyénséget alapelvekre, melyek épp olyan hatékonyan működnek a szekuláris életben, mint az egyházban. János, a Jelenések szerzője látta a trónon ülő Krisztust. Azután nagy sokaság hangját hallotta, akik így énekeltek: „Méltó a megöletett Bárány, hogy övé legyen az erő és a gazdagság, a bölcsesség és a hatalom, a tisztesség, a dicsőség és az áldás!” (Jelenések 5:12). Ez egy meglehetősen vegyes tömeg volt: „… minden teremtmény, a mennyben és a földön, a föld alatt és a tengerben, és minden, ami ezekben van, ezt mondta: »A királyi széken ülőé és a Bárányé az áldás és a tisztesség, a dicsőség és a hatalom örökkön-örökké«” (Jelenések 5:13).

Londonban valaha két híres prédikátor volt. Egy hölgy elment meghallgatni az elsőt, Dr. Joseph Parkert. Az igehirdetés után ezt mondta: „Micsoda prédikátor!” Aztán elment meghallgatni a másikat is, Charles Spurgeont. Az ő igehirdetése után ezt mondta: „Micsoda Krisztus!” Szereted az Urat mindenek felett? Ha meghalnál, és később exhumálnák holttestedet, az ő nevét találnák a szívedre írva?
www.maiige.hu


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Remény
HozzászólásElküldve: 2015. jún. 06., szombat 05:59 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
Remény

„A reménység hitvallásához szilárdan ragaszkodjunk…” (Zsidók 10:23)

Sok ember körülöttünk reménytelenül él. Nézz csak rájuk, mosolyognak, de a tekintetük halott. Beszélnek, de hangjukban nincs muzsika. Olyanok, mint a próbababák, fel vannak öltöztetve, de nem jutnak sehová, mert reményvesztettek. Krisztus követőjeként azonban neked nem kell így élned. „A reménység hitvallásához szilárdan ragaszkodjunk; mert hű az, aki ígéretet tett” (Zsidók 10:23). Mi nem a szerencsében vagy a lottó ötösben reménykedünk. A mi reménységünk, hogy Isten meg fogja tenni, amit megígért. Senki sem ismerte jobban ezt az igazságot Dávidnál.

Neki megvolt minden oka arra, hogy elveszítse a reményt. Miután Sámuel próféta Izráel királyává kente, még hét évet kellett várni a trónra lépésre, miközben egy paranoiás király uralkodott. El kellett menekülnie, hogy mentse az életét, barlangokban bujkált ellenségektől körülvéve. Végig kellett néznie, hogy Izráelt legyőzték, barátját megölték, családját fogságba hurcolták. Mégsem tanakodott soha azon, hogy bedobja a törölközőt. Olyan körülményekkel szembenézve, melyek sokunkat elpusztítanának, zsoltárában ezt mondta: „Egyedül benned reménykedem!” (Zsoltárok 39:8). „Este szállást vesz a sírás, reggelre itt az ujjongás” (Zsoltárok 30:6). Más szavakkal: „Minden jóra fog fordulni!” Ilyen hozzáállással nem lehet veszíteni. Dávid király lett, mert sohasem vesztette el Isten ígéreteibe vetett bizalmát. Ezek az ígéretek segítettek neki összpontosítani, ezek tartották a helyzet magaslatán, ezek miatt ment mindig tovább! Neked mit ígért Isten? Állj rá Igéjére, és valld meg: „Ha Isten megígérte, én elhiszem, és ezzel el van intézve!”
www.maiige.hu


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Mi történt Démásszal? (2)
HozzászólásElküldve: 2015. jún. 08., hétfő 09:11 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
Mi történt Démásszal? (2)

„Démász… ehhez a világhoz ragaszkodott…” (2Timóteus 4:10)

Újra feltesszük a kérdést: „Mi történt Démásszal?”

1) Talán zavarta, hogy Pál tekintélye egyre csökken? Amikor Pál megérkezett egy városba, a gyülekezetek robbanásszerűen növekedni kezdtek – ugyanakkor a zavargások is. Az egyik városban az új megtérők összehordták a pornografikus képeket és a boszorkánysághoz tartozó kellékeket a főtérre, és elégették őket. Ez nem szerzett jó pontokat Pálnak a helyi kézművesek és könyvkiadók körében. Társadalmi helyzete ettől kezdve olyan volt, mint egy leprásnak az egészségesek között. Ki mondta, hogy a keresztyén élet könnyű lesz? Nem Jézus! „Ha gyűlöl titeket a világ, tudjátok meg, hogy engem előbb gyűlölt, mint titeket. Ha e világból valók volnátok, a világ szeretné a magáét, de mivel nem e világból valók vagytok, hanem én választottalak ki titeket a világból, azért gyűlöl titeket a világ.” (János 15:18–19). A támadás a figyelem jele, ugyanakkor azt is jelenti, hogy még nem győztek le. Sőt, az ellened irányuló támadás erőssége jelzi az Istennél rád váró áldások mértékét.

2) Talán rosszul esett neki, hogy egyes keresztyének egyre inkább elutasították Pált? Egyszer egy ember megkérdezte a barátját: „Hogy bánik veled a világ?” Az ember így felelt: „A világ egész tűrhetően bánik velem, az életemet a szentek nehezítik meg!” Néha a gyülekezetek támogatták Pált anyagilag, máskor sátorkészítésből kellett fenntartania magát. Hogyan reagált erre? „Én pedig nagyon szívesen hozok áldozatot, sőt magamat is feláldozom a ti lelketekért; bár minél jobban szeretlek titeket, ti annál kevésbé szerettek engem” (2Korinthus 12:15 NKJV). Pál életének égő vágya az volt, hogy Krisztusnak kedves legyen (ld. 2Korinthus 5:9). Ez a te vágyad is?
www.maiige.hu


Vissza a tetejére
 Profil  
 

A szolgálathoz engedelmesség kell
HozzászólásElküldve: 2015. jún. 10., szerda 20:16 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
A szolgálathoz engedelmesség kell

„Abban telik kedvem, Istenem, hogy akaratodat teljesítsem, törvényed szívemben van.” (Zsoltárok 40:9)

Ha zavar az, hogy le kell mondanod „jogaidról” és „kiváltságaidról”, hogy másokat szolgálj, vedd fontolóra, mit adott fel Krisztus azért, hogy téged szolgáljon! „… megalázta magát, és engedelmeskedett mindhalálig…” (Filippi 2:8). Ha kísértést érzel arra, hogy emlékeztess másokat az áldozatokra, melyeket hoztál, halld meg Krisztus szavait: „Azért tehát ti is, ha teljesítettétek mindazt, amit parancsoltak nektek, mondjátok ezt: Haszontalan szolgák vagyunk, azt tettük, ami kötelességünk volt.” (Lukács 17:10). Láttál már valaha olyan kutyát, amelyik elvégezte a kutyakiképző iskolát? Az ilyen állat öröm forrása gazdájának, mert megtanult választ adni a parancsokra, akár azokra is, melyeket nem mondanak ki, csupán egy tekintettel jeleznek. Isten azt mondja: „… szemeimmel tanácsollak téged” (Zsoltárok 32:8 Károli).

Isten el akar juttatni odáig, hogy már ne kelljen könyörögni neked, ne kelljen nyaggatni vagy megfenyegetni ahhoz, hogy szolgálj. Elég egyetlen pillantás tőle, és már teszed is, amit kell, kérdés nélkül. Szolgaként nem változtathatod meg gazdád parancsait! Dr. J. R. Miller mondta: „Sokkal könnyebb megtenni, amit Isten mond, bármilyen nehéz feladat is az, mint szembenézni az engedetlenség következményeivel.” Isten nem kikényszerített engedelmességre vágyik, hanem szolgálatkész szívre – és ha ezt kapja, megáldja azt. „Ha készségesen hallgattok rám, élhettek az ország javaival” (Ézsaiás 1:19). Isten a legjobbat azok számára tartogatja, akik igent mondanak. Azt kérdezed, honnan fogod tudni, hogy már eljutottál idáig? Onnan, hogy ki tudod mondani: „Abban telik kedvem, Istenem, hogy akaratodat teljesítsem” (Zsoltárok 40:9).
www.maiige.hu


Vissza a tetejére
 Profil  
 

A szolgálat hűséget kíván
HozzászólásElküldve: 2015. jún. 11., csütörtök 10:23 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
A szolgálat hűséget kíván

„… nem a magam akaratát keresem, hanem annak az akaratát, aki elküldött engem.” (János 5:30)

A Biblia így írja le, hogyan bánt Krisztus az emberekkel: „szerette övéit e világban, szerette őket mindvégig” (János 13:1). Istennel való kapcsolatáról pedig ezt tudta mondani: „nem a magam akaratát keresem, hanem annak az akaratát, aki elküldött engem” (János 5:30). Rád számíthat Isten? És az emberek? Ha elkötelezed magad valamire, tartod is az ígéretedet? Talán hajlamos vagy hirtelen szeszélyből feladni valamit, amit addig csináltál vagy megszegni az adott szavad, ha jobb ajánlatot kapsz? „Volt Damaszkuszban egy tanítvány, név szerint Anániás. Az Úr megszólította őt látomásban: »Anániás!« Ő így válaszolt: »Íme, itt vagyok, Uram.«” (ApCsel 9:10). Isten tudta, hol találja Anániást. Rólad tudja, hol találhat? Eric Hulstrand lelkipásztor egyik vasárnapi prédikációja közben egy idősebb hölgy, Mary elájult, és beütötte a fejét a pad végébe. Mentőt hívtak hozzá. Amikor a hordágyra fektették, visszanyerte az eszméletét, és intett a lányának, hogy jöjjön közelebb. Mindenki azt gondolta, hogy most szedi össze utolsó erejét, hogy elsuttogja utolsó szavait. A lánya egészen fölé hajolt, füle szinte Mary szájához ért. „A perselypénz a táskámban van” – suttogta az asszony. Isten munkája nem szenvedhet hiányt, mert te nyaralni mész, és magaddal viszed a tizededet és a perselypénzedet. „Tiszteld az Urat vagyonodból és egész jövedelmed legjavából” (Példabeszédek 3:9). Hűséged ne a gazdasági helyzet függvénye legyen, hanem Krisztus iránti elkötelezettségedé. Tudod mi az amerikai tengerészgyalogosok mottója? „Semper Fidelis”, ez a latin kifejezés azt jelenti: „mindig hűséges”.
www.maiige.hu


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Higgadt gondolatok forrófejűeknek (1)
HozzászólásElküldve: 2015. jún. 12., péntek 12:09 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
Higgadt gondolatok forrófejűeknek (1)

„… az indulatos ember sok bűnt követ el.” (Példabeszédek 29:22)

A jogos felháborodás azt a képességet jelenti, hogy haragra gyúlunk, amikor annak helye van. Ha azt látjuk, hogy emberekkel rosszul bánnak, és ez nem zavar, akkor vagy tagadásban vagyunk, vagy hiányzik belőlünk az együttérzés. Isten a haragot arra tervezte, hogy cselekvésre késztessen bennünket. A Biblia azt mondja: „Isten… mindennap haragszik a gonoszokra” (Zsoltárok 7:11 NKJV); haragja cselekvésre készteti az emberek gonoszsága ellen. Amikor Jézus látta, hogy Atyja házát megszentségtelenítették, haragja arra indította, hogy ostort ragadjon, felborítsa a pénzváltók asztalait és kiűzze a pénzváltókat. Cselekedetét ez motiválta: „a te házad iránt érzett féltő szeretet emészt engem” (János 2:17). Nem maradhatott tétlen, nem alkudhatott meg. A világnak szüksége van olyan emberekre, akik készek cselekedni, amikor a gyengéket és sebezhetőket kihasználják.

Az indulatos természet azonban nem az istenfélő élet gyümölcse. Az ilyen haragot bűnös természetünk diktálja. Hasonlóan Bálámhoz, aki haragra gerjedt, amikor kénytelen volt szembesülni az igazsággal és büszkesége sérült (ld. 4Mózes 22:29). Vagy mint Kain, aki féltékeny volt, mert testvére áldozatát elfogadta Isten, az övét pedig nem (ld. 1Mózes 4:3–7). Mi is könnyen neheztelni kezdünk, ha úgy tűnik, hogy más áldottabb, mint mi! Vagy mint Hámán, akit annyira feldühített, hogy Mordokaj nem hajolt meg előtte (ld. Eszter 3:1–6), mi is önző módon arra vágyunk, hogy minden a kedvünk szerint történjen. Vagy mint Saul király, aki irigy volt Dávid népszerűségére (ld. 1Sámuel 18:8), mi is féltékenyek leszünk, ha valaki többet ér el, mint mi. Vagy mint Aháb király, aki nem akarta hallani az igazságot (ld. 1Királyok 22:15–27), mi sem vagyunk hajlandóak szembenézni bűnös útjainkkal és kudarcainkkal. A Biblia így figyelmeztet: „Ha haragusztok is, ne vétkezzetek: a nap ne menjen le a ti haragotokkal, helyet se adjatok az ördögnek” (Efezus 4:26–27).
www.maiige.hu


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Higgadt gondolatok forrófejűeknek (2)
HozzászólásElküldve: 2015. jún. 13., szombat 13:23 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
Higgadt gondolatok forrófejűeknek (2)

„Ettől fogva állandóan rossz szemmel nézett Saul Dávidra.” (1Sámuel 18:9)

Az indulatos természet:

1) Éket ver közéd és szeretteid közé. Ézsau annyira haragudott öccsére, Jákóbra, hogy a halálát kívánta. Amikor ezt anyjuk, Rebeka meghallotta, elküldte Jákóbot, hogy Háránban éljen (ld. 1Mózes 27:41–43). Ennek következtében családjuk szétszakadt és mindnyájan szenvedtek. A haragos ember megfélemlít másokat, és elrabolja a biztonságérzetüket és lelki nyugalmukat. A pszichológusok szerint a harag a vezető oka a válásoknak, a gyermekbántalmazásnak és a függőségeknek. Milyen szörnyű nagy ár!

2) Aláaknázza az Istennek kedves életet. „Tanuljátok meg tehát, szeretett testvéreim: legyen minden ember gyors a hallásra, késedelmes a szólásra, késedelmes a haragra, mert az ember haragja nem szolgálja az Isten igazságát” (Jakab 1:19–20). A haragra nem mondhatod: „ez az én dolgom”, Istenre is tartozik, mert akadályozza, hogy úgy tudj élni, amilyen életet ő tervezett számodra. Nem lehetünk jóban Istennel, amíg nincs rendben a kapcsolatunk az emberekkel.

3) Vakká tesz a valóságra. A harag szemüvegén át nézve csak azt látod, amit látni akarsz. Ilyenkor csak a bosszúra és megtorlásra összpontosítasz. Saul Dávidban fenyegetést látott, olyan valakit, aki azt tervezi, hogy elvegye trónját és országát. Ezért attól fogva állandóan gyanakodva nézett Dávidra (ld. 1Sámuel 18:9). Haragja miatt Dávidot olyan valakinek látta, aki halált érdemel, mert Isten őt választotta Izráel következő királyának. Sajnos emiatt nem látta meg, hogy igazából Dávid a legjobb barátja volt. Ne hagyd, hogy veled is ez történjen!
www.maiige.hu


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Higgadt gondolatok forrófejűeknek (3)
HozzászólásElküldve: 2015. jún. 14., vasárnap 08:21 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
Higgadt gondolatok forrófejűeknek (3)

„… legyen minden ember… késedelmes a szólásra, késedelmes a haragra” (Jakab 1:19)

Hogyan lehet uralkodni haragunkon?

1) Gondolkozz, mielőtt reagálsz! Reakcióink gyakran alapulnak inkább érzéseinkre, mint a tényekre. Valaki mond vagy tesz valamit, mi hirtelen haragra gerjedünk, és feltételezzük, hogy az illető dühített fel. Nem, a haragot mi gerjesztjük saját magunkban azzal, hogy azt mondjuk: „Kinek képzeli ez magát?” „Nem vagyok köteles ezt elviselni.” „Majd én megmutatom, ki a főnök!” Az ilyen gondolatok indítják be a haragos érzéseket. A Biblia azt írja: „legyen minden ember gyors a hallásra, késedelmes a szólásra, késedelmes a haragra” (Jakab 1:19). Ahhoz, hogy meg tudd törni a harag negatív körforgását, gyakorolj megálljt mondani saját magadnak! Ne reagálj addig, amíg meg nem kérted a másik embert, hogy tisztázza szavait vagy tetteit! Mondd ezt: „Szeretném megérteni. Kérlek, magyarázd meg, hogy értetted!” Azzal, hogy megállsz, végighallgatod, és megpróbálod megérteni, megszakítod a harag felgyülemlését, és visszaszerzed önuralmadat.

2) Ne mondj ki mindent, ami eszedbe jut olyankor, amikor haragos vagy! Egy régi ír versike szerint: „O’Flannagan mindig azt mondogatta: »Megosztottam vele gondolataim egy részét.« Nem meglepő, hogy ezek után alig maradt neki magának valami!” A Biblia azt mondja: „… a nyelv is milyen kicsi testrész, mégis nagy dolgokkal kérkedik” (Jakab 3:5). A haragos ember nem talál fogékony hallgatóságra, az emberek úgyis csak elutasítják vádjait, közben pedig maguk is dühösek lesznek. „A higgadt válasz elhárítja az indulatot, de a bántó beszéd haragot támaszt” (Példabeszédek 15:1). Vegyél egy nagy levegőt, és próbálj szelíden válaszolni, amikor már lehiggadtál!

3) Tartsd távol magad az indulatos emberektől! Olyanok ők, mint valami vírus, megfertőznek, főleg, ha magad is haragos típus vagy. „Ne tarts barátságot a haragos természetűvel, és ne járj együtt a heveskedővel, mert megszokod ösvényeit, és magadnak állítasz csapdát!” (Példabeszédek 22:24–25).
www.maiige.hu


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Apa – legyél ott!
HozzászólásElküldve: 2015. jún. 15., hétfő 05:49 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
Apa – legyél ott!

„Az atyák szívét a gyermekekhez téríti…” (Malakiás 3:24)

Amerikában csaknem húszmillió gyerek nő fel apa nélkül, ráadásul 75%-uk szegénységben. Sőt, ami még rosszabb: ezek a gyermekek ötször nagyobb valószínűséggel követnek el öngyilkosságot, tízszer nagyobb eséllyel válnak kábítószerfüggővé, és hússzor valószínűbb, hogy börtönbe kerülnek. Luther Burbank mondta: „Ha annyi figyelmet fordítanánk a növényeinkre, mint amennyit gyermekeinkre, akkor gyomtengerben élnénk.” Tisztelt édesapa!
Tedd fel magadnak a következő kérdéseket:

1) Önmagad helyett csak dolgokat adsz gyermekeidnek? Tizenkét éves korukra megtanulják a 75%-át annak, amit egész életükben tudni fognak. Kérdés, ki tanítja meg őket minderre? A televízió? Valamelyik drogfüggő híresség? Kortársaik? Amerre a csemetét hajlítják, arra nő a fa!

2) Mibe adod bele a tőled telhető legjobbat, a karriered építésébe vagy gyermekeid nevelésébe? Ha minden energiádat a munkádra fordítod és semmit sem hagysz belőle a családodnak, azért drágán kell majd megfizetned. Ne feledd, csak egyszer van esélyed ebben az életben. Gyermekeid vagy úgy nőnek fel, hogy neheztelnek rád és megismétlik hibáidat, vagy örömmel emlékeznek arra az otthonra, ahol a szeretet definíciója a minőségi idő volt.

3) Te határozod meg családod lelki beállítottságát? Vagy úgy gondolod, ez a feleséged dolga? Hála Istennek azokért az anyákért, akik „odaállnak a résre” (ld. Ezékiel 22:30), de a Biblia szerint a gyermekek lelki nevelése az apák felelőssége. Hallgasd csak: „Ti apák pedig ne ingereljétek gyermekeiteket, hanem neveljétek az Úr tanítása szerint fegyelemmel és intéssel” (Efezus 6:4). Tíz vagy húsz év múlva miről fogod azt gondolni, bárcsak megtetted volna ma? Kezdj hozzá most!
www.maiige.hu


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Három tövis (1)
HozzászólásElküldve: 2015. jún. 16., kedd 04:44 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
Három tövis (1)

„Tövist és bogáncsot hajt neked…” (1Mózes 3:18)

A Szentírásban három tövisről olvashatunk a megváltás nagy történetében. Nézzük meg őket közelebbről, és figyeljük meg, mit tanulhatunk belőlük.


1) Az átok miatt tövist termő teremtett világ. Amikor Ádám és Éva vétkezett, Isten azt mondta: „… legyen a föld átkozott miattad, fáradsággal élj belőle egész életedben! Tövist és bogáncsot hajt neked, és a mező növényét eszed. Arcod verejtékével eszed a kenyeret, míg visszatérsz a földbe, mert abból vétettél. Bizony por vagy, és vissza fogsz térni a porba!” (1Mózes 3:17–19). Abban a pillanatban minden megváltozott számunkra. A rózsákon tövisek kezdtek nőni, az Istennel való közösség megtört, és az ember, aki arra született, hogy örökké éljen, haldokolni kezdett. Tragikus volt ez, de Istennek volt rá megoldása.


2) A tövissel koronázott Megváltó. „tövisből font koronát tettek a fejére…” (Máté 27:29). Az átok, mely lesújtott egy kertben, fel lett oldva egy másik kertben! Amikor Isten kiűzte Ádámot és Évát az Édenkertből, egy angyalt állított lángoló pallossal a kapujához, hogy soha ne tudjanak visszatérni. A kereszten azonban Krisztusra, az utolsó Ádámra lesújtott Isten ítéletének kardja, ezzel a helyettünk vállalt halállal lett Megváltónkká, és biztosította számunkra az üdvösséget. Most már visszatérhetünk Isten jelenlétébe. Mit veszített Ádám? Az Istennel való közösséget, a halhatatlanságot és a bűntelen tökéletességet. A kereszten Krisztus mindezt visszaszerezte nekünk. „Ezért ha valaki Krisztusban van, új teremtés az: a régi elmúlt, és íme: új jött létre” (2Korinthus 5:17). Figyeld meg ezt a kifejezést: „Krisztusban”; az Újszövetségben harmincegyszer olvassuk ugyanezt. A hónap minden napjára jut egy. Örülj, mert, ha Krisztusban vagy, Isten szeret és elfogad!
www.maiige.hu


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Három tövis (2)
HozzászólásElküldve: 2015. jún. 17., szerda 05:24 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
Három tövis (2)

„Tövist és bogáncsot hajt neked…” (1Mózes 3:18)

A menny válasza az átok miatt tövist termő teremtettségre a tövissel koronázott Megváltó. De van még egy fontos dolog: Isten nem távolította el a töviseket, úgy döntött, hogy felhasználja őket üdvösségünk érdekében. Ezért létezik a tövisek harmadikja:

3) a személyre szabott tövis. Pál így írt az ő töviséről: „Ezért tehát, hogy el ne bizakodjam, tövis adatott a testembe: a Sátán angyala, hogy gyötörjön, hogy el ne bizakodjam. Emiatt háromszor kértem az Urat, hogy távozzék az el tőlem. De ő ezt mondta nekem: »Elég neked az én kegyelmem, mert az én erőm erőtlenség által ér célhoz.« Legszívesebben tehát az erőtlenségeimmel dicsekszem, hogy a Krisztus ereje lakozzék bennem. Ezért a Krisztusért örömöm telik erőtlenségekben, bántalmazásokban, nyomorúságokban, üldöztetésekben és szorongattatásokban; mert amikor erőtlen vagyok, akkor vagyok erős.” (2Korinthus 12:7–10). A „gyötörjön” szó arra utal, hogy „újra meg újra meg újra fájdalmat okoz.” A te életedre is jellemző ez mostanság? Ha Pál életét vesszük példának, akkor a keresztyén élet áldások és szenvedések sorozata. Az az Isten, aki az áldásokat ígéri, engedi meg a szenvedéseket is. Miért? Mert ezzel biztosítja, hogy életünk tőle függjön. Nézd csak meg, mit használt Isten arra, hogy Pál teljesen őrá bízza magát: erőtlenségeket, bántásokat, szükséghelyzeteket, üldöztetéseket és szorongattatásokat. Hol találhatunk erőt, hogy ennyi mindennel megbirkózzunk? Istennél, egyedül Istennél. Azt mondod, szeretnél gyümölcsözőbb lenni az Úr szolgálatában? Ez akkor történik meg, ha az élet tövises helyzetei közelebb visznek Istenhez!
www.maiige.hu


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 3413 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189 ... 228  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron
Style by phpBB3 styles, zdrowe serce ziola
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség