Igen, no meg az, hogy néha el kellene mennie a templomban igét hallgatni. Meg kellene tapasztalnia, hogy a közösségek működnek, hogy szép szóval mondjam, az Isten országa nagyon sok helyen épül az emberek között. Ki ne tudná ezt az országot építeni, ha nem maga a Cserhalmi. Elég nagy szégyen rá nézve, hogy erre emlékeztetni kell őt!
Nem tudok mit kezdeni az ilyen Cserhalmi mondatokkal, ahol a Cserhalmi a papokra mutogat, a papok meg joggal a Cserhalmira mutogathatnak.
Cserhalmi írta:
Mint említettem, református vallásos nevelést kaptam, konfirmáltam is, és ha nagyon megvakarom magam, még menne a Heidelbergi Káté is. Nagyapám evangélikus kántortanító volt Mogyoródon, mindig az ő mondata jár az eszemben. „A papokkal nincs nagy baj – mondta a nagyapám – mert hinni hisznek Istenben, csak egyáltalán nem bíznak benne." Ahogy nőttem felfelé, és amit Debrecenben, ahol a fiatalságomat töltöttem, megtapasztaltam, ez a mondata a mindennapos életben nagyon konkréttá vált.
Nos nem a református nevelést hiányoljuk a Cserhalmitól, hanem a Keresztyén, a református hitet.