Időzóna: UTC + 1 óra

Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 1397 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 89, 90, 91, 92, 93, 94  Következő

Re: Mit olvastam?
Szerző Üzenet
HozzászólásElküldve: 2024. okt. 03., csütörtök 07:12 
Bentlakó

"... közelebb kerültünk egymáshoz. Bár nem mindig értünk titeket..."
(internetről - evangelikus hu)

*

Német prorestáns egyházi vezetők mondták magyar protestáns egyházi vezetőknek.
Elgondolkodtató.
Ez a nem értés túlhaladásra váró örökség-e, vagy pedig új "fejlemény"?
Konkretizálni lehetne...

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2024. okt. 07., hétfő 19:12 
Bentlakó

Kovács Ákos dalszerző gondolataiból:

"... Nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg, nem jó ezt érezni, nem jó dalba írni... De mégis ezt érzem, hogy folyamatosan egyre több mindent kell elfogadnunk, amit korábban elfogadhatatlannak tartottunk, ... engem ez foglalkoztat, a gyerekeim sorsa foglalkoztat, én magamért nem aggódom...

... Úgy veszem észre, hogy van a világunkban egy erő, egy láthatatlan erő, egy számonkérhetetlen erő, amit az őstörténet óta nagyjából ugyanazokon a neveken nevezünk, és ez a megosztó, a szétszóró, a közénk éket verő erő. Azt próbáltam megfogalmazni, hogy próbáljunk emberek maradni egymás számára akkor is, ha ez az erő folyamatosan szembe akar bennünket fordítani egymással. Bizony az sem ártana, ha visszanyernénk a képességet, hogy az égre kiáltsunk a segítségért...

... Valahogy úgy van ez, én így képzelem, hogy aki nem tud kérni, azon maga az Isten sem tud segíteni. Van egy példabeszéd, hogy Jézus alszik a hajóban, óriási vihar van; el tudjuk képzelni, hogy valaki a viharban alszik? Én például nem. De a példabeszéd úgy van, hogy amíg nem ébresztik fel és nem kérik, hogy Jézus, légy szíves csinálj valamit, addig nem csitítja le a vihart. És amikor kérik, akkor lecsitítja. Lehet, hogy én ezt gyermekin értelmezem, vagy ezt túl naiv részemről elfogadni, ha valaki így gondolja, de alapvetően én azt tanultam meg, hogy annak sem adatik mindig, aki kér, de aki nem kér, az biztos nem fog kapni...

... Egymásra kell nézzünk, emberek. A helyzet az, hogy az egyre szűkülő, egyre korlátosabbnak ígérkező helyzet előbb-utóbb rákényszerít bennünket arra, és milyen jó lenne, ha nem kéne a kényszerig eljutni, hogy olyan emberek is összefogjanak, egymásra nézzenek, akik esetleg majdnem semmiben nem értenek egyet. Szóval muszáj lesz, én így érzem, de ne legyen igazam...

... Én arra hívok mindenkit, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk..."

internetről (infostart, részlet egy riportból)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2024. okt. 09., szerda 17:35 
Bentlakó

"... Évezredek hittek a Független Értékkódexben; s egyetlen kor tagadta azt: a mienk. Ez a század a világháborúval kezdődött s ki tudja, mivel fog még végződni! A Szellem minden hatalma eltűnhet, minden törvénye elavulhat - a szellem embereinek jóhiszemű s gyanútlan asszisztálása mellett..."

Babits Mihály: Szellemtörténet - részlet (internetről)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2024. okt. 09., szerda 18:17 
Bentlakó

"... Egységesnek kell lennünk a pályán és azon kívül is, mert csak így lehet esélyünk bármilyen eredményt elérni..."

Sallai Roland válogatott labdarúgó (internetről)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2024. okt. 10., csütörtök 11:34 
Bentlakó

"... Ahogyan több ország helyzetével megismerkedtem, megerősödött bennem az a felismerés, hogy bár lehetséges, hogy ezt nehéz elhinni, de mégis így van: mi, magyarországi baptisták különösen kiváltságos helyzetben vagyunk. Hálásak lehetünk azért, amink van, és ez nem kevés és egyáltalán nem magától értetődő. Akire pedig sokat bíztak, attól sokat is kérnek számon – ez a másik gondolat, amit hazahoztam magammal erről a konferenciáról..."

Selmeczi Nimród (internetről - baptist hu)

*

Megjegyzésem:
nemcsak baptisták...

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2024. nov. 07., csütörtök 18:19 
Bentlakó

"Az olimpiai sportágak összetétele változott az idők folyamán, de azért még ennek fényében is sokakat meglephet az a sport- és kultúrtörténeti tény, hogy korábban nemcsak atléták és egyéb sportolók mérették meg magukat olimpiai játékokon, de építészek, a szobrászok, a festők, zenészek, valamint költők is..."

internetről (vers hu)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2024. dec. 04., szerda 07:26 
Bentlakó

"A derűs keresztyén: ajánlás a hithez.
Amint a kirakat elé állsz megnézni, mi mindent lehet ott venni, éppúgy tekintenek az emberek az arcodra, vajon mi is lakik a szívedben.”

C.H. Spurgeon (internetről)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2024. dec. 11., szerda 16:56 
Bentlakó

"... Gyermekkoromban... nem volt pénzünk, de boldogok voltunk, és ez az, ami hiányzik a mai világból.
Az emberek sokszor elfelejtik, hogy a szeretetet nem lehet forintra váltani."

Bangó Margit (Jókor 2024)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2025. jan. 02., csütörtök 07:55 
Bentlakó

"Kezdd ott, ahol vagy,
használd, amid van, és
tedd meg, amit tudsz!"

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2025. jan. 19., vasárnap 22:09 
Bentlakó

MEGVÁLTÓ

"Azt is jelenti: szabadító,
aki a fogságból, rabszolgaságból kivált, kiemel valakit,
és a váltságdíjat kifizeti helyette."

(egysz. ford. Biblia lábjegyzete Jer 50:34-hez)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2025. jan. 20., hétfő 18:09 
Bentlakó

"... Átélem a szinte lehetetlent, a magam látását. Ehhez egyetlen eszköz, hogy ismerni kell a nyersanyagot, amellyel dolgozom. A nyersanyag pedig én vagyok. A testem, és legbelül, amelyet szellemnek neveznek. Ismerni kell az erényeket, de még fontosabb a fogyatékosságokról tudni. Legszigorúbb kritikusom én vagyok, hiszen én tudom igazán, hogy mennyit nem tudok..."

Sinkovits Imre (internetről)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2025. jan. 21., kedd 14:18 
Bentlakó

"... Olyan időkben élünk, amikor elsősorban a dolgok lényegére kell figyelni. A cizellálást hagyhatjuk nyugodtabb időkre, amikor általános egyetértés van. Nekünk, az európai keresztényeknek nem adatik ilyen nyugalom. És akkor is, ha hajlamosak vagyunk lelki élmények és érzések részleteiben elveszni, ami az elmúlt évtizedek bonyolult, kiábrándító tapasztalatinak következménye, ma már – hála Istennek – teljesen világosan és határozottan érezzük, hogy tulajdonképpen a lényegről van itt szó – a hitről vagy annak hiányáról, a kereszténységről vagy annak hiányáról. A történelem hitünk kezdetére visz minket, mely hit nem egy filozófiai gondolat, sem az emberi gondolat természetes megtapasztalása, hanem maga Jézus Krisztus személye..."

"... Függetlenül attól, hogy mily nagy boldogtalanság és szenvedés ér egyes embereket, egész nemzeteket vagy akár az egész emberiséget, erős támogatást élvezünk a világegyetemben és azon kívül is. Arkhimédész szavai szerint: „Adjatok egy fix pontot, és én kifordítom sarkaiból a világot”. Ez az erős támasz Krisztus feltámadása...."

Erdő Péter (internetről, Magyar Kurír, 2018. szept.)

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára szj 2025. jan. 23., csütörtök 17:26-kor.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2025. jan. 23., csütörtök 17:10 
Bentlakó

A cserkészek 10. pontja:

1. A cserkész egyeneslelkű és feltétlenül igazat mond.
2. A cserkész híven teljesíti kötelességeit, amelyekkel Istennek, hazájának és embertársainak tartozik.
3. A cserkész, ahol tud, segít.
4. A cserkész minden cserkészt testvérének tekint.
5. A cserkész másokkal szemben gyengéd, magával szemben szigorú.
6. A cserkész szereti a természetet, jó az állatokhoz, és kíméli a növényeket.
7. A cserkész feljebbvalóinak jó lélekkel és készségesen engedelmeskedik.
8. A cserkész vidám és meggondolt.
9. A cserkész takarékos.
10. A cserkész testben és lélekben tiszta.

(internetről)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2025. feb. 05., szerda 12:58 
Bentlakó

"Nem lesz világosság, ha szidjuk a sötétséget.
Fényt kell gyújtani."

(internetről)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2025. feb. 06., csütörtök 14:15 
Bentlakó

SZÜLETÉS
(tanmese)

Történt egyszer, hogy az anyaméhben ikrek fogantak. Teltek a hetek, és a kicsik növekedtek. Ahogy növekedett a tudatuk, úgy nőtt az örömük is:
- Mondd, nem nagyszerű, hogy fogantattunk? Nem csodálatos, hogy élünk?
Az ikrek elkezdték fölfedezni világukat. Amikor megtalálták a magzatzsinórt, amely összekötötte őket anyjukkal és eljuttatta hozzájuk a táplálékot, énekeltek az örömtől:
- Milyen nagy anyánk szeretete, hogy megosztja velünk saját életét!

... Ahogy azonban telt-múlt az idő, és a hetekből hónapok lettek, az ikrek észrevették, mennyire megváltoztak:
- Mit jelentsen ez? - kérdezte az egyik.
- Ez azt jelenti - felelte a másik -, hogy tartózkodásunk ebben a világban a végéhez közeledik.
- De én egyáltalán nem akarok elmenni innen - viszonozta az első -, szeretnék mindig itt maradni!
- Csakhogy nincs más választásunk - felelte a másik -. Talán van élet a születés után is!
- Milyen lehet az? - kérdezte kétkedve az első -. El fogjuk veszíteni az életet jelentő magzatzsinórt, és anélkül hogyan élhetnénk? Azonkívül mások is elhagyták már az anyaméhet, és senki sem tért vissza, hogy megmondja, van-e élet a születés után. Nem a születés a vég?
Majd mély bánatba merülve így folytatta:
- Ha a fogantatás a születéssel végződik, mi értelme van az életnek az anyaméhben? Értelmetlen az egész. Talán még anya sem létezik.
- De kell hogy legyen! - tiltakozott a másik -. Különben hogyan kerültünk volna ide? És hogyan maradhattunk volna másképp életben?
- Láttad-e valaha anyánkat? - kérdezte az első -. Talán csak a képzeletünkben létezik! Mi gondoljuk ki magunknak, mert így jobban megérthetjük az életünket.

... Így teltek az utolsó napok az anyaméhben, telve kérdések özönével és nagy félelemmel.
Végül elérkezett a születés pillanata, amikor az ikrek elhagyták addigi világukat és kinyílt a szemük.
Tele tüdőből felkiáltottak.
Amit láttak, meghaladta legmerészebb elképzelésüket is.

(ismeretlen szerző)

Vissza a tetejére

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 1397 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 89, 90, 91, 92, 93, 94  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra