Nyomtat Elküld Olvasási nézet

2008

Kedves Testvérem!

Az Úr 2008. esztendeje rövidesen véget ér. A magyarországi történelmi egyházak ezt az évet a "Biblia évének" nyilvánították. Ennek keretében gyülekezetünkben is megtekinthető volt a Vándor Biblia-kiállítás. Meghirdettük a Vallomások elnevezésű felhívást és a Bibliaolvasó Társaság tagtoborzóját. Ennek az évnek az eseményeiről Istennek hála már újdonsült honlapunkon is lehet olvasni a www.parokia.hu címen a "gyülekezetek-Dabasi Református Egyházközség" alcím alatt.
Gyülekezetünkben az elmúlt évben is megtartottuk szokásos összejöveteleinket. (Ökumenikus Imahét, bibliaórák, szeretetvendégség, hangzó istentiszteletek, stb.) Februárban presbiteri és pót-presbiteri választásokat tartottunk, amelyek következtében gyülekezetünk presbiterré választotta Valentyik Ferencet, pótpresbiterré Pintér Lászlónét, Szabó Jánosnét, és Szilágyhegyi Jánosnét.

Hittanosaink és konfirmandusaink részére három nyári tábort rendeztünk: Pótharaszton, Visegrádon és a Rám szakadékban, illetve Felvidéken.

Vendég igehirdetőink közül most csak Varga Károly koltói lelkészt emelem ki, aki április 6-án prédikált templomunkban.
Április 8-án látogatást tett templomunkban Sólyom László köztársasági elnök.
Idén használatba vettük ellopott kegytárgyaink pótlására, közadakozásból vásárolt úrvacsorai ezüst serleget és keresztelő kancsót, amihez adományként kaptunk egy keresztelő tálat is. A további betörések megakadályozására parókiánkat korszerű riasztórendszerrel szereltük fel.
Gondnokunk szervezésében Dabasra hoztuk a gyermekszegénységet bemutató "Nyilas Misi" fotókiállítást és gyülekezetünk jelen volt a szeptemberi "Dabasi Napokon" is. Megtekinthettük Visky András Júlia c. monodrámáját Dér Denisa előadásában. Gyülekezetünk 25 kg 1 és 2 forintost gyűjtött össze, melyet a határon túli tehetséges magyar fiatalok tanulásának támogatása céljából átadtunk a Magyar Református Szeretetszolgálatnak. A "Nyilas Misi" kiállítás látogatói 50. 000 forint adománnyal járultak hozzá a gyerekszegénység leküzdéséhez. Szeptemberben első ízben adhattuk át a hittanos gyerekeknek a Református Iskolakezdési Támogatást.
Október 19-én megünnepeltük a 100 éves harangunkat és a templomtornyunk 120. illetve, templomunk fennállásának 215. évfordulóját, ahol bemutatkozott az ODIN zenekar is.
Isten dicsőségére több alkalommal szolgáltak fiataljaink a "konfirmandusok vasárnapján". Ősszel Hangzó Igehirdetés sorozat volt néhai Csiha Kálmán nagyváradi püspök emlékére.
Templomunk ereszcsatornájának kiépítése olyan sokba került volna, hogy presbitériumunk lemondott a tervről. Ehelyett más vízelvezetési megoldáson gondolkodunk.
November végéig 10 keresztelő, 12 konfirmáló és három esküvő volt templomunkban, illetve 16 testvérünket temettük el.
Közösségünk életének elmúlt évi történéseit számba véve örülhetünk a lezajlott eseményeknek. Én személy szerint még jobban örülnék, ha még több - magát reformátusnak tartó ember - jött volna el a fent felsorolt alkalmakra, és még többen vállalkoztak volna templomunk és templomkertünk rendben tartására, illetve egyes összejöveteleink előkészítésére és lebonyolítására. Ennek tükrében viszont különösen hálás vagyok azokért, akik szabadidejüket feláldozva, önzetlenül munkálkodtak gyülekezetünk életéért. Ezúton mondok köszönetet gondnokunk és presbitereink fáradozásáért, illetve gyülekezetünk tagjai közül mindenki másnak, aki részt vállalt közös feladatainkból.
Meg kívánom említeni, hogy gyülekezetünk létszámának csökkenése és a nehezedő gazdasági helyzet következtében közösségünk jövőjének anyagi alapjai megrendültek. A tavalyi évben összes rendszeres bevételeink 993.000 forintot tettek ki, éves rendszeres kiadásainkra ezzel szemben 3.132.000 forintot költöttünk. A különbséget 1948-ban elvett egyházi javainkért kapott kárpótlásból fedeztük. Ha ez a helyzet nem változik, akkor a növekvő deficit miatt olyan változásokra is sor kerülhet, amilyen még nem volt 1720-ban alapított gyülekezetünkben. El kell kezdenünk közösen gondolkodni erről az állapotról és imádkozni a megoldásért.
Isten megsegítő kegyelmében bízva kívánok mindenkinek áldott karácsonyt és boldog új esztendőt!
Szeretettel!
Csontos József

lelkipásztor

 

Évfordulók 2008-ban

15 éves - 2008.03.06-án a Dabas és Inárcs Társegyházközség

20 éve - nyilvánították kegyeleti parkká az SZTK mögötti temetőnket

25 éves - az ökumené Dabason.Hagyományt teremtve 1983 .január 23- án a helyi egyházak történetében először állt Csontos József az alsódabasi római katolikus templomban a hívek elé

100 évesek - a dabasi harangok

100 éves - kezdte el Dani Sándor Dabas-szőlői szorványunkban a hitoktatást

105 éve - 1903-ban építették - iskolának - a ma Gyülekezeti Házként használt épületet

120 éve - 1888-ban magasították meg templomunk tornyát
120 éve - 1888. augusztus 25-én hunyt el Halász Géza
125 éve -1883. júniusa óta van templomunkban a Kossuth-koszorú

140 éve - 1868-ban lett beiktatva a "templomtorony-építő" lelkész
Kontra Sándor, aki eddig a leghosszabb ideig, 49 évig szolgálta az Alsódabasi Egyházközséget


150 éve - 1858.április 15-én hunyt el Halász Bálint ügyvéd, akinek pesti irodájában készült ügyvédi vizsgájára Katona József.

215 éve - 1793 -ban épült templomunk

215 éve - 1793.április 16-án Halász Imre alsódabasi orvos, 10 gyermek édesapja, Ösztöndíj Alapítványt hoz létre a szegény gyerekek taníttatása céljából


270 éve - 1738-ban kezdte meg szolgálatát Komáromi Ferenc Alsódabas első lelkész - iskolarektora


KÖZTÁRSASÁGI ELNÖKI LÁTOGATÁS

2008. április 8-án Sólyom László
köztársasági elnök úr - dabasi látogatása során - megtekintette a templomunkban 1883. júniusa óta őrzött Kossuth-koszorút.

 

Presbitrériumunk határozata értelmében 2008-ban sem fog változni a minimális egyházfenntartói járulék összege. Minden egyháztagunktól azt kérjük, hogy jövedelme növekedésének arányában növelje a gyülekezetünknek juttatott adományait is. Kérjük, aki teheti jövedelme 1 százalékát fizesse be egyházfenntartásra. Ezt megteheti a templomban található sárga postai csekkeken, vagy személyesen a parókián.


(Új lehetőségként a gondnoki fogadóórák ideje alatt is befizethető az adomány, illetve a fenntartói járulék.)

Gondnoki fogadóóra :

2008.05.21. szerda 17 óra
2008.06.10. kedd 17 óra
2008.07.1. kedd 17 óra
2008.08.26. kedd 17 óra

Aki nem tud ennyit szánni gyülekezetünk támogatására, attól is kérjük, hogy legkevesebb évi 2000 forinttal támogassa egyházunkat.

Harangozásért versenként egyháztagjainktól 800 forintot, nem egyháztagoktól 1000 forintot kérünk. Esketés esetén a választói névjegyzékben nem szereplő pároktól 10.000 forint templomhasználati díjat kérünk a gyülekezet részére. A kántorizálásért 3000 forintot, a lelkésznek esketési díjként 3000 forintot kérünk. Temetés esetén a lelkésznek járó temetési díj 3000 forint.

Keresztelőért - a régi gyakorlattal szemben- nem kérünk és nem fogadunk el adományt.


Hétközi alkalmak


Új kezdeményezésként Gyülekezetünkben Hangzó Igehirdetéseket szervezünk tavasszal és ősszel.
2008-ban:

Tavasszal

a 10 éves Csongori Misszió apropóján id. Pocsai Sándor csongori misszióilelkész Beregszászon (Kárpátalja) elhangzott evangelizációját hallgatjuk meg , illetve beszélgetünk az iszákos mentésről ( Felhasznált és ajánlott olvasmány:Siklós József Pohárcsere című könyve )
Az alkalmak húsvét után áprilisban szerdánként lesznek a parókián:

2008. április 2. du. 5 óra
2008. április 9. du. 5 óra
2008. április 16. du. 5 óra
2008. április 23. du. 5 óra
2008. április 30. du. 5 óra
2008. május 7. du. 5 óra


Lebontjuk az öreg harangozói-lakást!

Novemberben leomlott a parókia kertjében álló öreg melléképület tetőzete. Presbitériumunk úgy határozott, hogy az épületet le fogjuk bontani. Az épület érdekes építészeti megoldásai még néhány hétig megtekinthetők és lefényképezhetők. Sok gyülekezeti emlék fűződik hozzá...

Itt voltak egykor az IFI órák.
Ha sikerül, a romok alatt rejtőző borospincét megőrizzük, mert ez is páratlan különlegesség.


Templomunk renoválása anno és ma

1998-ban a templomtorony renoválása volt.
2008-ban pedig új ereszcsatornára vár templomunk.


2008 A BIBLIA ÉVE

A BIBLIA ÉVE


Nagyon meglepődtem, amikor a nyolcvanas években Erdélybe utaztam és útiholmink ellenőrzése előtt a román határőr azt kérdezte tőlünk: "van-e Önöknél lőfegyver, kábítószer, vagy Biblia"? Előtte még soha, sehol nem hallottam egy kategóriába sorolva a három említett "veszélyes" eszközt. Dehát azok a kedves olvasók, akik még szereztek személyes tapasztalatokat a kommunista diktatúrában, rendelkezhetnek meghökkentőbb emlékekkel is.
Nyilvánvalóan más indíttatásból az idei évet a magyarországi egyházak a "A Biblia évének" nyilvánították. A szándék célja, hogy a Bibliát olvasó emberek újra felfedezzék a Szentírást, a Bibliát nem olvasó és nem ismerő emberekben pedig felébresszük az igényt a szent könyv megismerésére. Az elnevezésről jó tudni, hogy a BIBLIA görög szó. Mint ilyen többes számban áll és magyarul azt jelenti: könyvek. Mert valójában 66 rövidebb-hosszabb könyv olvasható együtt a Szentírásban. Jézus Krisztus születése előtt keletkezett írások elnevezése Ószövetség, születése utáni iratok közös neve pedig Újszövetség. A Biblia könyveit nagyjából másfél évezreden át írták és több, mint másfél évezred óta változatlan formában történt a másolása, illetve nyomtatása. Ma már nem csak hagyományos könyv formájában, hanem digitalizált alakban, a világhálón is olvasható. Jóllehet a szentírók különböző felfogású és más-más történelmi korszakban élő emberek voltak, egyvalami mégis összekapcsolja alkotásaikat. Hitünk szerint ugyanis a Szentírás Istentől ihletett könyv. Ezért egyházi szóhasználatban szoktuk Isten Igéjének, vagy mai nyelvhasználatban közérthetőbben Isten beszédének, Isten szavának is nevezni. Ahogyan a Biblia egyik önmeghatározását olvashatjuk Pál apostol egyik levelében (II. Timóteus 3;16) "A teljes Írás Istentől ihletett, és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre". Személy szerint serdülő koromban engem is a Biblia olvasása térített el attól, hogy botor ifjúkori kalandvágyaim rossz utakra vigyenek és -Isten kegyelméből- a Szentírás szellemi-erkölcsi értékrendszere alakítja ma is életfelfogásomat. Tapasztalataim szerint a Biblia Isten Szentlelke által, ma is élő és ható könyv. Olvasása képes az embert felrázni, vigasztalni, megtisztítani, gyógyítani, erőt és reménységet adni. Vagyis, azok az istentelen emberek és eszmék, akik uralni szerették volna az emberek lelkét (is) nem véletlenül tiltották a Bibliát tőlünk!
Egyházaink szeretnék, ha nem csak a hívő emberek éreznék magukénak és olvasnák a Bibliát, hanem mindenki. A Biblia évében nem csak Bibliákat jelentetnek meg az egyházak a megszokottnál nagyobb példányszámban, hanem a Biblia történetéről, értelmezéséről, valamint tartalmának régészeti, történelmi, stb. vonatkozásairól szóló könyveket is. Olvassuk és ajándékozzuk szeretteinknek a Bibliát és a róla szóló könyveket! Látogassuk meg az ország egyetlen bibliamúzeumát!
Végül pedig szerintem legáldásosabb következménye lehet a Biblia évének, ha "rászokunk" a rendszeres olvasására. Mert ahogyan ennek az évnek egyik szentírási jelmondata fogalmaz:
" Boldog, aki olvassa..."

Csontos József
református lelkész

 

Kapcsolódó link(ek):
www.bibliaeve2008.hu/


Ősszel Dr. Csiha Kálmánra emlékezünk:

Honvesztés vagy honfoglalás?
Dr. Csiha Kálmán püspök úr
evangelizációs sorozata a Fasori Református Egyházközségben 2007.10.07-12.
Az alkalmak címei:

1.Miért tudtunk megmaradni?
2.El lehet menni
3.Vissza lehet jönni
4.Igazság vagy szeretet?
5.Halál van a fazékban
6.Honvesztés vagy honfoglalás?

2007-ben tavaszi örömhírrel Sipos Ete Álmos a Nagyváradtéri Református Gyülekezet lelkipásztora szolgált hangfelvételről Nehémiás Könyve alapján.
Ősszel Cseri Kálmán a Pasaréti Református Gyülekezet lelkipásztora 2007-ben a biatorbágyi Vegyeshéten elmondott tanításait hallgattuk meg.


DABASI BIBLIAOLVASÓ TÁRSASÁGBA JELENTKEZÉSÉT VÁRJUK!!!

DABASI BIBLIAOLVASÓ TÁRSASÁG
TAGTOBORZÓ
Legyen Ön is a Dabasi Bibliaolvasó Társaság örökös tagja!
Hívjuk fel közösen a figyelmet a Bibliára, és a hagyományőrzésre!

A Dabasi Bibliaolvasó Társaság 2008-ban alakul a Dabasi Református Gyülekezetben. Tagja lehet minden dabasi - vagy magát dabasinak valló személy, bárhol éljen a világon-, aki minden évben pünkösdig regisztráltatja vállalását, mely szerint 2008 és 2013 között, azaz max. 5 év alatt elolvassa a teljes BIBLIÁT magyarul, vagy bármely más nyelven. Erről igazolást állít ki, és azt eljuttatja a Dabasi Református Gyülekezetbe:
(2370 Dabas, Ravasz L. u.7.)
http://www.parokia.hu/bibliaolvaso@freemail.hu%20mailto:
vagy személyesen .

A DABASI BIBLIAOLVASÓ TÁRSASÁG
nem jogi személy, tagdíjat nem szed, de tagjait - a tagsági igazolvány kiállítása céljából - nyilvántartja. A tagsági igazolványt 2008-2012-ig évente advent 3. vasárnapján nyújtja át a Dabasi Református Templomban, a 10 órakor kezdődő istentisztelet után, ünnepélyes keretek között. Ezzel beszünteti a tagtoborzást, de arra bíztatja tagjait, naponta újítgassák tagságukat a Biblia olvasásával. „Boldog , aki olvassa!"

-----------------------------------------------------------------

Igazolás
Alulírott,.................................................................................
(szül. hely, idő:..............................anyja neve:..................................) igazolom, hogy ......évben elolvastam a teljes Bibliát..............................nyelven, és kérem felvételemet a Dabasi BIBLIAOLVASÓ Társaság-ba.

Kelt:........................... .................................
Aláírás

Címem és elérhetőségem:

©Minden jog átengedve: másolható, sokszorosítható és terjeszthető!

Kapcsolódó link(ek):
www.bibliaeve.hu


VALLOMÁSOK -VÁRJUK! VÁRJUK!

A BIBLIA ÉVÉT azzal is szeretnénk emlékezetesebbé tenni, hogy összegyűjtjük Gyülekezetünk tagjainak emlékeit, élményeit, vallomásait a Bibliával kapcsolatban. Legyen ez egy rövid visszaemlékezés, egy életre szóló igei megszólítás, vagy egy irodalmi mű olvasása kapcsán megelevenedő Ige.
Akit megszólított ez a felhívás, kérjük, juttassa el Gyülekezetünkhöz vallomását írásban 2008. október 31-ig, email-ben: http://www.parokia.hu/bibliaolvaso@freemail.hu%20mailto:
postai úton, személyesen, vagy a kihelyezett gyűjtőláda útján (névvel, címmel ellátva). A Vallomásokat megjelentetjük a Dabasi Református Gyülekezet honlapján (www. parokia. hu), ha ehhez nem járul hozzá,kérjük,ezt jelezze.
A beküldők között 2008. advent 3. vasárnapján "kisorsolunk" hat Stephen M. Miller-Robert V. Huber: A Biblia története. A Biblia keletkezése és hatása című könyvet ( Kálvin János Kiadó 2007).
ÁLDÁS,BÉKESSÉG!


A KÖRLEVÉL aktualitásai

Kedves Testvérem!

Köszönetet mondok mindazoknak, akik az elmúlt időszakban is támogatták gyülekezetünket imádságaikkal, munkájukkal, vagy adományaikkal. Ezt a támogatást továbbra is kérem és várom mindenkitől, aki önmagát reformátusnak tartja.
Jelezni kívánom a tavaszi időszak néhány eseményét. Áprilisban - 2-tól május 7-ig -minden szerdán 17 órától pohárcsere címmel Hangzó Igehirdetések és beszélgetések lesznek az iszákos mentésről a parókián. Az áldozócsütörtöki istentisztelet május 1-én délelőtt 10 órakor lesz a templomban. Pünkösd mindkét napján délelőtt 10 órakor tartunk istentiszteletet. Az idei konfirmáció május 18-án lesz. Ezekre az alkalmakra mindenkit szeretettel hívok és várok.
Gyülekezetünk gondnoka kezdeményezte egy "Bibliaolvasó társaság" megalakítását és a "Vallomások" elnevezésű pályázat kihirdetését. Presbitériumunk mindkét kezdeményezést támogatja és reméljük, hogy gyülekezetünk tagjai közül - Isten dicsőségére és saját javukra- sokan megtisztelik ezeket a kezdeményezéseket részvételükkel. A részletes információkat gyülekezetünk honlapján lehet olvasni és más módon is igyekszünk ezeket közzétenni. A világháló-kapcsolattal rendelkezők a www.parókia.hu portálon a gyülekezetek címszó alatt kereshetik meg honlapunkat. A honlap alakításához szívesen fogadjuk az ötleteket és a munka felajánlásokat.
Templomunkban húsvétig tartott a forgalomból kivont 1 és 2 forintos érmék gyűjtése. Ezzel a gyűjtéssel a határon túli tehetséges magyar fiatalok tanulását kívánjuk támogatni. Aki csak ezúton értesül a gyűjtésről, annak adományát a húsvét utáni napokban még köszönettel fogadjuk.
Mindenkinek kívánok áldott húsvétot!

Szeretettel!

Csontos József
lelkipásztor

A Kossuth-évben készült képeslapunk.

Elkészült a Kossuth László síremlékének leleplezési ünnepélye című gyülekezeti kiadvány elekronikus változata.
Az érdeklődők a Magyar Elekronikus Könyvtár honlapján találhatják meg.

A Magyar Elektronikus Könyvtárban 2008-07-19 óta megtalálható
Gyülekezetünk egykori kiadványa:
[06147] Kossuth László síremlékének leleplezési ünnepélye
Tartatott Alsó-Dabason, 1880. junius 13-án
http://mek.oszk.hu/06100/06147


Egy kis kuriózum Valentyik Ferenc gyűjtéséből:
/ dokumentum korabeli helyesírás szerint/

Kossuth Lajos levele Zlinsky Istvánnénak

Forrás:Kossuth Lajos iratai IX.kötet/Budapest,1902 Athaeneum Kiadó/


Zlinsky Istvánnénak
Collegno (al Baraccone), 1877. szeptember 14.

Asszonyom! 1
Mély megilletődéssel vettem a virágkoszorut, melyet Ön atyám sírjáról kötött s én ereklye gyanánt őrzendek életem hátralevő napjain át.
Fogadja Ön, Asszonyom, legszívélyesebb köszönetemet küldeményéért, legőszintébb hálámat a kegyeletes érzelmekért,melyek Önt felejthetetlen apám sírjához vezették, s melyek remélnem engedik, hogy lesznek hazánkban, kik reám is kegyelettel emlékezendnek, a mikor az én szívem is porrá leendett, mint porrá lett atyámé, kitől "hazánkat szeretni tanultam rendületlenül-.
Isten áldása legyen Önnel, Asszonyom, egy hosszu életen át.
Lekötelezett szolgája
Kossuth Lajos


/A levélhez a kötet szerkesztő Kossuth Ferenc a következő végjegyzetet fűzte:/
1 (Megjegyzés)
Kossuth Lajos édes atyja Pestmegye, Alsó-Dabas községének református temetőjében van eltemetve. Zlinsky Istvánné arra utaztában meglátogatta ezt a sírt. A síron nőtt vadvirágokból koszorut kötött és ezt a koszorut, Lajos napjára, elküldte Kossuthnak. K. F.

Reformáció

Október 31. a reformáció ünnepe. A protestáns egyházak ünnepnapjai között ez nem
bibliai eredetű. Ennek ellenére jeles nappá vált, mert ezt tarthatjuk egyházaink születésnapjának.
Luther Márton ezen a napon tűzte ki a wittenbergi vártemplom kapujára 95 tételét,
amelyekben leírta, mit talál helytelennek az akkori egyház gyakorlatában. Gondolatai
sokakban visszhangra leltek és ez indította útjára a reformációt. Amikor Luther
ilyen bátran kritizálta szeretett egyházát, életét tette kockára és csak kevésen múlott,
hogy nem végezte ugyanúgy, mint Husz János. Megújító szándékával Európa szellemi
életében akkora vihart kavart, hogy annak hullámai öt évszázad múltával is érzékelhetők még. Az 1517-ben útjára indult mozgalom lelki örököseinek igyekezniük kell, ha méltó utódai kívánnak lenni a reformációnak. Úgy gondolom, hogy nem csak a keresztyén emberek vonhatják le a reformáció tanulságait, hanem szerintem minden jóra törekvő ember. Először is megszívlelendőnek tartom, hogy Luther és a többi reformátor azt kritizálta, amit szeretett. Ezeknek az embereknek az egyház és annak üdvösségre vezető tanítása volt a szívügyük. Mivel szerintük szeretett egyházuk hiányosan töltötte be isteni küldetését, ezért emelték fel szavukat megváltoztatása és megújítása érdekében. Gondoljunk csak bele, mennyivel szebb és
kellemesebb lenne közéletünk, ha ilyen indulatok mentén próbálnánk meg kritikát gyakorolni az általunk visszásnak vélt jelenségek felett. Javaslom mindenkinek, hogy a saját magáról hallott kritikákat is tegye ennek az értékrendszernek a mérlegére és tegye fel a kérdést: a személyéről mondott bíráló szó a szeretet indulatából, vagy más indíttatásból született. Tapasztalataim alapján úgy vélem, minden kritikában vannak megszívlelendő elemek, de a jóindulatból és jobbító szándékból mondott bíráló szavak - komolyan vételük esetén - képesek erősíteni és építeni lelkünket.
Mielőtt pedig kritizálni kezdünk, szabad feltenni magunknak is a kérdést: milyen
indulat szülte gondolataimat? A reformáció előrehaladásának folyamatában született meg a gondolat, miszerint nem elég egyszer megreformálni valamit, hanem erre folyamatosan szükség van. Úgy hiszem, ez a megújulási képesség az, ami életképessé formálta ezt a lelki mozgalmat. Közösségi életünkben ugyanis a hatalomban levők saját érdekükben szeretnék bebetonozni magukat előnyös pozíciójukba. Személyes életünkben pedig - kényelmi okokból - szívesebben választjuk a jól bevált módszereket és a problémák rutin megoldását. De az élet - akár tetszik nekünk, akár nem - állandóan változik és a közösségi életben a beton sem tart örökké, illetve személyes életünkben olykor-olykor a jól bevált problémamegoldó repertoárunk csődöt mond és akkor frissíteni kell rajta. Vagyis nem elég időnként megújulnunk - lásd reformáció -, hanem ajánlatos ezt alapelvvé tenni életünkben.
A reformáció kezdetének egyik oka volt, hogy voltak, akik a hívők lelki igényével visszaélve megható versikével próbálták meg kiénekelni a pénzt az emberek zsebéből. Ha jól belegondolunk bármennyit is változott a világ, ma is vannak olyan "művészek- akik megpróbálják kiénekelni zsebünkből a pénzt. Lehet, hogy forgatható köpönyegük és a versike változik, de az alaphelyzet változatlan. A báránybőrbe bújt farkasokat akkor tudjuk felismerni és leleplezni, ha - mint a reformátoroknak - helyén van az eszünk, a szívünk és a hitünk. A társadalmi méretű és személyes megújulás állandó elemei az önvizsgálat és bűnbánat. Ezek gyakorlásában belső és külső tényezők is akadályoznak bennünket. A belső gátló tényezők közül egyik a saját szellemi, valamint fizikai kényelemszeretetünk és annak
testvére, lustaságunk. Külső tényező pedig a mai korban is jól érvényesülő filozófia, amely cirkuszt és kenyeret kínál mindenkinek, aki nem igényli időnként a lelki-szellemi megújulást és képes leélni életét egyéni és közösségi reformáció nélkül is. Kedves olvasóm, kérem, gondolkodjon velem együtt, van-e és ha igen, miben van szükség ma is reformációra?
Csontos József református lelkész
2008. október

 

Adományba kaptunk egy keresztelő kancsót ,melyet egy használt piacon vásároltak.
Feliratából kiderül, hogy egy református gyülekezeté, de a gyülekezet nevét barbár módon kikaparták, így csak a kancsón található egyéb feliratból tájékozódva próbáljuk megtalálni azt a gyülekezetet ,melynek templomát 1788-ban ,tornyát 1808-ban építették és 1908-ban gyűjtésből készítették a megtalált kb. 30 cm-s sárgaréz-ezüstözött kancsót, melynek felirata:
A ........i ref. gyülekezet adakozásából temploma építésének 120. és tornya 100. évi fennállásának emlékére, 1908.
Aki hiénd és megkeresztelkedik idvezül.Márk XVI.16.


A Keresésben többen segítségünkre siettek.

Istennek hála megtaláltuk a keresztelő kancsó tulajdonosát a Miszlai Református Gyülekezet személyében.

Köszönjük budapesti testvéreinknek Schwahofer Lászlónak és Schwahofer Lászlónénak a kutatásra odaszánt időt.


Visky András Júlia c monodrámájában önéletrajzi események elevenednek meg. Az 1956-os forradalom továbbgyűrűzéseként az író édesapját,Visky Ferenc erdélyi református lelkészt 22 év börtönre ítélik, édesanyját és a hét testvért pedig kitelepítik a Duna-deltába.
Amikor Júlia szíve a megpróbáltatások alatt összeroppan, a klinikai halál állapotában sajátos logikai rendszerben meséli, éli újra történeteit. A múltbéli emlékezés meghitt,
és türelmet, hitet próbáló jelenetei keverednek a tábor rideg, könyörtelen hétköznapjaival.
Égi és földi urával folytatott párbeszédei hitről, bizalomról, szeretetről tanúskodnak.
Júlia naiv hitet és intellektuális iróniát egyszerre felmutat történet mesélése különös lebegő költészetet ad a drámának.
A megpróbáltatásokon átragyogó,gyönyörködtető életigenlés és szeretet marad bennünk.
A monodrámát Dér Denisa adta elő.

Minden gyülekezetnek jó szívvel tudjuk ajánlani, hogy hívják meg az előadást.

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 39, összesen: 198237

  • 2024. április 25., csütörtök

    Az evangélium dinamikus, egyházi életünk viszont jobbára statikus. Mit tehetünk azért, hogy az életet munkáljuk – mások számára is? Lovas András...
  • 2024. április 25., csütörtök

    A Krisztusban kapott szabadságról gondolkodtak a lelkésznők és lelkésznék a Ráday Házban tartott közelmúltbeli találkozójukon.
  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.