Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Amatőr virágkötő verseny Kossuth László emlékére

2012. június 15., péntek délután 16 órától

került megrendezésre nagy sikerrel és sok résztvevővel  templomunkban és templomunk kertjében a virágkötő versenyt.

A rendezvényen készült fényképek hamarosan az oldal alján a galériában megtekinthetők.

Gyülekezetünk Kossuth László (Kossuthfalva, 1763. - Alsódabas,1839. június 13.) halálának 170. évfordulójára emlékezve rendezett először virágkötő versenyt, 2009 júniusában. A versenyen – kortól függetlenül - kizárólag amatőrök vehetnek részt a magukkal hozott virággal, mely házi kertből, virágos kertből vagy a mezőről, a dabasi határból származhat.

A verseny helyszíne a templomkert és a zsűrizett kompozíciókat templomunkban állítjuk ki. A legjobb munkákat a zsűri tárgyjutalomban részesíti. Rövid templomi koncert és palacsinta parti teszi teljessé a péntek délutánt, mert rendszerint az évfordulóhoz legközelebbi péntek délután a rendezvény időpontja. A szép csokrok egész hét végén a templom díszítését szolgálják, kis keresztmetszetet adva a júniusi időszak dabasi növényvilágáról. A rendezvény történeti alapjai az 1870-es évekbe nyúlnak vissza, s hiteles forrás, Kossuth Lajos alábbi levele igazol:

Kossuth Lajos levele Zlinsky Istvánnénak

Forrás: Kossuth Lajos iratai IX.kötet/Budapest,1902 Athaeneum Kiadó/

Zlinsky Istvánnénak
Collegno (al Baraccone), 1877. szeptember 14.

Asszonyom! 1
Mély megilletődéssel vettem a virágkoszorút, melyet Ön atyám sírjáról kötött s én ereklye gyanánt őrzendek életem hátralevő napjain át.
Fogadja Ön, Asszonyom, legszívélyesebb köszönetemet küldeményéért, legőszintébb hálámat a kegyeletes érzelmekért, melyek Önt felejthetetlen apám sírjához vezették, s melyek remélnem engedik, hogy lesznek hazánkban, kik reám is kegyelettel emlékezendnek, a mikor az én szívem is porrá leendett, mint porrá lett atyámé, kitől „hazánkat szeretni tanultam rendületlenül”.
Isten áldása legyen Önnel, Asszonyom, egy hosszú életen át.
Lekötelezett szolgája
Kossuth Lajos


1: A levélhez a kötet szerkesztő Kossuth Ferenc a következő végjegyzetet fűzte:

Kossuth Lajos édes atyja Pestmegye, Alsó-Dabas községének református temetőjében van eltemetve. Zlinsky Istvánné arra utaztában meglátogatta ezt a sírt. A síron nőtt vadvirágokból koszorút kötött és ezt a koszorút, Lajos napjára, elküldte Kossuthnak. K. F.

Csatolt dokumentumok:
Galéria:

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 5, összesen: 198241

  • 2024. április 25., csütörtök

    Az evangélium dinamikus, egyházi életünk viszont jobbára statikus. Mit tehetünk azért, hogy az életet munkáljuk – mások számára is? Lovas András...
  • 2024. április 25., csütörtök

    A Krisztusban kapott szabadságról gondolkodtak a lelkésznők és lelkésznék a Ráday Házban tartott közelmúltbeli találkozójukon.
  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.