Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Lelkipásztoraink

Nt. Bartha AttilaNt. Bartha Attila ref. lelkipásztor

(2019.03.05 - 2020.03.08)

 

1976. szeptember 18.-án,  Kárpátalján (Ukrajna), a Beregszászi járásban, Vári településen született. Állandó lakcíme: 8717 Nemeskisfalud, Nefelejcs utca 2., tartózkodási (ideiglenes) lakcíme: 7988 Darány, Rákóczi utca 93., az egyházközség Parókiája. Készségei, végzettségei itt olvashatók.
2020. február 2.-án a Tiszteletes úr bemutatkozó Istentiszteletet adott Budapesten, a Pestlőrinci Erzsébet-Bélatelepi Református Egyházközség "Megbékélés Templomá"-ban. 2020. február 9.-én, a kora délutáni órákban nevezett egyházközségből telefonon értesítették, hogy megválasztották az egyházközség lelkipásztorának...

A két egyházmegye esperese megállapodott abban, hogy 2020. március 15.-én már új szolgálati helyén hirdeti Isten igéjét... Darányban 2020. március 8.-án szolgál utoljára.

Egyházközségünk Presbitériuma szeretettel köszöni meg az itt töltött egy évet, megértve és tudomásul véve azt a tényt, hogy a Tiszteletes Úrnak Isten akaratából elrendelt új életéhez megkerülhetetlen és elodázhatatlan ezen változás. A szinte napra egy esztendőt kitévő szolgálata alatt sok szép Igehirdetéssel örvendeztette meg a gyülekezeteket Darányban, Homokszentgyörgyön, Istvándiban és Kálmáncsán, amit ezúton is hálásan megköszönünk.

Tiszteletes Úr és kedves családja életére Isten elapadhatatlan áldását kérve kívánunk az új életében, új egyházmegyében és új egyházkerületben történő szolgálatához további szép sikereket, keresztyéni alázatot, kitartást, valamint hosszan tartó, jó egészséget.

Elérhetőség:

Telefon: +36 30 632 4431
e-mail: barthati@gmail.com

 

 

Nt. Köteles Attila ref. lelkipásztorNt. Köteles Attila

(2018.09.01 - 2019.02.28)

 

Lelkipásztorunk - Nt. Csabai Ágnes - távozásával nagy feladatot kellett és gyorsan megoldania az egyházmegye esperesének, Nt. Nagy Csaba esperes Úrnak. Ezidőtájt üresedett meg az egyházmegye állandó helyettesítő lelkészi állása és a Somogyudvarhelyi lelkészi hivatal, ugyanis Nt. Szép Sándor és hitvese, Nt. Czippán Noémi másik egyházmegyébe költöztek. Hál' Istennek, a megoldásra nem kellett soká várni, mert Esperes Úr "rátalált" a Mosdósi Kiss Ferenc Református Idősek Otthona intézményi lelkészére, Nt. Köteles Attila Tiszteletes Úrra, aki szeretettel, odafigyeléssel és felelősséggel látta el a helyettesítést. Emléklappal köszöntük meg hat hónapos munkásságát...
Hálásak vagyunk Esperes Úrnak, de mindenek előtt a mindeneket bölcsen igazgató Mennyei Istenünknek, hogy ezen a bajon is átvezérelte kicsiny, de lelkes és kitartó gyülekezetünket. SDG!

 

Nt. Csabai Ágnes ref. lelkipásztorNt. Csabai Ágnes

(2015.12.01 - 2018. 08.30)

Legjobb tudásunk szerint az Ő személyében köszönthetjük a nálunk szolgáló eddigi legfiatalabb lelkipásztort, és a feljegyzések tanúsága szerint egyházközségünk több száz éves múltjára visszatekintve kedves személyében üdvözölhetjük az első lelkipásztor Hölgyet is! Isten tartsa meg nálunk jó kedvvel és a gyülekezet szerető keresztyéni ölelésének biztos hátterével!

A Tiszteletes Asszony férjével, Csűrös Gergellyel és kislányukkal Rékával hármasban érkeztek Darányba, és a jelek szerint örömmel vették birtokukba az 1848-ban épült és a 2004-től több éven át tartó munkával felújított gyönyörű parókiát!
Néhány adatot sorolnék ide a tanulmányairól és előző szolgálati helyeiről:

Tanulmányok:

2005-ben végzett a Károli Gáspár Református Egyetem Teológia tanszékén;
2012-ben egyiptológia szakon szerzett végzettséget az ELTE Egyiptológia Tanszékén.

Nyelvek:
Német, angol, latin, ugariti, közép-egyiptomi, új egyiptomi, kopt (három utóbbiból államvizsga)

Tanulmányutak:

2005 két hónapos tanulmányút Egyiptomban, az Oktatási Minisztérium támogatásával;
2008, 2009, 2011 Három hónapos kutatómunka, tanulmányút Kairóban, Egyiptom által támogatva, a Magyar Ösztöndíj Bizottság odaítélésével;
2014 Columbia Teológiai Szeminárium, Atlanta, GA - cserediák program.

Előző szolgálati helyek:

2008 - 2009 Református Egyházközség Veszprém - Segédlelkész
2010 - 2013 Református Egyházközség Veszprém - Lelkipásztor
2013 - 2015 Magyar Közösség Egyháza Georgia, Atlanta, GA - Lelkipásztor
2014 - 2015 Magyar Közösség Egyháza Karolina, Charlotte, NC - Lelkipásztor

Egyházkerületi jószokás szerint a kezdeti néhány hónapban Nt. Kutasiné Molnár Boglárka kaposmérői lelkipásztor segíti a Tiszteletes Asszony munkáját, ez idő alatt mint beosztott lelkész tevékenykedik a négy egyházközségben. Ehhez és a későbbi munkálkodásához is a Mindenható Atya Isten segítségét és áldását kérjük!

(Engem személy szerint nagy reménységgel töltött el egyik beszélgetésünk alkalmával velem megosztott gondolata, miszerint a kislányukat, Rékát - aki az Egyesült Államokban született - részben azért nem keresztelték meg odakint, mert a közeli családtagok sem tudtak volna ott lenni, azt pedig a Tiszteletes Asszony kötötte ki, hogy abban a templomban legyen kislányuk megkeresztelve, ahol Ő szolgálni fog! - ...és én úgy éreztem, ez a 'szolgálat' Nála nem egy kisebb- rövidebb idő, hanem egy hosszabb, tartalmasabb életszakasz. Adja az Isten, hogy helyes legyen a megérzésem...)

2018. szeptemberi bejegyzés:
Nem lett az... Isten rendelése szerint a Tiszteletes Asszonynak más úton folytatódik az élete. Doktorrá avatása után egyetemi tanárként fog tevékenykedni a Károli Gáspár Református Egyetemen. Darányból Budapestre költöztek, a Rózsadombon kapott szolgálati lakást. Isten áldja meg további életét és családját, mi, darányi reformátusok szeretettel őrizzük szíveinkben kedves emlékét.

 

Nt. Szép Sándor
(2015.04.01 - 2015. 11. 30)

Somogyudvarhelyről látta el a helyettesítő lelkészi szolgálatot, attól  kezdve, hogy Nt. Heidfogel Pál a nyugdíjaztatásának előkészítése okán befejezte lelkészi szolgálatát, és azon időpontig, amíg új lelkipásztort kap Darány és a hozzá tartozó három egyházközség. Szolgálatát a darányi reformátusok egy szerény ajándékkal és emléklappal köszönték meg, és a helyettesítő szolgálat nyolc hónapjának minden szép pillanatát szeretettel megőrizzük az emlékezetünkben.

 

Nt. Heidfogel Pál
(2008.12.16 - 2015.03.31)

Nemesgörzsönyből (Pápai Református Egyházmegye)  érkezett Kálmáncsára. 2008 december 16.-a óta szolgál Kálmáncsán, Homokszentgyörgyön, Istvándiban és Darányban.
2011. július 31.-én, egy szép ünnepség keretében, az Istvándi egyházközség templomában iktatta be a négy egyházközség lelkipásztorává Nt. Nagy Csaba esperes úr. Az ünnepségre meghívták a társegyházak és távolabbi egyházközségek tagjait és lelkipásztorait, valamint a települések vezetői közül is többen részt vettek az ünnepi alkalmon, melyhez hasonló esemény Istvándiban utoljára 43 éve volt. A Tiszteletes úr szépen gondozza az óvodások és iskolások lelki életét, kiváló szervezőképessége az orgonahangversenyekben, a Hazahívó Eklézsiák rendezvényében, bábelőadások szervezésében mutatkozik meg. Ahol teheti, hírét viszi a reábízott gyülekezeteknek. Hiperaktív személyiség, a szó jó értelmében. 2015. augusztus 1.-től nyugállományba vonult. Megköszönve a szolgálatot, nyugdíjas éveire jó egészséget és Isten gazdag áldását kérjük.

 

Nt. Fodor Judit
(2004 - 2008)

A Tiszteletes Asszony a Barcsi Református Egyházközség lelkipásztoraként két időszakban is helyettesített Darányban. Nt. Máthé Csaba nyugdíjba vonulásakor Ő vette át a gyülekezetet, egészen Nt. Dérer Zsolt megérkezéséig, és azt követően, amíg a lelkipásztor "honosítása" meg nem történt. A második időszak Dérer Tiszteletes Úr eltávozásától Heidfogel Tiszteletes Úr érkezéséig tartott. (Csak emlékezetül, hogy fennmaradjon az utókornak, itt olvashatjuk ennek a furcsa időszaknak a történéseit) Itt, ezúton is köszönetünket fejezzük ki kedves szolgálatának, szívesen emlékezve a szép prédikációkra és a darányi gyülekezettel töltött minden idejére. Határozott, agilis egyéniségnek ismertük meg, és ezen tulajdonságai is bizton hozzájárultak ahhoz, hogy ma már (2011) mint egyházmegyei tanácsost is köszönthetjük! A Mindenek Ura legyen kegyes az életéhez, szolgálatához, és adjon Tiszteletes Asszonynak jó egészséget, türelmet, kitartást és bölcsességet minden Isten előtt felvállalt szolgálatában.

 

Nt. Dérer Zsolt Attila
(2004.09.12 - 2008.07.20)

Érmihályfalváról (Románia, Párcium) érkezett Kálmáncsára, mert bár a darányi reformátusok kérték, a parókia még nem volt lakható állapotban. 2004. szeptemberétől 2008. július 20.-ig szolgált a négy (Darány, Istvándi, Homokszentgyörgy, Kálmáncsa) gyülekezetben. A lelkipásztor darányi szolgálata alatti közel négy évben – hisszük és érezzük! – a darányi Reformátusok megerősödtek a Hitben, összekovácsolódtak a tornyosuló feladatok nyomása alatt és megújúltak a keresztyéni szeretetben.
Ehhez nagy szükségünk volt azokra a csodálatos igehirdetésekre, amelyeken a Tiszteletes Úr alázatos szívvel, ám emelkedett lélekkel vált alkalomról- alkalomra a Szentírás, azon keresztül a Mindenható Mennyei Atya ékes hangú szószólójává.
Úttörő szerepet vállalt a gyermekek, az ifjúság Istenhez találásában, eredményeképpen mára már az óvodákból az iskolába áttipegő kisgyermekek egy olyan vallási- bibliai tudásalappal rendelkeznek, amelyre majdan a hittan-oktatás során biztosan lehet építeni.
Szeretettel és hálás szívvel bocsájtjuk el gyülekezetünkből, a Mindenható Isten bőkezű áldását kérve életére, munkásságára és családjára.


Nt. Máthé Csaba (Mh.: 2018)
(1979.08.01 - 2004)

Az Istvándi egyházközség lelkipásztora, aki 25 éven át helyettesítő lelkészként látta el Darányban a szolgálatot, de Hozzá tartozott még Drávagárdony és Kastélyosdombó is (boldog békeidők!). Erdélyből, lelkész-pedagógus családból származott, a szülőkkel és a testvérével együtt jöttek Magyarországra, akkor vált életük fontos állomásává és kedves helyévé Sóly, ahová nyugdíjba vonulása után feleségével, Ildikóval vissza is tértek*. Csendes szavú, melegszívű lelkipásztor volt, aki a szó igazi értelmében, a mindennapi életében élte meg a krisztusi szolgálatot. Sokan emlékeznek rá, mint megható képre, ahogy télen- nyáron, ha fújt, ha esett, hajtotta rendületlenül a pedált a kerékpárján, hogy egyik szolgálati helyről a másikra érkezzen. Motorkerékpárt, majd gépkocsit ajánlottak neki a gyülekezetek, de nem fogadta el. Darány megpróbálta még "elcsábítani" is, ám hajthatatlan maradt. Nem hagyta el az övéit. Isten Embere volt, az a tipusú "konzervatív" lelkész, akinél minden kiszámítható volt, a liturgiák mindig a megszokott rendben folytak. És bár az Ő idejében már kántorunk nem volt, de erős, szép énekhangja mindig tudta vezetni a gyülekezetet. Szeretettel és hálás szívvel emlékezünk rá, Isten tartsa meg nyugdíjas éveiben is erőben, egészségben a házanépével egyetemben.

* "Magyar református egyházunknak megbecsülendő sajátossága volt, hogy az egyházközségek a nekik adott adományokat és az adományozók nevét, az adományozás célját Aranykönyvükbe jegyezték fel, ha ez nem volt, akkor pedig a protocollumba. Reménység szerint a sólyi gyülekezet is híven megőrzi a készítő és az adományozók, Máthé Attiláné Farkas Emese valamint Máthé Csabáné Farkas Ildikó nevét lelki Aranykönyvébe, az adományozás indítékával együtt. Feltétlenül szólnom kell még mindezeken túl arról az érzelmi szálról is, amely az adományozókat a sólyi gyülekezethez, templomhoz köti. Mind ők, mind pedig házastársaik erdélyi lelkész családokból származnak. A háború vihara sodorta őket Dunántúlra. A Máthé testvérek, Máthé Attila mérnök úr és Máthé Csaba nagytiszteletű úr szülei, Máthé István református lelkipásztor, valamint felesége Muzsnay Mária tanítónő gyermekeikkel együtt átmenetileg Sólyban telepedtek le. A gyülekezet idősebb tagjai máig emlékeznek a lelkipásztorra és tanítónő feleségére, de gyermekeikre egyaránt. Máthé Csabáék pedig nyugalomba vonulásukat követően ugyancsak Sólyban leltek otthonra."
.                      * Idézet a Sólyi Virtuális Egyházközség honlapjáról

 

Nt. Komáromy Imre
(1965 - 1979)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nt. Burián István dr.
(1931.05.31 - †1963.03.05)

Amíg nem szolgálhatunk helyi, biztos adatokkal, álljon itt egy önéletrajz, amelyet "A késő idők emlékezetében éljenek" címmel 1943-ban megjelent, lelkészi önéletrajzokat egybegyűjtő pápai kiadványban tettek közzé:
"Kecskeméten, 1904. december 26. karácsony másodnapjára virradólag, éjjel 2 órakor születtem, Burián Pál és Boros Katalin református szülőktől. Édesapám családjának az adatai a reformációig visszavezethetők, mind tiszta reformátusok
voltak. Vegyes házasság nem fordult elő. Édesapám ága nemesi ág, őseim azonban elhagyták jegyzésüket. Kecskemét városának tekintélyes, vagyonos sütőmestere volt. Nagy szerepet játszott úgy a városban, mint hőn szeretett református
egyházában. Édesanyám nagykőrösi, ősei mind szintén reformátusok, míg édesapám és ősei mind kecskemétiek.
Iskoláimat Kecskeméten, a Budai utcai elemi iskolában kezdtem, ahol palástos lelkész sohasem oktatott, hanem mindig megbízott tanítók. Középiskoláimat Kecskeméten, a gróf Tisza István Gimnáziumban végeztem. Teológiai akadémiát Budapesten. Már a II. év elején exmittáltak, palást- és úrvacsoraosztási joggal Pestszenterzsébetre Szinok Zoltán lelkész mellé. Egyéves szolgálatom itt olyan gyakorlatot adott, ami egész lelkészi szolgálatomra
döntő hatású volt. Innét hat hétre Kiskunlacházára helyezett dr. Ravasz László püspök. Majd vissza a teológiára, ahol absolváltam, és máris újra Pécsre helyeztek, ahol 3 esztendeig végeztem kápláni szolgálatot. Pécsről kellett az I. és II. lelkészképesítő
vizsgát letennem, bizony nagy gondot okozva, mert túl voltam zsúfolva kora reggeltől késő estig munkával. Nyáry Pál esperes-lelkész mellett szolgáltam, életemben Pécsett kaptam a legtöbb lelki hatást, ami szintén döntőleg hatott rám.
Pécsről 1931. június 7-én választottak meg Darányba egyhangú meghívással paróchus lelkésszé, 27 éves koromban. Itt szolgálok mind a mai napig.
1931. június 29-én kötöttem házasságot Pécsett Wallandt Blanka evangélikus hajadonnal, ki később áttért a református vallásra. Atyja, Wallandt Károly, ki később
„Kismányoky” névre magyarosított, Pécsett postafőigazgató, ősrégi evangélikus családból származik, ősei között sok evangélikus lelkész volt. Anyja Fűke
Sarolta, polánkai ’ ’ származású római katolikus igazgatótanító56 leánya, ki később az evangélikus vallásra tért át. Kismányoky Károly csikóstöttösi evangélikus lelkész fia, ki itt is született.
Házasságomból három gyermek született. 1937. április 21-én Blanka-Klára és 1943. szeptember 7-én Judit-Katalin-Sarolta nevű kislányaink. Valéri-Blanka-Sára nevű kislányom 1935. szeptember 15-én született, és 10 hónapos, állandó szenvedés után Pécsett, ahol született, 1936. július 16-án meghalt. Másik 2 kislányom Darányban született.
Pécsett, az Erzsébet Tudományegyetemen politikai doktorátust szereztem.

 

Nt. Varga Dezső
(1900.03.16 - 1931.03.18)

Varga Dezső 1866. május 13-án született Szentán, apja Varga Sándor szentai praeorans, anyja Bokor Lídia volt. Tanulmányait Csurgón kezdte, majd 1875-1887 között Sárospatakon folytatta. Segédlelkészi állomáshelyei voltak: Szenta, Kutas, Böhönye, Magyaratád, Nagykorpád, Hedrehely, Visz- ló, Magyaregres, Hencse. 1893-ban szentelték lelkésszé. 1891-től 1900-ig Hencsén, 1900-1931 között Darányban volt lelkész. A szerb megszállás idején espereshelyettesként a megszállt területen lévő egyházközségek ügyeit intézte. 1931-ben nyugalomba vonult. Kisdobszán, majd Kunmadarason élt egyik vejénél, Szilágyi Árpád lelkésznél. 1938. február 3-án 71 éves korában hunyt el.

Idézet "Kránitz Zsolt (szerk.): „A késő idők emlékezetében éljenek…” A Dunántúli Református Egyházkerület lelkészi önéletrajzai, 1943 - A Pápai Református Gyűjtemények Kiadványai, Forrásközlések 13. Jubileumi kötetek 2. (Pápa, 2013) Somogyi (Belső-Somogyi) Egyházmegye" [...a helyi adatgyűjtés folyamatban van... (S.G.)]

 

Nt. Máté Lajos
(1859.03.16 - 1898.09.28)

Máté Lajos Homokszentgyörgyön született 1828. okt. 15-én. Édesapja tanitó volt. Tanulmányait Csurgón, Nagykőrösön és Pápán végezte, utóbbi helyen egy ideig segédtanár is volt. Segédlelkészként több helyen is működött. Rendes lelkésszé a galamboki egyházközség választotta meg, 1855-ben, ahol négy évig szolgált. Innen a darányi egyházközség választotta meg lelkészének 1859-ben. Volt papi cenzor, egyházkerületi képviselő, egyházmegyei tanácsbíró, a Csurgói főgimnázium pénztárosa, Somogymegye képviselő testületének tagja. Boldog házasságban élt Záborszky Máriával, hat gyermekük született; Gizella, Emma, Lajos, Gyula, lona és Jolán. Gyermekeik 13 unokával örvendeztették meg élete során.... 1898. szeptember 28.-án, nyolc évnyi hosszas, nehéz betegség után húnyt el Darányban. Síremléke a mai napig megtalálható a helyi református temetőben, gondozott, szép állapotban. Darányban 39 esztendeig szolgálta híven és erős hittel Istent. Hadd álljon itt egy részlet a Nekrológból, melyet Kelemen Zsigmond lelkész jegyzett a Dunántúli Protestáns Lap 1898. október 16.-i kiadásában:

"NEKROLOG. A halál, a zord halál le-lecsap jéghideg szelével az Ur pásztorainak soraiba is; s legyen bár a lesujtott öreg, beteges, önmagával tehetetlen, élő-halott rom, mint volt már 8 évig id. Máté Lajos darányi lelkész, a ki élt s nem tudta, hogy mi az élet: mégis elfogja szivünket a mély keserv s a nagy bánat. A boldogult lelkész jó munkás volt az Ur szőlőjében hiv volt mindig; szerette egyházát, hivatalát; szerette hiveit ugy mint egy jó lelkipásztornak szeretnie kell.
Egyházának fölvirágzására mindent elkövetett. — Épittetett szép, nagy iskolát, a mit abban az időben hírlapokban is megdicsértek, s a mi még a mai időben is teljesen megfelel a kívánalomnak.
Gyülekezetében örökre emlékezetessé tette nevét az által, hogy személyes befolyásával s gondos előrelátással a regálé megváltásával 19000 frt tőkéhez juttatta azt; olyan összeg ez, a mihez ha hozzávesszük az egyháznak földjeit s korcsmaházait: a darányi egyházat a legvagyonosabb egyháznak mondhatjuk a b.-somogyi egyházmegyében.
Nemes gondolkozású és jólelkű volt a boldogult s ezért igen rokonszenves alakja volt a társaságos életnek, mig részt vehetett benne. Otthon példás egyetértésben élt nejével s hűséges gonddal nevelte gyermekeit.
Hosszas, nyolcz évi szenvedés után, mindig jobban és jobban gyengülve, két napi szó szerinti betegség után, váratlanul, majdnem észrevétlenül aludt el a lélekben ós testben teljesen megtörött Krisztus szolgája f. évi szeptember 28-án. Temetése szeptember 30-án délután volt. A templomban Barakonyi Kristóf esperes mondott szép beszédet s meghatóan rajzolta a lelkészt, a lelkipásztori hivatalt s a boldogultat, ki oly nemesen betöltötte hivatalát. A sirnál Peti Lőrincz bürüsi lelkész mondott fenkölt, magas szárnyalású s találó hasonlatokkal teljes, szép beszédet. Felhivta, kérte mind a bánatba merült özvegyet, mind a kesergő árván maradt gyermekeket, a most pásztorát veszített nyájt, a jóbarátokat s minden jelenlevőket, hogy ne a testileg és lelkileg teljesen megtört romot tartsák meg emlékezetükben, hanem a deli, hatalmas ifjút, a szerető férjet, a jó apát, a buzgó lelkipásztort, a nemes, a hű barátot, ismerőst zárják szivükbe, lelkükbe. Ott volt az egész gyülekezet hű lelkipásztora koporsója körül; elbúcsúzott tőle fájó szivvel utoljára. Ott volt a politikai község képviselő testülete, hogy háláját leróhassa utoljára az iránt, ki a község érdekében is olyan sokat tett s fáradott. Ott voltak a régi jóbarátok, pályatársak közül többen, hogy megsirassák s végképpen elváljanak tőle. Ott voltak az ismerősök, a tisztelők, hogy részvétüket nyilváníthassák s utolsó bucsujokat elrebeghessék.
... Rendes lelkésszé választotta a galamboki ev. ref. egyház 1855-ben, a hol négy évig működött. Innét a darányi nagy, népes egyház választotta meg lelkészének 1859-ben...  Darányi lelkész volt 39 évig, boldog házasságban élt Záborszky Máriával 42 évig. Hat gyermeke maradt, u. m. : Gizella, naszályi lelkészné; Emma, viszlói lelkészné; Lajos, visontai lelkész; Gyula, állami hivatalnok ; Ilona, kálmáncsai lelkészné és Jolán, aszalói lelkészné s 13 unokája.
Áldás és béke virrasszon porai felett!"

KELEMEN ZSIGMOND,
ref. h. lelkész.

 

 

A feltöltés folyamatban...

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 16, összesen: 104944

  • 2024. április 25., csütörtök

    Az evangélium dinamikus, egyházi életünk viszont jobbára statikus. Mit tehetünk azért, hogy az életet munkáljuk – mások számára is? Lovas András...
  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.