Cikkek

Egy jeruzsálemi konferencia morzsái 2010. szeptember 8-18.

A Jeruzsálem Minden Nemzet Imádságháza nevű szervezet az idén 15. alkalommal rendezte meg a nemzetek imádkozóinak nagy összegyülekezését (ANCJ) a jeruzsálemi Ramat Rachel Hotelben.

Jézus továbbra is Délre és Keletre megy?

A 150 nemzetből érkező 2000 küldöttből 500 kínai volt, s igen jelentős volt az afrikai részvétel is. Csak Nigériából 160-an jöttek el! Mi - európaiak - mindössze 120 fővel voltunk jelen. Úgy tűnik a keresztyénség korábbi szellemi súlyeloszlása végérvényesen elbillent Kelet és Dél irányába. A mai keresztyénség Kínában, Tajvanon, Indonéziában, Afrikában és Dél-Amerikában él át jelentősebb ébredést. Még ma is előfordul, hogy egész falvak fordulnak Krisztushoz, ha eléri őket az evangélium. A Zimbabwéből érkező Henry törzsfőnök története is erről szól. Fél éve elsőként tért meg animista hitéből törzsében, amely közel fél millió embert számlál. Megkeresztelkedett, s máris két falu szívét fordította Jézus felé. Vágya az, hogy egész törzsének átadja Krisztusban nyert örömét. Ez nem lesz túlságosan egyszerű feladat, főleg ami az etikai következményeket illeti, hiszen neki is „kötelezően" (a hagyományaiknak megfelelően) két felesége van.

A nagy meglepetés: Irán és a moszlim világ

Reza Safa Iránban született, majd külföldre kényszerült. Miután megtért, rádióadással és az elektronikus média segítségével evangélizálja hazáját és a Közel-Keletet. Beszámolója és honlapja alapján, jó néhány levél tanúsítja, hogy Isten számos iráni szívét nyitja meg napjainkban Jézus felé (www.NetjatTV.org). Az is megdöbbentő, hogy Jézus előtt mennyire nincsenek zárt ajtók. Az Úr napjainkban, minden külső hatás nélkül, számos kereső személyt ér el a mohamedán területeken is. A www.dreamandvisions.com honlap elképesztő bizonyságtételeket közöl teljesen moszlim környezetben élő személyek hitre jutásáról: Jézus maga megy el hozzájuk álomban vagy látomásban (Saul), s kijelenti magát nekik.

A betlehemi palesztin keresztyének Senkiföldje

Naim Khoury kétszáz főt számláló baptista gyülekezet lelkipásztora Betlehemben. Palesztin - keleti ortodox keresztyén családban született Jeruzsálemben, majd hitében megújulva, Betlehemben kezdte hirdetni palesztin moszlimoknak Jézus hitét. Népével és részben családjával is súlyos konfliktusba került. Gyülekezetét tízszer érte bombatámadás, s ő maga is karlövést szenvedett. Mégis elkötelezetten prédikálja Krisztust ma is. Saját palesztin népe nem érti, hogy miért hisz a zsidók kiválasztásában és a Szentföldre vonatkozó bibliai ígéretekben; a zsidóság pedig azt nem érti, miként lehet egy palesztin elkötelezett Jézus-hívő. A palesztin keresztyén sors valóban nehéz és kétoldalú vesszőfutás. Egyetlen szövetségesük van: az Izraelben élő messiási zsidóság (Jézusban hívők) ápol velük kapcsolatot. Rendszeresen találkoznak Jeruzsálemben, hogy imádkozva és közösséget ápolva együtt munkálkodjanak a Krisztusban már megtapasztalt megbékélésért.

Afrika és a nyugati demokrácia

Afrika negyvenegynéhány nemzetéből 18-nak van újjászületett miniszterelnöke. Valóban példátlan missziói esemény, hogy az elmúlt 100 év alatt Afrika fele keresztyénné lett. Mégsem ilyen rózsás a helyzet. Számos ok megalapozza afrikai testvéreink nyugtalanságát. Egyre jobban kiderül, hogy a „gyors megtérés" nem mindig hozott mély életmegváltozást az emberek életében. Talán a kapott evangélium sem volt mindig tiszta. Az afrikaiak néha összeboronálták a nyugati jólétet és a krisztusi jó hírt. S ennek súlyos következményei láthatók. Az ún. „jólét evangéliuma" sehol, de Afrikában különösen nem működik. Ezért a tragikus mélyszegénységben fellelhető afrikai csalódottság is, s félő, hogy ennek következtében az iszlám hittérítők (újra) megnyerik a keresztyén déli területeket is. Ebben a folyamatban furcsa szerepet játszik a nyugati demokrácia. A keresztyén afrikai államok demokratizálódnak, ezzel együtt azonban megjelenik az alapvető emberi jogok elfogadásának kérdése is. Így kénytelenek helyet adni az előretörő idegen vallásoknak és a szexuális szabadosságnak is. Az afrikai keresztyénségért tehát imádkoznunk kell. Higgyük el: legtöbbjük szeretne a fehér ember barátja és tisztességes üzlettársa is lenni. Készek vagyunk-e a gyarmatosítás terhelő múltját oldva megbékélni és szeretettel átölelni a fekete kontinenst? Készek vagyunk-e evangéliumi lelkesedésüket elfogadni, s kérni őket, mint egykor a macedón férfi Pált: „Jöjj át Macedóniába!"

Egy rendkívüli misszionárius

Heidi Baker, számomra, Teréz anya mai protestáns megjelenítése. Amerikaiként egy indián rezervátumban tért meg, majd a londoni King's College-ban doktorált teológiából. Isten közben a szívét a világ szegényei felé fordította. Mozambik ma a világ egyik legelesettebb országa Afrikában. Isten oda küldte férjével együtt, hogy a nincsteleneknek vigyék el Isten konkrét szeretetét. Először a poszt-kommunista kormányzat egy 80 fős lerobbant árvaházat bocsátott rendelkezésére, majd ígéretes eredményeiket látva, betiltották istentiszteleteiket és a gyógyító munkát. Az Úr azonban új ajtót nyitott számukra. Mozambik Pemba nevű félszigetén Isten kegyelméből megépíthették az Öröm faluját. Ma már naponta több ezer éhezőnek ad ételt az Iris Misszió a polgárháború sújtotta országban és földünk legszegényebb területein. Egyszerű kórházakat építenek, s ingyenes egészségügyi ellátást ajánlanak fel. Bárkit befogadnak, aki szegény és nincs családja. A gyermekeket bibliaiskolákban tanítják, majd felkészítik őket a normális életre is. A vásárolt földterületen gazdálkodnak, s kutakat fúrnak Mozambik kis falvaiban. Nagy álmuk, hogy létrehozzák a szegények egyetemét. A Jézus szeretetét hirdető szolgálat húsz év alatt 5000 gyülekezetet hozott létre, s világviszonylatban 8000-et. A misszió jelszavai nagyon meghökkentők: Jézus példáját követve, egyszerűen, kompromisszum nélkül, ha kell botránkoztatóan, de szeretni minden áron. Szolgálni a szegényeket, a megtörteket és elfelejtetteket. A misszió hisz Isten Országának erőiben is. A gyakorlati segítés mellett számos csodás gyógyulás és a Szentlélek erőteljes kiáradása történik munkájuk nyomán.

Heidi Baker számol az egy Krisztus-test valóságával: ezért felekezeti és teológiai háttértől függetlenül együtt munkálkodik mindazokkal, akik hisznek Krisztus keresztáldozatában és az újjászületés szükségességében. Internetes honlapjukra kattintva (www.irismin.org),

egyszerűen elszédülünk attól, hogy mi mindent tud Isten ma tenni egy engedelmes és Isten előtt alázatban járó élet nyomán.

Egy megérintő történet

A már felemlített Zimbabwei törzsfőnököt egy igen áldott és bölcs munkatársa kísérte el Jeruzsálemi útjára. Grey bácsi a zimbabwei jó pásztorról mesélt el egy igazán megható történetet. Ha egy bárány a nyájból elkóborol, akkor a pásztor furcsa tettre szánja el magát. Mivel a kóbor-bárány a többit is hajlamos elcsábítani és bajba sodorni: a pásztor fogja a csatangolót és eltöri annak lábát. Amikor a nyáj továbbvonul, akkor az eltört lábú állat a legjobb helyre kerül: a pásztor saját vállára veszi. A tapasztalat szerint az ilyen bárány meggyógyultan a leghűségesebb jószág lesz: mindig a pásztor közelében akar maradni.

Dr Tatai István

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 15, összesen: 292213