Cikkek

Tornalja - 2006

Egy esztendő a tornaljai gyülekezet életéből


A tornaljai és a hozzá tartozó királyi, szárnyi, gömöri, méhi református gyülekezetek Isten iránti hálaadással tekintenek vissza a 2006. esztendő eddig eltelt napjaira.
A szerető és gondviselő Isten ebben az esztendőben is nagyon sok alkalmat adott a hitben való megerősödésre, lehetőséget a megújulásra. Megtapasztaltuk és elmondhatjuk a zsoltárossal: "Nagyok az Úrnak cselekedetei, kívánatosak mindazoknak, akik gyönyörködnek azokban.- (Zsoltárok 111,2.)
Hála legyen Istennek a vasárnapi és hétköznapi alkalmakért, amelyeken igéjén keresztül tanítani és nevelni akart bennünket. Ebben az esztendőben is örömmel készítettük fel fiataljainkat a hitvallás- és fogadalomtételre, a konfirmációra.
Május 28-án nyolcan tettek fogadalmat és ígéretet, hogy Jézus Krisztusnak igaz követői, református anyaszentegyházunknak holtig hűséges és engedelmes hívei lesznek.
A konfirmációt megelőzően május 4-6. között konfirmációs hétvégén vettek részt a hanvai Diakóniai Központban, ahol előadásokat hallgattak meg. Nagy Ákos hanvai református lelkipásztor a bűnről és annak következményeiről beszélt. De nagy öröm volt a sok beszélgetés is, az épülés egymás hite által. Majd az utolsó napon, szombaton a közös áhítaton két nemzedék vett részt, hiszen jelen voltak az otthon idős lakói is, akik elmesélték, hogyan élték át egykor a konfirmációt.
Június 18-án, vasárnap, a tanévzáró istentisztelet keretében szülők, gyermekek, pedagógusok, lelkipásztorok együtt mondtunk köszönetet az Istennek a 2005/2006. iskolai tanévért. Az istentiszteleten Orémus Györgyné, a rimaszécsi gyülekezet lelkipásztora az Ézsaiás 43,1-gyel bátorította a gyülekezetet: "Ne félj, mert megváltottalak, neveden hívtalak, enyém vagy.-
Közben gyülekezetünk tagjai, a gondnokok és presbiterek Isten segítségével újítgatták és javítgatták azt a házat, amit egy ingatlancserével kaptunk meg, és amelyet gyülekezeti házzá alakítottunk.
Megújult gyülekezeti házunk július 3-7-ig a gyermekek énekével, jókedvével telt meg. Ekkor szerveztük meg - immár hatodik alkalommal - a hittanos nyári, napközis tábort. A tábor lakói közelebbről is megismerkedhettek Isten igéjével, s megtanulhatták, hogy az ige megítél, megtisztít, örömöt ad, éget és utat mutat.
Az igén kívül volt szórakozás is, játék, délutáni foglalkozások. Ellátogattunk a nagybalogi református gyülekezetbe is, és az utolsó napon kirándulást tettünk a füleki várba.
Mint minden évben, most is istentisztelettel zártuk a tábort július 9-én; igét hirdetett Sasák Attila nagybalogi lelkipásztor.
Gyülekezeteink már augusztusban izgatottan készültek arra az ünnepi istentiszteletre, amelyen hálát adtunk gyülekezeti házunk megújulásáért és az új kenyérért. Ezen az ünnepen találkozott a három testvérgyülekezet: Szilágyballa (Románia), Kazincbarcika-alsó (Magyarország) és Tornalja református népe.
Az ünnepi alkalom szeptember 3-án, vasárnap délelőtt 10 órakor a tornaljai gyülekezet kórusának énekével kezdődött, majd a tornaljai gyülekezet lelkipásztora köszöntötte az egybegyűlteket, többek között Fazekas Lászlót, egyházunk püspökhelyettesét, a testvérgyülekezetek lelkipásztorait és küldötteit, valamint a vendégeket: Dubovsky Lászlót, Tornalja város polgármesterét, és a gyülekezetet.
Fazekas László püspökhelyettes Péter I. levele 2. részének 5. verse alapján szólt: "Ti magatok is, mint élő kövek, épüljetek fel lelki házzá, szent papsággá, hogy lelki áldozatokkal áldozzatok, amelyek kedvesek az Istennek, Jézus Krisztus által. Igehirdetésében elmondta, hogy a megújított épületek mellett milyen fontos és szükséges, hogy a gyülekezet is erősödjön hitben, lelki házzá épüljön, úgy ahogy egyik énekünkben találjuk: "bennem az Úr temploma általad készüljön.- (304,8.)
A három testvérgyülekezet együtt járulhatott az úrasztalához, és mindenért hálát adván énekelhettük:
"Megelégítvén lelkünket ez étel,
Hálaadással távozzunk innét el,
Mondván az Úrnak dicséret légyen.-

Legyen az Úré a dicsőség mindazért, amit kaptunk, amit tehettünk, mert minden ilyen visszatekintés érezteti velünk az apostol szavainak igazságát: "Mert a mi munkánk soha nem hiába való az Úrban.- (I. Kor. 15,58.)

Fazekas Ágnes
tornaljai lelkipásztor

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél