nemosineX írta:
Kedves Tavasz!
A meg nem tért ember „jóságához” lásd: „Mind elhajlottak, valamennyien megromlottak, és nincsen, aki jót tesz, egyetlenegy sincs. Nyitott sír a torkuk, nyelvükkel ámítanak, kígyóméreg az ajkukon; szájuk átokkal és keserűséggel van tele. Lábuk gyors a vérontásra, romlás és nyomorúság jár a nyomukban, és a békesség útját nem ismerik; Isten félelmével nem törődnek.” (Róma 3,12-18).
Nem azt mondja, hogy néhányan. Mind!
Nemhogy szabad különbséget tenni „jóság” és jóság között, különbséget kell tenni, hiszen Isten előtt semmi sem kedves, ami testi. A testi és a lelki dolgok keverése a Gonosztól való.
De Istennek hála, nem a jóságunkban van az üdvösségünk forrása.
Ugyanakkor érthető, hogy a meg nem tértnek fáj, ha azt látja, hogy hívők, meglehet hangyányival sem jobbak nála, mégis boldog bizonyosságuk van. És éppen ennek a boldog bizonyosságnak a hiánya az, ami igazán elválasztja a meg nem tértet tőlük. De én ebben is Isten végtelen kegyelmét látom, ahogy elülteti a szívében a vágyakozást, ahogy ráirányítja a figyelmét, hogy nem a jóság az, amit hajszolnia kell, ahogy nyugtalanságot ad a szívébe egészen addig, amíg nem szembesül a testi és lelki dolgok szétválasztására irányuló kérdéssel: „Van-e örök életem?”
Szeretettel: nemosineX
Kedves Nemosinex,
másképp látjuk a dolgokat
.
Visszafelé haladok a válaszolásban:
nekem, mint nem hívőnek nem fáj, hogy a "hívők, meglehet hangyányival sem jobbak nála, mégis boldog bizonyosságuk van". Inkább az fáj, hogy a hívők egy hangyányival sem különbek olykor (sajnos elég rossz tapasztalataim lettek), mint az emberek általában. Nem értek egyet azzal sem, hogy a jóság nem "üdvkérdés". A Biblia a Lélek gyümölcséről ír, amiben pontosan leírja, hogy a megtért emberben milyen lelki változások érlelődnek. Azt is írja, hogy akiben nincsenek meg a Lélek eme gyümölcsei, azok nem a Lélek szerint élnek.
A test cselekedeteit eképp sorolja:
A test cselekedetei azonban nyilvánvalók, mégpedig ezek: paráznaság, tisztátalanság, bujaság, bálványimádás, mágia, ellenségeskedés, viszálykodás, versengés, harag, veszekedés, széthúzás, szakadás, irigykedés, részegeskedés, tobzódás és hasonlók.
.... akik ilyen dolgokat tesznek, nem nyerik el Isten országát.
(Hitem szerint a megtérés az nem egy majdani, halál utáni állapotra vonatkozik.)
Nem ír a biblia külön testi jóságról, meg lelki jóságról. Jóságról ír.
(Nyilvánvaló, hogy az önzés az nem jóság. )
"Mind elhajlottak, valamennyien megromlottak, és nincsen, aki jót tesz, egyetlenegy sincs"
Ez az ige szerintem nem arról szól, hogy vannak a
nemhívők, akik nem tesznek semmi jót, meg a hívők, akik viszont már
csak jót cselekszenek.
Egy olyan időszakról ír, amikor az ember természete annyira megromlott, hogy senki nem teszi a jót. Ezért szólít megtérésre. Megtérésre, hogy térjen észre az ember és cselekedje a jót. Térjen Isten
igéjéhez.
Mindenkihez szól.
Üdvözlettel:
Tavasz
helyesbítés