Időzóna: UTC + 1 óra




Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 1420 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 95  Következő
 

Szerző Üzenet
HozzászólásElküldve: 2008. nov. 10., hétfő 10:23 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
A friedmani, hayeki gazdaságpolitikákat a "bezzeg az írek" felkiáltással alátámasztó Exrefisnek:


Idézet:
Nem is volt csoda az ír csoda

http://index.hu/gazdasag/vilag/ircsoda08092/


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. nov. 10., hétfő 11:05 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 21:15
Hozzászólások: 4790
Tartózkodási hely: Budapest
rosta írta:
A friedmani, hayeki gazdaságpolitikákat a "bezzeg az írek" felkiáltással alátámasztó Exrefisnek:


Idézet:
Nem is volt csoda az ír csoda

http://index.hu/gazdasag/vilag/ircsoda08092/

De ugye ezt nem cáfolatnak szántad eddigi vitánkhoz? :)
üdv
ex


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. nov. 10., hétfő 12:06 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
exrefis írta:
rosta írta:
A friedmani, hayeki gazdaságpolitikákat a "bezzeg az írek" felkiáltással alátámasztó Exrefisnek:


Idézet:
Nem is volt csoda az ír csoda

http://index.hu/gazdasag/vilag/ircsoda08092/

De ugye ezt nem cáfolatnak szántad eddigi vitánkhoz? :)
üdv
ex


Szerintem vita nem is volt. Te alátámasztatlan kijelentéseket tettél a csődöt mondott neoliberális receptet illetően. Az 3 milliós íreket emlegetted, erre itt egy írás tőlem is, a 4 milliós észteket emlegetted, akik a harmadik legveszélyeztettebb gazdaság címet birtokolják, a Pinochet Chiléjét emlegetted, amely folytonos gazdasági csődben van a kezdeti sikerek után, Amerikát, Angliát emlegeted, amely gigászok éppen most államosítanak. Emellett viszont ott a világ összes többi része, amely ennél azért jobban működik, dehát az neked nem ér.

Szóval vita részedről nem volt, csak megfellebbezhetetlennek szánt kijelentgetések...


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. nov. 12., szerda 16:30 
Offline

Csatlakozott: 2006. nov. 08., szerda 14:51
Hozzászólások: 353
Tartózkodási hely: Bp.
Minden viccben van valami igazság...
-------------

Egy bankár felhív egy másikat.
- Szevasz, hogy vagy?
- Kösz, jól.
- Bocsánat, téves.


A pénzügyminiszter kijelentette, hogy az egyszerű állampolgároknak
nincs miért félni a válságtól.
Félni korábban kellett volna, most már késő.


Egy ügyfél tanácsot kér a bankban.
- Kisvállalkozást szeretnék indítani, mit kell tennem?
- Vegyen egy nagyvállalkozást, és várjon néhány napot.


A hitelválság mélyül.
- Nemrég kölcsönadtam az öcsémnek egy százast pár hétre, és most
kiderült, hogy én vagyok az ország negyedik legnagyobb hitelezője.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. nov. 12., szerda 21:46 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
Érdekes, hogy a Soros tisztára úgy érvel, ahogy mi szoktunk, amikor Exrefis előveszi azt a megdönthetetlennek tartott kijelentését, hogy a gazdaság szabályozására kizárólag a piac képes, emiatt az államot redukálni kell. Márpedig a Soros nekem úgy tűnik mindent megtestesít, amit annyira tisztelnek, és becsülnek a neoliberálisok/neokonzervatívok (nem kívánt törlendő).

Soros György szerint a mostani világválság azt bizonyítja, hogy a piac nem képes szabályozni önmagát, keményebb állami beavatkozásra van szükség. Szerinte az IMF óriási hitelei és a gazdag országok nagy bankmentő akciói sem elégségesek, a recesszió elkerülhetetlen. A politika elkésett, de szigorral és alternatív energiaforrások terjesztésével el lehet kezdeni építeni egy biztonságosabb jövőt. Magyarországnak az adórendszer és a foglalkoztatottság átalakítását javasolta.

index írta:
„Háromszor kiáltottam farkast, de mire eljött, nagyobb volt, mint amire valaha is számítottam” – kezdte előadását kedd este Soros György Budapesten, az általa alapított Közép-Európai Egyetemen. Ezzel arra utalt, hogy a mostani válságot már több könyvében is megjósolta, de ekkora bukásra ő sem számított. A magyar származású amerikai milliárdos az egyetem diákjai, újságírók, az USA budapesti nagykövete és Dobrev Klára, a miniszterelnök felesége előtt beszélt a világgazdasági válságról.

Magyarországon alapvető baj van

Soros szerint Magyarország gyenge, és ezért fokozottan veszélyeztetett a válságban. A baj fő oka, hogy kevesen fizetnek adót, akik viszont fizetnek, azok nagyon sokat adóznak. Ez egy ördögi kör. Mivel kevesen adóznak, ezért nem lehet adót csökkenteni. Az adózást elkerülők pedig elegen vannak, hogy a következő választáskor megbuktassák az érdemben cselekvőket. Ezért arra sem képesek a politikusok, hogy több embertől szedjenek adót. Soros hozzátette, hogy bízik benne, a mostani válság rábírja a magyar kormányt, hogy túllépjen ezen a félelmen.

A rendszer felfalta magát

Soros szerint a mostani válság azért különleges, mert nem külső oka van. Nem áll mögötte olajárrobbanás, mint a 70-es évek végének válsága idején. A pénzügyi válságot maga a pénzpiac produkálta, a rendszerbe kódolva volt az összeomlás. A világ pénzpiaca egy évtizedek óta dagadó lufi volt, ami most kipukkadt, és ez alapjaiban változtatja meg a világot.

A túlértékelt amerikai ingatlanpiac összeomlása és az ezt követő jelzálogpiaci válság volt ugyan a mostani nagy baj közvetlen kiváltója, de az ingatlanfuli mögött Soros szerint egy „szuperlufi” állt. E szuperlufi pedig nem más, mint az a tévhit, hogy a piac képes szabályozni önmagát.

Ebből a képzetből eredt a nyakló nélküli hitelezés a fejlett világban. A folyamat legalább 25 éve kezdődött, a Reagan és Thatcher kormányok alatt (Ronald Reagan amerikai elnök 1980-88 között, Margaret Thatcher brit miniszterelnök 1979-90 között irányította országát). Ekkortól gyorsan elengedte az állam a pénzpiac kezét, és a piac önszabályozó képességében bízva sorra gyengítették az ellenőrzéséket és követelményeket. A helyzet addig fokozódott, míg a globalizáció előrehaladtával a tőke jelentős része teljesen megszabadult az állami felügyelettől. Az USA-ban a pénzintézetek már teljesen saját hatáskörben vezethettek be újabb és újabb termékeket. Ezeket az állami bürokraták sokszor nem is értették, és olyan hitelkonstrukciók és befektetési eszközök jöttek létre, amelyek elszakadtak a realitástól, vagyis a tényleges pénztől.

A piac nem természettudomány

Soros szerint a piac egyensúlyra törekvésében bízó elmélet alapvetően azért elhibázott, mert abból indul ki, hogy a rendszer épp olyan racionális, mint mondjuk a fizika törvényei. Holott ahol ember van, ott félreértés is van. Sőt, ahol az ember megjelenik, ott nem csak a valóság értelmezése lehet bajos, hanem maga a valóság is manipulálható, sőt, konstruálható.

A mostani ingatlanlufi példájánál maradva: az ingatlanárak emelkedtek és ez fokozta a hitelezési kedvet. Végül már egy új lakás teljes értékét kölcsönadták a bankok anélkül, hogy alaposan megvizsgálták volna az adós anyagi helyzetét. Abban bíztak, hogy mivel az ingatlan értéke úgyis növekedni fog, a jelzálog elég fedezet lesz. Ez már erős félreértelmezése volt a valóságnak Soros szerint ugyanis az ingatlanárak nem maguktól emelkedtek, hanem azért, mert könnyű volt rájuk hitelt kapni. És ahogy egyre könnyebb volt rá hitelt kapni, úgy emelkedtek még jobban az árak, és ettől még könnyebb volt hitelt kapni, és kész is lett az az ördögi kör, ami bizonyítja, hogy a piac néha nem képes kiigazítani önmagát. Sőt, kifejezetten hajszolhatja magát a még nagyobb baj felé.

Eddig a periféria fizette a felelőtlenséget

A 80-as évek óta is voltak kisebb válságok, de a jeleket félreértették a politikusok és a pénzügyi felügyeletek is. Azt hitték, hogy a lejtmenetek kivételek, holott Soros szerint szabályszerűek voltak.
Ha a fejlett világban bedőlt egy-egy nagyobb pénzintézet vagy ágazat, akkor az állam megmentette, általában újabb hitelekkel, amit sokszor a periféria (Kelet-Európa, Délkelet-Ázsia, Latin-Amerika) megtakarításiból fedeztek.

Mivel a gazdag országoknak eddig volt elég pénze sajátjaik megmentésére, ezért az elmúlt évek válságai komolyan csak a perifériát rázták meg, ahol nem volt mód hathatós állami beavatkozásra (így járt az előző évtizedben Brazília, Argentína, Dél-Korea és Oroszország is, például). Soros szerint ez is azt bizonyítja, hogy a piac nem mindenható, hiszen eddig is csak központi segítséggel lehetett megúszni a válságot.

A gazdagok pénze sem elég

A mostani helyzet sem különb: míg az USA és Nyugat-Európa országai öntik a pénzt saját pénzintézeteik megmentésére, addig a periférián erre nincs lehetőség. Ezért a periféria egy részének rekordösszegű hitelekkel az IMF-nek kell segítenie, ám Soros szerint ezek az óriási hitelek sem lesznek elegendők a bajok orvoslására. További probléma szerinte, hogy a legrosszabb helyzetben lévőkön az IMF sem segít.

Ugyanakkor szerinte a gazdag országok sem bírnak elég pénzt fordítani saját maguk megmentésére, a recesszió elkerülhetetlen. A nagy mentőakciók megkésettek. Az USA 700 milliárdos bankmentő csomagja jórészt kidobott pénz, mert rossz koncepció alapján osztják szét. Bár – tette hozzá - még mindig jobb, mintha ennyit sem tettek volna a politikusok.

Amerika elvesztheti pénzpiaci vezető szerepét

A globális pénzügyi rendszer eddigi központja egyértelműen Amerikában volt, de Soros szerint a mostani válság megrendítheti ezt pozíciót. Szerinte tarthatatlan, hogy ezután is vétójoga legyen az USA-nak az IMF-ben, és Kínának továbbra is kevesebb szavazata legyen mint a Benelux államoknak. Soros szerint bedőlt a Washingtonból ellenőrzött pénzügyi rendszer, újat kell teremteni helyette.

Szigorúbb államok kellenek

A megoldás Soros szerint az erősebb állami szabályozás. Nem elég, ha a pénznyomtatást ellenőrzi állam, a hitelezési rendszert is felügyelni kell. A szabad piacba vetett vakhit elképesztő robbanást hozott a hitelpiacon, bonyolult kölcsönügyletek és befektetési alapok terjedtek olyan gyorsasággal, ami bőven túllépett a reális lehetőségeken.

Ezért az államnak arra kell kényszeríteni a pénzintézeteket, hogy több tartalékot halmozzanak fel, szigorúbban bírálják el kölcsöneiket és engedélyeztessék új pénzpiaci termékeiket. Ugyanakkor óvatosnak kell lenni, mert a túlzott bürokrácia sem jó.

Soros szerint a piac és az állam örök macska-egér harcot vív, és ideális állapot soha nem jöhet el, hiszen a világ folyamatosan változik és tévedésekre mindkét oldal képes. Azonban törekedni kell a megfelelő egyensúlyra, hogy a mostanihoz hasonló óriási válságok ne következhessenek be.

A zöld energia lehet a kiút

A válságból kivezető út a szabályozáson kívül új szektorok felfutása lehet. Ezek közül a legfontosabb Soros szerint az alternatív energiaforrások kutatása és rendszerbe állítása. Ez nem csak új lökést adhatna a világgazdaságnak, de olyan súlyos problémákat is megoldana, mint a légkör felmelegedése, illetve a nyugati világ kiszolgáltatottsága a hagyományos energia-hordozókat termelő országokkal (például Oroszországgal) szemben.

Soros ezért bízik Barack Obama kormányában, mert az új elnök programjában hangsúlyosan szerepelt az alternatív energiaforrások támogatása. Ugyanakkor arra is figyelni kell, nehogy ebben a szektorban kezdjen dagadni egy újabb lufi.

Nem hagyhatjuk a lufikat az égig nőni

Lufik pedig mindig lesznek, ez a piaci működés sajátja. Soros szerint arra kell figyelni, hogy az állami szabályozás mindig elég hatékony legyen ahhoz, hogy a lufikat idejében kipukkassza. Még mielőtt felfúvódik egy mostanihoz hasonló újabb szuperlufi, melynek pukkanása maga alá temeti az egész világgazdaságot.


(A cikkhez Soros előadásán kívül felhasználtuk az ott kiosztott The Crisis & What to Do About It című cikkét, ami csütörtökön jelenik meg a New York Review of Books című lapban, és új könyvének legfontosabb megállapításait foglalja össze.)


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. nov. 13., csütörtök 08:00 
Offline

Csatlakozott: 2006. nov. 08., szerda 14:51
Hozzászólások: 353
Tartózkodási hely: Bp.
Előző hozzászólásomat azzal kezdtem, hogy minden viccben van valami igaság…,
a mostani kis filmről csak annyi mondok, hogy ha csak pici igazság van benne, akkor...
(A mondat befejezését rátok bízom.)


http://video.google.com/videoplay?docid ... 7336473908


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. nov. 13., csütörtök 09:52 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 21:15
Hozzászólások: 4790
Tartózkodási hely: Budapest
dezi írta:
Előző hozzászólásomat azzal kezdtem, hogy minden viccben van valami igaság…,
a mostani kis filmről csak annyi mondok, hogy ha csak pici igazság van benne, akkor...
(A mondat befejezését rátok bízom.)


http://video.google.com/videoplay?docid ... 7336473908

Kedves Dezi!
Ez a hozzászólás az amerikás topicomba illik nagyon, ott reagálok. :)
üdv
ex


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. nov. 13., csütörtök 10:02 
Aktív tag
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2008. feb. 22., péntek 22:22
Hozzászólások: 830
dezi írta:
Előző hozzászólásomat azzal kezdtem, hogy minden viccben van valami igaság…,
a mostani kis filmről csak annyi mondok, hogy ha csak pici igazság van benne, akkor...
(A mondat befejezését rátok bízom.)


http://video.google.com/videoplay?docid ... 7336473908

Van benne igazság, de egyoldalúság, dolgok önkényes összefűzése és interpretálása is. Ami a tipikus összeeskövős megközelítések jellemzője.

_________________
http://literaty-nazo.blogspot.com/
Üdv, Literaty


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. nov. 13., csütörtök 10:14 
Offline

Csatlakozott: 2006. nov. 08., szerda 14:51
Hozzászólások: 353
Tartózkodási hely: Bp.
exrefis írta:
dezi írta:
Előző hozzászólásomat azzal kezdtem, hogy minden viccben van valami igaság…,
a mostani kis filmről csak annyi mondok, hogy ha csak pici igazság van benne, akkor...
(A mondat befejezését rátok bízom.)


http://video.google.com/videoplay?docid ... 7336473908

Kedves Dezi!
Ez a hozzászólás az amerikás topicomba illik nagyon, ott reagálok. :)
üdv
ex


Szerinted!

Természetesen nekem is mint, mindenki másnak van a véleményem az amerikaiakról is, de ez nem egyenlő valamiféle predestinált előítélettel, amint azt te már az „Az amerikaiak a hülyék?” topik indító kérdéssel sejtetni szeretnél.

Szerintem e film ennél bonyolultabb és súlyosabb dolgokat feszeget, amivel lehet egyet, és nem egy érteni.
(Azért megnézem , hogy mit boronálsz össze a kettőből. Továbbra sem adom fel, megpróbállak megérteni .)
:shock:


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. nov. 13., csütörtök 10:19 
Offline

Csatlakozott: 2006. nov. 08., szerda 14:51
Hozzászólások: 353
Tartózkodási hely: Bp.
Literaty írta:
dezi írta:
Előző hozzászólásomat azzal kezdtem, hogy minden viccben van valami igaság…,
a mostani kis filmről csak annyi mondok, hogy ha csak pici igazság van benne, akkor...
(A mondat befejezését rátok bízom.)


http://video.google.com/videoplay?docid ... 7336473908

Van benne igazság, de egyoldalúság, dolgok önkényes összefűzése és interpretálása is. Ami a tipikus összeeskövős megközelítések jellemzője.


Kedves Literaty!
Igen, elmegy összeesküvés elméletnek is, de ettől a megállapítástól nincs elboronálva az ügy, akik rendszerint e mögé bújva védekeznek, csak a szokásos szőnyeg alá söprés mechanikáját indítják be.

(Természetesen nem rád gondoltam.)
Az illetékesek, önkéntesen jelentkeznek reakciójukkal.)


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. nov. 13., csütörtök 10:28 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 05., csütörtök 20:20
Hozzászólások: 3994
Kedves Dezi!

Biztos, hogy van benne sok igazság, hiszen a hatalomért és a pénzért folyó harcokban nem sokszor lelhető fel, az igazság, a tolerancia......stb.

Elég végignézni a történelmet.

Üdv cilla


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. nov. 13., csütörtök 15:42 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 21:15
Hozzászólások: 4790
Tartózkodási hely: Budapest
Kedves Rosta!
Nem foglalkozva most Soros egyéb elemzéseivel, Magyarországnak ő is neokonzervatív neoliberális piaci gazdaságra való átváltást javasol nem pedig szociális piacgazdaságot.
Mert csak az tudja gatyába rázni most a gazdaságot.
ex


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. nov. 13., csütörtök 21:19 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
exrefis írta:
Kedves Rosta!
Nem foglalkozva most Soros egyéb elemzéseivel, Magyarországnak ő is neokonzervatív neoliberális piaci gazdaságra való átváltást javasol nem pedig szociális piacgazdaságot.
Mert csak az tudja gatyába rázni most a gazdaságot.
ex


Kedves Exrefis!

A cikk alapvetően nem Magyarországról szól, ezért nemigazán értem, hogy miért nem akarsz éppen a cikk lényegével foglalkozni. Talán nem véletlen, hiszen Soros mindent lényegest cáfol, amit te jóideje itt erőltetsz ránk. A neoliberális gazdaságpolitikát, a libertárius gazdaságpolitika alaptéziseit küldi el a jófenébe a Soros.

Elmondja, hogy nem igaz, miszerint a piac önmagában mindent megold, no meg támadja, hogy az államot a minimálisra kell leépíteni, és az államnak nem szabad beavatkozni a gazdaságba, és ki kell szorulnia a gazdaság területéről. Egyáltalán ott tartunk, hogy ki kellett jelentenie, hogy a gazdaság tézisei nem természettudományos tézisek, a piac nem természettudomány. Merthogy ti libertáriusok tudományosszerű köntösbe öltöztetve az érveléseiteket tévesztitek meg a népet, mint annak idején a marxisták, és afféle „tudományos” okoskodással ragaszkodtok a marhaságaitokhoz.

Ami Magyarországot illeti, annak nem neoliberális gazdaságpolitikát ajánl, hanem olyat, amilyet a fidesz folytatott 4 évig. Valóban gazda módjára gazdálkodó gazdaságpolitikát. Ennek a címkéje az, hogy sikeresen gazdálkodó gazdaságpolitika.

Abban is igaza van a Sorosnak, hogy mi 2,8 millióan tartunk el 7 millió embert, köztük 3 millió nyugdíjast, akik a latin-amerikai modell szerint revolverezik az éppen regnáló kormányt. Ezek a nyugdíjasok a kiválóan működő Orbán kormányt is megbuktatták a 19000 Ft-os nyugdíj ki nem fizetése miatt. Miattuk nem lehet ezt a selejt politikai réteget leváltani, és az ő támogatásukkal lesz a most kapott iszonyatos összeg is eltapsolva, amely teljesen rabszolgává tesz bennünket.

A nagy kérdések nincsenek megtárgyalva, mert nincs kivel. A földjeinket 3 év múlva kivásárolhatják alólunk. Mi lesz az unokáink sorsa itt?! Például ebben a kérdésben is kellene egy nemzeti közmegegyezést létrehozni, de egy ilyen idióta bagázzsal, mint ez a Gyurcsány féle banda semmit sem lehet kezdeni. Vannak erre módszerek, törvényeket lehet hozni, mint egyes nyugati országokban, de per pillanat nincs kivel tárgyalnia az országnak.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. nov. 14., péntek 10:32 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 21:15
Hozzászólások: 4790
Tartózkodási hely: Budapest
Kedves Rosta!
rosta írta:
Talán nem véletlen, hiszen Soros mindent lényegest cáfol, amit te jóideje itt erőltetsz ránk.
Akkor vegyük sorra. :)
Idézet:
Elmondja, hogy nem igaz, miszerint a piac önmagában mindent megold, no meg támadja, hogy az államot a minimálisra kell leépíteni, és az államnak nem szabad beavatkozni a gazdaságba, és ki kell szorulnia a gazdaság területéről.

Nem ezt monta, ezt te adod az ő szájába.
Ezt mondta ő:
Idézet:
Szigorúbb államok kellenek
A megoldás Soros szerint az erősebb állami szabályozás. Nem elég, ha a pénznyomtatást ellenőrzi állam, a hitelezési rendszert is felügyelni kell.
A szigorúbb állam nem több állami beavatkozást jelent, hanem a verseny tisztasága és törvényessége feletti őrködést.
Ha emlékszel még a futballbírós hasonlatomra, az ugyanezt állítja. A bírónak szigorúan kell vezetni a meccset ez nem jelenti azt, hogy ő maga beáll focizni, vagy a hátrányba lévő csapatnak bónusz tizenegyest ítél, ha úgy látja jónak.
Ezt is mondja:
Idézet:
Nem hagyhatjuk a lufikat az égig nőni
Lufik pedig mindig lesznek, ez a piaci működés sajátja. Soros szerint arra kell figyelni, hogy az állami szabályozás mindig elég hatékony legyen ahhoz, hogy a lufikat idejében kipukkassza. Még mielőtt felfúvódik egy mostanihoz hasonló újabb szuperlufi, melynek pukkanása maga alá temeti az egész világgazdaságot.
Ebben is igaza van, de ezzel sem a neokon elméletet cáfolja.
Éppen az a probléma, hogy a lufit az állami beavatkozás fújta (Fannie Mae, Freddie Mac) és az állam a saját pénzügyi beavatkozásait nem ellenőrizta szigorúan.
Idézet:
Soros szerint ez is azt bizonyítja, hogy a piac nem mindenható,
Ezt nagyon szeretem. :)
És tessék már nekem ideidézni, hogy ez az állítás mikor hangzott el neokon, neolib körökbe? Soha. Ugyanis soha nem állította senki ezt. Annyit állítanak, hogy a piac jobban, hatékonyabban tudja kiszabályozni a folyamatokat, a központi beavatkozások nem jobbak, hanem rosszabbak, több kárt okoznak és a végén nagyobb árat kell érte fizetni. A központi irányítás legjobban a szocializmusban érvényesült, eredménye a történelmi szemétdomb. A szabadpiac leginkább az USA- ban érvényesült és valamivel kevésbbé a nyugati világban. Eredménye a világ legerősebb gazdasága, a világ feletti nyugati dominancia. A világ többi része annyira képes felzárkózni, amennyire hagyja érvényesülni a piaci versenyt.
Idézet:
Ha a fejlett világban bedőlt egy-egy nagyobb pénzintézet vagy ágazat, akkor az állam megmentette, általában újabb hitelekkel, amit sokszor a periféria (Kelet-Európa, Délkelet-Ázsia, Latin-Amerika) megtakarításiból fedeztek.
Ez tényszerűen nem lehet igaz Kelet-Európára és Latin-Amerikára, ugyanis ezek eladósodott régiók, azaz saját fogyasztásukra adósodtak el, ezért nem lehetnek a bedőlt pénzintézetek hitelezői. Ázsia szóba jöhet, de itt egy cseppet csúsztatott Soros úr. :)
Idézet:
Ebből a képzetből eredt a nyakló nélküli hitelezés a fejlett világban. A folyamat legalább 25 éve kezdődött, a Reagan és Thatcher kormányok alatt (Ronald Reagan amerikai elnök 1980-88 között, Margaret Thatcher brit miniszterelnök 1979-90 között irányította országát).
Ez megint tényszerűen nem igaz. Reagan és Thatcher idejében neokon gazdaságpolitikával megerősítették a gazdaságot, (ebbe bukott bele a SzU). Az utánuk következő kormányok szociális beavatkozása indította el a fedezet nélküli hitelek lufiját. Ezt nem én állítom, hanem tekintélyes közgazdászok, akik már évekkel a válság előtt is ugyanezt állították.
Idézet:
A piac nem természettudomány
Mondju ezt sem hallottam még neokon körökből, de nem is lényeges, mert a matematika viszont az. Ha pedig valaki többet költ mint ami a bevétele az veszteség, hiány, amit előbb utóbb meg kell fizetni.

Idézet:
Ami Magyarországot illeti, annak nem neoliberális gazdaságpolitikát ajánl, hanem olyat, amilyet a fidesz folytatott 4 évig.

Ezt, Soros melyik mondatából tudtad lederiválni? :D

Idézet:
Abban is igaza van a Sorosnak, hogy mi 2,8 millióan tartunk el 7 millió embert, köztük 3 millió nyugdíjast, akik a latin-amerikai modell szerint revolverezik az éppen regnáló kormányt.

Erre a problémára a piaci megoldás a nyugdíjreform, aminek még vérszegény kezdeményezését is visszavonta a fidesz.
Náci megoldás: vonjuk vissza a nyugdíjasok szavazati jogát.
Szocialista megoldás: ne csináljunk semmit, hátha megoldódik magától, vagy ha az egészségügyet is hagyjuk tovább rohadni elvetve a piaci megoldásokat, akkor a korai halálozás távolra tolja a nyugdíjrendszer összeomlását.
Megjegyzem, ez utóbbit választotta eddig mindegyik kormány.
üdv
ex


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. nov. 14., péntek 11:02 
Offline

Csatlakozott: 2006. nov. 08., szerda 14:51
Hozzászólások: 353
Tartózkodási hely: Bp.
Akiket nem sújt a válság...

2008. november 14. 06:00


A válság ellenére több mint 1,2 milliárd forintos kormányzati kommunikációs keretszerződést kötött a Miniszterelnöki Hivatal három gazdasági társasággal.

---
Ja, már majdnem megfeledkeztem azokról a szép ás "HITELES" kormányzati óriásplakátokról...


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 1420 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 95  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 1 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron
Style by phpBB3 styles, zdrowe serce ziola
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség