Mosab Hassan Yousef, a Hamasz-vezető fia keresztény lesz
A Hamasz nevű palesztin iszlám csoport egyik legelismertebb vezetőjének fia megtagadta a vallását, hogy amerikába menve evangéliumi keresztény legyen.
By Catherine Elsworth in Los Angeles and Carolynne Wheeler in Ramallah
Last Updated: 2:21PM BST 24 Aug 2008
A 30 éves Mosab Hassan Yousef elmondta, hogy az a döntése, hogy elhagyva muszlim hitét kiszáll apja szervezetéből az egész családját üldöztetésnek tette ki lakóhelyén, Ramallahban, sőt a saját életét is veszélybe sodorta.
A The Daily Telegraph-nak elmondta: A fizetendő nagy ár ellenére meg van győződve arról, hogy ha nyíltan beszél az iszlám problémáiról, és arról a „gonoszról”, amit otthon tapasztalt, ez segít a közel-keleti „elfuserált helyzet” megoldásában, és egy nap elhozza a békét, amikor majd újra hazatérhet.
„Nem félek tőlük, különösen azért nem, mert tudom, hogy én cselekszem helyesen és nem úgy nézek rájuk, mint ellenségeimre.” – mondja. „Nem gondolkozom ezen sokat. De hát mit tehetnének? Megölnek?”
„Ha megölnének: tegyenek úgy. Engem nem fognak megállítani. Ezzel csak szabaddá tesznek: A lelkem kiszabadul a testemből, nem lesz többet a hústest rabja”
Yousef, akit a barátai ma már Joseph-nek ismernek a Barabbas Road gyülekezetben, a kaliforniai San Diegoban, 18 hónappal ezelőtt érkezett az Államokba, de csak a közelmúltban tette meg „élete legnagyobb döntését”, hogy nyilvánosságra hozza a megtérését, ezáltal felhívva a figyelmet arra, hogy a palesztin vezetők hogyan „vezetik félre” és használják ki a népüket.
„A palesztinok elég visszataszítónak tűnnek a világon mindenki előtt, pedig igazán nagyon-nagyon jó emberek… félre vannak vezetve, és a róluk alkotott sötét kép a vezetőiknek köszönhető”
„Szükségük van segítségre, olyan emberekre van szükségük, akik meg tudják állítani azt, hogy hazudjanak nekik és a világnak”
Yousef muszlim hitben nevelkedett a családjában, amelynek komoly politikai hatalma volt. Az apja, Hassan Yousef, egy nagy tiszteletben álló sejk a nyugati part al-Ghaniya nevű városában született, közel Ramallah-hoz. A Hamasz alapító tagja volt. A szervezet katonai szárnya öngyilkos bombamerényletek és egyéb támadások tucatjait hajtotta végre Izrael ellen 1987-es alapítása óta.
Most a Gáza-övezetet a Hamasz irányítja, miután elzavarták a Mahmoud Abbas vezette, jóval visszafogottabb Palesztin Hatóság embereit, akik most már csak a nyugati partot irányítják.
Yousef elmondta, hogy a döntése, hogy elhagyja szeretett otthonát és családját (beleértve öt fiú- és két lánytestvérét), nehéz helyzetbe hozta az otthoniakat.
„Kifejezetten szenvednek a tetteim miatt” – mondja. „Ők nem egy átlagcsalád, hanem egy nagyon híres ember családja, apámat és családomat világszerte nagyra tartják a muszlimok. Tehát ezáltal, hogy én egy ilyen lépést tettem, amire álmunkban se gondoltak volna, őrültségnek tűnő dolgot hajtottam végre.
„Tudatában vagyok kezdettől fogva, hogy a családomat lehetetlen helyzetbe hozom. Ez nem az ő döntésük volt, de velem együtt kell hordozniuk a terhét. Borzasztó nehéz édesanyámnak, egész nap sír. Amikor csak beszélünk, mindig sír.”
Édesanyja, Salsabin elmondta a The Daily Telegraph-nak, hogy ő és gyermekei „napi kapcsolatban vannak Mosabbal”, de nem kívánta kifejteni a véleményét a fiú új életével kapcsolatosan.
Yousef elmondta, hogy apja, aki több, mint egy évtizedet töltött izraeli börtönben a Hamaszban vállalt szerepéért, éppen akkor is börtönben volt, mikor „élete legrosszabb hírét” megkapta, hogy a fia keresztény lett és elhagyta Ramallah-t. „De minden egyes alkalommal, amikor üzenetet küldött, biztosított a szeretetéről.”
„Mindenki azt kéri tőle, hogy tagadjon ki. Tudod, ha kitagadna, ezzel lehetőséget adna a terroristáknak, hogy megöljenek. Szeret engem továbbra is, mint a fiát, és tudja, hogy a olyat tettem, amiben hiszek, de ugyanakkor nagyon nehéz neki megérteni, sőt, valószínűleg nem is lesz soha képes ezt megérteni.”
Sokan úgy látták őt, mint apja nyilvánvaló örökösét, akinek nagy a befolyása mind a Hamaszban, mind a palesztin társadalomban. Az apja a palesztin helyhetósági választásokat a börtönből nyerte meg 2006-ban.
Ugyanakkor Yousef elmondása szerint sokkal korábban kezdődött nála az iszlám és a Hamasz megkérdőjelezése. Az apja, aki gyakorlatiasan állt hozzá a dolgokhoz, még azt is javasolva, hogy a Hamasz menjen bele bizonyos feltételek mellett az Izraellel való tárgyalásba, gyakran figyelembe vette az aggályait, például a civilek célpontként használásával kapcsolatosan.
Az iszlámmal és Hamasszal kapcsolatos kétségei akkor kezdtek kikristályosodni elmondása szerint, amikor észrevette, hogy nem minden Hamasz-vezető olyan, mint az ő apja, ez a mérsékelt ember, akit a fia „nyitott gondolkodású, nagyon alázatos és őszinte embernek” ír le.
Yousef elmondta, hogy megdöbbentette a mozgalom brutalitása, beleértve az öngyilkos bombamerénylők dzsihadon keresztüli dicsőség-keresését.
„A Hamasz: civilek életét használja fel, gyermekeket használ, az emberek szenvedését használja nap mint nap a céljai elérésére. És ez az, amit én gyűlölök” – mondja.
Egy véletlen találkozás kilenc évvel ezelőtt egy brit misszionáriussal: ez indította el Yousefet a kereszténység felfedezése felé.
Azt mondja: „izgalmasnak találta” ezt a dolgot, elkezdte titokban tanulmányozni a Bibliát és teljesen megdöbbent a „szeressétek ellenségeiteket” elven.
Mindazonáltal nem érvel az „iszlám összeomlása” mellett, inkább azt szeretné, hogy az emberek ismerjék fel: 1400 év után „többé már nem működik”.
Azt mondja: „Ez egyszerűen nem vezet sehova. Csak ellenszenvessé teszi őket.”
Reméli, hogy a muszlimok elkezdik megkérdőjelezni a vallásukat, és „kijavítják” azáltal, hogy visszautasítják az olyan részeket amik arra hívnak fel, hogy „másokat megölni, kezeket-lábakat levágni, embereket kínozni és egész civilizációk pusztulásáért imádkozni”
Azt mondta, hogy miután áttért kereszténynak, eldöntötte, hogy el kell menekülnie és távol élni az erőszaktól, mert „keresztényként nem tudok együtt létezni ezzel a helyzettel.”
„Gondolkoztam: mi az én felelősségem most? Nézni, ahogy emberek halnak meg nap mint nap, vagy felállni és kimondani: ez rossz, ez a jó, és legyetek ebben erősek?!? Így aztán meg kellett tennem ezt a lépést”
Tervezi, hogy megírja „átalakulása történetét”, amivel reméli hogy másokat is inspirálni fog. Szeretne egy nemzetközi szervezetet létrehozni, ami fiatal embereket tanít az iszlámmal kapcsolatosan, és hirdeti a „megbocsátás” üzenetét, ami szerinte az egyetlen útja a „végtelen erőszakspriál” megszakításának az izraeliek és palesztinok között.
„Tudom, hogy ez hosszú időbe fog telni, de ez az az út, amerre menni kell: felépíteni egy új generációt, egy olyan generációt, aki tudja, hogy kell megbocsátani, hogyan kell szeretni.”
Ezt a látást osztja az új gyülekezete is. A Barabbas Road gyülekezet veboldalán szerepel „József története”, a közösség legvalószínűtlenebb tagját úgy írja le a történet, mint egy „csodát”, aki elhagyta a „brutális és véres háborútól átitatott” közösségét és helyette „odafordult Jézushoz”.
„Ez az ember egész bizonyosan a jövő arca, egy követ az iszlám elnyomottaihoz. Szenvedélyesen törekszik felszabadítani testvéreit a hamis vallás sötétsége alól és megélni az igazságot, hogy Jézus az Út, az Igazság és a Fény.”
Otthon a nyugati parton mindazonáltal sokakat elkeserít Yousef lépése.
„Felháborít minket, nem csak a helyi közösséget és a családját, hanem valamennyi muszlimot is” – mondja Abdel-Jaber Fuqaha, iszlám parlamenti politikus és a család barátja, aki Yousefet „becsületes hithű muszlimként” írta le.
„A legrosszabb hatása az egésznek a családra, és az apjára van. Ez egy teljesen szokatlan lépés a közelkeleti kultúrában. Errefelé a legnehezebb dolog egyik vallásról áttérni egy másikra”
Azt tételezi fel, hogy Yousefre – figyelembe véve a hátterét – valószínűleg nyomást gyakoroltak, hogy a pénzügyi segítség és az amerikai tartózkodási engedély fejében térjen át – ezeket a vádakat Yousef visszautasítja.
„Nem pénzért lettem keresztény. Azért jöttem a kereszténységhez, mert ez az út egy jobb élethez vezet” – mondta.
„Szeretem a népemet. Éppen annyi joguk van az élethez, mint bármilyen más nemzetnek a földön. Ugyanakkor segíteni szeretnék nekik, hogy a jó irányba forduljon az életük”
http://www.telegraph.co.uk/news/worldne ... stian.html