hű!!! ez NAGYON izgalmas!!
(eddig is tanítottam már "Isten gazdasági modelljéről", de ez alatt eddig főleg az elengedés évét meg a hétéves ciklusokat értettem... most látom, hogy ez a tized-kérdés is szépen illeszkedik a modellbe!)
(bocsánat, az ilyesmin mindig nagyon fel tudok lelkesülni
:D:D)
nocóval
KÉTFÉLE tizedről beszélhetünk, amelyek NEM KEVERENDŐK:
az egyik a közismert, "lévitáknak adandó" tized:
Idézet:
Mózes III. könyve:27:30 A földnek minden tizede, a föld vetéséből, a fa gyümölcséből az Úré; szentség az az Úrnak.
Mózes III. könyve:27:32 És minden tizede a baromnak és juhnak, mindabból, a mi a vessző alatt átmegy, a tizedik az Úrnak legyen szentelve.
Mózes IV. könyve:18:21 De ímé a Lévi fiainak örökségül adtam minden tizedet Izráelben; az ő szolgálatjokért való osztályrész ez a melylyel teljesítik ők a gyülekezet sátorának szolgálatát.
Mózes IV. könyve:18:24 Mivelhogy Izráel fiainak tizedét, a mit felemelt áldozatul visznek fel az Úrnak, adtam a lévitáknak örökségül: azért végeztem ő felőlök, hogy Izráel fiai között ne birjanak örökséget.
viszont van egy MÁSIK is, ez került most szóba:
Idézet:
Mózes V. könyve:12:10 Mikor pedig átmentek a Jordánon, és lakozni fogtok azon a földön, a melyet az Úr, a ti Istenetek ád néktek örökségül, és megnyugtat titeket minden ellenségetektől, a kik körületek vannak, és bátorsággal fogtok lakozni:
11 Akkor arra a helyre, a melyet kiválaszt az Úr, a ti Istenetek, hogy ott lakozzék az ő neve, oda vigyetek mindent, a mit én parancsolok néktek: egészen égőáldozataitokat, véres áldozataitokat, tizedeiteket és kezeiteknek felemelt áldozatát, és minden megkülönböztetett fogadástokat, a melyeket fogadtok az Úrnak.
...
17 Nem eheted meg a te kapuidon belől sem gabonádnak, sem mustodnak, sem olajodnak tizedét, sem barmaidnak és juhaidnak első fajzását; sem semmi fogadási áldozatodat, a melyet fogadsz, sem szabad akarat szerint való adományaidat, sem a te kezednek felemelt áldozatát;
18 Hanem az Úrnak a te Istenednek színe előtt egyed azokat azon a helyen, a melyet kiválaszt az Úr a te Istened: te és a te fiad, leányod, szolgád, szolgálóleányod és a lévita, a ki a te kapuidon belől van; és örvendezzél az Úrnak, a te Istenednek színe előtt mindenben, a mire kezedet veted.
19 Vigyázz, hogy el ne hagyjad a lévitát valameddig élsz a te földeden.
tehát EZT a fajta tizedet az ember MAGA fogyasztotta el, egyfajta "bulitized" volt, felvitte az ember az Istentisztelet helyére, és OTT elfogyasztotta, részt adva belőle a lévitának és a szolgáknak is, nem csak a családjának.
látom az ARCOTOKAT a "bulitized" beszólásra... de most nézzétek meg:
Idézet:
Mózes V. könyve:14:
22 Esztendőről esztendőre tizedet végy a te magodnak minden terméséből, a mely a te meződön terem.
23 És egyed az Úrnak, a te Istenednek színe előtt azon, a helyen, a melyet kiválaszt, hogy ott lakozzék az ő neve, gabonádnak, mustodnak, olajodnak tizedét, a te barmaidnak és juhaidnak első fajzását; hogy tanuljad félni az Urat, a te Istenedet minden időben.
24 Ha pedig hosszabb néked az út, hogysem oda vihetnéd azokat, mivelhogy távol esik tőled az a hely, a melyet az Úr, a te Istened választ, hogy oda helyezze az ő nevét, téged pedig megáldott az Úr, a te Istened:
25 Akkor add el pénzen, és kösd a kezedbe a pénzt, és menj el arra a helyre, a melyet kiválaszt az Úr, a te Istened;
26 És adjad a pénzt mind azért, a mit kíván a te lelked: ökrökért, juhokért, borért és vidámító italért és mindenért, a mit megáhít néked a te lelked, és egyél ott az Úrnak, a te Istenednek színe előtt, és örvendezzél te és a te házadnak népe.
27 A lévitát pedig, a ki a te kapuidon belől van, ne hagyd el, mert nincsen néki része, sem öröksége veled.
28 A harmadik esztendő végén vidd ki annak az esztendő termésének minden tizedét, és rakd le a te kapuidba.
29 És eljön a lévita (a kinek nincsen része és öröksége te veled), és a jövevény, árva és özvegy, a kik a te kapuidon belől vannak, és esznek és megelégesznek, hogy megáldjon téged az Úr, a te Istened a te kezednek minden munkájában, a melyet végzesz.
hogy a "kétféle tized" hogy viszonyult egymáshoz: nem tudom!
utánanéztem, van egy olyan értelmezés, hogyaszongya:
JFBBible írta:
12-15. When thou hast made an end of tithing all the tithes of thine increase the third year--Among the Hebrews there were two tithings. The first was appropriated to the Levites (Nu 18:21). The second, being the tenth of what remained, was brought to Jerusalem in kind; or it was converted into money, and the owner, on arriving in the capital, purchased sheep, bread, and oil (De 14:22, 23). This was done for two consecutive years. But this second tithing was eaten at home, and the third year distributed among the poor of the place De 14:28, 29).
vagyis: az ELSŐ tized a lévitáknak ment, a MÁSODIK (a tizedadás utáni MARADÉK tizede) Jeruzsálembe, természetben, vagy "pénzre váltva"
hogy ezt honnan szedte a kommentár: nem tudom :O
(hogy a FÖLDESURAK honnan szedték a KILENCEDET, arról már van sejtésem ezek után!)
jelenlegi információim alapján úgy látom, hogy ez a kettő UGYANAZ, és volt bizonyos RUGALMASSÁG a tized felhasználásában.