Péter:
Idézet:
Jó indíték a gyülekezet elhagyására számomra nem az, hogy ha van valahol egy kicsit tisztább tanítás, akkor megyek.
Nekem ez nem fér bele, bocs.
Nem akarlak megbántani, de ez nekem túl önmagamnak élő.
De mi az Istennek tetsző hely?
Tetszhet-e Istennek, hogy újonnan születve egy református közösségben megmaradjak, vagy "uram bocsá" (milyen szép szó, kicsit ugyan szlenges) katolikusok között végezzem a békéltetés szolgálatát?
Vagy Istennek vannak felekezetek, amik eleve nem tetszenek?
A valahol kicsit tisztább a tanítás, az nekem se lenne elég indok a továbblépésre. Ha felismernék egy fundamentális tévtanítást, aminek a további gyakorlását nem tudnám bevállalni, és amivel együtt már nem tudnék közösséget vállalni a többiekkel, akkor viszont az lenne hiba, ha nem lépnék tovább. De folyamatosan hangsúlyozom, hogy ezt mindenki Istennel konzultálja meg - mert lehet valakinek bűn, hogy marad, míg egy másiknál erény.
Nem tudom, hogy Isten hogyan tekint a különböző felekezetekre, mert nem vagyok Isten. De a saját emberi véleményem szerint, nyilván vannak olyan közösségek, amik a haragját váltják ki, vannak olyanok, amikben lát feddni és dicsérni valót, és vannak olyanok, amiket csak elismer.
Pont most olvasom a Jelenések könyve ide vágó szakaszait (levelek) ezért ezt az Igéből is megerősítve látom. Még azt is látom ezekben a levelekben, hogy a külső körülményeket is beszámítja, tehát másképp ítéli meg egy nagyon zilált történelmi korszak botlásait, mint enyhébb korszakokat.
Csak pár kiragadott példa:
Idézet:
vannak nálad is, a kik a Nikolaiták tanítását tartják, a mit gyűlölök. Térj meg: ha pedig nem, ellened megyek hamar, és vívok azok ellen számnak kardjával.
Adtam néki időt is, hogy megtérjen az ő paráználkodásából; és nem tért meg. Íme én ágyba vetem őt, és azokat, a kik vele paráználkodnak, nagy nyomorúságba, ha meg nem térnek az ő cselekedeteikből. És az ő fiait megölöm halállal; és megtudják a gyülekezetek mind, hogy én vagyok a vesék és szívek vizsgálója; és mindeniteknek megfizetek a ti cselekedeteitek szerint.
Ha van is olyan felekezet, ami mindenestől nem tetszik Istennek (ezt ítélje meg Ő) még ebben a helyzetben is el tudom képzelni, hogy valakinek maradni kell benne valameddig, valamilyen céllal.
De ugye van olyan ige is, hogy "fussatok ki belőle én népem", ami tulképpen választ is ad Péter felvetésére.