"Mondom tehát: Avagy elvetette-é Isten az ő népét? Távol legyen;
....
11. Annakokáért mondom: Avagy azért botlottak-é meg, hogy elessenek? Távol legyen; hanem az ő esetük folytán lett az idvesség a pogányoké, hogy ők felingereltessenek.
12. Ha pedig az ő esetök világnak gazdagsága, és az ő veszteségök pogányok gazdagsága, mennyivel inkább az ő teljességök?
13. Mert néktek mondom a pogányoknak, amennyiben hát én pogányok apostola vagyok, a szolgálatomat dicsőítem,
14. Ha ugyan felingerelhetném az én atyámfiait, és megtarthatnék közülök némelyeket.
15. Mert ha az ő elvettetésök a világnak megbékélése, micsoda lesz a felvételök hanemha élet a halálból? Kedves Csaba!
Helyettesítési teológia e fenti igéken zátonyra fut és elsüllyed. Pál egy egész fejezetet szánt a cáfolatára.
Idézet:
Jelenleg (is) Izrael, mint állam a megkeményítés korszakát éli, s a magára vett "vérátok" következményeit viseli.
Nem tudom, mitől tartod igeinek, hogy Isten, Krisztus ellenségei mellett hadakozott!
Izrael legalább akkora ellensége Krisztusnak, mint akikkel háborút folytatott. Izraelnek megtérésre és nem ajnározásra van szűksége...
A vérátok és Jézus elutasítása 2000 évre talonba tette Izraelt. Tehát nem maradt következmény nélkül a dolog, egyben ez adta a lehetőséget a nemzeteknek, hogy Istenhez megtérjenek. Abban talán egyetértünk, hogy ez helyzet nem folytatódik örökké, tehát a pogányok, vagy a nemzetek ideje lejár és új korszak következik. Ennek egyik jele, hogy Isten összegyűjti a választottakat. A vitánk azon van, hogy ez az összegyűjtés, már az az összegyűjtés, vagy egy másikra kell várni.
Idézet:
Nem tudom, mitől tartod igeinek, hogy Isten, Krisztus ellenségei mellett hadakozott!
Isten nem az emberek pitiáner módján gondolkodik. Ennél meredekebb dolgot is csinált. A fia, Jézus emberré lett és szörnyű halállal szenvedett rengeteg emberért, népekért, akik Jézus halála utáni évszazadokban is Isten ellenségiként éltek.
Ehhez képest kicsiny dolog, hogy nem engedi az ellenségtől elpusztítani a választott népét, amelyikkel kapcsolatban ígéretei és tervei vannak, ami tervet a sátán igyekszik megakadályozni.
Idézet:
Izrael legalább akkora ellensége Krisztusnak, mint akikkel háborút folytatott. Izraelnek megtérésre és nem ajnározásra van szűksége...
Tévedsz, ők nem ellenségei Krisztusnak. Ők is Krisztust várják, a Messiást és a Teremtőt imádják.
Ők csak nem ismerték fel Jézusban Krisztust, de meg van írva, hogy majd fel fogják ismerni. Tehát biztos lehetsz benne, hogy Isten nem fogja engedni kiirtani a választott népet a megtérése előtt, mikor annak megtérése meg van írva. A megtérése után pedig pláne nem.
Semmilyen más népnek nincs ilyen ígérete, a muszlimok viszont tőről metszett antikrisztusiak, és egyértelmű az is, hogy Allah nem azonos az Atyával.
Egyébként igen, Izraelnek is megtérésre van szüksége, de egy percig se hidd, hogy a magyaroknak kevésbbé van szüksége erre. Nehogy azt gondold, hogy mert Magyarországon van egy kevés újjászületett keresztény, ezért a magyarok túlélésének nagyobb esélye van mint a jelenleg Jézust elutasító zsidóknak. Az sem biztos, hogy az izraeli Jézusban hívő zsidók sokkal kissebb arányt képviselnek, mint pl. a magyarok között az újjászületett keresztények.
És igen, nincs szükségük ajnározásra, csak nem értem, hogy ez hogy jön ide. Ki ajnározta őket? Őket irigyelni és gyűlölni szokás mifelénk.