Nyomtat Elküld Olvasási nézet

"Válaszd az Életet!" Alapítvány

A „Válaszd az Életet!” Alapítványt az Abaújszántói Református Egyház hozta létre 1992. január 29-én. Megalapításának célja az Abaújszántói Református Egyház működési feltételeinek biztosítása. Ezen belül szociális tevékenység, családsegítés, kulturális programok szervezése, a kulturális örökség megóvása, valamint nevelés, oktatás, képességfejlesztés, gyermek-és ifjúságvédelem és az ifjúság hasznos szabadidős tevékenységének támogatása, pl. ifjúsági táborok, kirándulások szervezése. Mivel az országnak Budapesttől távol eső területén élünk, amelyet az anyagi nehézségek és a munkanélküliség jellemeznek, és a fővárostól való távolsággal egyenesen arányosan nőnek a nehézségek, ezért van szükség arra, hogy egy alapítvány segítségével olyan lehetőségek nyíljanak meg, amelyre másképp nem lenne mód. Alapítványunk bebizonyította, hogy szükség van rá: megvalósult sok olyan program, amely pénzügyi problémák miatt elmaradt volna, valamint lehetőséget teremtett az oktatásban arra, hogy az Alapítvány tulajdonában levő eszközöket felhasználva a gyermekek előbbre jussanak a tanulásban.
Az Alapítvány céljai között szerepel számítógéppark létrehozása. Ez a Richter Gedeon Rt. támogatásával valósult meg, úgy, hogy kaptunk tőlük használaton kívüli gépeket. A korábbi évben kapott 386-os géphez tavaly kaptunk alkatrészeket, amelyekből 8 db 486-os gépet sikerült összeraknunk. Ezek közül néhány a helyi Ilosvai Selymes Péter Általános Iskolában szolgálja a gyermekeket, többet a gyülekezetbe járó gyermekek használnak, néhány pedig arra szolgál, hogy egyetemen, főiskolán tanuló ifjaink írásbeli munkáikat írják meg, ami jelentős segítséget jelent ott, ahol anyagi okok miatt nincs otthon számítógép, és komoly összeget kellene kifizetni a gépeltetésre. Az Abaújban élő emberek jó része számára a számítógép még mindig sokadrangú álom a napi túlélési problémák mellett, ezért nagy segítség ez a géppark.
A hangverseny a kultúra része, melyre Abaújszántó lakosságának sem ereje, sem ideje, sem pénze nem marad. A művészek nagyobb városokban laknak, a kulturálódás lehetősége nagyrészt ott van, rangosabb művész kis településre való meghívása az önkormányzatok számára megfizethetetlen, anyagi okok miatt csak a kultúráért nagyon kevés ember tud beutazni a városba. Ezért volt nagy lehetőség számunkra, hogy a Soros Alapítvány támogatásával hangversenysorozatot rendezhettünk 6 alkalommal orgona, gitár, hegedű, trombita és tárogató művészek közreműködésével. Ebben az évben az Alapítvány az egy %-ból a Református Egyház kórusát támogatta. Erre két okból volt szükség: áprilisban CD felvételt készítettünk, augusztusban pedig kiléptünk az egyház keretei közül és a községi ünnepélyes zászlóátadáson szerepeltünk.
Korábban támogattuk ifjaink nyári táborozását Svájcban és a Velencei tónál, Kápolnásnyéken, mely táborok az Alapítvány segítsége nélkül a térségre jellemző anyagi nehézségek miatt nem jöhettek volna létre.
Az Alapítvány első kiadásai között szerepelt egy szintetizátor vásárlása. Ez nagy segítséget jelent nemcsak a hitoktatásban, hanem az iskolánk énekoktatásában is, valamint a gyerekek karácsonyi és hittanévzárói műsorában az énekek kíséretéhez. Ezek a műsorok évek óta szervesen hozzátartoznak a gyülekezetünk és településünk életéhez. Az Alapítvány szervezési és anyagi támogatással járul hozzá ahhoz, hogy ezeken az alkalmakon a gyermekeket jutalmazni is tudjuk.
A hitoktatásban résztvevő gyermekek hittanévzárói ünnepélye utáni jutalomkirándulását, versenyeit is az Alapítvány szervezi. Ezeken az alkalmakon természetesen a családok más felekezetű tagjai is részt vesznek, hiszen az emberhez méltó élethez, tevékenységekhez mindenkinek joga van, amelyet választani sokan önhibájukon kívül nem tudnak. Az Alapítvány ezen kezdeményezései abban segítenek, hogy megadják a választási lehetőségeket.
Alapítványunk tehát aktívan veszi ki részét a régióban élők kulturális és szociális lehetőségeinek bővítésében. A feladatokat a felajánlott 1%-os személyi jövedelemadóból, különböző szervezetek adományaiból és pályázati úton nyert összegekből látjuk el. Az eredményeket és az elérendő célokat a kuratórium rendszeres ülésein tárgyaljuk meg, az alapítvány működésével és a programok szervezésével kapcsolatos teendőket eddig a kuratórium tagjai és a pártoló tagok társadalmi munkában látták el.

Alapítványunk támogatás nélkül nem működik, ezért várjuk 1%-os felajánlásaikat.  Adószámunk: 18405802-1-05

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

 • 2020. május 30., szombat

  Isten jelenléte bennünk – Magyarné Balogh Erzsébet református lelkész gondolatai.
 • 2020. május 28., csütörtök

  Újratervezéseink során vajon odafigyelünk-e, hogy biztosan szükségünk van arra, amire igényünk is? Megjelent a Karakter magazin legfrissebb száma, vál...
 • 2020. május 27., szerda

  Trianon nem csak az országot, de az egyházszervezetet is darabokra szakította. A magyar reformátusok egy ellenségessé vált politikai környezetben szin...
 • 2020. május 27., szerda

  Külön kelyhes úrvacsorát javasol a gyülekezeteknek a Magyarországi Református Egyház Zsinatának Elnökségi Tanácsa. A testület a nyári táborok megtartá...
 • 2020. május 27., szerda

  Ismét megnyílt a Kálvin Kiadó Bocskai úti könyvesboltja, június 4., csütörtöktől pedig már a Bibliás Könyvesbolt is várja az érdeklődőket.
 • 2020. május 26., kedd

  A Baár–Madas Református Gimnázium tanulói színvonalas médiaanyagokat állítottak össze, amelyek mind hitüket, mind kreativitásukat megmutatják.
 • 2020. május 25., hétfő

  A megújulás növekedés, a megújulás kovásszá válás, a megújulás nyájjá alakulás.
 • 2020. május 24., vasárnap

  „Az a félelmem, hogy számvetés nélkül áll vissza minden a régi kerékvágásba. A karantén olyan volt, mint a költözés – muszáj átgondolni, mi az, amit á...
 • 2020. május 21., csütörtök

  „Felelős magatartás az lenne, ha a Nyugattal szembeni kisebbségi komplexusunkkal és a szomszédainkkal szembeni infantilis vádaskodásunkkal végre felha...
 • 2020. május 20., szerda

  „Budapesti lakosok, miért ültök itt a járványhíreket falva?”