Cikkek

Te azért kövess engem!

Te azért kövess engem!

A Magyar Református Presbiteri Szövetség ebben az évben is országos konferenciát szervezett, amely szept. 1-4-ig tartott Tahiban. Mátészalkáról 6-an vettünk részt ezen az alkalmon.
A konferencia témája: Példaképei a nyájnak ...
A reggeli áhítatok vezérgondolata ez volt: Találkozások a feltámadott Jézussal.
Esténként Steinbach József balatonalmádi lelkipásztor tartott evangélizációt az Ap. Csel. 8, 26-40 ige alapján. A bizonyságtételekből egy néhány gondolatot szeretnék megosztani a kedves olvasókkal.
Három szolgálatot hallgattunk meg azzal a címmel, hogy Találkozás a feltámadott Jézussal.
Az első az Emmausi tanítványokról szólt Luk 24.13- alapján. Amikor a tanítványok beszélgettek (2 tanítvány + 1 idegen) Jézusról - haláláról - arról, hogy az asszonyok nem találták a sírban - az angyal megjelenéséről - de nem hitték, nem értették az egészet.
Amikor a faluba értek, az asztalhoz ültek és Jézus megtörte a kenyeret, akkor nyílt meg a szemük és ismerték fel Őt. Mert aki csak hallott Jézusról, vagy csak olvasott Jézusról, nem tud hinni.
FONTOS A SZEMÉLYES TALÁLKOZÁS!
Jézus cselekedett - megtörte a kenyeret - és a tanítványok hittek. Jézus cselekedeteire ma is rá lehet csodálkozni - csak nyíljon ki a szemünk - lássuk meg -vegyük észre, hogy Ő szeretne az életünkben a legfontosabb lenni. Azt olvassuk itt az igében, hogy a tanítványok "még abban az órában útra keltek-, elmentek Jeruzsálembe bizonyságot tenni. Szükségét érezték, hogy örömüket azonnal kifejezzék, hogy a többieknek is elmondják a jó hírt és ez nem ér rá holnap, vagy amikor kijön rá a lépés. Aki személyesen találkozott Jézus Krisztussal nem tud nem bizonyságot tenni.
A második szolgálat a Ján 21, 15-19 szóló ige alapján hangzott el. Ebben az igében arról olvashatunk, hogy Jézus háromszor kérdezi meg Pétertől, hogy szeretsz-e engem, és Péter háromszor feleli: Uram, te ismersz, tudod, hogy szeretlek. Akkor Jézus így szólt Péternek: "Te kövess engem-. SZOLGÁLATRA HIVJA PÉTERT - de ennek feltétele van.
Fontos az - önismeret - bűnbánat - szenvedni tudás. Jézus követéséhez nem elég Jézust kedvelni, igazán kell szeretni, mindennél jobban, kell, hogy Ő legyen mindennél fontosabb.
Az első két szolgálat lényegét úgy foglalhatnánk össze, hogy aki személyesen találkozott a feltámadott Jézussal:
az - tud és belső kényszert érez arra, hogy bizonyságot tegyen Őróla
az - tudja követni Jézust és már nem fontos számára az ideig való e világi, hanem fontosabb az örökkévaló dolog az életében.
az - tud szolgálni Jézusnak úgy, hogy ez az ügy legyen mindennél fontosabb.
A harmadik szolgálat a Ján 20, 24-29-ig terjedő ige alapján hangzott el. "Tamás pedig nem volt ott amikor megjelent nekik Jézus-. Ennek az igének négy üzenetét emelte ki az előadó.

1., Amit átéltek az első tanítványok ugyanazt éli meg most is, aki találkozik Jézussal.
-lehet életünk egy speciális iránya Jézus nélkül, amikor nem találkozunk Jézussal.
-A másik irány - az élet - iránya, amely megjelent Jézus Krisztusban. Aki belép ebbe a folyamatba és ebből merít, azok találkoznak Jézus Krisztussal.

2., Figyelmeztetés. Tamás nem volt ott, amikor Jézus megjelent nekik. Tamás elhagytad a közösséget, kimaradtál a találkozásból. Így van ez a gyülekezeti életben is. Közösség nélkül elsivárosodik a hívő élete. Kimaradni a közösségből annyit jelent, mint meghalni. Jézus Krisztussal való közösség annyit jelent, együtt tanulás, együtt imádkozás. Lehet, hogy ez a közösség ütött kopott, de lényeg, hogy ki a vezére.

3, Az a vezér olyan irgalmas, hogy egyenként tartja számon gyermekét. Lehet, hogy megtanít, hogy alázatos légy, lehet, hogy meggyöngít, hogy el ne veszítsen.
Hűtlenkedhetsz: Ő hű marad. Te vagy a legfontosabb neki. "Nem ti választottatok engem, én választottalak titeket-

4, Boldogok, akik nem látnak, de hisznek. Tamás nem hitte el a tanítványoknak, hogy Jézus feltámadt. Látni akarja a sebek helyét, csak akkor hiszi el, ha személyesen találkozik a mesterrel. Megtörtént a találkozás, megbizonyosodott, hogy ő az aki meghalt a kereszten és feltámadt a halálból. Tamás hitvallásával azonnal bizonyságot tett, amikor azt mondta: "én Uram és én Istenem-. Tamás látott és hitt, de azt mondja az ige: "boldogok akik nem látnak és hisznek-. Tehát boldogok, akik nem látás útján jutnak hitre. Jézus feltétel nélküli hitre szólít fel bennünket. Nem a látás örökkévaló, hanem a hit. Az örökkévaló világot hit által lehet megragadni. A hit pedig ajándék.

Az esténkénti evangelizáció is a megtérésről, az etióp kincstárnok megtéréséről, a Jézus Krisztussal való személyes találkozásáról szól. Az etióp is elmondja bizonyságtételét, hitvallását, amikor azt mondja "hiszem, hogy Jézus Krisztus az Isten Fia-. Megtörtént a csoda. Isten elvégezte újjá teremtő munkáját, és azt olvassuk az igében: "örvendezve haladt tovább az úton-, hogy vigye hazájába az örömhírt, Isten igéjét, és hogy példakép lehessen, mint ahogy minden a feltámadott Jézus Krisztussal személyesen találkozott emberhez illik, és szent kötelessége, hogy példakép legyen a
tiszta erkölcsben
józanságban
a hűségben
a buzgóságban
a kellő ismeretben.
Adja Isten, hogy családunkban, gyülekezetünkben, országunkban és szerte a világon végezze el Isten sokakban újjá teremtő munkáját, és hogy tudjunk példaképek lenni és Urunk örömére élni.
Bíró Istvánné

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél