Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Húsvéti esküvő

Elhangzott Gergelyiugornyán, 2006. március 25-én. (Újvári Zoltán, Lénárt Andrea)

Lukács 24, 3-19 /Húsvéti házasságkötés/
Szeretett ifjú pár, ünneplő gyülekezet.

1) Húsvét felé közeledve, házasságkötéseteken egy húsvéti történetet olvastam fel. Jé-zus feltámadása után ketten mennek egy úton: Jeruzsálemből Emmausba. Közben beszélget-nek, vitatkoznak arról, ami ott, Jeruzsálemben azokban a napokban történt.
Az első húsvét után, Krisztus feltámadása után vagyunk mi is. Ketten indultok el ti is, egy közös útra. Az emmausi tanítványok a szent városból, az "Úr házából- indultak el, ugyan¬úgy ti is, az Úr házából indultok el közös életutatokra.
Annak a két embernek a szíve tele volt kérdéssel. Nem értették, mi történt azokban a napokban. Vitatkoztak egymással. - Drága Testvéreim! Azóta is ez ismétlődik meg újra, és újra. Elindulnak emberek, házaspárok közös életútra. Aztán jön az értetlenség, a civakodás egymás meg nem értése. Az egymással való megkülönbözés. Azt is látjuk, hova vezet ez a fe-szültség: sok esetben váláshoz, családi közösségek széttöréséhez. Mély lelki sebekhez, ame-lyek nem akarnak begyógyulni.

2) De miért jutnak ide házasságok? Azért, mert ketten indulnak el az úton, és nem megy velük Jézus Krisztus. Sokan megfogják itt egymás kezét, és fogadják, hogy egymáshoz hűségesek lesznek. És aztán nem tartják meg ezt a fogadalmat. Miért? Mert nem fogják meg Jézus feléjük nyújtott kezét. Őt, a Szabadítót, a Megtartót kizárják életükből, házasságukból, családi közösségükből.
Ti ne így induljatok el! A templomi esküvő ne csupán egy szép színfoltja legyen há-zasságkötéseteknek, hanem a Jézus Krisztussal való találkozás alkalma. - Az emmausi tanít-ványokhoz is odaszegődött Jézus, és velük ment tovább az úton.
Ketten jöttetek ide, az Úr házába. De menjetek tovább hármasban, Jézussal együtt! Legyen Jézus láthatatlan oltalmazója házatoknak, életeteknek, tanúja minden beszélgetésetek-nek. Legyen Ő feje a ti családotoknak, királya, Ura és Megváltója a ti életeteknek. Akkor bol-dog lesz a ti életetek, és áldott lesz családi közösségetek.
Az áldás az nem egy varázsszó, amelyet ráolvasunk azokra, akik kérik. Az áldás egy személy: Jézus Krisztus; a Vele való közösség. "Az áldás Isten jelenléte életünkben.- Kérjé-tek ti is Őt, hogy legyen jelen életetekben: hétköznap és ünnepnap; szavaitokban és tetteitek-ben; örömötökben és bánatotokban. És akkor áldott lesz az életetek.

3) Miben mutatkozik meg ez az áldás az életünkben?
a) A tanítványok először is kitárták Jézus előtt csalódottságukat, be nem teljesedett reménységüket. Kiöntötték előtte szívüket. Jézus pedig orvosolta sebeiket.
Ez a csalódás ott van sok házaspár szívében is. Miért? Mert azt hitték a házasságról, hogy az a földi paradicsom, a mennyország. Pedig Isten ilyen ígéretet nem tett a házasságra nézve. Sokkal inkább hasonlítható a házasság egy iskolához, ahol meg kell tanulnunk egy-másra figyelni, egymásnak tűrni, egymásért szenvedni, egymáshoz csiszolódni, egymást tiszta szívből, buzgón szeretni. Két ember, még ha mégannyira is szeretik egymást, különböző indu-latú, érzületű, akaratú. A házasságban kell egymáshoz csiszolódniuk. Ezt nem vállalják sokan. Ezért már az első nézeteltérésnél a válást fontolgatják.
Próbatétel idején, nehéz napokon is bátran tárjátok ki szíveteket Jézus előtt. Vigyétek Ő elé nézeteltéréseiteket. Ő megmutatja a továbbvezető utat, és begyógyítja sebeiteket.
b) Az áldás abban is megmutatkozott a tanítványok életében, hogy Jézus magyarázta nékik az írásokat. Ők pedig hallgatták Jézus szavát. - Azon a családon van áldás, ahol kézbe veszik a Bibliát, figyelnek Jézus szavára. Elmennek az Isten házába, otthont találnak Isten né-pe körében. A gyülekezet élő tagjaivá lesznek. Élnek az úrvacsorával, ahogy itt is éltek vele a tanítványok. - Hallgassátok ti is Jézus szavát; otthon és a gyülekezetben. Legyetek a gyüleke-zet élő tagjai, hogy Isten áldása legyen az életeteken.
c) Megmutatkozott az áldás abban is, hogy a tanítványok behívták Jézust a házukba. A kenyér megtöréséről felismerték, hogy Jézus az. - Hívjátok ti is Jézust a házatokba, életetek-be! "Óh, boldog ház, mely befogad ma téged...- - mondja kedves énekünk. Ismerjétek fel, ismerjétek meg Őt. Mert ez az örök élet: megismerni az Atyát, és akit Ő küldött, a Jézus Krisztust.
d) Végül megmutatkozott az áldás abban is, hogy a tanítványok még azon az éjjel visz-szamentek Jeruzsálembe. Hogy elmondják az örömhírt a többieknek, hogy Jézus él, és talál-koztak ővele. Pedig már besötétedett, elfáradtak a hosszú gyaloglásban. De ez az örömhír nem tűrt halasztást. Minél elébb el kellett azt vinni a többiekhez. Szívük örömét kiönteni a többiek előtt. - Szolgáltak a többieknek.
Töltse be a ti életeteket is a Krisztusnak való szolgálat. "Szeretettel szolgáljatok egy-másnak.- Adjátok tovább a megismert örömhírt. Akkor áldott lesz az életetek.

Hogyan mentek tovább az Úr házából? Ketten, vagy hármasban, Jézussal? Álmokat kergetve, vagy Isten áldását hordozva? Ez rajtatok áll! A ti döntésetektől függ, milyen lesz a jövőtök. - Kívánom néktek, hogy menjetek tovább Jézussal, nyerjétek el, és hordozzátok az Ő áldását, hogy áldott legyen a ti életetek.
Ámen

Gergelyiugornya, 2006. március 25. (Nyíri János)
lelkész


























Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...
  • 2024. április 08., hétfő

    Hogyan kezdődik a templomépítés? Kell hozzá telek, tervek, támogatás? Külső-Kelenföldön rajzpályázattal indul. 
  • 2024. április 08., hétfő

    Az elmúlt évek felújításaiért adtak hálát a Tassi Református Egyházközségben, ahol a közösségi terek nemcsak az impozáns múltról, de az élettel teli j...
  • 2024. április 04., csütörtök

    Folytonosság és változás, külső tényezők és személyes hit, individualizmus és felekezeti elkötelezettség, ébredés és szekularizáció teszik sokszínűvé ...
  • 2024. április 03., szerda

    Messze megelőzve korukat, épp negyven éve kezdtek gyülekezetépítésbe egy panelvárosban Szénási János és felesége, Gazda Klára lelkipásztorok, akikkel ...