Cikkek

Tanítás

Ki vigasztalja meg Ráhelt?

1 Móz 35,16-21; Jer 31,15-22 és Mt 2,16-18

Ráhel, a bibliai szerelem és szeretettség ősképe.
Ő volt Jákób szeretett felesége, akiért férje hét évet képes volt keményen dolgozni, és várni rá az idegen földön Háránban, Lábán családjában. Jákób annyira szerette őt, hogy ez a hét év, csak néhány napnak tűnt számára.

Ráhel azonban a bibliai keserűség ősképe is.
Milyen keserűség tölthette el szívét akkor, amikor a várva-várt nászéjszakán, hét év epekedés után, apja nem őt, hanem a kevésbé szeretett nővérét, Leát vezette be szeretett vőlegénye sátrába!

Ráhel szenvedett a gyermektelenség miatt is. Halálvágy jelent meg benne (1 Móz 30,2), mert minden szeretettség ellenére, értelmetlennek érezte egész életét. Szívében elkezdődött az ádáz féltékenységi harc nővérével Leával is. S ebben a harcban válogatás nélkül számos fegyver került bevetésre: a férje elleni hangos követelőzés (1 Móz 30,1), a természetgyógyászat varázsszerei (mandragóra), de még a szolgáló Bilha méhének kibérlése is.

Ráhel végül kapott gyermeket. József azonban a kivételezés miatt konfliktust hozott a családba. A testvérek József miatti civódásai sötét árnyakat vetítettek előre, a későbbi gyilkosságnak álcázott eladását. Ami azonban ennél is szomorúbb volt: Ráhel, második fiának szülésekor, a szülési fájdalomban, keserűen (Benóni = bánatom fia) meghalt. Benjámin ugyan jött, de Ráhelnek mennie kellett. S mindez Rámában, a későbbi Betlehem közelében történt.

Ráhel könnyeiről Jeremiás és Máté evangélista is beszél. Amikor az északi országrész (Efraim), annak bűnei miatt, fogságba ment, akkor Ráhel halálának a helyén kezdődött a deportálás, később pedig ez a terület lett a babiloniak nyomorúságos gyűjtőtábora.
Ráhel sírása azonban még ezzel sem ért véget. Amikor Jézus megszületett, a közeli Betlehemben, ezen a helyen ölette meg Heródes a két év alatti gyermekeket. Máté minderről ezt írja:

"Hang hallatszott Rámában, nagy sírás és jajgatás. Ráhel siratta gyermekeit, és nem akart megvigasztalódni, hogy már nincsenek- (Mt 2,18).

Ki vigasztalja meg Ráhelt?

Jeremiás próféta több vigasztaló üzenetet mond a síró "Ráhelnek- a 31. fejezetben. Isten egykor az egész nép szívéhez fog nyúlni, sőt új szívet fog nekik adni (32,36-41). Saját szavát fogja bensőjükbe helyezni, s akkor minden szükségeset megértenek. Akkor majd nem tanítja egyik ember a felebarátját Isten dolgairól, mert mindenki személyesen megismeri az Urat (31,34).

Ki vigasztalja meg Ráhelt és Téged 2007 karácsonyán? - Mélyen és igazán, csak egy személy gyógyíthatja meg lelkünk: Jézus a Messiás. Ő karácsonykor nem új magyarázatokat hozott nekünk, hogy személyes és nemzeti tragédiáinkat megértsük. Ő azért jött, hogy elvegye bűneinket, és új szívet adjon nekünk. Ő szenvedett, hogy rendezett, és közvetlenebb szövetségi viszonyba kerülhessünk Vele, az igazi élettel.

Amint Ráhel elásta bálványait Sikemben, te is szabadulj meg dédelgetett, hamis biztonságot kínáló bálványaidtól. Egy napon maga Isten fog személyesen valamennyinkhöz egészen közel lépni. Rád tekint, új nevet kapsz, s letörli minden könnyedet.

"és letöröl minden könnyet a szemükről, és halál sem lesz többé, sem gyász, sem jajkiáltás, sem fájdalom...- (Jel 21,4)

Szívből kívánom, hogy ez a karácsony ne a siránkozás, ne a sorscsapásokon való tűnődés és az értelmetlenségi idegbajtól való szenvedés karácsonya legyen, hanem a megvigasztaltságé és az angyalok által meghirdetett nagy örömé (gör.: chara megalé).

2007. Karácsonya Tatai István lelkipásztor


Kapcsolódó linkek

http://www.hatvanref.hu

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 510, összesen: 295007