Cikkek

A Gyöngyösi Református Egyházközség Ádám Jenő Énekkara

A GYÖNGYÖSI REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉG ÁDÁM JENŐ ÉNEKKARA


Több, mint tíz esztendeje, 1992 februárjában alakult meg a Gyöngyösi Református Egyházközség Ádám Jenő Énekkara az akkori lelkipásztor, Berzétei László biztatására.
Névadóul Ádám Jenőt választottuk, aki sok időt töltött a Mátrában: részben Kodály Zoltán galyatetői nyaralójában, részben a pihenőül és a feltöltődés helyéül választott mátraházi Református Lelkészüdülőben, ahol rendszeresen részt vett az istentiszteleti alkalmakon és szívesen kísérte a gyülekezeti éneket - saját szavai szerint: “néhány méltatlan harmóniával-.
Ádám Jenő nemcsak zenetudós, zeneszerző, zenepedagógus - a Kodály-módszer kidolgozója -, hanem az 1948-as Református Énekeskönyv egyik szerkesztője is. Az énekkar egyik elsőként megtanult műve, mely azóta a kórus mintegy jeligéje: Ádám Jenő 134. zsoltárfeldolgozása: “Úrnak szolgái, mindnyájan...-
A kórus elsősorban természetesen egyházzenei műveket tanul és ad elő, főleg huszadik századi magyar szerzők műveit: Gárdonyi Zoltán, Bárdos Lajos, Lisznyai Szabó Gábor, Karai József, Csomasz Tóth Kálmán, Berkesi Sándor és még sokan másokét, köztük természetesen Ádám Jenőét.
A Kórus feladatát alapvetően a gyülekezeti alkalmakon végzi: istentiszteleteken, nagy egyházi ünnepeken, evangelizációkon, szeretetvendégségeken, de ellátogat testvérgyülekezetekbe is. Rendszeresen részt vesz az egyházmegyei énekkari találkozókon, ahol 10-15 énekkar mutatja be műsorát.
Az Ádám Jenő Énekkar működése óta a gyülekezeti éneklés is egységesebb, pontosabb lett, hiszen az énekkar tagjai az énekpróbákon a gyülekezeti énekek gyakorlásával is foglalkoznak. Elsőrendű feladatuk, hogy azt az énekkincset, melyet az elődök megalkottak, a nép között terjesztettek és azt a Református Egyházra és híveire hagytak, megőrizzék, ápolják, fejlesszék. A genfi zsoltárok és Szenci Molnár Albert magyar fordítása nemcsak a református gyülekezet lelki megújulását és épülését szolgálja, de őrzi a mindinkább veszedelmek közé került, elparlagiasodó nyelvünk eredeti szépségét.
Hetente egyszer másfél órán keresztül próbál a kórus. Arra törekszünk, hogy az énekelt többszólamúság több örömet, mint gyötrelmet okozzon a kórus tagjainak. Ezért fontosnak tartjuk a kórusmű hangterjedelmét, dallami és harmóniai igényességét, énekelhetőségét. A karéneklés az ember egyik legnemesebb és legmagasztosabb tevékenysége, hiszen az együttmuzsikálás örömében részesül az énekes, dalos társai és körülöttük lévő hallgatóság. A gyülekezeti éneklés, a gyülekezeti kórus szolgálata az istentisztelet szerves része. Mindez nem zárja ki azt, hogy a kórusnak tagjai lehetnek más felekezethez tartozók vagy más világnézetűek is. A kóruséneklés ezeket a korlátokat is képes láthatatlanná tenni.
Végül álljon itt a 104.zsoltár 33. verse az Ádám Jenő Református Énekkar létének és működésének mottójául:
“Éneklek az Úrnak egész életemben; zengedezek az én Istenemnek, amíg vagyok!-

Szeretettel várjuk próbáinkra gyülekezetünknek azokat a tagjait, akik éneklésükkel is szolgálni akarják a Mindenség Urát.
A minden szombaton 17.30-tól 19 óráig tartó próba egyben istentiszteleti alkalom is, hiszen áhítat és imádság erősít meg minket feladataink ellátásában.

Dr. Ágai Ferenc presbiter, kórusvezető

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél