Cikkek

Ízelítő szórványaink életéből

Gyöngyöshalász



A második világháború után kialakult kommunista ideológia és az ezt kiszolgáló hatalom erőszakkal szétzúzta az egyházak, egyházközségek működését. Elkobozták ingatlanjaikat és betiltották a hitoktatást, hogy a felnövekvő nemzedék ne halljon Isten törvényéről, gondviselő szeretetéről és megváltó áldozatáról. Az így kialakult ellenséges közegben az Ige hirdetése, olvasása szűkebb keretek közé szorult, jobbára a családi otthonokba, ahol hitbéli barátok jöttek össze, hogy hangozzék az Ige és a zsoltárok bizonyságtevő éneke.
A gyöngyösi anyagyülekezet heti istentiszteleti alkalmai nagymértékben segítették az evangélium terjedését, a lélek épülést, de szükségessé vált a környező településeken élő református családokkal való hitbéli kapcsolattartás. Ennek következtében szerveződött meg a környező településeken a havi istentisztelet, bibliaóra, ahol szeretetteljes légkörben tudunk Istenre figyelni, Őt dicsőíteni és egymást is erősíteni a hitben, a Krisztushoz való tartozás örömében.
Személyesen 1980-ban kerültem kapcsolatba a Gyöngyöshalászon élő református családokkal és kapcsolódtam be a havonta tartott szórvány-istentiszteletek alkalmaiba, melyet akkor még Berzétei László esperes úr tartott.
1989-től családi otthonunk ad helyet az istentiszteletnek, melyen 8-10 fő vesz részt rendszeresen. Nagyon fontosnak tartom a szórványgondozást, mert így azok a testvérek is bekapcsolódhatnak a gyülekezeti életbe, akik egészségügyi vagy egyéb okok miatt nem jutnak el az anyagyülekezet istentiszteleti alkalmaira.
Az együvé tartozás és egymásra figyelés pedig keresztyéni kötelesség, mely szívből fakad és a Szentlélek ajándéka.
Örvendetes, hogy az elmúlt évek során sikerült ismét megszervezni a szórványtelepüléseken a gyermekek részére a hitoktatást, s így reménységünk lehet, hogy a felnövekvő nemzedék erkölcsi értékrendjét az Istentől kapott törvények, parancsolatok és intelmek határozzák meg. “Más alapot senki sem vethet a meglévőn kívül, amely a Jézus Krisztus-1Korinthus 3,11
Ez alkalommal köszönöm meg lelkipásztoraink és az őket segítő testvérek missziós tevékenységét, és kívánom életükre, családjukra, minden munkájukra Isten áldását.

Csengeri Árpád presbiter


Domoszló

Örömmel hallottam lelkipásztorunktól tavaszszal, hogy vasárnaponként szeretne Domoszlón is református istentiszteletet tartani. Szívesen segítettem ennek megszervezésében, hiszen már kilenc éve, hogy Domoszlóra költöztünk, s majdnem minden vasárnap Gyöngyösre utaztunk istentiszteletre. Gyülekezetünk több tagjának nem ismeretlen az, hogy reggel nyolckor induljon a délelőtt tíz órakor kezdődő istentiszteletre, s déli egy órakor érjen haza. Ez év júliusától a domoszlói kultúrházban - minden igényünknek megfelelően - vasárnap fél kilenctől találkoznak a Domoszlón és közelében élő reformátusok, illetve más vallásúak is, akik szeretnék Isten intését, tanácsát, bátorítását, erősítését hallani lelkipásztorunkon keresztül. Ma már ő utazik hozzánk, kit állandóan elkísér két nagyobbik gyermeke és időnként felesége és kisebb gyermekei is. Családias légkörben magyarázza nekünk a Bibliát, miközben gyermekeinknek külön, életkori sajátosságaiknak megfelelő alkalmat tart hitoktatónk, Kristonné Fekete Ágnes. Itt köszönöm meg áldozatos munkáját, mert a hétköznapi hittanórák után nem könnyű a vasárnapot is szolgálatra szánni, amikor pihenni is lehetne.
Alkalmainkon 15-25 fő szokott részt venni. A domoszlói őslakosok nem reformátusok, akik itt gyülekezetünkhöz tartoznak, azok betelepültek a községbe az ország más vidékéről vagy Erdélyből. Az előkészítő munkák során a helyi plébános, valamint a polgármester úr is bátorító szavakkal segítette az istentisztelet megszervezését, elindítását.
Hálásak vagyunk a gyöngyösi gyülekezet támogatásáért és köszönjük a könyvtári könyvek használatát is. Lelkipásztorunkon kívül szolgált már nálunk a beosztott lelkész, Gergely Ferenc Barnabás is, akit szintén szívesen látunk magunk között, s örülnénk, ha ő is családjával együtt tudna hozzánk jönni. Rajtuk keresztül is várjuk Isten tanítását, vigasztalását. Talán innen üdvözlök minden kedves ismerősömet, akik az utóbbi hónapokban hiányoltak a gyöngyösi istentiszteletekről. Köszönöm az érdeklődésüket, mert minden kérdező szót megkaptam a lelkészünktől, mely nagyon jólesett.
Néhány sorban itt szeretném még elmondani, hogy legnagyobb gyermekünk, Gyöngyi középiskolás lett, Egerbe jár gimnáziumba, középső lányunk, Julianna Domoszlón kezdte az általános iskola első osztályát, s legkisebb gyermekünk, Pál pedig óvodás.

Áldott napokat kíván:
Farkasné Hadházy Ibolya




Kordoványi Máténé (Domoszló):
A megfoghatatlan

Ki vagy Te és hol vagy, merre?
Azt mondod szeretsz és irányítol.
Általad van az egész világegyetem,
Te irányítod őket, minket, az egész univerzumot.

Ki vagy Te?
Érzem, hogy itt vagy, de hol?
Mit tegyek? Vándorlok szüntelen,
kereslek mindenhol.

Ó, Te mindent adó Mindenható!
Te vagy az Egyetlen.
Leborulok előtted, kezem imára kulcsolom,
próbálom megköszönni, hogy vagy
és én általad vagyok.

Ó Uram! Te vagy az Egyetlen ,
kinek neve oly magasztos, hogy
kimondani alig merem:
ISTENEM



Karácsond

Tíz év óta jár ki Gyöngyösről havonta a lelkész istentiszteletet tartani.
Berzétei László esperes Úr nyugdíjba menetele előtt kezdődött ez a rendszeresség, az Öregek Napközi Otthonában, mint akkori központban. Ide gyűltek a reformátusok énekelni az Úrnak, könyörögni és hálát adni, időnként úrvacsorát is vettek. Dr. Dobrai Ildikó családorvosnak, bár férjével bejár templomba Gyöngyösre, mégis gondja van arra, hogy a falubeliek, idősek, betegek is eljussanak gyülekezetbe.
Most, hogy az új, bentlakásos Idősek Otthona megnyílt, így ennek közösségi terme lesz havonta az állandó református istentiszteleti hely.
Az első együttléten szeptemberben 25-30-an gyülekeztek az Isten igéjére várva. Az otthonban lakók közül is jöttek érdeklődők.
Az igehirdetés alapjául János evangéliuma 14,1-3 versei szolgáltak: “Az én Atyám házában sok hajlék van, ...elmegyek, hogy helyet készítsek nektek.-
Az Ádám Jenő kórus szolgálata tette ünnepélyesebbé az alkalmat, utána szeretetvendégség süteményei édesítették a kialakuló beszélgetést.
Ezentúl is minden hónapban, a 2. vasárnap délutánján 15 (nyáron 16) órakor lesz istentisztelet, melyre szeretettel várnak a karácsondi reformátusok minden érdeklődőt.

GFB

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél