Cikkek

Gyermeksarok

Vasárnaponként a gyermekistentiszteleten Nehémiás könyvéből a zsidó nép életébe láthatunk bele.

Tanulságos Nehémiás alakja, aki (Dánielhez hasonlóan) Susán várában, a babiloni király főpohárnokaként sem felejti el származását. Égő szomjúsággal várja a híreket a lerombolt Jeruzsálemből és környékéről, hiszen kevesen maradhattak szülőföldjükön a fogságbavitel után. Helyzetük nagyon szomorú; romok közt élnek, szegények. “nagy bajban és gyalázatban vannak ott abban a tartományban. Jeruzsálem várfala csupa rés, és kapui tűzben égtek el.- (Nehémiás könyve 1. rész 3.vers)
Isten és szülőföldje-népe iránti szeretetét de szomorúságát sem leplezve, Nehémiás az uralkodótól engedélyt kér, hogy hazatérhessen Jeruzsálembe. Isten kegyelmessé teszi a babiloni királyt, s a zsidó főpohárnok reménységén felül az építkezéshez szükséges faanyaggal térhet haza. Megérkezésekor rögtön munkához lát. Nehéz dolga van, hiszen a fogságba elhurcolt nép helyébe bálványimádó pogány népekből való családok települnek be. Ezek szembefordulnak Nehémiással, ellene titkos tervet eszelnek ki, hogy megakadályozzák a várfal újjáépítését. De az Úr őrködik az ő népe fölött, s a cselt szövők terve kudarcot vall. Nehémiásnak és társainak felfegyverkezve kell továbbépíteniük a várfalat. Egyik kezükben a vakolókanál, másikban kard. Isten országának ilyen munkásokra van szüksége. Olyanokra, akik meglátják feladatukat, s azt szívükön viselik.
Ti, gyermekként is lehettek ilyen munkásai az Úrnak! A történetbeli kard számotokra jelentse Isten igéjét, amelyet mindennap olvashattok, amellyel táplálkozhattok, s akkor könnyebb lesz ellenállni az ellenséges támadásnak, a kísértéseknek. A vakolókanál pedig jelképezze Krisztus iránti hálából elvégzett szorgos munkátokat odahaza a családban, és a gyülekezetben. Neked is lehet gyermekként is feladatod! Segíthetsz kisebb testvérednek az öltözködésben, vagy ha már nagyobb, a tanulásban. Játszhatsz vele kedvesen, hogy szüleid gyorsabban befejezzék ház körüli teendőiket, s több időt tölthessenek veletek. Szorgoskodhatsz a gyülekezetben, templomunk és környékének tisztán tartásában, gondozásában, vagy az idős emberek meglátogatásában.
Az osztályban odaállhatsz a gyengébb, kiszolgáltatottabb társad mellé, és törődéseddel megmutathatod Krisztus szeretetét.
Munkára fel!
Három kérdésre várom a válaszotokat október 31-ig (személyesen átadva vagy levélszekrényünkbe bedobva) ezzel a bibliai résszel kapcsolatosan:

1. Hogy hívták azt a férfit, aki a Júdában maradt nép helyzetéről beszámolt Nehémiásnak? (Nehémiás könyve 1. rész)

2. Melyik népből származott Szanballat, Tóbijjá, Gesem, akik végig azon mesterkedtek, hogyan tudnák megakadályozni az újjáépítő munkát? (Nehémiás könyve 2. rész)

3. Hány nap alatt készült el a várfal? (Nehémiás könyve 6. rész)

A helyesen válaszolók jutalmat kapnak, ezért nevedet, pontos címedet, osztályodat írjad fel a megfejtésre. Értékes könyvek várnak azokra is, akiknek a bibliai rész elolvasása után kedvük támadna rajzolni. A legjobban sikerült rajzokat, festményeket be is szeretnénk mutatni.

Kéri Tamásné (Rozika néni)

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél