Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Képzőművészeti szakcsoport

 

  1. Művészettörténet
  2. Ikonológia és ikonográfia
  3. Szakrális művészet speciális ágai
  4. Egyházi népművészet
  5. Egyházi néprajz
  6. Képmeditációs irodalom
  7. Dráma- és filmművészet, filmdokumentálás
  8. Alkotások és fotográfiák mint történeti segédtudományok
  9. Régiségtan, műemlékvédelem
  10. Önálló alkotások létrehozása, előadások bemutatása



1) A művészettörténet nélkülözhetetlen a lelkészhallgatók számára éppúgy, mint a bölcsészettudományokkal foglalkozóknak, hiszen az anyagi kultúra ismerete elválaszthatatlan a szellemiekétől. A művészettörténet egyben kultúrtörténet, ugyanakkor anyagismeret is, egyrészt teológia vagy filozófia, valamiféle világkép megformálása, másrészt ismerete a műemléképületek gondozásának és új alkotások létrehozásának nélkülözhetetlen feltétele.

2) Ikonológia és ikonográfia a vizuális művészetek hermeneutikájával, jelentésével és leírásával foglalkozik, amely kutatásnak fontos területe a szimbólumok értelmezése.

3) A szakrális művészetek különös ágairól, mint például a könyvművészetről, templomépítészetről, úrasztali edényekről stb. szóló tanulmányok és előadások a megfelelő gyűjtemények szakembereinek bevonásával valósulnak meg. Félévenként két-két alkalomra meghívott vendégelőadók a liturgia és a keresztyén műveltség anyagi kultúrájának ismereteit mélyíthetik el a hallgatók számára.

4) -5) Az egyházi népművészet és néprajz talán a legfontosabb terület falura kerülő lelkipásztorok számára, illetve magyaros sajátossága a külföldi hallgatók érdeklődésére is igényt tarthat. Ha a külföldi érdeklődés valóban kimutatható, egyetemünk meghirdethet néprajzos, népművészeti nyári egyetemet éppen eredeti helyszíneken, ahol kazettamennyezeteink, különleges fejfájú sírjaink, faluszerkezeteink stb. bemutatására kerülhetne sor. Ennek érdekében az Intézet felveszi a kapcsolatot a Doktorok Kollégiuma Néprajzi Szekciójával.

6) Képmeditációs irodalommal foglalkozó tevékenység először is összegyűjti a külföldön előszeretettel publikált, illetve magyar nyelvterületen kéziratban maradt kiadványokat forrásmunka gyűjtemény gazdagítása, valamint kiadás céljából, majd maga is létrehoz hasonló magyar nyelvű meditációs irodalmat. E területen kísérleteket tett dr. Békési Sándor, a HTK docense.

7) Dráma- és filmművészet, dokumentumfilmezés elmélete és praxisa két gyakorlati ember közreműködésével időszerűen segítené az egyházi művészet elmélyítését.

8) Alkotások és fotográfiák mint történeti segédtudományok azokat a feladatokat tűzi maga elé, ahol tárgyi emlékekből, képekből, fényképek alapján és mozgóképekből nélkülözhetetlen történeti információkat dolgoz fel. (Pl. a Széna-, illetve a Kálvin tér alakjának változásai, vagy a Kálvin téri egyházközség presbitériumának tagjai a különböző korokon át metszetek, festmények, fotók és filmfelvételek alapján.) Adatbázis létrehozása nyilvánvalóan a református egyház múltját kell hogy érintse. Ennek a vizuális kultúrának összegyűjtésére és megmentésére sürgető szükségünk van. Ebben a feladatban levéltárosok és archív anyagok kezelői, valamint történészek játszanak kulcsszerepet.

9) Régiségtan, műemlékvédelem szakterület azt szolgálja, hogy a lelkészhallgatók megismerkedjenek restaurátori, műemlékvédelmi kérdésekkel, valamint bevezetést kapjanak múzeumok és művészeti intézmények gyűjteményeinek gondozásába.

10) Önálló alkotások létrehozása, előadások bemutatása az Egyházművészeti Intézet kimondottan alkotó tevékenysége. Megrendelésre grafikai tervek készítése, templomok részére festett kazetták tervezése és kivitelezése, táblaképek, portrék festése, valamint ezeknek értékesítése.

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 3, összesen: 67385

  • 2024. szeptember 22., vasárnap

    Interjú Káli-Horváth Kálmán képzőművésszel, a nemrég megjelent A cigányok pasztorációjának teológiája című könyvéről.
  • 2024. szeptember 20., péntek

    Visky Andrásnak, az élő Ige éve fővédnökének írása
  • 2024. szeptember 20., péntek

    „Egeknek egei – A gondolat festett terei” címmel nyílt időszaki kiállítás Gyarmathy Tihamér avantgárd festőművész képeiből a budapesti Bibliamúzeumban...
  • 2024. szeptember 19., csütörtök

    A Szentírás Szövetség és a Református Pedagógiai Intézet pályázata 1-8. osztályosoknak.
  • 2024. szeptember 18., szerda

    Mitől él az Ige? Sorozatunkban személyes válaszokat keresünk a nehezen megfogható kérdésre. Kaczor Dorottya csengő hangú népzenész. Élete alapja viszo...
  • 2024. szeptember 17., kedd

    Közel negyven éves vezetése alatt a kecskeméti Ráday Múzeum több lábon álló professzionális intézménnyé vált, szervezői munkáját idén Móra Ferenc-díjj...
  • 2024. szeptember 16., hétfő

    Hálaadó istentiszteleten ünnepelték a szolnoki reformátusok templomuk és a parókia felújítását szeptember 14-én, szombaton.
  • 2024. szeptember 16., hétfő

    Elődje futását szeretné folytatni a Pozsonyi úton, ebben támogatja a gyülekezet is. Beiktatták új szolgálati helyére Kovách Tamás lelkipásztort.
  • 2024. szeptember 16., hétfő

    Önkéntesek jelentkezését várja az árvízi védekezéshez a fővárosban a Magyar Református Szeretetszolgálat. A munkálatokat adományainkkal is támogathatj...
  • 2024. szeptember 12., csütörtök

    A lelkiéletünk minősége az életminőségünket is meghatározza. A jelen terápiás kultúrájában a keresztény ember választhat az Isten-kapcsolattal számoló...