Cikkek

Hit- és erkölcstanoktatás - Információk a választáshoz

 

Hit- és erkölcstanoktatás - Információk a választáshoz

 

Kedves Szülők!

Sok helyen hallhattak már arról, hogy a nemzeti köznevelésről szóló törvény új lehetőséget nyújt Önök és gyermekeik számára 2013-ban. A beiratkozáskor minden állami általános iskolában a leendő elsős és az ötödik osztályos gyermekek szülei két tantárgy közül választhatnak gyermekük számára: erkölcstan vagy hit- és erkölcstan.

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 35. §(1) Az állami általános iskolában az erkölcstan óra vagy az ehelyett választható, az egyházi jogi személy által szervezett hit- és erkölcstan óra a kötelező tanórai foglalkozások része."

A hit- és erkölcstan oktatásában gyülekezetünk is részt vesz. A változással kapcsolatos néhány kérdésre találhat választ az alábbiakban.

Mit is jelent ez a gyakorlatban?

A leendő elsősöknek az általános iskolába való beiratkozáskor áprilisban, az ötödik osztályba lépő tanulóknak május végéig kell választani a két tárgy között E döntésük meghozatalában szeretnénk segítséget nyújtani Önöknek ezzel a levéllel.

Miért jó, ha gyermekemnek a hit-és erkölcstant választom?

Egyrészről, mert az alapműveltség része a Biblia ismerete. Másrészt a hit- és erkölcstan órákon a Bibliából megismert történetek alapján kerülnek elő olyan fontos témák és kérdések, amelyek feldolgozása segítheti gyermeke eligazodását az élet dolgaiban. Így egyszerre kapnak ismeretet a Bibliáról és a keresztyén értékrendről.

Tanulnak-e az erkölcstan órákon előkerülő témákról a hittanos gyerekek?

Igen, a bibliai történetekhez kapcsolódóan szóba kerülnek erkölcstani témák. Például család, barátok, kortárs csoport hatása, lelki egészség, testi-lelki tulajdonságok, elfogadás, konfliktus-kezelés, empátia stb.

Ki járhat hittanórára?

Nem kell keresztség vagy felekezeti elköteleződés ahhoz, hogy a hit-és erkölcstanra írassa gyermekét, de fontos tudnia, hogy gyermekének a Bibliát tanítjuk, keresztény értékrendet és világnézetet.

Át lehet-e iratkozni év közben az etikáról hittanra, és fordítva?

Nem, a döntés a teljes tanévre szól. Minden év végén újból nyilatkozniuk kell a szülőknek a következő évről.Ki tartja a hit- és erkölcstan órákat és ki az etikaórát?Az etikaórát az intézmény egy pedagógusa tartja majd, aki az etikaoktatásra kiképzést kapott. A hittanórát a Szeged-Honvéd Téri Református Egyházközség lelkipásztora tartja.A döntés joga és felelőssége is az Önöké, Szülőké!Forrás: http://reformatus.hu/gyik/hittan


 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 360, összesen: 263462