Cikkek

Megkaptuk a magunk dénárjait, de mit kezdünk vele?

 

1926-ban özvegy Lichtenegger Gyuláné a református egyházra hagyta a Kárász utcai, árvíz előtt épült házát. Megörököltünk egy csodálatos műemlék épületet - remek helyen, a belváros szívében -, melyet a rendszerváltást követően, hosszú évek küzdelme után vehettük birtokba 2005-ben.

Gyönyörű épületünk van, ami egyben nehéz teher is.

A Kárász utcai házunk siralmas állapotát valamennyien ismerjük. Készült engedélyezési terv az épület hasznosítására, missziós házzá történő átalakítására, közösségi terekkel, vendéglakással, parókiával. A teljes felújítás közel 200 millió Ft-ba kerülne, pályázati segítség nélkül ez elképzelhetetlen. Legutóbb beadott pályázati tervünk a főépület udvari traktusában családi napközi kialakítását célozta. Tartaléklistára kerültünk, talán csökkentett összeggel támogatnak majd bennünket.

Hét éve pályázunk az épület különböző szintű felújítására: egyelőre csekély eredménnyel.

Pályázati pénzből sikerült a belső körfolyosót rendbe tenni, az épület vezetékeinek egy részét felújítani, legutóbb pedig néhány belső udvari ajtót, ablakot kicserélni. Saját erőből hoztuk rendbe a lelkészi hivatalt, a főépület tetőszerkezetét, a vendéglakást és a lelkészi hivatal fölötti lakrészt, melyet közösségi célra használunk.

Változatlanul szomorú állapotban árválkodik azonban az utcai traktusban a leendő lelkészlakás. Régi adósságunk ez. Az a gyülekezet, melynek nincs parókiája, korlátozott mindenkori lelkészválasztásában, és nem tekinthető nagykorúnak. E helyzet megoldásának elsődleges feladatunknak kell lennie a gyülekezeti élet jelene és jövője szempontjából.

Nyakas magyar kálvinistaként álljunk a magunk lábára, tegyük össze, amink van! Elődeink a háború éveiben építették templomunkat, és 1949-ben avatták fel. Nehéz időket élünk, bizodalmunk odafent van. Fogjuk meg egymás kezét, és tegyük a dolgunkat! Ki-ki erejéhez mérten segítsen, hogy legyen végre parókiánk! S ha ez meglesz, talán tovább segít bennünket Istenünk, hogy a melléképületből is a közösséget szolgáló ház legyen.

Presbitériumunk az építés mellett döntött, és erre hívjuk a gyülekezet tagjait.

Van miről lemondanunk?

Szeretettel hívom mindannyiunkat az adakozásra.

Vásároljunk téglajegyet!

Vesmásné Zákányi Ildikó

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 302, összesen: 263404