Cikkek

Általános Református Iskolánk és Óvodánk életéből (2)

"Én vagyok a világ világossága-


Az adventi várakozás mindannyiunknak eszébe juttatja az adventi koszorú varázslatos ragyogását, melegségét, azt, hogy a család együtt,
közösségként éli meg a várakozást.

Néha a megszokás gyújtatja meg velünk a gyertyákat, de valamit mindig megérzünk a Fény misztériumából. Talán József Attila nyomán valami nagy-nagy tüzet kellene gyújtani, vagy az örök mécsest, melynek fénye vezet az úton.

Először teremtette Isten a világosságot... már kezdetben a fény volt az elsődleges. Mint ahogyan most is. Csak így, a várakozás idején más immanenciája van, az isteni Fény világítja be életünket. Önmagáról jelenti ki Jézus, hogy Ő a világ világossága. És közlés ez a kijelentés, tehát ez maga isteni kijelentés, Isten lényéről mondja el a legfontosabbat. Vagyis Vagyok a ti számotokra, ahogyan Isten jelentette ki magát a csipkebokorban. Egyetemes ígéretű kijelentés ez, hiszen nemcsak az egyes emberé kíván lenni, hanem az egész világ számára hozza és ajándékozza a világosságot.

Jézus idejében a lombsátor ünnepét fáklyás menettel ünnepelte a zsidóság. A világosság egész Jeruzsálemben látható volt, jelenvalóvá tette a sötétséget, ahogyan Jézus "világossága- a bennünk levő mélységet. Spirituális világosságra van szükségünk, és ezt nem önnön tűz csiholásunk idézheti elő, ez az abszolút fény az abszolút kegyelem, a Krisztus jelenlétének megtapasztalása.

A fény mindig a reménységgel társul, így volt ez a zsidóság felfogásában is, ahol a fény összekapcsolódott az örömmel. Az advent ilyen "kivonulás- a sötétségből a világosságba, annak befogadására. Ahogy a sötétségben világtalanul botorkáló ember számára a fénysugár a reményt csillantja fel, mennyire inkább ezt teszi a Születés aktusa! Világra, a világosságra jött egy csecsemő, belesírta születését a világba, azért, hogy mi is új emberekként járjunk általa. Tudjuk-e vajon, hogy hová tart az életünk, ha nem ragyog fel a világosság?
Vegyük a felragyogó Krisztus fényét! Annál is inkább, mert nekünk ez mennyei vízumot jelent, hiszen az örök élet ígérete.

Áldott legyen az Eljövendő!

Áldott, világosságot gyújtó karácsonyi ünnepeket kívánok a Tóközi gyülekezet minden tagjának, a kedves lelkipásztornak és családjának.

Tóth Margó, szerkesztő

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél