Cikkek

Magyar misszionárius Afrikában

Idén januárban bocsátották ki a miskolci, középkorú doktornőt missziói útjára Afrikába. Dr. Keszi Krisztina a Liebenzelli Misszió munkatársaként dolgozik új lakhelyén, Zambiában. Fiatal orvosként találkozott a Megváltó Krisztussal, és azután imádkozott így: "Úr Jézus Krisztus, itt az életem(...), az életem a tiéd. Azt tehetsz vele, amit akarsz, azt engedsz meg, amit akarsz, azt veszel ki belőle, amit jónak látsz. Úr Jézus, nekem mostantól nincs feltételem.- Aztán később kiderült, hogy Isten komolyan vette az imádságát. A következő igékkel erősítette meg a külmisszióra való elhivatottságát: "...vannak, akik nemzőképtelennek születtek, és vannak, akik önmagukat teszik nemzőképtelenné a mennyek országáért- és utána a Róma 15,16-ban: "hogy legyek Jézus Krisztus szolgája a pogányok között.- Mivel ekkor még kommunizmus uralkodott, nem nyílhatott alkalom erre a munkára. De Isten vezette, és kitartást adott neki a várakozásban. Végül úgy alakultak a dolgok, hogy eljöhetett a felkészülés és indulás napja. Első lépésként Kanadába kellett mennie, ahol angolul tanult, majd többek közt olyan tanfolyamon vett részt, ahol azt tanították meg, hogyan lehet megtanulni egy olyan idegen nyelvet, aminek nincs írásbelisége. A legfontosabb az idegen kultúrára való fölkészülés volt.


Ezután Angliába utazott, ahol egy egyetemen kimondottan a trópusi betegségekről tanult. Így ír erről az élményéről: "Foglalkoztunk közegészségüggyel, ami nagyon fontos a betegségek megelőzésében. Európai fülnek ez egy kicsit furcsán hangzik, de aki trópusi körülmények között szeretne szolgálni, annak elengedhetetlen. Gyakorlati fölkészítést is kaptunk. Nagyon jó problémamegoldó feladataink is voltak. Például: két törzs háborúzik és a menekülttábort nekem kell felállítani. Mire figyelek? Hogyan intézkedem, hogy megelőzzem a járvány kitörését? Vagy egy másik példa: vírusos és vérzéses lázas betegséget észlelek, mint amilyen az ebola. Mit teszek ilyenkor? Kiket értesítek? A hivatalos közegészségügyi szerveket, az egészségügyi minisztert? Hogyan különítem el rögtön a beteget?-

Egy kicsit részletesebben ismertettem a doktornő felkészítését, hogy lássuk, mivel is járhat egy külmissziós küldetés. Aki hosszabb időre, távoli országba megy, annak nagyon sok időt kell szánnia a tanulásra, felkészülésre.

Keszi Krisztina jelenleg Zambiában van, hosszas ügyintézés után megkapta hivatalos papírjait, munkavállalási engedélyét. Amíg a további híreket várjuk tőle, imádkozhatunk, hogy elkezdhesse orvosi munkáját, és ott is hűséges tanítványa lehessen az Úr Jézusnak.

Összeállította: Doepp Éva

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél